Kozmetika za muškarce više nije tabu tema

Kozmetika za muškarce je danas neophodna za negu svakog muškarca koji brine o sebi. Ovo je tema o kojoj se sve više govori.

Iako su se muškarci šminkali i negovali još u starom Egiptu, koristeći maske za lice i kupajući se u mleku kako bi imali zategnutiju kožu, vremenom to se izgubilo. U prošlom veku preovladao je trend u kom nije bilo popularno da se muškarci neguju, ili bar ne da pričaju  o tome. Ipak, može se reći da je sveže obrijano lice bilo poželjno. To je bio dokaz da vode računa o izgledu.

Početkom ovog veka, pomalo stidljivo, a danas vrlo hrabro i otvoreno, muškarci među sobom dele savete o nezi lica, tela, kose, brade ili brkova. Vode računa o obrvama, uklanjaju neželjene dlačice, neguju se i prate modu. Zbog toga kozmetika za muškarce postaje sastavni deo svakog muškog ormarića.

Ženama se to i te kako dopada. Izuzev situacija kada njihove jače polovine odu u krajnost, pa im je potrebno duže vremena da se spreme od njih samih. Dešava se, i to ne retko. 

Foto: Freepik

 

Novi modni trendovi poslednjih godina diktiraju duže, isfazonirane frizure, brade, kao i tetovaže, kojima su takođe potrebne hidratantne kreme, kako bi zadržale boju.

Muškarci za nijansu manje znaju o kozmetici od žena. Ipak, mnogo više nego što i sami žele da priznaju.

 

Zašto muškarci ne mogu da koriste proizvode za žene

Pre svega, zbog hormona, ali i drugačije kože. Naime, muška koža je deblja, samim tim i otpornija. Ima veće pore i proizvodi četiri puta više sebuma nego koža žena. Dakle, pre je sklona znojenju i mašćenju, pri čemu se pore lakše i brže napune nečistoćama. Koža kod muškaraca sporije stari, zategnutija je i jača. Iako sporije stari, često je dehidrirana uprkos proizvodnji viška sebuma, jer je muškarci ne neguju. Obični sapuni kojima se umivaju kožu dodatno čine suvom i istanjenom.

Iz tog razloga, prvi i neophodan proizvod za negu muškaraca jeste gel za čišćenje lica. Ne isušuje kožu, već je neguje i hrani, ostavljajući je u prirodnoj ravnoteži.

Sledeći važan korak je piling, kako se proširene pore ne bi prljale i u njima skupljao znoj i neželjene nečistoće.

Pre stavljanja bilo kakvih maski, losiona i hidratantnih krema, prvo i osnovno pravilo nege je čista koža.

 

Kada je vreme za negu

Gel za čišćenje lica se koristi ujutru da bi se nečistoće akumulirane tokom spavanja, sprale sa lica. Uveče, kako bi bakterije skupljene na koži u toku dana otišle u umivaonik. 

Proizvod broj dva koji je neophodan kada je muška koža u pitanju, čak i više nego ženskoj koži, jesu pilinzi. Preporuka je da se koriste dva puta nedeljno. Izaberite blagi piling za lice, koji će ukloniti mrtve ćelije kože, otčepiti pore, koje umeju lako da se zapuše i stvore neželjene upalne procese na koži. Eksfolijacija dozvoljava zdravim ćelijama kože da izbiju na površinu, omogućujući svetliji i zdraviji ten i ujedno smanjujući fine bore.

Ne preterujte sa pilinzima. Dva puta nedeljno je sasvim dovoljno, a koža će kroz nekoliko nedelja biti boljeg izgleda, zdravija i sa manje crvenila.

