Devet saveta stručnjaka da vam nokti budu lepši

Lepi i uredni nokti nisu samo simbol ženstvenosti. Muškarci bi, takođe, trebalo redovno da ih oblikuju i neguju.

Nokti su rožnati deo prsta, koji je po strukturi sličan kosi, jer sadrži keratin – materiju koja proizvodi epiderm. Ukoliko su negovani i zdravi, privući će poglede i simpatije mnogih. U suprotnom, učiniće tvoje ruke neprivlačnim i mogu uticati na gubitak samopouzdanja.  

Lepi nokti
Foto: Freepik

 

Nega noktiju podrazumeva mnogo više od lakiranja. Tu spadaju i oblikovanje, poliranje i zaštita nokatne ploče, te odstranjivanje i nega kože oko nokta.

Svaki manikir i pedikir tretman podrazumeva i obaveznu zaštitu nokatne ploče. Ukoliko redovno posećuješ kozmetičke salone, obrati pažnju kako oni tretiraju tvoje nokte. Osim ojačavanja, izlivanja i ukrašavanja, profesionalni kozmetičar će se pozabaviti i negom.  

Prenosimo devet saveta stručnjaka koje možeš da primeniš kod kuće. Lepi, negovani prirodni nokti su uvek u trendu.

 

1. Redovna nega i kod kuće 

Nokti koji su krti, lako lomljivi, izgrickani ili grubi na dodir, nikome nisu privlačni. Da bi tvoji nokti bili zdravi, čvrsti i otporni, neophodna im je stalna nega. Prvo i osnovno pravilo glasi: izbegavaj loše navike! Mnoge žene i muškarci imaju naviku da grickaju nokte i kožu oko njih. Da bi nokti bili sjajni i lepi, zaboravi na to. 

Preparati za jačanje i brži rast noktiju sadrže hranljive sastojke koji prodiru u strukturu nokta čineći ga zdravijim i sjajnijim. Pročitaj tekst Zbogom, krti i slabi nokti i saznaj kako da rešiš ovaj problem.  

Za potpuni oporavak oštećene nokatne ploče preporučuje se redovna primena IBD RECONSTRUX tretmana za rekonstrukciju u periodu od mesec dana. 

Da bi nokti bili jači i bez listanja, savetujemo nanošenje sredstva za oporavak i jačanje noktiju SECHE Rebuild. Takođe, preporučujemo redovnu upotrebu ulja za negu zanoktica. 

nokti nokti
IBD RECONSTRUX SECHE Rebuild

 

 

2. Odaberi profesionalan pribor

Osim korišćenja adekvatnih preparata, za negu noktiju je potrebno izabrati i pravi pribor, koji neće dodatno oštetiti i iskrzati nokte.

Za pravilno skraćivanje i oblikovanje nokta stručnjaci savetuju korišćenje makazica. Grickalice su namenjene amaterima i početnicima. U našoj ponudi naći ćeš kvalitetne makazice od nerđajućeg čelika sa oštrim sečivom, pomoću kojih ćeš moći da radiš manikir kao profesionalac.  

Lepi nokti su čisti nokti. Za odstranjivanje neželjene prljavštine ispod nokta koristi odgovarajući pribor. U tu svrhu, dobro će poslužiti instrument izrađen od nerđajućeg čelika za pedikir i manikir tretmane.

Naravno, posle svake upotrebe, neophodno je dezinfikovati radni pribor. 

 

3. Ne zaboravi na zanoktice

Nega zanoktica je, takođe, važan korak u održavanju lepog izgleda šake. O tome bi trebalo da podjednako vode računa i žene i muškarci. Grickanje zanoktica je zabranjeno! Neće rešiti problem, naprotiv. Samo će izazvati bol i upalne procese na koži. 

Pre obrade nokatne ploče, neophodno je posvetiti se zanokticama. Za tu namenu, koriste se gurači i sekači zanoktica, kao i specijalne makazice od nerđajućeg čelika.  

Gurač zanoktica služi za potiskivanje suvišne kože sa nokta. Time se olakšava odstranjivanje zanoktica i doprinosi pravilnijem i lepšem izgledu nokta. 

Za uklanjanje zadebljane kože oko nokta koriste se makazice za zanoktice ili canglice. Kod profesionalnog pribora, sečiva su oštra, pa bi njime trebalo pažljivo rukovati.

