Nega kose za muškarce

Nega kose za muškarce ne razlikuje se mnogo od one za žene. Zapravo, ova podela ne bi trebalo ni da postoji, jer suštinski ne postoje razlike u strukturi kose među polovima. 

Jedino po čemu se veoma često, ali ne i uvek, muška kosa razlikuje od ženske jeste dužina. Takođe, žene mnogo češće farbaju, feniraju i peglaju kosu, pa im je češće potrebna i dodatna nega. Struktura same vlasi je identična, tako da muškarci imaju iste „muke” sa kosom kao i dame. Osnovni principi i pravila za negu kose se ne razlikuju. 

nega kose za muškarce
Foto: Unsplash

 

Zašto onda postoje šamponi za muskarce? Da li oni mogu da koriste i preparate za kosu koji nisu iz asortimana nega kose za muškarce

– Ne samo da mogu, već je često i neophodno. Takozvani šamponi za muškarce su delimično deo marketinškog trika, ali delimično opravdano nose ovaj epitet. 

Proizvođači su se trudili da ove preparate prilagode potrebama muške populacije. Za razliku od žena, muškarci obično ne vole mnogo vremena da provode u sređivanju i doterivanju. Svaki muškarac voli brza i praktična rešenja. Tvorci kozmetičkih preparata su se time rukovodili prilikom kreiranja proizvoda koji su njima namenjeni. Zato nega kose za muškarce podrazumeva korišćenje proizvoda koji imaju malo jača i brža dejstva. Takođe, muškarci češće imaju problem sa opadanjem kose, te se u gotovo sve šampone za mušku kosu, uglavnom, dodaju aktivni sastojci koji jačaju dlaku i pospešuju rast kose. 

To ne znači da muškarci ne smeju da koriste klasične šampone za kosu, naprotiv. Važno je da šampon koji koriste uspešno otkloni, ili barem umanji, problem koji ima njihova kosa, a ne da nosi oznaku for men

nega kose za muškarce
Foto: Unsplash

 

Vodič za negu muške kose

Pogrešno je mišljenje da je mušku kosu potrebno samo oprati i osušiti. Nega kose za muškarce podrazumeva mnogo više od toga. 

Pranje kose počinje podešavanjem temperature vode. Ona ne bi trebalo da bude prevruća, ali ni previše hladna. Najvažnije je da izaberete šampon koji odgovara vašim potrebama, u zavisnosti od tipa kose i dnevne rutine. 

Ovo su najčešći faktori koji utiču na pravilan izbor šampona za muškarce:

  • Koliko često perete kosu?
  • Koji je vaš tip kose (masna, suva, normalna…)?
  • Da li imate problematičnu kosu i kožu glave (perut, opadanje kose…)?
  • Koristite li proizvode za stilizovanje frizure?
  • Koliko je duga vaša kosa?
  • Da li je farbate?

 

Koliko god kozmetičko-farmaceutska industrija napredovala, teško da će jedan proizvod uspešno moći da zadovolji sve ove potrebe. Zato je važno da prepoznate karakteristike svoje kose i da u skladu sa tim birate proizvode za negu i čišćenje. 

Izbegavajte pranje kose agresivnim šamponima prilikom svakog tuširanja, jer time možete da promenite strukturu kože glave. Takođe, veoma je bitno da šampon koristite u odgovarajućoj količini. Veća doza od potrebne će samo otežati ispiranje, što može da izazove pojavu masne kose, te da trajno ošteti prirodno stanje kose i kože glave. 

nega kose za muškarce
Foto: Freepik

 

Manja količina šampona je sasvim dovoljna. Umasirajte nekoliko kapi na celu kosu i glavu, laganim, kružnim pokretima. Na taj način ćete podstaći bolju cirkulaciju i rast nove kose. Nakon šamponiranja temeljno isperite kosu.   

