Zašto je depilacija za muškarce bolna i kako da ne bude

Ukoliko je i vama prva asocijacija kada je u pitanju depilacija za muškarce – bol, ovo je tekst za vas. Saznajte sve što niste znali o muškoj depilaciji, ali i o tome kako je učiniti manje bolnom. 

Depilacija za muškarce
Foto: Freepik

 

Depilacija za muškarce – šta treba da znate

Muška depilacija je poslednjih godina prestala da bude tabu tema i postala veoma popularan trend. Upravo zbog toga, sve veći broj muškaraca odlučuje se za uklanjanje dlaka sa grudi, stomaka, leđa, nogu i drugih delova tela, želeći uredniji izgled, slabije znojenje, ili „naglašeniju” mišićnu definiciju.

Zbog nivoa testosterona – hormona koji stimuliše rast dlaka, kod muškaraca su dlake gušće i po prirodi jače. Zbog toga, depilacija muškarcima može biti bolnija nego ženama. Dobra vest je da se redovnim depiliranjem dlake proređuju i postaju tanje zbog čega se i bol pri svakom sledećem tretmanu značajno smanjuje. Zato je veoma važno da između dva tretmana depilacije dlake ne uklanjate brijačem.

Depilacija se može vršiti na različite načine:

  • Kremom za depilaciju.
  • Šećernom pastom.
  • Voskom za hladnu depilaciju.
  • Voskom za toplu depilaciju.

Više o samim tehnikama depilacije pročitajte u našem blogu depilacija u kućnim uslovima. U nastavku vam otkrivamo kako treba da izgleda pravilna priprema kože za depilaciju, ali i kako da je učinite manje bolnom.

 

Šta podrazumeva pravilna priprema kože za depilaciju

Pre same depilacije, priredite sebi toplu kupku koja će omekšati dlake, otvoriti pore i sam proces depilacije učiniti lakšim. Nakon kupanja, dobro osušite kožu i nemojte nanositi losion ili mleko za hidrataciju kako bi koža što duže ostala suva. U letnjim mesecima, na kožu možete naneti bebi puder koji će je „matirati” i olakšati prianjanje paste ili voska za nju. 

Između depilacija, redovno pilingujte kožu, kako biste uklonili odumrle ćelije sa nje i smanjili pojavu uraslih dlačica.

Depilacija hladnim voskom za muškarce
Foto: Freepik

 

Depilacija za muškarce – kako je učiniti manje bolnom

Ukoliko se već depilirate, ili to tek planirate, izdvojili smo nekoliko saveta uz pomoć kojih će depilacija biti manje bolna, bez obzira na to da li je radite samostalno ili u salonu.

 

Budite opušteni – najvažniji savet da depilacija za muškarce bude manje bolna

Kada je u pitanju depilacija za muškarce, jedan od glavnih razloga zbog kojeg se mnogi ne odlučuju za nju jeste upravo strah od bola. Ukoliko ga i vi imate, potrebno je da budete opušteni kako bi depilacija bila što bezbolnija. Na primer, možete pustiti muziku, ako depilaciju radite kod kuće, ili pričati sa kozmetičarom ako se depilirate u salonu.

 

Ne čekajte da dlake previše izrastu ili ih skratite pre depilacije

Nemojte da čekate da dlake previše izrastu da biste ih depilirali jer što su dlake duže depilacija će biti bolnija. Ukoliko su izrasle više od 10 milimetara, idealno bi bilo da ih skratite na dužinu od 5 do 7 milimetara. Na taj način izbeći ćete kidanje dlaka i depilaciju učiniti efikasnijom, ali i manje bolnom.

Depilacija za muškarce
Foto: Freepik

 

Trikovi profesionalaca da depilacija za muškarce ne bude bolna

Za manje bolnu, ali i efikasniju depilaciju veoma je važno da pastu ili vosak na kožu nanosite u tanjem sloju jer će se on bolje zalepiti za dlaku. Nanošenje debljeg sloja samo će pokidati dlake i otežati njihovo uklanjanje. Pored toga, povlačenje tanjeg sloja paste ili voska sa kože sigurno će biti manje bolno od povlačenja debljeg. Takođe, veoma je važno da pastu ili vosak uklanjate što bliže koži, a ne nagore, kako biste izbegli pojavu podliva i drugih neželjenih reakcije na koži. Zatezanjem kože iznad dela na koji ste naneli pastu ili vosak, bol će biti manji nego kada je koža opuštena, naročito ako su vam dlake izrazito guste.

