Kozmetika – Vodič za početnike

Kozmetika obuhvate veoma širok asortiman proizvoda. Čak i ukoliko niste početnik, savetujemo vam da pročitate ovaj tekst kako biste se podsetili osnovnih koraka i možda unapredili svoju dnevnu rutinu, kada je nega kože, kose i noktiju u pitanju. 

 

Kozmetika za negu kože lica

Koliko god da je vaša koža čista i negovana, dermatologija napreduje iz godine u godinu. Na tržište se izbacuju sve bolji i kvalitetniji proizvodi za negu lica. Sasvim je moguće da će se među njima naći neki koji je baš kao stvoren za vas. Danas, kada je kozmetika u pitanju, odnosno izbor tonera, seruma, krema, pilinga, šampona, balzama, maski i raznih ulja nebrojen – pitanje je koji je baš pravi proizvod za vas.

Lako je izgubiti se među rafovima polica sa hiljadu beskrajnih mogućnosti. Istina je da kozmetika ne mora da bude skupa i komplikovana da bi bila efektivna, odnosno delotvorna. Nakon ovog članka, bićete opremljeni znanjem. Pri sledećem ulasku u prodavnicu tačno ćete znati šta je potrebno baš vama, za vašu najbolju negu. Prvo i osnovno, odredite koji je vaš tip kože.

 

Tipovi kože

Postoje četiri tipa kože:

  • masna,
  • suva,
  • normalna i
  • kombinovana koža.

Za sve ove tipove, osnovna nega podrazumeva: čišćenje, hidrataciju i negujuću kremu (preporuka je da krema sadrži i zaštitni faktor).

 

U osnovni tip nege, mogu da se dodaju i drugi proizvodi, zavisno od tipa i potrebe kože. Na primer, ukoliko se borite sa aknama, potreban vam je negujući tretman sa salicilnom kiselinom. Nikako ne preterujte sa tim, da ne biste isušili vašu kožu. Uprkos tome, tri koraka navedena gore se odnose na sve tipove kože, bilo da je ona masna, suva, normalna ili kombinovana.

Prava nega je kao i gradnja kuće. Potrebno je postaviti dobre temelje da bismo mogli uopšte da govorimo o krovu ili boji zidova. Tako je jednostavno. Iako vas proizvodi mame da ih kupite i isprobate sve, to vašoj koži neće prijati.

Lak način da utvrdite vaš tip kože je da je posmatrate u toku dana. Ukoliko vaša koža do ručka sija, jer proizvodi više ulja od normalne, vi imate masnu kožu. Ako se samo prosijava T zona (čelo, nos i brada), vi imate kombinovani tip kože, između masne i suve. Suva koža pruža osećaj zategnutosti na pojedinim delovima lica od samog jutra. Osetljiva koža je sklona hiperpigmentaciji, crvenim flekama i zahteva posebnu i odgovarajuću negu.

 

Osnovna nega

Kada utvrdite tip kože, onda je lako birati i proizvode prema deklaraciji. Mnogi od njih na samoj etiketi navode tačno za koji tip kože su predviđeni. Sada se vraćamo na osnovnu negu.

 

Čišćenje

Izaberite odgovarajući proizvod za umivanje lica, sa kojim ćete se umivati dva puta dnevno, ujutru i pred spavanje. Gel ili pena za čišćenje lica uklanja nečistoće, suvišna ulja i bakterije koje se nakupe na licu tokom dana. Micelarna voda je proizvod namenje za čišćenje i toniranje kože, kao i za uklananje šminke.

Prvi korak je ključni, kada je nega u pitanju. Svaki proizvod posle je dogradnja nege. Čišćenje pomaže i da počnete dan sa čistom kožom, jer se nečistoće skupljaju na licu i dok spavate, kako koža luči sebum. Zato je to neophodan korak čim ustanete ujutru. Tako će i kasniji proizvodi imati više efekta na koži, ukoliko je ona čista.

 

Oni sa masnom kožom treba da traže proizvode koji skidaju višak ulja sa lica. Ko ima suvu kožu trebalo bi da koristi proizvode koje pružaju više hidratacije, kako bi zadržali vlažnost unutar kože tokom dana. 

 

Hidratacija

Izaberite pravi proizvod koji pruža hidrataciju vašoj koži. Zašto je ovo važno, čak i za one sa masnom ili kombinovanom kožom?

