Mala škola šminkanja: čemu služi koja četkica

Četke i četkice za šminkanje su neizostavan pribor svakog šminkera. Postoje u različitim oblicima i veličinama, u zavisnosti od toga za šta se koriste. Mogu biti od prirodnih ili sintetičkih dlačica, kao i njihove kombinacije.

Četkice za šminkanje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ako vam je teško da se snađete u ogromnom izboru četkica za šminkanje, donosimo vam vodič o tome čemu služi koja četkica i šta možete postići njihovim korišćenjem. Tu su, naravno, i naše preporuke proizvoda.

 

Četkica za tečni puder

Četkice namenjene nanošenju tečnog pudera mnogi makeup artisti smatraju najvažnijim alatom za šminkanje, pošto odlično obavljaju posao raspoređivanja pudera po licu. Nanošenjem pudera pomoću četkice postiže se najveća pokrivna moć i ujednačenost tena.

Kod ovih četkica je najvažnije da budu napravljene od mekanih sintetičkih dlačica. Za razliku od prirodnih dlačica, ove upijaju manje tečnih i kremastih proizvoda, što ih čini savršenim priborom za nanošenje prajmera i pudera. Takođe, važno je da dlačice budu gusto raspoređene, kako bi se puder ravnomerno naneo na lice.

Četkice za tečni puder mogu biti koso sečene, ravne, (blago) zaobljene ili pljosnate. Šminkeri ih obožavaju jer su praktične i multifunkcionalne, pa ih često koriste i za nanošenje prajmera, kremastih rumenila i bronzera. Više o ovim proizvodima čitajte u našem tekstu „Kako izabrati četkice za puder”. U nastavku pogledajte preporuke proizvoda.

 

Favorit profesionalnih šminkera: četkica za puder BLUSH 32

Četkica za tečni puder
 

Evo i nekoliko naših favorita:

Četkica za tečni puder BLUSH 34A

Bež četkica za tečni puder BLUSH 445

Četkica za bazu i tečni puder BLUSH 6

Četkica za puder Blush četkica za puder Pljosnate četkice za šminkanje - Blush 6

 

Četkica za rumenilo i bronzer (konturisanje)

Ove četke mogu imati različite oblike, a ono što im je zajedničko je to što najčešće nisu previše guste. Poželjno je da budu od prirodnih dlačica, jer su one najpogodnije za pravilno nanošenje praškastih proizvoda. Obično su na vrhu zaobljene (tzv. okrugle četkice) ili koso sečene.

Koriste se za nanošenje rumenila i bronzera, odnosno za senčenje lica, a mogu poslužiti i za nanošenje hajljatera, iako se za tu namenu najčešće koriste tzv. lepezaste četkice. Iskusni šminkeri savetuju da istom četkicom nanosite rumenilo i bronzer, kako bi se boje bolje stopile i sjedinile na licu.

Kada su u pitanju četkice za šminkanje koje se koriste za nanošenje rumenila i bronzera, ovo su naši favoriti.

 

Kosa četkica za konturisanje i rumenilo BLUSH Master Line 5M

Precizno nanošenje rumenila
 

Četkica za rumenilo i konturisanje BLUSH 5B

Četkica za rumenilo i bronzer

 

Četkica za puder u prahu i kamenu

Puder u prahu ili kamenu se koristi za setovanje šminke, čime se postiže duža postojanost makeup-a na licu. Za ovu namenu i postizanje besprekornog završnog efekta koriste se četkice sa zaobljenim, mekanim i široko raspoređenim dlačicama. Dlačice mogu biti prirodne ili sintetičke, najvažnije je da su izuzetno mekane, da tokom nanošenja pudera za setovanje ne bi „ogrebale” prethodno nanet tečni puder. Prilikom nanošenja primenjuju se lagani potezi utapkavanja, kako bi se šminka fiksirala i ostala postojana tokom celog dana.

Setovanje većih regija lica se najlakše postiže pomoću velike, pufnaste četke. Za setovanje regije oko očiju i manjih, teže dostupnih delova lica, koriste se manje, zaobljene četkice.

