Krema za ruke: šta najčešće zanemarujemo

Nega ruku i noktiju podjednako je važna kao i nega lica. Ruke su nam osnovni alat za svaki zadatak, bilo da ste frizer, pisac, domaćica, sportista, student, vozač, profesor ili kuvar, one nam i te kako pomažu da uradimo svaki posao u toku dana, kojom god aktivnošću se bavili.

Nega ruku je zato od izuzetne važnosti i kada pričamo o lepoti, a posebno kada govorimo o nezi i funkcionalnosti. Ispucala koža će nas svakako omesti u svakodnevnoj rutini i učiniti da sporije uradimo ono što smo naumili za taj dan.

 

Zašto je krema za ruke važna za negu?

Bilo da radimo neki posao kod kuće, u bašti ili smo na poslu, u kancelariji, šetamo psa, ili uživamo na godišnjem odmoru, bez razlike da li je u pitanju planina ili more, na koži ruku videće se prvi znakovi starenja ili zanemarivanja nege, koja se sastoji od sasvim jednostavnog koraka u dnevnoj rutini – naneti kremu za ruke.

Nanoseći dnevnu negu na ruke, da li je u pitanju hidrantna, masna, krema protiv starenja, depigmentacije ili potpuno specijalno napravljena za vas, važno je ne izostaviti ovaj korak, jer će vaše ruke prve pokazati znakove umora ili godina. I koliko god da volimo i slavimo naše bore na licu, jer pokazuju iskustvo i godine smejanja ili kupujemo skupe kreme kako bi negovali kožu lica, toliko niko ne voli da ima ispucalu kožu na rukama. Vremenom i sunce im nanosi štetu, pa nas ispucale ruke ometaju u obavljanju svakodnevnih zadataka, kao što je pranje sudova na primer, jer suva i zategnuta koža puca, stvara rane i na kraju i bol, ako ne vodimo računa o tome na vreme.

 

Ne postoje magične kreme koje će za dan odneti tragove umora i godine zanemarivanja, već je dnevna rutina i nega jedini način da pokažete da vodite računa o sebi. Čista kosa, negovana koža i uredni nokti su osnovno modno pravilo i klasična nega za ceo život, sve ostalo je nadogradnja. Koristeći kremu za ruke svaki dan, vaša koža neće samo biti mlađa, već i svilena, satenska, što na kraju može ostaviti snažan utisak kada se upoznajete sa nekim i povećati uostalom i šanse da se nekom više dopadnete – bilo da je u pitanju čovek vašeg života ili novi poznanik na koga ćete ostaviti dobar prvi utisak.

 

Zašto je potrebno koristiti baš kremu za ruke, a ne običnu kremu?

Koža šaka nije ista kao koža na ostatku tela. Koža na rukama je mnogo tanja, te se i brže suši i gubi kolagen. Upravo zato se i prve pege, odnosno prvi znaci starenja kože, pokazuju upravo na rukama. Da bi hidratacija iz kreme brzo prodrla u kožu i tu se zadržala, potrebno je koristiti baš kremu za ruke (a ne neku drugu) koja je bogatija uljima koja zadržavaju vlažnost kože.

 

Dermatolozi kažu da svakodnevna rutina kojoj su šake izložene kao što je pranje ruku, izlaganje hemiji, više temperature ili hladnoća, dovodi do ubrzanog sušenja i starenja kože. Voda, iako nam tako ne deluje na prvu loptu, isušuje kožu. Zato je neophodno uvek posle tuširanja namazati telo hidrantnim losionom. Ali da li posle svakog pranja ruku mi ponovo nanosimo kremu? Ne baš. Upravo zato je neophodno koristiti jače i bogatije kreme za ruke, koje su napravili dermatolozi i farmaceuti, spacijalizovane za taj deo tela. Čak i na jakoj zimi kada nosimo rukavice, neophodno je da su ruke namazane dobrom kremom. One vrlo brzo postanu suve, ispucale, pa čak i u ranama. A to je problem kako ženama, tako i muškarcima, koji sve više uviđaju važnost nege – što mi zdušno podržavamo.

 

 

Kreme za ruke se razlikuju od krema za telo iz razloga što ruke zahtevaju specijalnu negu. One ne zahtevaju samo dodatnu hidrataciju, već je neophodno i da ih zaštitite, kako bi izdržale celodnevan posao. Leti se posebno preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom, dok je bar jednom nedeljno poželjno staviti posebnu masku na ruke, koja je još bogatija sastojcima ili sadrži kolagen i koenzim Q10, kao i rukavice kako bi se napravio efekat termoizolacije, odnosno toplota pojačala dejstvo kreme.

 

Kakve sve kreme postoje na tržištu?

Kako je napredovala farmacija, tako su i kreme za ruke postale kvalitetnije i prilagođene raznim tipovima kože, uzrastima, pa čak i polu. Današnje kreme mogu da tretiraju razna kožna stanja i pomognu nezi, mnogo više od same hidratacije, koja je svakako važna i neizostavna. Ukoliko želite da izbelite pege, zategnete kožu, ili izbegnete previše suve ruke, čak i ako imate znakove pucanja kože – na tržištu (internetu) postoji veliki broj proizvoda i svako može da pronađe i kupi kremu za svoj problem.

 

 

Međutim kada kupujete kremu za ruke, obratite pažnju na sastojke. Glicerin je uvek poželjan ali negu više pružiće vam vitamin E, šea puter, razna esencijana ulja, kao što su arganovo, ulje avokada, pa i prirodni sastojci kao što su ekstrakt aloja vere, belog čaja, kokosa, đumbira, jojobe, lavande, jasmina, krastavca, dinje i mnogi drugi.

Ukoliko vam je neophodan i anti-age efekat, onda u sastojcima kreme za negu ruku potražite i retinol ili hijaluronsku kiselinu, koje će pojačati kolagen i učiniti da ruke izgledaju zdravije i mlađe.

Brendovi koji su se do sada pokazali sjajno na tržištu i imaju upravo proizvode koji su namenjeni nezi ruku su Difeel, Ezflow, Insight, Revuele.

 

 

Dodavanjem kreme za ruke u svakodnevnu negu možete u potpunosti promeniti stanje vaših ruku, i što pre poslušate naše savete, pre ćete videti rezultate, koji će sigurno pojačati vaše samopouzdanje, a lepo nalakirani nokti, još više doći do izražaja na rukama mekim kao saten.

 

Često se govori da ruke pokazuju stvarno stanje godina, odnosno da se na njima vide prvi znaci starenja, jer koža najlakše gubi elastičnost baš na šakama, brže praveći bore i pegice. Ipak, često nezasluženo baš ruke koje nam pomažu da uradimo svaki posao, zanemarujemo, zaboravljajući da im odamo priznanje za svu pomoć koju nam pružaju.

 

Učinite danas jednu dobru stvar za sebe i namažite ruke pravom kremom, i za nekoliko dana videćete promenu koja će vam samo biti podsticaj više da u vašu dnevnu rutinu ubacite kreme za negu, zbog kojih će vam vaša koža biti zahvalna.

A što duže budete koristili kreme za ruke, vremenom ćete uvideti značaj dnevne rutine jer nekoliko sekundi dnevno, na duže staze, briše godine sa ruku.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)