Kozmetika za muškarce
Foto: Bodyboom

 

Kada je koža očišćena, vreme je da se nahrani. Tu uskaču u pomoć kreme, koje će, osim hidratacije, zaštititi kožu od sunca i vetra i sprečiti njeno isušivanje, koje uzrokuje svrab. Krema se nanosi ujutru i uveče, nakon čišćenja lica. Tada je koža pripremljena da upije sve hranljive materije iz proizvoda i napravi barijeru na koži koja se ni ne oseti. Mnogi muškarci se žale na masne kreme i to navode kao glavni izgovor za preskakanje ovog koraka. Međutim, danas su formule takve, da se upiju u sekundi. Jedino što ostaje na koži jeste prijatan osećaj i lice meko na dodir.

Iz tog razloga, više nema nikakvih izgovora kada je preskakanje nanošenja krema u pitanju. Kao što se nanosi ujutru kako bi štitila lice, tako je neophodno kremu naneti i uveče, kako bi se ćelije kože obnovile i regenerisale.

 

Kozmetika za muškarce – dodatni saveti

Svakodnevno brijanje izaziva iritaciju i crvenilo, uz dodatno isušivanje kože. Zbog toga su pene za brijanje važan korak pre samog uklanjanja dlaka sa lica. Aftershave losioni i gelovi (za posle brijanja) su neophodni. Korak više u nezi je hidratantna krema, koja će iznegovati kožu posle oštrog brijača.

Ukoliko se ne brijete svakoga dana, piling uradite na dan kada se ne brijete. Ako je to vaša svakodnevna jutarnja rutina, onda je savet da piling lica radite uveče.

Kozmetika za muškarce
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Čitajte etikete na proizvodima i koristite preparate sa što više prirodnih sastojaka. Iako će alkohol ubiti bakterije, on će i dodatno isušiti kožu. Tako da je preporuka da što manje koristite proizvode koji u sebi sadrže alkohol.

Korak više u nezi je zaštitni faktor u kremi koji štiti lice od sunca, i koji treba koristiti i kada je oblačno. UV zraci dovode do pega od sunca, bora, suve kože, mladeža, pa mogu čak i da izazovu melanom kože, za koji je istraživanje pokazalo da više pogađa mušku, nego žensku populaciju. Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu od negativnog uticaja sunca. Bez obzira da li se zaštitni faktor već nalazi u kremi koju koristite, ili stavite kao drugu kremu, odnosno zaštitu na lice. Zaštitni faktor 30 biće sasvim dovoljan da vas čuva tokom dana.

 

Kozmetika za muškarce – trendovi u funkciji nege

Trend sa bradom ima mnoge benefite. Osim što lice deluje muževnije,  jedna od tih prednosti je i ta što brada štiti lice od spoljnih faktora i smanjuje nastanak bora. Zbog manjka potkožne masti, muško lice s godinama deluje ispijenije, te se prave izraženije linije na koži. Zato probajte kako će na vama izgledati trend brade i brkova. Koristite posebne kreme upravo za negu dlaka na licu, koje umanjuju žute i crvenkaste tonove. One pružaju prijatan osećaj, bez svraba, koji zapravo izaziva suva koža, a ne duga brada.

Foto: Pexels

 

Ukoliko volite svoju bradu i ne možete da zamislite lice bez nje, vodite računa da ona bude uvek čista. Osim upotrebe proizvoda kojima čistitite lice, obavezno operete i bradu. Kao i lice, brada se pere bar dva puta dnevno, ujutru i uveče blagim proizvodom za čišćenje. U našoj ponudi sigurno ćete naći neki kojim ćete se oduševiti i koji će postati deo vaše dnevne rutine kada je nega u pitanju.

Foto: Insightprofessional

 

 

Najvažnije je da uklonite sve nečistoće sa lica, kao i višak masti. Zatim bradu dobro osušite peškirom.

Nakon toga nanesite neko od negujućih ulja za bradu, koja se lako upijaju i ne ostavljaju masne tragove. 

 

Probajte VINES VINTAGE ulje za bradu.

kozmetika za muškarce

 

Kozmetika za muškarce više definitivno nije tabu tema. Naprotiv, ona je neophodna za negu lica, tela i kose. Svako želi da bude najbolja verzija sebe, zar ne?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)