 

Četkica za mineralni puder BLUSH 1B

Četkica za puder za setovanje
 

Četkica za puder BLUSH 394

Četkica za setovanje pudera

 

Četkice za šminkanje očiju

Za šminkanje očiju koriste se različite četkice, u zavisnosti od namene za koju se upotrebljavaju. Ove četke su mnogo manje od onih koje se koriste za šminkanje lica.

Četkice za šminkanje

 

Četkice za nanošenje senki

Za nanošenje željene količine senke koriste se četkice sa gustim i čvrstim, prirodnim ili sintetičkim dlačicama. Najčešće su pljosnatog oblika ili zaobljene, što omogućava da se precizno obuhvati regija pokretnog dela kapka. Osnovna funkcija ovih četkica je brzo i precizno nanošenje senke preko celog kapka, a mnoge od njih se mogu koristiti i za blendovanje.

Kada je reč o nanošenju senke na donji kapak, profesionalni šminkeri savetuju da se koriste četkice sa kratkim, gustim prirodnim dlačicama, čiji oblik idealno naleže na donji kapak i time se omogućava bolja preciznost.

 

Četkica za blendovanje senki

Za savršeno našminkane oči biće vam potrebna i adekvatna četkica za blendovanje senki. Ona je po pravilu pufnastija i mekša od četkice za nanošenje senke, kako bi se njome ublažili prelazi boja. Za ovu namenu koriste se lagani potezi levo-desno, da bi se ublažile ivice senke.

Makeup četkice za blendovanje

 

Četkica za fino senčenje

Osim pomenutih četkica koje se smatraju osnovnim za šminakanje očiju, važno je spomenuti i četkicu za precizno senčenje (pencil brush). Nezamenljiva je za fino senčenje, u uglovima oka ili za nanošenje senke na malu površinu kapka i iscrtavanje detalja. Ova četkica ima dlačice koje se sužavaju pri vrhu, pa oblikom podseća na olovku (pencil).

Četkice za šminkanje - fino senčenje

 

Četkice za šminkanje obrva

Šminkanje obrva je sve popularnije, a najefektniji rezultati se postižu korišćenjem više različitih četkica. Za početak, obrve je potrebno pročešljati i začešljati u željenom smeru, kako bi izgledale urednije. U tu svrhu se koristi četkica sa spiralnim sintetičkim dlačicama, koja podseća na onu za nanošenje maskare. Naša preporuka je četkica za obrve i trepavice BLUSH Master Line 26M.

Četkica za obrve i trepavice

 

Za docrtavanje i popunjavanje obrva, koriste se tanke četkice sa ravno ili koso sečenim dlačicama, što omogućava veliku preciznost. One se mogu koristiti i za nanošenje gel ajlajner ili iscrtavanje ajlajnera senkom. Ipak, profesionalci će za iscrtavanje obrva i nanošenje ajlajnera koristiti dve različite četkice.

Četkica za obrve i ajlajner

 

Četkice za šminkanje usana

Karmin i sjaj za usne se najlakše i najpreciznije nanose četkicom. Za precizno nanošenje ovih proizvoda preko celih usana koristi se mala, zaobljena četkica od sintetičkih dlačica. Zahvaljujući ovakvoj četkici, ruž će biti ravnomerno nanet na celu površinu usana, bez razmazivanja.

Četkica za šminkanje usana

 

Bez kojih četkica ne možete da zamislite svoju makeup rutinu? Koji su vaši favoriti? Podelite sa nama svoja iskustva!

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Slađana
    27.03.2024. 15:25

    Cena ovog kompleta. I da li ćete imati setove BLUSH četkica crnih? Hvalaaa

  • Alexandar Cosmetics
    27.03.2024. 15:39

    Poštovana Slađana,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Molimo Vas da nam javite na koji tačno „komplet” mislite, jer se u tekstu pominju pojedinačni proizvodi (čije cene možete videti klikom na fotografiju konkretnog proizvoda).
    U narednom periodu bi trebalo da se u ponudi nađu i setovi crnih BLUSH četkica za šminkanje. Predlažemo da redovno pratite naš sajt i društvene mreže, kako biste uvek bili u toku sa novitetima iz naše ponude. Na ovom linku možete pogledati kompletnu ponudu setova makeup četkica.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav!
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com