Ombre nokti – manikir koji će sigurno biti primećen

Trendovi se menjaju iz godine u godinu, ali ombre nokti i dalje ne izlaze iz mode. Ukoliko ste zaboravili na ovu manikir tehniku, pročitajte naš podsetnik. 

Ombre nokti
Foto: Instagram @ibdnailsuk

 

Ako još niste isprobali ombre tehniku lakiranja noktiju – krajnje je vreme da je naučite! Možda deluje komplikovano, ali za ombre nokte nije potrebno previše vremena ni truda. Važno je da pripremite odgovarajući pribor i materijal i da budete strpljivi. Ukoliko niste zadovoljni rezultatom iz prvog pokušaja, vežbajte nekoliko puta.

 

Šta su ombre nokti

Ombre predstavlja jedan od najpopularnijih načina za kombinovanje boja. U ovoj tehnici se koriste najmanje dve boje, koje se međusobno „prelivaju” jedna u drugu i tako prave postepeni prelaz. To mogu biti veoma slične ili potpuno različite nijanse. Takođe i broj boja koji se koristi nije ograničen, ali se najčešće upotrebljavaju dve ili tri. 

Ovakav način farbanja osmislili su holivudski frizeri. Inspiraciju su dobili od glumica koje su između dva snimanja izbegavale da farbaju izrastak, puštajući prirodnu kosu da poraste. Frizeri su se potrudili da ovakva kosa ne izgleda neuredno i tako je nastao ombre trend.

Dakle, ombre tehnika bojenja je najpre osvojila naše kose, a ubrzo se proširila i na nokte, šminku, odeću i mnoge dekorativne predmete iz našeg okruženja. Sve to ide u prilog činjenici da je u pitanju izuzetno uspešan i kreativan način koloracije. 

ombre nokti
Foto: Instagram @lieve91

 

Kako da sami napravite ombre nokte

Podsećanja radi, za lepo nalakirane nokte važno je da uradite dobru pripremu za manikir. To znači da najpre morate da oblikujete nokatnu ploču, potisnete zanoktice i pripremite nokte za lakiranje. 

Nanošenje baze za manikir je obavezan korak pre primene bilo koje tehnike lakiranja noktiju. Ovaj proizvod je kreiran da omogući bolje vezivanje laka, da produži njegovo trajanje i da zaštiti nokat od pojave neželjenih žutih pigmenata u njegovoj strukturi.  

 

Nakon što pripremite nokatnu ploču možete preći na ombre tehniku. Za to će vam biti potrebno:

  • Lak za nokte koji ćete koristiti kao osnovu;
  • Tečni lateks za zaštitu zanoktica; 
  • Dodatni lakovi za nokte, različitih nijansi;
  • Sunđeri za nokte i
  • Skidač laka za nokte. 

Završni sloj za dodatni sjaj ili mat efekat (top coat).

 

Početni koraci

Prvo i najvažnije je da odlučite koju boju ćete upotrebiti za osnovu. Naš savet je da, za početak, dok ne uvežbate ovu tehniku, koristite svetlije nijanse. Izaberite bež, ružičastu ili belu boju i nalakirajte sve nokte na uobičajen način.  

Ovaj korak nije obavezan, ali može mnogo da olakša ceo postupak, pa je poželjno da ga primenite. Tečni lateks štiti zanoktice prilikom lakiranja noktiju. Najčešće se koristi kod ombre tehnike i prilikom prenošenja dizajna sa pečata. Pre upotrebe laka nanesite tečni lateks na zanoktice i kožu oko nokta i sačekajte da se osuši. Nakon toga, možete pristupiti kreiranju dizajna. Kada završite ceo postupak lakiranja noktiju, uklonite lateks sa zanoktica: jednostavno povucite prstima ili iskoristite pincetu za skidanje ovog zaštitnog filma. 

Tečni lateks za zanoktice
Foto: Instagram @moyou_london

 

Ombre tehnika na delu

Kakve boje ćete koristiti zavisi isključivo od vas. Sve je dozvoljeno! Ipak, naš savet je da ne preterujete u broju različitih nijansi, jer površina nokta nije toliko velika da bi se upotrebom šest-sedam boja dobio ombre efekat. Važno je da izaberete visokopigmentovane lakove za nokte, da bi se boja ravnomerno zadržavala na noktu. Za početak možete koristiti samo dve-tri nijanse i to tako što će jedna biti ista kao i ona koju ste izabrali za osnovu. Pogledajte paletu boja naših GALAXY lakova za nokte i izaberite vaše omiljene nijanse. 

