Nega brade i brkova – pet korisnih saveta

Lepa, uredna i stilizovana brada je ogledalo svakog muškarca koji na ovaj način želi da izrazi svoj karakter i stil i ostavi najbolji utisak. Zbog toga je nega brade, kao i nega kose, veoma važan korak u svakodnevnoj rutini. Ukoliko ste odlučili da je puštate ili niste zadovoljni izgledom postojeće, na pravom ste mestu. Otkrivamo vam pet saveta uz pomoć kojih ćete imati bradu kakvu oduvek želite.

Za početak, najvažnije je da znate da za njenu pravilnu i potpunu negu nisu dovoljni samo brijač, mašinica i pena za brijanje, već mnogo više od toga. Bez obzira na to da li imate bradu od nekoliko dana ili dugu bradu, njena nega je jednako važna. Postizanje najboljih rezultata zahteva dosta truda i posvećenosti, ali i adekvatne alate i proizvode za negu brade.

Nega brade
Foto: Freepik

 

Šta vam je potrebno za pravilnu negu brade

Šampon za pranje brade – upotreba ovog šampona veoma je važna za pravilno održavanje higijene kože i brade, ali i sprečavanje pojave iritacija.

Balzam, krema i ulje za negu lica – ovi proizvodi „zaduženi” su za hidrataciju kože i omekšavanje dlačica, ali i sprečavanje perutanja i iritacija kože.

Češljevi i četke za bradu – su veoma važni „saveznici” u nezi brade. Četka će biti idealna ukoliko imate kraću bradu. Ukoliko imate dužu bradu, češalj će vam pomoći da je raščešljate i sprečite pojavu zamršenosti i čvorića. Birajte drvene češljeve jer oni bolje podstiču cirkulaciju, upijaju višak masnoće, ravnomerno je raspoređuju i ne izazivaju elektricitet. Češljevi sa gustim zupcima idealni su za češljanje brkova. Češljevi sa ređim zupcima namenjeni su za češljanje dužih brada.

Vosak za oblikovanje brade – je must have proizvod za stilizovanje ukoliko želite urednu i modernu bradu. Za najbolji efekat učvršćivanja brade i brkova preporučujemo vosak za bradu i brkove Gentlemen’s Barber Club. Ovaj vosak ima dugotrajni efekat učvršćivanja i omogućava lakše oblikovanje brade.

Kvalitetan trimer ili mašinica – bez obzira na to da li bradu održavate sami ili kod berbera, odabir adekvatnog aparata je veoma važan.

Makaze – su jedan od najosnovnijih aksesoara za oblikovanje brkova i brade. Najbolje bi bilo da za oblikovanje brade odaberete duže makaze jer su praktičnije za upotrebu i preciznije za skraćivanje.

U nastavku vam donosimo odgovore na neka od najčešćih i najvažnijih pitanja kada je nega brade u pitanju.

Skraćivanje brade
Foto: Freepik

 

1. Nega brade zahteva redovnu higijenu

Pravilno održavanje higijene brade podrazumeva njeno redovno pranje toplom vodom i preparatom za čišćenje blagog sastava. Na taj način otklanjaju se mrtve ćelije kože i nečistoće koje mogu izazvati iritacije i upale kože. Za pranje brade najbolje je koristiti šampone specijalno namenjene za tu svrhu. Preporučujemo da koristite šampone za bradu blagog sastava koji ne sadrže sulfate. Izbegavajte obične sapune i šampone jer mogu nadražiti kožu i izazvati njeno perutanje. Poželjno je da nakon šamponiranja na bradu nanesete odgovarajući balzam. On će učiniti dlaku mekšom i sjajnijom. Redovno čišćenje kože sprečava urastanje dlačica i čisti pore, što predstavlja dobru osnovu za rast brade.

Bradu ćete najbolje oprati tako što ćete:

  • Umiti lice toplom vodom.
  • Naneti malu količinu šampona na dlanove i nežno ga umasirati u kožu. Masaža brade će podstaći cirkulaciju i doprineti rastu i kvalitetu dlake.
  • Ostaviti šampon nekoliko sekundi da deluje, a zatim isprati toplom vodom.
  • Bradu obrisati čistim, suvim peškirom.

Ne zaboravite da nega brade ne podrazumeva samo redovnu higijenu, već stalnu hidrataciju i održavanje.

 

2. Odaberite prave proizvode kako bi nega brade dala najbolje rezultate

Pravilna nega brade podrazumeva odabir kvalitetnih proizvoda za njenu negu. Zbog toga je veoma važno izabrati proizvode namenjene vašem tipu kože. Ukoliko imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama, najbolje bi bilo da koristite šampon za čišćenje koji sadrži salicilnu ili glikolnu kiselinu. Birajte proizvode koji su nekomedogeni jer ne zapušavaju pore. Za suvu kožu koristite hidratantne preparate koji ne sadrže parfeme kako biste izbegli iritacije. Ukoliko vam se koža lica peruta, koristite adekvatan šampon za tu namenu, ili se posavetujte sa dermatologom.

Preparat za brijanje
Foto: Freepik

 

3. Ne zaboravite da nega brade podrazumeva hidrataciju

Ulje za negu brade je veoma važan proizvod ukoliko želite da vaša koža bude hidrirana, a brada negovana i mekana. Ono doprinosi boljem i bržem rastu brade, neguje kožu lica, zaglađuje suvu i grubu dlaku i smanjuje svrab i perutanje kože. Za bolji efekat upijanja, ulje je najbolje naneti na vlažnu kožu. U zavisnosti od dužine brade, potrebno je da nekoliko kapi ulja, stavite na dlan, protrljate, a zatim nežno prelazite dlanovima preko brade. Za bolju hidrataciju, laganim pokretima prstiju nežno masirajte kožu lica.

