Kako izabrati pravi trimer za bradu

Brada je zaštitni znak mnogih muškaraca. Poslednjih godina je postala naročito popularan deo stajlinga; kako mlađih, tako i starijih muškaraca. Shodno tome ponuda trimera na tržištu je sve veća. Ako se pitate koji je najbolji trimer za bradu, odgovor je, naizgled, vrlo jednostavan – onaj koji zadovoljava vaše potrebe.

Trimer za bradu
Foto: Freepik

 

Međutim, nije baš tako lako odabrati pravi. Pre same kupovine, važno je da sebi postavite ključna pitanja:

  • Da li ćete uređaj koristiti za profesionalnu ili kućnu upotrebu?
  • Da li ćete trimer upotrebljavati svakodnevno ili samo povremeno?
  • Za kakvu bradu ćete koristiti trimer (kratku, dugu, tanku, gustu…)?
  • Da li vam je potreban multifunkcionalni uređaj (sa više različitih nastavaka)?
  • Da li želite bežični trimer ili onaj sa kabelom?

 

Nakon što odgovorite na ova pitanja, izbor će već biti sužen. Sada je vreme da obratite pažnju na kvalitet. 

 

Kako prepoznati kvalitetan trimer za bradu

Najvažniji deo svakog trimera jeste sečivo, odnosno nož. Kvalitet izrade, primenjeni materijali, završna obrada, kao i raspored i oblik zubaca sečiva, definišu performanse samog uređaja. Ove karakteristike određuju koliko dugo će nož ostati oštar i koliko brzo se zagreva prilikom rada. Za profesionalnu, ali i kvalitetnu kućnu upotrebu, važno je da sečiva budu izrađena od čelika visoke tvrdoće i da su naoštrena laserskom preciznošću. Ona su dugotrajnija i daju maksimalne rezultate, zato su izbor profesionalaca i deo naše redovne ponude. 

Kod aparata za kućnu upotrebu vrsta motora i snaga nisu od presudnog značaja, ali svakako nisu nevažna karakteristika. Ukoliko želite bežični trimer, obratite pažnju na vrstu i kapacitet baterije. Kvalitetan proizvod mora da radi najmanje 45 minuta neprekidno, sa jednim punjenjem baterije. To je vreme koje je, čak i početnicima, dovoljno za skraćivanje i oblikovanje brade. 

Uredna brada i frizura zahvaljujući trimeru
Foto: Freepik

 

Ukoliko do sada niste koristili ovaj moćan aparat za konturisanje brade, trebalo bi što pre da ga isprobate. Ako ste već kupili jedan, drugi, treći… trimer za bradu, a i dalje niste pronašli pravi, znajte da je vreme da kupite kvalitetan, profesionalni aparat koji će trajati godinama. Možda ćete u startu dati malo više novca, ali više ćete i dobiti. Kupovina profesionalnih aparata se isplati na duže staze. Oni će trajati godinama, a uz pravilno i redovno održavanje posao će uvek odraditi besprekorno, kao i prvog dana nakon kupovine. 

 

Da li ste znali

Pre pojave električnih trimera za ovu namenu su se koristile britve, makaze i drugi berberski alat. Prvu ručnu mašinicu za skraćivanje kose i brade patentirao je srpski berberin Nikola Bizumić. Iako je svoj izum najpre pokušao da predstavi u rodnom Sremu, nije došao na razumevanje. Zato odlazi u London, gde je njegova ideja prihvaćena sa oduševljenjem i 1855. godine pronalazi sponzore za svoj izum. Engleska je vrlo brzo počela da proizvodi i izvozi ručne mašinice širom sveta, a već 1865. godine gotovo sve berbernice u Evropi su imale ovaj alat. 

Stari berberski alat
Foto: Freepik

 

Prva električna mašinica za šišanje pojavila se tačno pre jednog veka. Ovaj izum je znatno olakšao i ubrzao frizerski i berberski posao. Tako je ručna mašinica ubrzo potisnuta iz upotrebe, iako je princip sečenja ostao isti. 

Električni trimer za bradu prvi put se pojavljuje 30-ih godina prošlog veka u Americi. Ovi uređaji predstavljaju zamenu za britvu i koriste se nakon brijanja, za završno oblikovanje i dodatno skraćivanje dlake (na bradi, brkovima, oko zulufa i vrata). 

Današnji trimeri su izuzetno moćni i snažni, zahvaljujući razvoju tehnologije izrade sečiva i motora. Većina njih može da se koristiti i za završno oblikovanje frizure. Ovaj proizvod se uglavnom deklariše kao trimer za bradu i kosu.  