 

Nega kose za muškarce – upotreba balzama je obavezna

Naizgled često deluje da se muška kosa drastično razlikuje od ženske, jer je oštrija i grublja. Zapravo, to je zato što muškarci obično posvećuju manje pažnje svojoj kosi, nego što to rade žene. Često zaborave da koriste regeneratore, ili ih uopšte ne upotrebljavaju. Primena ovog proizvoda je ono što pravi glavnu razliku koja se manifestuje u izgledu kose. Balzami, odnosno, regeneratori, čine našu kosu nežnom i mekanom. 

Koriste se nakon ispiranja šampona. Potrebno je manju količinu proizvoda najpre protrljati u ruci, pa onda naneti samo na vrhove kose. Balzam ispravlja kutikule dlake i daje kosi volumen, mekoću i sjajniji izgled. Za razliku od šampona, ovaj proizvod se ne ispira odmah, već nakon nekoliko minuta (precizno vreme je naznačeno na pakovanju). Balzam koji je specijalno kreiran za muškarce ima brže dejstvo u odnosu na klasične proizvode ovog tipa. Obično deluje nakon kraćeg vremena – za minut-dva. 

Ove proizvode bi trebalo koristiti nakon svakog pranja, osim ako je vaša kosa izuzetno kratka (toliko da ne možete izbeći nanošenje balzama na teme). Važno je da pustite da regenerator deluje, te da ga nakon određenog vremena temeljno isprete sa kose. 

 

Nega duge kose 

Muškarci koji imaju dugu kosu morali bi da je dodatno neguju, jer suva, ispucala i beživotna kosa nije nimalo privlačna. Osim što deluje neuredno, odaje i loš kompletan utisak o muškarcu. (Ukoliko ne može da posveti pažnju svojoj kosi, kako bilo šta da očekujemo od njega?) 

Osim upotrebe odgovarajućeg šampona, za dodatnu negu neophodno je koristiti maske za kosu koje će nahraniti i ojačati vlasi. Ukoliko želite da imate lepu, sjajnu i zdravu dugu kosu koristite ove proizvode jednom nedeljno. Maske (pakovanja) se nanose nakon pranja šamponom, na vlažnu kosu i ostave da deluju nekoliko minuta. Nikako ih nemojte utrljavati na teme, već samo na vlasi celom dužinom. Temeljno isperite kosu nakon protoka vremena koje je potrebno da bi kosa upila proteine iz maske. 

Ovde nije kraj pranju kose – vreme je za balzam. On deluje kao zaštitni sloj, zatvara kutikule dlake i na taj način zadržava sve hranljive sastojke unutar same dlake. Ujedno, balzam olakšava češljanje i oblikovanje frizure. Nanosi se u manjim količinama na vlažnu kosu, ne na teme, te ispira nakon nekoliko minuta. Ovaj korak ne smete da preskačete ako želite da imate negovanu kosu. U suprotnom, vrlo brzo ćete morati da je skratite. 

duga kosa za muškarce
Foto: Pexels

 

Masna kosa

Uzroci masne kose mogu biti različiti; počev od genetskih faktora, pa sve do načina ishrane. Ukoliko imate masnu kosu izbegavajte često diranje kose rukama, kako masnoće sa prstiju ne biste preneli na kosu. 

Muškarci koji imaju masnu kosu obično je peru svakoga dana. Ovo nije uvek najbolje rešenje, jer mnogi šamponi sadrže agresivne sastojke koji svakodnevnim pranjem mogu da skinu zaštitni sloj ulja sa skalpa. Na taj način koža glave postaje osetljivija i sklonija pojavi peruti. Bolje rešenje je da kosu perete svaki drugi-treći dan šamponima za masnu kosu, ili da koristite blage šampone koji su namenjeni čestoj upotrebi.   