Vašoj koži je neophodna hidratacija da zadrži vodu koju gubi tokom dana. Hidratantne kreme i gelovi imaju sastojke kao što je hijaluronska kiselina, koji vašoj koži pružaju zdravu hidrataciju, kako bi ona ostala mekana, puna i mladalačka.

Masna koža, ukoliko dobije dovoljno hidratacije u toku dana, prestaje da luči količinu sebuma kao obično, jer je nahranjena. Ukoliko isušujete masnu kožu raznim pogrešnim umivalicama, ona će da reaguje upalnim procesima na koži, kao što su akne i miteseri. Vaša koža vam šalje jasan signal da joj proizvod ne odgovara. 

kozmetika

 

Negujuća krema

Dermatolozi napominju da krema sa zaštitnim faktorom, ukoliko ne želimo brzo da vidimo tragove sunca na našoj koži, treba da se koristi tokom cele godine. Danas zaštitni faktor možemo videti u sastavu većine tečnih pudera, jer je to postao jedan od imperativa kada je nega u pitanju.

Iako se takve kreme najviše prodaju leti, kada mislimo da je sunce najjače, ono šteti našoj koži tokom cele godine. Na taj način, ukoliko smo redovni kada je dnevna nega u pitanju, mi pravimo dugoročne rezultate. Štitimo našu kožu tokom cele godine od pojave tamnih mrlja i bora na licu. Osim toga, pružamo joj dnevnu negu zavisno od tipa kože kojem pripadamo. Preporuka dermatologa je zaštitni faktor 30, ispod toga je malo, a više od toga može da bude suvišno.

Kada smo pronašli odgovarajuće proizvode i počeli da ih koristimo „religiozno“, ujutru i uveče, sve kako piše na etiketi, dajte vašem licu dve nedelje da „odreaguje“. Odnosno, da pokaže prvi rezultat. Svaka nega podrazumeva upornost i volju. Ne verujte u čarobne promene preko noći, čak iako proizvođač tvrdi suprotno. Svemu je potrebno vreme, pa i vašoj dnevnoj nezi, da pokaže da ste napravili pravi izbor, uz našu malu pomoć.

 

Kozmetika nije univerzalna

Svaka dnevna nega je jedinstvena, jer svi imamo različite tipove kože, kao što nam je svima otisak prsta različit. Ne prepisujte od drugarice, jer njoj baš ti proizvodi odgovaraju. Nemojte čitati ni u magazinima šta koristi vaša omiljena glumica. Čak iako se umiva dečijim sapunom, ne znači da će vašoj koži prijati takva kozmetika.

Ukoliko lutate u traženju i ne možete da pronađete najbolje proizvode za vaš tip kože, konsultujte se sa dermatologom. Kada ste dali vašem izboru kozmetike i nege vreme da deluje (dermatolozi kažu da je nekad potrebno i šest nedelja), vaša koža se obnavlja i uspostavlja novu ravnotežu, na koju možete dodati još proizvoda.

Iako je ovo vodič za početnike, ustvari je za sve dame. Često i nakon tridesetih, pa i u kasnijem dobu, imamo i mitesere i akne i tamne mrlje. Ne znamo ni sami otkud se sve to stvorilo, iako koristimo najskuplju kozmetiku i šminku. Kao što smo pisali na početku teksta, kozmetika nije stvar novca, već izbora koji proizvodi su najbolji baš za vaš tip kože.

Kozmetika - vodič za početnike
Foto: Freepik

 

Dodatna kozmetika za negu

Toneri

Ukoliko smo utvrdili koji su najdelotvorniji proizvodi za tri osnovna koraka, na red dolaze toneri. Toneri su napravljeni, tačnije formulisani tako da koriste raznim tipovima kože, odnosno raznim svrhama. Neki se odnose na hidrataciju, drugi na uklanjanje viška sebuma, treći na pružanje koži dodatne hidratacije. Neki targetiraju starenje ili rade na tome da uspostave kožin PH nivo u ravnotežu.

Svi uklanjaju nečistoće posle umivalica za čišćenje, na mestima gde niste dobro uradili posao. Nakon čišćenja i tonera vi pripremate vašu kožu da hidratacija koja sledi nakon toga, odradi još bolji posao. Preporuka je da se toner koristi nakon čišćenja, a pre korišćenja hidratantne i negujuće kreme.

 

Piling

Korak više je i piling, koji se preporučuje jednom do dva puta nedeljno, zavisno od tipa kojem pripadate.