Nega kože oko noktiju je neizostavan deo svakog uspešnog manikira. Sredstva za tu namenu (ulja) hrane i hidriraju kožu, čine zanoktice tanjim i manje vidljivim. Imaju veoma prijatne mirise i koriste se u završnoj fazi manikira. Ulje za zanoktice se može koristiti svakodnevno. Nanosi se na kožu, lagano umasira i utrlja preko laka.   

Redovna upotreba ovih preparata obezbeđuje elastičnost noktima i koži, sprečavajući njihovo pucanje, listanje i stvaranje zanoktica.

 

4. Dužina i oblik nokta

Nokti na rukama mesečno narastu do 6 mm. Kod mlađih osoba rastu brže nego kod starijih. Takođe, brzina rasta zavisi i od godišnjeg doba – leti se proces ubrzava. Na rukama nokti rastu tri puta brže nego na nogama.

Dugi nokti
Foto: Instagram @ibdnailsuk

 

Dugi nokti izgledaju lepo i ženstveno. Izuzetno dugi nisu preporučljivi za svaki dan, jer lako pucaju. Srednje dugi nokti su veoma zahvalni za održavanje. Ako su negovani izgledaju atraktivno i ne ometaju svakodnevno obavljanje poslova. Kratki nokti se najlakše održavaju i najmanje su izloženi bakterijama iz neposrednog okruženja.  

Kada odlučiš da puštaš nokte da porastu, obavezno ih dodatno hrani odgovarajućim preparatima, kako se ne bi lomili i pucali. Za vizuelni efekat dužeg nokta koristi lakove krem boje, sa belim i ružičastim nijansama.

 

Nokti – popularni oblici

Negovane, zdrave i čvrste nokte moguće je oblikovati u skoro svim formama. Neki oblici su lakši za održavanje, drugi su stvar modnih trendova. Koji oblik ćeš izabrati zavisi samo od tebe. Kod onih sa oštrim ivicama lakše dolazi do listanja nokta, dok se zaobljeni najmanje lome. 

Najčešće forme su: četvrtasti, okrugli, ovalni, bademasti, špicasti i balerina nokti, kao i njihove kombinacije.

Zaobljeni (okrugli) nokti su najbolji oblik za kratke nokte. Mnogi ovaj oblik smatraju prevaziđenim, iako ima brojne prednosti. Najlakši je za održavanje, prati prirodnu liniju vrha prsta. Ovakvi nokti su veoma izdržljivi, i neće zagrebati i pocepati osetljive tkanine, poput čarapa. Preporučuju se svima koji imaju slabe i mekane nokte.

Četvrtasti nokti su izuzetno popularni, već duže vreme. Kvadratni oblik najbolje izgleda na noktima srednje dužine. Ivice nokta ovakog oblika su malo oštre, pa može doći do pucanja, lakše nego kod okruglog. 

Prirodan oblik
Foto: Profimedia

 

Danas su izuzetno popularni bademasti, špicasti i balerina oblici za nokte. Međutim, oni brzo pucaju, pa se za ovaj oblik preporučuje korišćenje tehnika ojačavanja i izlivanja noktiju, odnosno poseta kozmetičara.  

Bademasti nokti su omiljeni oblik mnogih žena. Izdužuju prste i doprinose nežnijem izgledu šake. Za postizanje ovog oblika, potrebno je nokte zaobliti sa strane, zbog čega može doći do pucanja.

Špicasti nokti su veoma dugi i zašiljeni na vrhu. Zbog toga su zahtevni za održavanje i skoro da ih je nemoguće oblikovati na prirodnim noktima. 

Balerina nokti su dobili naziv zbog oblika koji podseća na balerininu cipelu. Odlično pristaju dugim noktima i dodatno izdužuju prste, ali se ne preporučuju osobama sa tankim i lomljivim noktima.  

Nokti - različiti oblici
Foto: Profimedia

 

5. Turpijanje je obavezno

Turpije su neizostavan deo pribora za manikir. Koriste se za ravnanje i oblikovanje nokta, uklanjanje sitnih pukotina na vrhovima koje mogu izazvati dalje pucanje, te za poliranje. Uvek bi trebalo da imaš jednu turpiju „pri ruci”, gde god da kreneš. Kod turpije je najvažnije da bude kvalitetna i da se pravilno koristi, kako ne bi dodatno oštetila nokte.   

