Pet razloga zbog kojih je električni brijač bolji od „običnog”

Zamislite brijanje brade za koje vam ne bi trebalo puno vremena, niti jedan kozmetički proizvod, a koje će rezultirati potpuno glatkom kožom, bez posekotina i iritacija. Upravo ovakvo brijanje omogućava električni brijač koji je, zbog svojih prednosti, sve više u upotrebi. Ako ste do sada koristili samo „obični” brijač i niste upoznati sa karakteristikama električnih, u nastavku teksta otkrivamo njihove međusobne razlike kako biste doneli najbolju odluku prilikom kupovine.

Električni brijač ili obični
Foto: Freepik

 

Iako se čini da je novijeg datuma, prvi električni brijač patentirao je 1930. godine Džejkob Šik (Jacob Schick), američki pronalazač i preduzetnik. Ideju za brijač na električni pogon dobio je dosta ranije, tokom oporavka od jedne povrede koja mu je onemogućavala brijanje. Tada je napravio nacrt aparata koji je uključivao glavu za brijanje, fleksibilan kabl i spoljni motor u obliku manje lopte. 

Prvi modeli nisu nailazili na pozitivan odgovor proizvođača. Međutim, vremenom su se u dizajniranje brijača uključili brojni inženjeri, podstičući njegov razvoj. 

Danas moderni, bežični električni brijači omogućavaju i preko sat vremena rada uz pomoć litijum-jonskih baterija, uglavnom sadrže hipoalergijske folije koje ne iritiraju kožu, jednostavni su i lagani za rukovanje, ali poseduju snažan motor.

 

Električni brijač – šta je i čemu je namenjen

Električni brijači, za razliku od trimera, na primer, omogućavaju potpuno uklanjanje brade i brkova, ostavljajući kožu glatkom i bez iritacija. Upotreba ovog brijača omogućava takozvano „suvo brijanje“, jer ne zahteva prethodno nanošenje sredstava kao što su pena ili gel. Osim za uklanjanje brade, brijači na električni pogon mogu se koristiti i za stilizovanje kose ako želite da postignete potpuno uklanjanje dlačica.

Moderni električni brijači su uglavnom bežični jer sadrže baterije koje se pune pomoću adaptera za punjenje. Osim ovih bežičnih, na tržištu postoje i modeli sa kablom koji nisu ograničeni vremenom trajanja rada s obzirom na takav način napajanja strujom.

Većina savremenih električnih brijača sastoji se iz sledećih delova:

  • Noževi (sečiva) za električni brijač;
  • Folije (mrežice);
  • Kućište.

 

Električni ili „obični“ brijači kako doneti ispravnu odluku  

Postoji nekoliko pitanja koje treba razmotriti pri izboru odgovarajućeg brijača. Pre svega, to su tip kože lica, učestalost brijanja i raspoloživo vreme za brijanje. Ovo bi trebalo da pomogne i u odluci da li odabrati električni ili „obični“ brijač.

U nastavku otkrivamo prednosti električnih brijača u odnosu na one za jednokratnu upotrebu.

 

1. Električni brijač ne iritira kožu 

Crvenilo, peckanje, posekotine – sigurno ste iskusili ovakve neprijatnosti na svom licu, čak i onim danima kada imate vremena za pažljivo i sporije brijanje. Ako je ovo nešto što vam smeta i oduzima puno vremena za „saniranje“ ožiljaka, „obične“ brijače, odnosno one za jednokratnu upotrebu, zamenite električnim. 

Upotrebom električnih brijača, ne morate da brinete za posekotine, jer skoro da ne postoji šansa da se posečete. Takođe, sečiva savremenih električnih brijača uglavnom su prekrivena hipoalergijskim folijama koje štite kožu lica od iritacija. U prilog bezbednom brijanju trebalo bi naglasiti i činjenicu da brijači na električni pogon podižu dlaku u pravcu pogodnom za sečenje. 

Zbog svih ovih karakteristika, električni brijači su posebno namenjeni osobama sa osetljivom kožom lica.

 

2. Štedi vreme 

Jutarnja rutina može da bude mnogo prijatnija uz uštedu vremena za brijanje. Zbog načina odizanja dlake, električni brijači ne zahtevaju višestruki prelazak preko jednog dela lica, kao što je to čest slučaj sa „običnim“. 

Električni brijači ne zahtevaju upotrebu gela, pene ili nekog drugog sredstva za brijanje. Stoga, nije potrebno vreme za njihovo nanošenje. 

Brijanje brade
Foto: Freepik

 

 

3. Brijanje na svakom mestu i u svakom trenutku

Niste kod kuće, a trebalo bi da sredite bradu u veoma kratkom roku? Električni brijači pogodni su za ovakve i slične situacije jer ne zahtevaju upotrebu sredstava za brijanje, što je obavezan korak sa „običnim“. S obzirom da baterije brijača na električni pogon, u zavisnosti od modela, omogućavaju rad brijača i do dva sata, doterivanje brade moguće je na svakom mestu i u svakom trenutku.