Piling za lice može da umanji stvaranje akni ili oticanja, uklanjajući mrtvu kožu koja se nakupila na površini. Ovo naravno nije vidljivo okom, i ne treba da vas zabrinjava, jer je tipično stanje za svakog čoveka. Dakle, naše telo se regeneriše i odbacuje stare ćelije kože.

Hemijski pilinzi sadrže sastojke kao što je alfa-hidroksilna kiselina koja otklanja stare i stvara nove ćelije kože. Fizički pilinzi su oni koje kupujemo u drogerijama i osetimo granulice na našem licu dok blago utrljavamo kružnim pokretima i tako uklanjamo stari sloj kože. Nakon ovakvog tretmana lice je meko i blistavo, zato što smo otklonili površinski sloj kože lica.

 

Maske za lice

Maske za lice su danas brojne na tržištu. One sa crnim ugljem deluju na upalne procese na koži, sa avokadom ili kokosovim uljem pomažu hidrataciji. Za koju god da ste se odlučili, preporuka je da se drži na licu od 10 do 15 minuta i zatim ukloni toplom vodom ili prema uputstvu. Maske su svakako nega više i preporuka za svaku damu koja brine o svojoj koži.

kozmetika

 

Mi kažemo dnevna nega, Englezi i Amerikanci, odakle se proširio termin na čitav svet – skin care rutina. Samo ime govori da je reč o negujućoj rutini kože. Na dobroj osnovi ili temelju može da se koristi  šminka kakvu god poželite. Naš savet je da uvek uložite koji dinar više u negu, pre nego u šminku. Na svakom blistavom tenu i šminka će delovati lepše. 

 

Kozmetika za negu kose

Našoj kosi je neophodna nega, kao što negujemo lice i telo. Bilo da imate tanku, gustu, ravnu, kovrdžavu ili talasastu kosu, gledajte da je kozmetika bez sulfata ili sa keratinom, koji će popuniti vašu dlaku.

Česte greške koje pravimo pri izboru šampona su te što koristimo neodgovarajući šampon za našu kosu. Ili ne isperemo proizvod dovoljno pri pranju, te on umesto da očisti, dodatno isuši kosu. Danas na tržištu postoje šamponi za sve tipove kose. Pa tako i oni protiv opadanja kose, koji targetiraju mesta glave gde se vaša kosa proredila.

Bitno je da pri izboru šampona više pažnje posvetite hidrataciji, bilo da je vaša kosa tanka i suva, ili gusta i bujna. Preporuka je da se kosa šamponira dva puta i dobro ispere, zatim dobro iscedi, pre nego što uradite sledeći korak. 

 

Balzami i regeneratori

Balzame i regeneratore za kosu često preskočimo, jer smo ih zamenili maskom za kosu, što je velika greška. Osnovna nega je regenerator, koji treba koristiti pri svakom pranju kose. Problem je što ga često ne koristimo na pravi način i onda ne vidimo nikakve rezultate. Brzo prelazimo na sledeći proizvod i tako se vrtimo u krug, nezadovoljni izborom koji smo napravili.

Regenerator osim što služi da se kosa lakše raščešlja tokom pranja, neguje i hrani kosu. Balzam nanesite na dlanove, nikako ne sipajte iz bočice pravo na kosu, i razvucite po celoj dužini kose, ne i koži glave. Nakon toga, neophodno je da balzam stoji na kosi minimum 3 do 5 minuta.

Bilo da je vaša kosa farbana ili prirodna, regenerator je neophodan u svakoj nezi i pri svakom pranju. Danas na tržištu postoje regeneratori koji se ne ispiraju, i oni imaju više zaštitno, nego negujuće dejstvo na dlaku. Kosa jeste sjajnija i to je nega više, ali nikad ne preskačite klasičan regenerator.

 

Maske za kosu

Maske za kosu obavezno koristite ukoliko kosu hemijski tretirate ili farbate. Važno je izabrati pravu masku za kosu i ostaviti je minimum 15 minuta na kosi da deluje. Isto je nanesite kao i regenerator. Dakle, ona se primenjuje na celu dužinu kose, ne utrljava se u kožu glave, jer nije napravljena da pomogne vašoj kosi da brže raste, već da neguje oštećenu dlaku.

Na svim maskama, odnosno pakovanjima za kosu, stoji preporuka proizvođača koje je optimalno vreme da je ostavite na kosi kako bi ona delovala. Ukoliko samo nanesete masku na kosu i brzo je isperete, ona ne može da pokaže prave rezultate.