Turpijanje
Foto: Freepik

 

Turpijanje se radi isključivo na suvim noktima i to u jednom smeru. Najpre se dužom turpijom oblikuje vrh nokta, a zatim i strane. Potom se, posebnom, buffer turpijom, lagano pređe preko gornje površine nokatne ploče, od korena prema vrhu, vodeći računa da se ne ošteti površinski sloj nokta. Ovo je neizostavan korak u pripremi nokatne ploče za lakiranje. Poliranje će ukloniti neravnine i pripremiti površinu za dalji tretman. 

Za oblikovanje prirodnih noktiju koristi turpije granulacije 180, a za poliranje nokta izaberi odgovarajuću buffer polir turpiju. 

 

6. Baza – ključ postojanosti laka

Baza za lak je prvi sloj koji se nanosi na nokte, nakon što se površina obradi turpijom. Razlog duge postojanosti laka na noktima je u malom triku profesionalnih kozmetičara. Oni uvek koriste bazu ili podlogu za lak. Da bi i tvoji nokti bili lepi i sjajni, a boja postojana, nikad ne preskači ovaj korak. 

Osim što poboljšava postojanost laka i intenzitet boje, baza onemogućava da pigmenti iz laka prodru u nokatnu ploču. U našoj ponudi, pronaći ćeš veliki izbor baza, koje će sprečiti pojavu žutih noktiju nakon skidanja laka. 

 

7. Pravilno lakiranje 

Kada govorimo o lepim noktima, obično prvo pomislimo na lepo nalakirane nokte. Nanošenje baze je već pola puta do tog cilja. 

Lakovi za nokte
Foto: Instagram @jovanininstagram

 

Lak se uvek nanosi u tankom sloju – najčešće su dovoljna samo tri poteza četkice da bi se pokrila cela površina. Za intenzivniju boju, dovoljno je jednom ponoviti postupak, kada se prvi sloj prosuši. Ukoliko nisi vešta sa četkicom, verovatno ćeš malo, ili više boje naneti i na kožu oko nokta. Ne brini, ne moraš da skidaš lak sa celog nokta, za to postoji jednostavno rešenje – korektor olovke za uklanjanje laka

Kada dođe do krzanja boje i ivice se ogule, nokti slabe i postaju skloniji pucanju. Zato se preko laka nanosi dodatna zaštita. 

Stručnjaci savetuju obavezno korišćenje zaštitnog sloja (top coat), nakon svakog lakiranja. On će obezbediti dodatni sjaj nokta ili stvoriti mat efekat, u zavisnosti od toga šta odabereš. Završni premaz se nanosi u tankom sloju preko cele lakirane površine, kao i na samu ivicu vrha nokta. Na taj način se stvara zaštitni sloj i sprečava krzanje i pucanje laka. Ovakvi preparati takođe produžavaju vek trajanja laka. 

 

8. Nokti kao simbol ženstvenosti – kako izabrati boju 

Mnoge žene obožavaju da menjaju boju laka, neke čak i više puta nedeljno. Druge su godinama verne jednoj boji i njenim nijansama. 

Na odabir boje u velikoj meri utiču trendovi, ali i godišnja doba. Iako ovo nije pravilo, obično se za leto preporučuju vesele boje, dok se zimi češće nose tamnije. Žene često biraju boju koja se slaže sa njihovim sa raspoloženjem, ili garderobom. U suštini, sve je stvar izbora. 

Ako i dalje nemaš omiljenu boju laka, izaberi je u skladu sa tenom i tako sigurno nećeš pogrešiti. Osobama sa svetlijom kožom odgovaraju bež i svetloružičasti nokti. Za srednje svetao ten, najbolji su beli nokti sa nijansama sive i plave, dok koži maslinaste boje najbolje pristaju bež nijanse sa belim podtonom. Za taman ten, stručnjaci preporučuju puderasto ružičaste tonove. 

Nokti
Foto: Instagram @galaxyprofessionalserbia

 

Omiljene boje

Nude i nežno roze nijanse su najbolje rešenje za postizanje prirodnog i neupadljivog izgleda. Sa njima će tvoji nokti izgledati lepo, negovano i uredno. Moći ćeš da ih pokazuješ svuda i svakodnevno: u školi, na poslu, u večernjem izlasku…

Crveni nokti su kao i „mala crna haljina” – vanvremenski. Odlično se kombinuju uz svaki stajling, a idealni su za večernje izlaske. Bez obzira na to da li ćeš izabrati klasičnu crvenu, ili njene nijanse, nećeš pogrešiti. Svi vole crvene nokte, a muškarci ih prosto obožavaju, jer su simbol seksipila. Ukoliko želiš da postigneš potpuni efekat elegancije, pravi izbor su bordo nokti.  

