Otkrivamo zašto su frenč nokti popularni već skoro pola veka

Frenč nokti su i danas jedna od najpopularnijih manikir tehnika. Žene širom sveta ih obožavaju zbog njihove jednostavnosti, jedinstvenosti i prelepog izgleda. 

Frenč nokti
Foto: Freepik

 

Iako su poznati kao „francuski manikir”, frenč nokti su zapravo nastali 1975. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, za potrebe filmske industrije.

 

Kako je nastao frenč

Ovu vrstu manikira izmislio je Džef Pink (Jeff Pink) koji je od holivudskog režisera dobio zadatak da osmisli boju laka za nokte, koja bi se dobro uklapala uz svaku promenu kostima glumica. Dakle, manikir je trebalo da se slaže sa stilom i bojom svake haljine.

U tom periodu nisu postojale UV i LED tehnike brzog sušenja, koje skraćuju vreme potrebno za manikir. Svaka promena haljine zahtevala je i promenu laka, dodatno poliranje i obrađivanje nokta. Sve to usporava proces snimanja filma. Vreme provedeno sa filmskom ekipom u čekanju za manikir značilo je povećanje troškova snimanja, jer je proces filmske proizvodnje morao da stane. 

Džef Pink tvorac francuskog manikira
Foto: Nailpro

 

Iako su u to vreme bili dominantni crveni i braon lakovi, Džef Pink je želeo da postigne prirodan i čist izgled nokta. Za to je koristio bež, pink i roze nijansu za veći deo nokatne ploče, a za vrh nokta je odabrao belu boju. Svoj izum je nazvao natural look. Režiser koji ga je angažovao, rekao je da bi trebalo da za to dobije Oskara, jer je uštedeo mnogo novca filmskoj industriji.    

Ovaj manikir je postao globalan zahvaljujući modnoj reviji u Parizu. Pink je uveo prirodan izgled noktiju na modne piste. Modeli koji su morali da menjaju odeću, mnogo više nego glumice, odmah su zavoleli ovakav manikir. Po povratku u SAD Džef Pink je odlučio da naziv svog izuma „prirodan izgled”, promeni u zvučno ime i tako ga nazvao francuski manikir.

Upravo zbog tog imena, ljudi obično misle da je u pitanju francuski, a ne američki izum.

 

Zašto je frenč manikir toliko popularan

Odmah nakon što se pojavio na modnim pistama, javne ličnosti su zavolele ovaj mankir. Ubrzo se „frenč groznica” proširila i na „obične” žene širom sveta.

Bez obzira što su stari skoro pola veka, frenč nokti nikada nisu izašli iz mode, jer su vanvremenski. Ovo su samo neki razlozi njihove globalne popularnosti:

  • Frenč manikir je univerzalan. Svima dobro stoji i lepo se slaže uz svaki oblik i dužinu nokta, kao i uz svaki ten i boju kože. Nijedna žena neće pogrešiti ukoliko se opredeli za ovakav manikir.  
  • Neutralan i prirodan izgled se postiže zahvaljujući ovoj tehnici lakiranja. Zbog toga frenč vole i žene koje nisu ljubitelji jarkih boja, kao i one koje iz profesionalnih razloga ne bi trebalo da imaju upadljive nokte.   
  • Frenč nokti su izuzetno uredni i odaju utisak negovanih ruku. Time šalju poruku da je osoba koja ih nosi veoma pedantna, jer ima „čiste nokte”.  
  • Uz „francuski manikir” nokti će uvek biti stilizovani, jer je „frenč” sinonim elegancije.
  • Mnoge žene godinama ne menjaju ovaj manikir, jer su frenč nokti klasični i nikad neće izaći iz mode.  
  • Uklapaju se u svaki stil, garderobu, frizuru i šminku. Lepo stoje svakoj ženi, bez obzira na godine, njeno zanimanje ili društveni status.
  • Francuski manikir je nosiv u svim situacijama, jer je jednostavan i nenametljiv. Ovaj manikir je pogodan za sve događaje; od svakodnevnih do posebnih prilika. 
  • Mnoge od nas se za ovakav manikir opredeljuju u svečanim prilikama, jer nokti izgledaju nežno i romantično. Zato su frenč nokti veoma čest izbor za svadbu.  
  • Frenč je idealan „letnji manikir”, jer uz njega nokti posebno dolaze do izražaja na preplanuloj koži. Žene često biraju frenč i za nokte na nogama. 
Frenč nokti za lepši izgled
Foto: Freepik

 

Klasični beli frenč nokti 

Prvobitna zamisao tvorca ove tehnike je da nokti uvek izgledaju čisto, uredno i da se slažu uz svaku odevnu kombinaciju. Zbog toga je i uloga francuskog manikira da simulira prirodan izgled nokta. 

 

Postupak izrade

Kao i za svaki manikir i za ovaj je potrebna priprema i redovna nega noktiju. Uz poštovanje saveta stručnjaka i tvoji nokti će izgledati lepo i negovano.