Kako bi depilacija bila manje bolna, dlake uklanjajte sa manje površine kože jednim potezom. Ako pastu ili vosak povlačite malo po malo možete pokidati dlake i povećati bol. Zbog toga je veoma važno da ih uklonite brzim i energičnim pokretom. Na taj način dlake ćete ukloniti iz korena, a bol će biti manji.

 

Depilacija za muškarce – dodatni savet

Ukoliko želite da produžite efekat depilacije, savetujemo da između dva tretmana koristite ulje mravljih jaja za umanjenje pojave dlačica Bioder. Ono stanjuje dlaku i čini kožu glatkom i mekom. Može se koristiti na svim tipovima kože bez obzira na boju kože i dlačica. Za brzo vidljive rezultate, preporučuje se njegova redovna upotreba nakon depilacije.

Depilacija za muškarce
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Tipovi depilacije

Krema za depilaciju – najbezbolniji izbor 

Bez obzira na to da li je u pitanju depilacija za muškarce ili za žene, krema za depilaciju je najbezbolniji način da uklonite neželjene dlake kod kuće. Lako se nanosi i nakon određenog vremena jednostavno i potpuno bezbolno uklanja sa kože odgovarajućom špatulom. Za ovu vrstu depilacije, naša preporuka je krema za depilaciju osetljive kože 8 u 1 Revuele koja efikasno uklanja i najsitnije dlačice i usporava njihov ponovni rast. Namenjena je za depilaciju osetljivih delova tela. Ne iritira kožu i umiruje je nakon depiliranja. Praktično pakovanje u tubi omogućava lako doziranje i nanošenje, a uz kremu dobijate i plastičnu špatulu.

 

Depilacija za muškarce šećernom pastom

Za razliku od kreme za depilaciju kojom se dlake uklanjaju površinski, depilacija šećernom pastom nije potpuno bezbolna. Zahvaljujući prirodnim sastojcima koje sadrži, šećerna pasta neguje kožu i ima efekat pilinga, jer pored dlačica uklanja i odumrle ćelije sa kože. Pogodna je i za osetljivu kožu pa samim tim i depilaciju svih delova tela. Ne izaziva iritacije i umanjuje pojavu uraslih dlačica. Ukoliko planirate depilaciju pastom, naša preporuka je šećerna pasta za depilaciju Spa Natural Strong koja efikasno uklanja iz korena čak i najkraće dlake, čineći kožu glatkom i mekom na dodir. 

Depilacija šećernom pastom
Foto: Freepik, Alexandar Cosmetics

 

Vosak za hladnu depilaciju 

Hladna depilacija podrazumeva uklanjanje dlaka voskom i trakom. Voskove za hladnu depilaciju pre korišćenja potrebno je umereno zagrejati na temperaturu prilagođenu temperaturi tela. Ukoliko se odlučite za ovu metodu depilacije, najjednostavniji način je da koristite trake koje na sebi već imaju vosak jer su praktičnije za kućnu upotrebu.

Depilacija hladnim voskom
Foto: Freepik

 

Vosak za toplu depilaciju

Ova vrsta depilacije zahteva zagrevanje voska u odgovarajućem aparatu ili adekvatnoj posudici. Ukoliko je izvodite u kućnim uslovima, veoma je važno da ga ne pregrejete i dobijete opekotine. 

Kada je u pitanju depilacija za muškarce, naša preporuka je vosak za toplu depilaciju Roial Barber Wax u granulama koji efikasno uklanja jake i guste dlake čineći kožu mekom i glatkom. Pogodan je za depilaciju svih delova tela uključujući i osetljive i intimne. Za brzo i lako topljenje voska, preporučujemo Kiepe topilicu za vosak i parafin. Ova topilica biće vaš najbolji saveznik za uklanjanje dlaka bez obzira na to da li ste kozmetičar ili se samostalno depilirate kod kuće.

Depilacija toplim voskom
Foto: Freepik

 

Ne zaboravite negu kože nakon depilacije

Da biste umanjili crvenilo, osip, svrab, iritacije kože i sprečili pojavu uraslih dlaka, pravilna nega kože nakon depilacije je veoma važna. Odmah posle depiranja, poželjno je da naneste odgovarajuće proizvode namenjene za negu kože nakon depilacije. Za zaštitu i hidrataciju kože, naša preporuka je ulje posle depilacije Spa Natural sa mirisom breskve. 

Posle depilacije, 48 sati izbegavajte direktno izlaganje sunčevim zracima da biste izbegli pojavu hiperpigmentacije na koži. 

 

Da li su vam naši saveti bili korisni? Pišite nam u komentarima koju depilaciju vi najčešće birate i zašto.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)