 

Trimer za bradu – preporuka

Izbor je raznovrstan, a kao što smo već rekli, važno je da vodite računa o svojim potrebama. Naš savet je da birate kvalitetne uređaje, profesionalnih karakteristika. Samo tako ćete imati dobar trimer za bradu. Evo naše preporuke. 

Trimer za oblikovanje brade
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Legendarni trimer za bradu – prvi izbor profesionalaca

1. ANDIS G-I T-Outliner old school profesionalac 

U svetu frizera i berbera Andis T-Outliner je među vodećim proizvodima. Američka kompanija Andis je 1941. godine pokrenula originalni trimer Outliner, kao jedan od prvih električnih alternativa ravnoj britvi za završno oblikovanje dlake. Skoro dve decenije kasnije, tačnije 1958. godine, izumljen je T-Outliner – sistem profesionalnih noževa za trimere koji je do danas ostao neprikosnoven. Zbog različitog režima rada u SAD i kod nas, na ovaj proizvod se dugo čekalo u Evropi. 

T-Outliner trimer

 

ANDIS G-I T-Outliner trimer sa elektromagnetnim motorom omogućava veoma brzo sečenje (7.200 sečenja po minutu). Aparat je lagan i veoma tih pri radu. Iako je zadržao retro dizajn, ugodan je za držanje. 

Ovaj trimer za bradu i kosu omogućava usko rezanje i koristi se za precizno iscrtavanje detalja, obrisa i fino, završno oblikovanje. Ima kvalitetna, precizna T sečiva od visokougljeničnog čelika, koja dugo ostaju oštra. Sečiva u obliku slova T omogućavaju lakši rad na teško dostupnim mestima (npr. brkovi i predeo iza uva). 

Iako ovaj uređaj nije bežičan, dužina kabela je takva da zadovoljava sve profesionalne standarde. Zbog mogućnosti rada u svim režimima (100-240 V, 50-60 Hz, 12 W), pogodan je i za korišćenje na putovanjima u inostranstvu. 

 

2. ANDIS T-Outliner/ORL cordless profesionalac

S obzirom da je bežična tehnologija osvojila svet, vrlo brzo se proširila i na električne uređaje za stilizovanje kose i brade. Tako da je danas sve više bežičnih trimera. Zahvaljujući napretku tehnologije, kada je reč o snazi, bežični uređaji su danas potpuno ravnopravni onima sa kabelom. Omogućavaju isti intenzitet i snagu pri radu sa punom ili polupraznom baterijom. Njihova prednost je u tome što daju veću slobodu pri radu, jer nemaju kablova koji bi ometali pokrete.   

Legendarni trimer Andis T-Outliner je modifikovan i danas je dostupan i u bežičnoj verziji. Na tržištu se pojavio 2018. godine kao najmoćniji bežični trimer ovog proizvođača. Zadržao je iste klasične performanse kao i originalni T-Outliner, s tim što ima bežični sistem rada, jaču snagu i poboljšan motor koji omogućava duži vek trajanja.  

ANDIS trimer za bradu
Foto: Andis

 

ANDIS T-Outliner/ORL je bežični trimer sa brzopunećom litijum-jonskom baterijom koja omogućava više od 100 minuta neprekidnog rada. Može da radi i sa kabelom i bežično. Ima izuzetno snažan rotacioni motor sa više od 7.200 sečenja po minutu. U pitanju je izuzetno lagan i kompaktan trimer, koji se može koristiti ne samo za oblikovanje, već i za kreiranje detalja na bradi i frizuri.

Performanse ovog uređaja čine ga profesionalnim i nezamenjivim u frizersko-berberskim salonima. Zbog adaptera za punjenje trimera sa utikačima za US, EU, AU i ARG, ovaj uređaj će biti vaš pravi saputnik i u najudaljenijim krajevima sveta.  

Ukoliko se opredelite za ovaj trimer za kućnu upotrebu, budite sigurni da će vas služiti godinama.

 

Visokokvalitetne performanse za kućnu upotrebu 

3. ANDIS SlimLine – profesionalne karakteristike za opštu namenu

Ovaj trimer je dizajniran tako da pruža najbolje iskustvo šišanja brade. Jednostavan je za korišćenje. Praktičan oblik omogućava lako držanje i savršeno se uklapa u ruku. Možete ga koristiti za brzo oblikovanje brade i brkova, kao i za uklanjanje neželjenih dlačica na grudima. 

U pitanju je bežični trimer sa litijum-jonskom baterijom i mogućnošću rada sa i bez kabela. Baterija se brzo puni i omogućava dva sata neprekidnog bežičnog rada. Poseduje snažan rotacioni motor i visokokvalitetno T sečivo. 

ANDIS SlimLine Pro Li / D-8 trimer je dostupan u dve varijante: sa hromiranim i plastičnim kućištem. 