Francuski manikir
Foto: Freepik

 

Za lakiranje klasičnom frenč tehnikom koriste se: svetloroze ili bež boja za celu površinu nokta i intenzivno beli lak za vrhove. 

Najpre se nanese podloga, potom bela linija na vrh nokta i tek onda pink ili drugi neutralni lak na celu površinu nokatne ploče. Za sjaj i produženo trajanje laka na kraju se nanosi završni sloj. Važno je imati „mirnu” ruku i malo veštine u iscrtavanju bele linije, jer je frenč manikir simbol urednosti. Šabloni za francuski manikir mogu znatno da olakšaju posao iscrtavanja linije. Mrlje i nepravilne linije nisu dozvoljene. Za uklanjanje sitnih grešaka predlažemo korišćenje korektor olovke.

 

Moderni frenč nokti

Mnoge žene obožavaju klasičan francuski manikir. Za one koje ga smatraju isuviše običnim, nail artisti su osmislili kako da frenč nokti izgledaju zanimljivije i neodoljivo. Zato danas imamo različite verzije francuskog manikira koje razbijaju monotoniju:

  • Frenč nokti u boji;
  • Frenč nokti sa cirkonima;
  • Obrnuti frenč;
  • Frenč nokti sa šljokicama;
  • Frenč nokti u kombinaciji mat i sjajnog završnog sloja za lak. 

Moderni frenč nokti
Foto: Instagram @jessicawashick

 

Ko kaže da frenč mora da bude bela linija sa bezbojnim lakom? Nove ideje daju potpuno drugačiju dimenziju francuskom manikiru. 

Za početak, na vrhu nokta možeš da, umesto bele, iscrtaš liniju u tvojoj omiljenoj boji. Ukoliko nisi dovoljno vešta, savetujemo da najpre vežbaš lakovima koji imaju tanke četkice

Iako je frenč prepoznatljiv po beloj tankoj liniji na vrhu nokta, danas su sve popularnije njegove modifikacije. Počev od promene boje, oblika i debljine linije, pa sve do zahtevnijih tehnika ukrašavanja i šaranja nokta. 

Dozvoljeno je i iscrtavanje više linija različitih boja. Npr. tamnija ljubičasta na vrhu nokta, a svetlija odmah uz nju. Efektno i drugačije, a i dalje je reč o frenč tehnici lakiranja. 

Kreativni frenč nokti
Foto: Instagram #madelinepoole

 

Savremeni frenč nokti – ideje

Sa pojavom tehnika brzog sušenja laka, frenč manikir je doživeo potpuni preokret. Nadogradnja noktiju, izlivanje i ojačavanje gelom doprineli su pojavi kreativnijih manikira. 

Savremeni frenč nokti
Foto: Instagram @jennissemakeup

 

Potpuno novi i drugačiji francuski manikir uopšte ne sadrži belu boju. Za originalan izgled kombinuj omiljene nijanse na vrhovima noktiju sa tzv. kamuflažnim gelom, kao i različite geometrijske oblike i šare i dobićeš jedinstven nail art. Ovakvi nokti će sigurno privući pažnju i znatiželjne poglede. 

Crni frenč nokti
Foto: Instagram @krsticmilankrstic

 

Takođe, dozvoljene su i kombinacije bilo koje dve boje. Sve je stvar ličnog izbora i afiniteta. 

Frenč nokti u boji
Foto: Instagram @belasunhasofc

 

Kozmetičari se uvek trude da nove beauty trendove prenesu i na manikir. Tako se pre nekoliko godina pojavio „obrnuti frenč”. Umesto bele linije na vrhu nokta, ova tehnika podrazumeva nanošenje tanke linije na korenu nokta, uz samu zanokticu. Za efektniji izgled predlažemo da koristiš glitere za nokte ili boju koja u sebi već sadrži šljokice. 

Obrnuti frenč nokti
Foto: Instagram @natalimyname

 

Obrnuti frenč prelepo će izgledati i ukoliko nokte ukrasiš Swarovski kristalima ili cirkonima, koji će u tvoj manikir uneti dodatnu dozu romantike i elegancije. Veoma popularna varijanta obrnutog francuskog manikira je moon french

Popularne kombinovane tehnike
Foto: Instagram @jessicawashick

 

Ombre nokti, baby boomer u frenč maniru, sve su popularniji. Dozvoljene su sve kombinacije boja. 

Francuski manikir u gel tehnici
Foto: Instagram @clawaddicts

 

Stilisti za nokte su osmislili bezbroj inovativnih i kreativnih ideja, tako da je gotovo nemoguće opredeliti se samo za nekoliko. Kada jednom uđeš u carstvo frenča, poželećeš da svaki dan imaš drugačije nokte, jer postoji neograničen broj kombinacija. Izaberi omiljenu, pokaži svoju kreativnost i podeli svoja „frenč iskustva” sa nama. 

 

Frenč nokti su voljeni godinama unazad, jer su diskretni, a efektni. Zaslužno vladaju manikir svetom skoro pola veka! 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)