Bordo nokti
Foto: Freepik

 

Sedefasti nokti su nekada bili čest izbor starijih dama. Moda se odavno promenila, pa danas ove lakove nose i mnogo mlađe žene. 

Nokti sa šljokicama su uvek u modi, naročito kod mlađe populacije. Za ovakav izgled potrebno je ili da izabereš lak koji u sebi već sadrži šljokice, ili da koristiš odgovarajući glitter prah za ukrašavanje tvoje omiljene boje.  

Nokti sa cirkonima doprineće romantičnom i svečanijem izgledu. Veoma su popularni kao nokti za svadbu i nokti za maturu. Cirkoni za nokte odlično stoje na negovanim noktima kao detalji, jer dodatno ističu njihovu lepotu. Bogat spektar boja, oblika i veličina, uz malo nail art veštine, učiniće nokte blistavim i privlačnim.

Naša preporuka je da za posebnu priliku i za savršen sjaj na noktima, biraš swarovski kristale

 

Letnji nokti 

Francuski manikir je uvek in za leto. Dobro stoji svima, bez obzira na godine i boju tena. Kratku nokatnu ploču će vizuelno učiniti dužom, a dugu će dodatno istaći. Klasični beli frenč nokti izgledaju nežno, lepo i negovano. Odličan su izbor za more i nikad ne izlaze iz mode. 

Nega i ulepšavanje noktiju
Foto: Freepik

 

Frenč nokti u bojama su naročito popularni u poslednje vreme. Veoma su efektni i zbog mnoštva varijanti nikada neće dosaditi. Možeš da kombinuješ dve omiljene boje: svetliju za osnovnu, a tamniju za liniju na vrhu nokta, ili obrnutno. Sve je dozvoljeno!   

Ombre nokti su u trendu i ove sezone. Ova tehnika je malo zahtevnija od običnog lakiranja. Duže traje i podrazumeva kombinovanje dve ili tri boje. To mogu da budu bilo koje nijanse, a još efektnije će izgledati ukoliko se dodaju i šljokice. Važno je samo da se boje „prelivaju” jedna u drugu. Takođe, može da se kombinuje i sa drugim tehnikama, pa da tako dobiješ npr. frenč ombre nokte. Dovoljno efektno će biti i ako samo jedan nokat nalakiraš na ovaj način. Ukoliko si ljubitelj ombre stila, a nemaš dovoljno veštine i strpljenja, savetujemo ti da se prepustiš rukama nail art majstora.

Šareni nokti asociraju na leto, mladost, živahnost. Postoji bezbroj mogućnosti i ideja: od kombinacije dve-tri boje na jednom noktu, do lakiranja svakog nokta drugom bojom. Ako se opredeliš za ovakav manikir, biraj jarke, vesele boje.   

Mat nokti su potpuni hit ove sezone i nisu rezervisani samo za gelirane i akril nokte. Dovoljno je samo da izabereš tvoju omiljenu boju i nijansu i da preko laka naneseš završni sloj za mat efekat.  

 

9. Zaštita ruku i noktiju 

Bez obzira na godišnje doba ruke i nokte uvek treba zaštiti od spoljnjih uticaja. Prilikom pranja sudova, kontakta sa hemikalijama i prljavštinama (npr. usled presađivanja cveća), obavezno koristi rukavice. Ne samo da ćeš tako zaštititi šake, već ćeš i očuvati nokatnu ploču zdravom i čistom. Preterano izlaganje vodi takođe može štetno da utiče na nokte. Osim toga, ruke treba zaštititi i od različitih klimatskih uticaja: jakog vetra, hladnoće ili sunca. Više o tome pročitaj u blogu „Krema za ruke: šta najčešće zanemarujemo”.

Negovani nokti, lepe ruke
Foto: Freepik

 

Bez obzira na to da li voliš da svoj manikir prepustiš profesionalcima, ili održavanje noktiju obavljaš u kućnim uslovima, ne zaboravi da su negovani i uredni nokti najprivlačniji. Nijedan lak ne može sakriti pukotine i neravnine. Ako imaš oštećenu nokatnu ploču, ovi saveti će ti sigurno pomoći da je lako i brzo oporaviš. Leto je najbolje vreme da svima pokažeš svoje negovane nokte. 

Koji su najlepši nokti za tebe? Podeli sa nama svoja iskustva. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)