 

Zbogom peruti

Ukoliko redovno na tamnoj odeći primećujete bele tačkice, krajnje je vreme da rešite problem perutanja kože glave. Potrebno je da izaberete odgovarajući šampon i da budete uporni. Rezultati ne dolaze odmah, nakon jednog pranja. 

zbogom peruti
Foto: Freepik

 

Naša preporuka je da redovno koristite šampon protiv peruti. Insight Anti Dandruff antibakterijski šampon efikasno uklanja perut, a ujedno jača kosu i deluje umirujuće na iritiranu kožu glave. Obogaćen je organskim ekstraktima majčine dušice i žalfije, te ekstraktom ruzmarina i fitokompleksima. 

nega kose - šampon protiv peruti
Foto: Instagram @perruquerialarcblanes

 

Za uspešno otklanjanje peruti koristite ovaj šampon najmanje šest meseci. Čak i kada rešite problem, ne bi bilo loše da ga, iz preventivnih razloga, povremeno upotrebljavate, barem jednom nedeljno. 

 

Kako rešiti problem opadanja kose

Iako je opadanje kose uobičajena pojava, muškarci se često, više nego žene, susreću sa prekomernim opadanjem kose koje može dovesti do pojave ćelavosti. Sve to u velikoj meri utiče i na samopouzdanje. Zato je važno preduzeti odgovarajuće korake na vreme, naročito ukoliko imate genetske predispozicije za gubitak kose. Pročitajte tekst na našem blogu koji će vam pomoći da odaberete najbolji šampon protiv opadanja kose

stop opadanju kose
Foto: Freepik

 

Osim toga, postoje i preparati za rast i jačanje kose koji se ne ispiraju, poput ampule protiv opadanja kose. Ovaj preparat sadrži placentu, čiji proteini stimulišu rast nove kose. Proizvod je dostupan u pojedinačnim bočicama ili u pakovanju od 12 ampula, što je potrebno za kompletan tretman revitalizacije i oporavak kose. Uz adekvatnu negu opadanje kose više ne mora da bude vaša briga

 

Nega kose za muškarce i pravilno sušenje 

Izuzetno je važno da šampone i balzame dobro isperete iz kose. Ostaci ovih proizvoda u kosi mogu dodatno da je zamaste, zato kosu ispirajte vodom najmanje pola minuta, trljajući je prstima. 

Nakon pranja prosušite kosu peškirom, bez naglih i grubih pokreta koji bi mogli da izazovu njeno pucanje. Dovoljno je samo da utapkate peškir, kako bi upio suvišnu vodu. 

sušenje kose za muškarce
Foto: Freepik

 

Ako kosu sušite fenom držite ga na rastojanju oko 15 cm od kose. Da biste izbegli oštećenja prouzrokovana toplotom, koristite sprej za zaštitu kose. Ovaj proizvod se nanosi na celu kosu, nakon što je prosušite peškirom (pre korišćenja fena). 

Ukoliko imate kratku kosu i dovoljno vremena, možete je pustiti i da se osuši prirodnim putem.  

 

Nega kose za muškarce podrazumeva i stilizovanje

Stilizovanje kose zavisi od ukusa i ličnog stila svakog muškarca. Takođe, na krajnji rezultat u velikoj meri utiče sam kvalitet kose i način na koji je ona ošišana.

Najčešći proizvod koji muškarci koriste za oblikovanje kose jeste gel. Međutim, to nije jedini preparat koji će pomoći da vaša kosa dobije originalan izgled i kreativnu frizuru. Na tržištu su sve zastupljenije: pomade, kreme, paste, ulja, voskovi, gline i slični proizvodi za oblikovanje i učvršćivanje kose. 

Koji god proizvod da odaberete, vodite računa da ima sastojke koji hrane kosu i čine je bujnom.  Važno je da nakon nanošenja sredstva za oblikovanje, kosa dobije volumen, a ne da bude slepljena. Zbog toga se savetuje korišćenje manje količine ovih proizvoda. 

Ukoliko upotrebljavate preparate za stilizovanje frizure, trebalo bi da ih na kraju dana isperete iz kose.

stilizovanje kose
Foto: Freepik

 

Nega kose za muškarce nije komplikovan proces, samo zahteva malo više pažnje i vremena. Budite strpljivi, birajte proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose i otklanjaju problem koji imate. Nemojte zaboraviti da je preventiva najbolje rešenje, zato, kada god je moguće, sprečite pojavu neželjenih efekata. 

Pišite nam kako vi negujete svoju kosu. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)