Kada ste izabrali boje, vreme je da upotrebite sunđere. U mnogim tutorijalima na internetu, možete videti da se koriste bilo koji sunđeri. Međutim, nemaju svi istu strukturu i gustinu, pa različito upijaju lak za nokte. Zbog toga se može desiti da ne dobijete očekivane rezultate. Za uspešan završni efekat izaberite sunđere koji su namenjeni za upotrebu na noktima. Možete ih koristiti u originalnom obliku, ili ih pomoću makazica „ukrojiti” prema veličini nokta. 

sunđeri za ombre nokte sunđeri za ombre nokte
  Sunđeri za nokte IBD 80/1 Sunđeri za manikir FIBSP01 80/1

               

Na sunđer nanesite željene boje jednu uz drugu, u dva sloja. Ukoliko želite klasičan ombre efekat, poređajte ih u horizontalnim linijama od najsvetlije ka najtamnijoj. Potom, utapkajte nalakiranu stranu sunđera o papirni ubrus, kako bi papir upio višak boje. Zatim, prinesite sunđer na celu nokatnu ploču i utapkajte ga od korena ka vrhu nokta, kako bi se sve boje ravnomerno prenele na nokat. Postupak ponovite dva ili više puta (za jači intenzitet boje). 

Ombre nokti - tutorijal
Foto: Sheknows

 

Uklonite suvišni lak za nokte

Ukoliko ste koristili tečni lateks, sada je vreme da ga uklonite. Može se desiti da su tragovi boje ostali na mestima koja niste prekrili lateksom. Lako ih možete odstraniti korektor olovkom za skidanje laka

Ako uopšte niste koristili zaštitni sloj za zanoktice biće vam potreban skidač laka za nokte. Višak laka uz ivicu nokta i sa teško dostupnih mesta, najbolje ćete ukloniti četkicom koju ste prethodno umočili u skidač laka za nokte.

 

Završni korak

Na kraju, kada se lak malo prosuši, nanesite završni sloj za lak. Ovaj korak je izuzetno važan, jer završni sloj ne samo da daje dodatni sjaj ili mat efekat, već štiti lak od pucanja i time produžava njegovu postojanost na noktima. 

 

Na ovakav način možete nalakirati sve nokte, ili samo jedan. Ombre efekat se može postići i na drugačije načine. Na primer, lak za nokte možete prvo da nanesete na ravnu podlogu, a zatim da tapkanjem pomoću sunđera pokupite boju. Ostali koraci su identični. 

Ombre nokti - korak po korak
Foto: Chinaglaze

  

Ombre nokti gelom

Ombre tehnika daje dobre rezultate primenom klasičnih lakova za nokte. Naravno da svi želimo trajnija rešenja, zato toliko i volimo trajne lakove, gelove i akril. Ombre tehnika gelom se najčešće radi odgovarajućim četkicama. Ukoliko niste vešti u korišćenju ovih savremenih materijala i pribora za manikir, posetite kozmetički salon. Nail artisti su profesionalci i oni će znati kako da urade besprekorne ombre nokte gel tehnikom. 

Ombre nokti, gel tehnika
Foto: Instagram @zenskikutakbg

 

Kreativne ideje za ombre nokte

Ombre nokti pružaju veliku slobodu i mogućnost da budete maštoviti, zato i jesu toliko popularni. Važno je da izaberete boje koje se lepo kombinuju. 

Budite inovativni i razbijte monotoniju. Ombre nokti ne moraju uvek da imaju horizontalne i paralelne linije. Isprobajte vertikalni i dijagonalni ombre i pokažite kreativnost. Na sunđer možete da nanesete lak u obliku kvadrata, u četiri različite boje i da dodatno ukrasite nokte pečatima.

Ombre nokti i pečatiranje
Foto: Instagram @sveta_sanders

 

Savremeni manikir dozvoljava kombinovanje više različitih tehnika. Beli ombre nokti (milky ombre, odnosno, baby boomer) predstavljaju spoj klasične frenč i ombre tehnike. Veoma su elegantni i izuzetno popularni u poslednje dve-tri godine. 

Ombre-frenč nokti
Foto: Instagram @_worldwidenails

 

Ako je za vas klasična ombre tehnika i dalje komplikovana, a voleli biste da imate malo drugačije nokte, postoji lakši način da vaš manikir bude u ombre stilu. Izaberite omiljenu boju u pet prelaznih nijansi i nalakirajte svaki nokat drugim lakom. 

Ombre nokti
Foto: Instagram @sveta_sanders

 

Da li ste i vi isprobali ombre tehniku za ulepšavanje noktiju? Koje su vam omiljene kombinacije boja? Podelite sa nama svoja iskustva. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)