Za ovu namenu možete koristiti i prirodna ulja (kokosovo, arganovo, ricinusovo i ulje jojobe) koja imaju brojne benefite za zdravlje kože. Naša preporuka je ulje za negu brade Totex sa ekstraktom jojobe, argana i slatkog badema. Ovo ulje hidrira i neguje suvu i neukrotivu bradu, dajući joj zdrav izgled i sjaj.

Ukoliko ipak niste ljubitelj ulja, za svakodnevnu negu brade, u zavisnosti od vaših potreba, možete koristiti i balzame, kreme i losione prilagođene vašem tipu kože.

 

4. Naučite kako da pravilno skratite bradu 

Najbolje je da skraćivanje brade uradite nakon što očistite lice ili se istuširate kako bi vam koža bila hidrirana, a dlaka čista i mekana. Pre skraćivanja, veoma je važno da brada bude potpuno suva. Raščešljajte zamršene dlačice i čvoriće, ukoliko ih ima, kako prilikom skraćivanja ne biste dobili neželjeni oblik ili bradu skratili više nego što želite. Ukoliko imate kraću bradu, najlakše ćete je skratiti trimerom. Pažljivo odaberite adekvatan nastavak za skraćivanje prilagođen vašoj gustini i dužini brade. Ukoliko niste sigurni kako izabrati pravi trimer za bradu, predlažemo vam da pročitate naš blog koji će vam u tome pomoći.

Ako imate dugu bradu, skratite je koristeći adekvatne, specijalno dizajnirane makaze. To ćete najbolje uraditi tako što ćete uz pomoć češlja odrediti idealnu dužinu i u smeru rasta dlaka skratiti bradu po želji. Nakon skraćivanja, češljem pređite preko brade u smeru rasta dlaka, kako biste je zagladili i videli rezultate. Ne zaboravite da nakon skraćivanja, koristite adekvatan preparat za hidrataciju. Na taj način će vaša brada zadržati vlagu, a dlaka biti mekša i sjajnija.

Oblikovanje brade
Foto: Freepik

 

5. Stilizujte bradu u skladu sa oblikom lica

Ukoliko niste sigurni, ili ne znate kako da „fazonirate” bradu prema obliku lica, pratite naše savete koji će vam u tome pomoći.

Ukoliko imate:

  • Kockast oblik lica – bradu bi trebalo da oblikujete tako da ona dodatno ne naglašava oštre uglove vilice, već tako da lice dobije blaži, ovalniji oblik. To ćete postići puštanjem duže brade na donjim delovima obraza i skraćivanjem brade oko usana i nosa. Bilo bi dobro da brada ne bude duža od 10 mm. Ako više volite glatku kožu lica, a razmišljate o puštanju brade, isprobajte tzv. model „jareće brade”, koji će bolje pristajati vašoj fizionomiji lica. Za ovaj oblik brade, potrebno je da obrijete obraze, a bradu iznad i ispod usana, kao i na samoj bradi pustite do željene dužine.
  • Okrugli oblik lica – uz ovalne crte lica tzv. „jareća” brada je takođe pravi izbor, jer je cilj da vizuelno izduži lice. Izebegavajte jake zulufe i gustu, dugu bradu na obrazima koja će dodatno, nepotrebno naglasiti vaš oblik lica.
  • Trouglasti oblik lica – uz vaše crte lica najbolje će pristajati brada srednje gustine i dužine koju možete lako stilizovati. Najbolji izbor za vas je brada puštena na uglovima lica, a obrijana na obrazima. Ovaj stil uključuje i brkove jednake dužine i liniju srednje širine ispod donje usne.
  • Izduženo/pravougaono lice – kako ne biste oblikom brade dodatno izdužili lice, najbolje je da bradu „fazonirate” tako da ono dobije okrugliji izgled. Ovaj efekat najbolje ćete postići tako što ćete se odlučiti za tzv. bradu od 1 do 4 dana.
  • Kruškoliko lice – ovom obliku lica najbolje bi pristajala duga brada od 3 do 4 nedelje koju ćete lako stilizovati po želji.

 

Priključite se Movember akciji

Kako je novembar mesec posvećen prevenciji i očuvanju muškog zdravlja, pozivamo vas da se pridužite globalnoj akciji Movember. Ova akcija za cilj ima podizanje svesti o prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja muškaraca. Kako biste se pridružili akciji potrebno je da novembar započnete potpuno obrijanog lica i samo brkove puštate sve do kraja meseca.

 

Dodatni savet 

Ne zaboravite da na kvalitet i izgled vaše brade nepovoljno utiču nedostatak sna, stres, pušenje, alkohol i kofein. Stoga, ukoliko želite lepu bradu, izbegavajte nezdrave navike.

Bez obzira na to da li ste odlučili da puštate bradu ili samo promenite njen izgled, najvažnije je da ona uvek bude uredna i čista. Za ostalo je ponekad potrebno samo „eksperimentisanje” dok ne pronađete svoj „stil” nošenja brade koji će se savršeno uklapati uz vašu fizionomiju, samopouzdanje i karakter. 

Da li su vam naši saveti bili korisni? Pišite nam u komentarima kako izgleda vaša nega brade, koje preparate koristite i kako birate njen oblik. Ukoliko želite, sa nama možete podeliti i fotografije, putem Instagram profila: @alexandarcosmetics.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)