 

4. Električni brijač je dugotrajniji u odnosu na „obični”

Koliko puta do sada ste želeli da se obrijete na brzinu, pred važnu proslavu ili poslovni sastanak i shvatili da nemate adekvatan, nov brijač? Oštriče „običnih” brijača se istupe već nakon nekoliko brijanja i stoga zahtevaju čestu kupovinu novih. Električni brijači vas oslobađaju ove obaveze, omogućavajući adekvatno brijanje u svakom momentu.

 

5. Sečiva električnih brijača se bolje prilagođavaju licu 

Sečiva i folije električnih brijača su pokretljivi što omogućava brže i lakše prilagođavanje ivicama lica, kao i lakši pristup teško dostupnim delovima. Ovo osigurava brže i bezbednije brijanje. 

 

Kako odabrati električni brijač 

S obzirom na raznovrsnu ponudu brendova i modela električnih brijača, često je teško doneti odluku koji odabrati. U sužavanju izbora mogu vam pomoći sledeće karakteristike:

  • Trajanje baterije – Baterije električnih brijača omogućavaju rad brijača između 60 i 120 minuta. Ukoliko vam je vremenski period rada električnih brijača važan faktor, obavezno na deklaraciji proverite ovaj podatak.
  • Dizajn proizvoda (ergonomija) – Pri izboru odgovarajućeg modela, razmotrite i dizajn proizvoda. Proverite da li vam je određeni model „zgodan“ za rukovanje.

 

Naša preporuka

Kako bismo vam pomogli u odabiru, u nastavku ćemo predložiti određene modele koje možete uzeti u razmatranje prilikom kupovine. 

Električni brijač INFINITY Outlaw INF039

Bežični Infinity Outlaw INF039 električni brijač sadrži litijum-jonsku bateriju koja omogućava i do 120 minuta rada. S obzirom na to da su sečiva ovog brijača obložena titanijumskim, hipoalergijskim folijama, ne izazivaju iritacije na koži. Kompaktno kućište omogućava lako i brzo rukovanje aparatom. 

Električni brijač Alexandar Cosmetics

 

Andis

Električni brijač ANDIS resurge PFS-1

ANDIS resurge PFS-1 elektirčni brijač jedan je od najinovativnijih modela električnih brijača. Za razliku od ostalih, ovaj električni brijač se može koristiti za brijanje čak i tokom tuširanja, jer je vodootporan.

Ergonomski dizajn omogućava lako prilagođavanje šaci i jednostavno rukovanje, dok ga visoka elegancija čini pogodnim za poklon. Poseduje snažan rotacioni motor, titanijumske folije i litijum-jonsku bateriju visokog kapaciteta.

 

Električni brijač ANDIS ProFoil

Brend ANDIS poznat je i po modelima električnih brijača sa oznakom „ProFoil”, ističući titanijumske folije koje se vešto prilagođavaju licu i u potpunosti uklanjaju dlačice, ne iritirajući kožu. Električni brijač ANDIS ProFoil Lithium TS1 sadrži litijum-jonsku bateriju koja omogućava 80 minuta rada nakon potpunog punjenja, ali je njegov rad moguć i pomoću kabla. Izuzetno je lagan i jednostavan za rukovanje, ali poseduje snažan rotacioni motor. 

Andis električni brijač

 

Održavanje električnih brijača

Redovno održavanje električnih brijača očuvaće njihov životni vek i osigurati pravilan rad. Održavanje ovih aparata pre svega podrazumeva čišćenje sečiva i njihovu redovnu zamenu. 

 

Čišćenje sečiva i folija električnog brijača

Čišćenje folija i sečiva električnih brijača preporučuje se nakon svake upotrebe brijača. Za uklanjanje dlačica koriste se četkice za čišćenje sečiva koje se često dobijaju u pakovanju sa ostalom opremom.

Ukoliko vam nedostaje ova četkica, možete koristiti četkicu za čišćenje sečiva mašinica ANDIS koja je posebno pogodna za čišćenje sečiva električnih brijača. 

 

Zamena sečiva električnih brijača

Životni vek sečiva električnih brijača traje i do šest meseci, a manje ukoliko se često koriste, kao što je slučaj sa berbernicama. Tada ih je moguće zameniti rezervnim folijama i sečivima, vodeći računa da su kompatibilni sa određenim modelom brijača.

Koji brijač bi trebalo odabrati
Foto: Freepik

 

Koji brijač vi koristite prilikom brijanja brade? Ako ste imali priliku da probate električni, kakva su vam iskustva? Pišite nam u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)