Trimer za bradu i kosu Trimer za bradu
Bežični Andis SlimLine sa hromiranim kućištem Bežični Andis SlimLine sa plastičnim kućištem

 

 

4. ANDIS Multitrim – profesionalni trimer za kućnu upotrebu

Bežični trimer za kosu i bradu ANDIS Multitrim / CLT sa T sečivom, nudi mnogo više od zadovoljenja potreba „običnih” korisnika. Namenjen je skraćivanju dlaka na vratu i licu (brkovi, brada i zulufi). Trimer se može koristiti sa ili bez kabela. Ergonomski je dizajniran, što olakšava upotrebu. Sadrži litijum-jonsku bateriju koja obezbeđuje i do 90 minuta neprekidnog rada. 

Trimer za bradu i kosu

 

5. OSTER Finisher – za svakodnevnu upotrebu 

OSTER Finisher trimer sa pivot motorom ima manju brzinu sečenja u odnosu na prethodno opisane uređaje, ali to omogućava bolju kontrolu prilikom rada. Zbog toga je dobar izbor za početnike. Ovaj motor je izuzetno snažan i pogodan za trimovanje suve, guste i grube dlake. Veoma je tih i manje se zagreva prilikom rada, što osigurava dug vek trajanja uređaju. 

Mašinica-trimer za završno oblikovanje

 

U pitanju je old school varijanta trimera, jer je rad moguć samo sa kabelom. Uprkos tome, veoma je lagan za upotrebu i udoban za držanje. Oster je takođe jedan od vodećih američkih brendova u oblasti proizvodnje frizerskih i berberskih uređaja. Dakle, reč je o kvalitetnom aparatu koji je proizveden u SAD. 

Ovaj trimer je prvenstveno namenjen završnom oblikovanju i kreiranju detalja na frizuri, te iscrtavanju preciznih linija na bradi (tzv. fazoniranje). Može se koristiti i za skraćivanje dlačica na stopalima. 

 

Održavanje

Za koji god trimer za bradu i brkove da se opredelite važno je da ga održavate. Osim pravilnog rukovanja, redovno i pravilno održavanje će produžiti vek trajanja aparatu. Nakon svake upotrebe neophodno je dezinfikovati sečiva i  očistiti uređaj od dlačica i drugih prljavština koje se skupljaju na nožićima i češljićima. 

Plastični štitnici i češljevi mogu da se operu vodom i sapunom, dok se sam aparat čisti suvom četkicom. Sredstva za održavanje mašinica i trimera produžavaju radni vek uređaju. Sečiva je neophodno čistiti nakon svakog šišanja i zatim ih podmazati specijalnim uljem. Četkica za čišćenje sečiva je obavezan alat za održavanje ovih uređaja.

Nakon čišćenja, poželjno je uključiti aparat na nekoliko sekundi, kako bi se izbacile eventualne zaostale dlačice. 

Održavanje trimera
Foto: Freepik

 

Nošenje brade je godinama unazad trend. Moderan čovek se sve više udaljava od glatkog, obrijanog lica. Međutim, muška brada nije samo naizgled gomila dlaka. Ona mora da se neguje, redovno šiša i oblikuje. Zato su trimeri i drugi uređaji za oblikovanje brade neizostavan alat i pribor za ličnu higijenu svakog modernog muškarca. 

Moderna brada
Foto: Freepik

 

Da li smo vam pomogli da donesete odluku? Ukoliko i dalje niste sigurni koji je pravi trimer za vas, posetite naša prodajna mesta. Konsultujte se sa našim prodavcima, objasnite im šta želite, a oni će vam pomoći da, u skladu sa vašim potrebama, nađete najbolji trimer za sebe.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Todor Juloski
    27.03.2020. 16:01

    Imate li ove ponudjene trimere za bradu u prodavnicama u Beogradu, gde i vrse li dostavu uz placanje pouzecem ili kako na drugi nacin

  • Alexandar Cosmetics
    28.03.2020. 11:44

    Poštovani Todore,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Sve proizvode iz ovog teksta možete poručiti direktno preko našeg sajta, gde imate mogućnost izbora načina plaćanja (online platne kartice, e-banking ili pouzećem). Kurirske službe vrše dostavu. S obzirom na vanrednu situaciju i otežan rad kurirskih službi, moguća su kašnjenja u isporuci 1-3 radna dana.
    Trenutno je na našem sajtu aktuelna promo kod akcija sa 10% popusta za online kupovinu svih mašinica i trimera za bradu i trajaće do 8. aprila.
    Za informacije o radnom vremenu i dostupnosti željenih proizvoda u distributivnim centarima u Beogradu, molimo Vam da kontaktirate najbližeg distributera.

    Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com