Strpljenje je ključno kada je nega kose u pitanju. Preporuka frizera je da se maska koristi nakon šampona i regeneratora na blago isfrotiranoj kosi. Najbolje je da nabavite peškir od mikrofibera koji ne čupa vašu dlaku. Nakon nanošenja zakačite je u opuštenu punđu, kako bi se kosa malo zagrejala i maska još bolje delovala.

Nedavno su se na tržištu pojavile maske za brzo delovanje, ali one imaju slabije dejstvo od običnih maski. Kao i pri izboru šampona, gledajte na deklaraciji da maska sadrži keratin ili neko od hranljivih ulja kao što je ricinusovo ulje, kokosovo ulje, avokadovo ulje, arganovo ulje – koje vašoj kosi daje dodatnu hidratantnost. 

 

Serumi i ampule

Kozmetika za kosu u obliku seruma i ampula služi za dodatnu i dubinsku negu. Serumi sadrže razne vitamine, nakon čijeg će korišćenja vaša kosa biti jača. Neophodno ih je koristiti nekoliko meseci u razmacima, da bi se video pravi efekat. Ne očekujte da ćete od jedne ampule videti poboljšanje. Na tržištu postoje i serumi protiv opadanja kose, jačanja dlake i podsticanje rasta. Kao što smo već rekli, strpljenje je ključno kad je nega i oporavak kose u pitanju. Pogotovo ukoliko je dosta hemijski tretirana. 

 

Šamponi i farbe

Šampon za suvo pranje je sve popularniji, ali njih koristite kako biste vašoj kosi pružili dodatni volumen, ili ukoliko vam se kosa brzo izmasti pa je potrebno zabašuriti u korenu. Klasične šampone ne zamenjujte onim za suvo pranje, jer će oni  dodatno isušiti vašu kosu.

Ukoliko volite često da menjate boju kose, a ne želite da je oštetite, danas u ponudi imate kolor šampone i prelive za kosu u svim mogućim bojama. Oni će se brže isprati od obične farbe, ali vašu kosu neće oštetiti ni malo.

Doduše, danas su i formule farbi za kosu unapređene, jer ne sadrže amonijak, niti imaju druga štetna dejstva. Čak ukoliko nemate potrebu za farbanjem, možete vašu boju osvežiti u istoj nijansi, samo ukoliko izaberete pravog proizvođača. Ukoliko volite prirodno bojenje kose isprobajte kanu za kosu.

 

Ulja za kosu

Ulja su sledeći korak u nezi kose, a kao jedno od najboljih pokazalo se ricinusovo. Osim što podstiče rast kose, možete ga slobodno utrljati u obrve i trepavice i kroz mesec dana videti rezultate. O ovoj temi čitajte na našem blogu u nekom od narednih tekstova, jer su toliki benefiti ovog ulja, da nam je zaista potreban poseban članak samo za njega.  

 

Kozmetika za negu noktiju

Oštećeni nokti govore više o vašem zdravlju, čak i od lica i tela. Nedostatak vitamina, krzanje i pucanje su znakovi da vam režim ishrane ne odgovara. Ukoliko to nije slučaj i jednostavno imate krte nokte oduvek, danas postoje razni proizvodi za negu noktiju koji to mogu da promene iz korena. Mogu se kupiti kreme za ruke, koje ujedno neguju vaše nokte i zanoktice.

Da zanoktice ne budu iskrzane, koristite ulje za negu zanoktica. Osim toga, kupite tretman za rekonstrukciju ili jačanje noktiju i mažite svaki dan, kao što vodite računa o vašem licu. Nokti posebno pokazuju koliko je žena negovana, i onda možemo da pričamo o trajnim lakovima, gel lakovima, nadogradnji, bojama i ukrasnom crtanju na noktima. Preporuka je da koristite i kalcijum za jačanje noktiju, pa i opet tako hvaljeno ricinusovo ulje.

Nakon toga, izaberite oblik koji najbolje pristaje vašim prstima i rukama. Dužinu koja neće smetati pri vašim dnevnim obavezama, a kada su boje lakova u pitanju, igrajte se beskrajno.

 

Kozmetika, nega i briga o sebi nikako ne smeju da budu zamorni i dosadni. U njoj bi trebalo da uživate i da to bude vreme posvećeno samo vama. Zbog toga će vaše samopouzdanje da raste iz dana u dan, a koža, kosa i nokti da blistaju! 

 

Photo Credits: Freepik; Pexels

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)