Brkovi su u centru pažnje i ovog novembra

Svakog novembra, muškarci širom sveta puštaju brkove, kako bi na taj način dali podršku obolelima od raka prostate. Iz istog razloga, mi ovaj tekst posvećujemo muškarcima i njihovim brkovima. Početak meseca je pravo vreme da se pridružite globalnoj akciji Movember, zato vam predstavljamo savete uz koje će vaši brkovi biti negovani, lepi i uredni.

Muškarci i brkovi su zaštitni znak novembra
Foto: Freepik

 

Puštanje brkova kao zabavan način skretanja pažnje na važne probleme

Da li ste čuli za Movember? U pitanju je globalni projekat koji je nastao 2003. godine u Australiji, kako bi se skrenula pažnja na preventivu i borbu za očuvanje muškog zdravlja. Prema ovoj akciji, muškarci bi trebalo da započnu novembar obrijanog lica i da do kraja meseca puštaju brkove da porastu (ne i bradu). Zatim je neophodno da putem društvenih mreža pričaju o bolestima, razmenjuju informacije i fotografije, te da na taj način prikupljaju sredstva za lečenje obolelih od raka.

Složenica Movember je nastala spajanjem reči brkovi (engl. moustache) i naziva za XI mesec u godini (engl. November). Iako su se zahvaljujući ovoj kampanji brkovi ponovo vratili u modu, njen krajnji cilj jeste da podigne svest o očuvanju zdravlja i skrene pažnju na osobe koje se suočavaju sa opakim bolestima.

 

Ovoj akciji mogu da se pridruže i žene, tako što će podržati i ohrabriti svoje muškarce da puštaju brkove. Ali ne samo to. Trebalo bi da ih svakodnevno podstiču da vode računa o svom izgled i zdravlju i da redovno odlaze na preglede kod lekara.

 

Kako pustiti brkove da porastu

Brkovi rastu oko 0,4 mm svakoga dana. To znači da će za mesec dana dostići dužinu oko 1,2 cm. Ako već imate obrijano lice, sačekajte najpre da dlake počnu da rastu, kako biste mogli da napravite željeni oblik brkova. Potom obrijte bradu i oblikujte brkove, a prilikom svakog sledećeg brijanja ponavljajte iste poteze, sve dok brkovi ne dostignu određenu dužinu. Nemojte zaboraviti da redovno negujete lice i vodite računa da ne dođe do iritacije kože nakon brijanja.

Brkovi - zaštitni znak muškaraca svakog novembra
Foto: Freepik

 

Ukoliko nikada niste puštali brkove, tokom faze njihovog rasta možda ćete poželeti da ih obrijete, zbog moguće pojave svraba. Međutim, postoji jednostavno rešenje: neprijatan svrab ćete izbeći svakodnevnom upotrebom tonika za bradu i brkove, koji hidrira kožu, smanjuje iritacije i svrab. Dovoljno je da nanesete nekoliko kapi tonika na brkove i lice i nežno umasirate. Osim toga, budite strpljivi, jer čekanje će se ubrzo isplatiti – imaćete lepe i uredne brkove.

U ovoj fazi je važno i da redovno trimujete dlake, kako biste dobili željeni oblik. Kada brkovi dovoljno porastu, za negu će vam biti potreban odgovarajući pribor za stilizovanje brade i brkova (češalj, makazice…).

Brkovi - Movember
Foto: Freepik

 

Brkovi moraju da se neguju 

Kako biste sprečili skupljanje ostataka hrane i mrtvih ćelija kože u brkovima, svakodnevno, prilikom umivanja, koristite šampon za brkove i bradu. Brkovima je kao i kosi potrebna dodatna nega, zato je upotreba balzama obavezna. Balzam za bradu i brkove će omekšati dlaku, olakšati raščešljavanje i pripremiti brkove za oblikovanje makazicama.

Šampon za brkove Balzam za brkove
Šampon za bradu i brkove 3ME Gentlemen’s Barber Club Balzam za bradu i brkove 3ME Gentlemen’s Barber Club

 

Ako se brkovi ne neguju, dlake će ostati grube i oštre, a vi ćete izgledati neuredno. Kako biste to izbegli koristite ulje za negu brade i brkova. Iako će redovnom upotrebom ovog proizvoda brkovi postati nežni i sjajni, nema razloga da budete zabrinuti, jer ulje ne ostavlja masne tragove. Osim toga, pružiće dodatnu negu koži i ubrzati rast brkova.

 

Kako odabrati pravi stil

Brada i brkovi doprinose muževnijem, a često i lepšem izgledu, jer mogu da prikriju mnoge nesavršenosti na licu. Zbog toga pažljivo birajte stil brkova. Trebalo bi da izaberete oblik brkova u skladu sa svojom fizionomijom i oblikom lica.

Muškarci koji imaju gustu i bujnu kosu, mogu da nose suptilnije i tanje brkove. Duži brkovi najlepše stoje onima koji imaju izuzetno jake i izražene konture lica. Za okrugli oblik lica najbolji su brkovi srednje dužine.

Za koji god oblik i dužinu brkova da se opredelite, nemojte zaboraviti da su nega i stilizovanje izuzetno važni. Kako biste lepše definisali oblik, svakodnevno koristite vosak za brkove. Pomoću češljića ravnomerno nanesite proizvod i pravilno podelite brkove na sredini. Ako su brkovi kraći, možete ih češljati i ka dole, ali kada dovoljno porastu vodite računa da dlačice ne padaju preko usana. Redovnim češljanjem i stilizovanjem brkova moći ćete da uočite sitne nepravilnosti i asimetriju, pa da po potrebi skratite dlačice.

Muškarci i brkovi - Movember
Foto: Instagram @gerarpagudo

 

Dragi muškarci, neka vas uredni i negovani brkovi podsećaju da redovno vodite računa o svom zdravlju i preventivnim pregledima, baš kao što bi trebalo da brinete i o svom izgledu.

Pozivamo vas i ohrabrujemo da se pridružite globalnoj akciji Movember. Pišite nam kakvo je vaše iskustvo puštanja brkova, a fotografije možete podeliti sa nama, preko Instagram profila: @alexandarcosmetics.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)