Mala škola šminkanja: Čemu služi koja četkica

Četke i četkice za šminkanje neizostavni su alat svakog profesionalnog šminkera. Postoje u brojnim oblicima i veličinama, u zavisnosti od toga za šta se koriste. Ako vam je teško da se snađete u ogromnom izboru četkica koje se danas koriste za šminkanje, donosimo vam vodič o tome čemu služi koja četkica i šta postižete njihovim korišćenjem.

 

 

 1. Četkica za tečni puder

Četkice namenjene nanošenju tečnog pudera mnogi makeup artisti smatraju najvažnijim alatom za šminkanje, pošto odlično obavljaju posao raspoređivanja pudera po licu. Osim toga, one su izuzetno praktične, pošto mogu da posluže i umesto četke za bronzer i rumenilo. Mogu biti od prirodne ili sintetičke dlake, koso sečene, pljosnate, ravne ili okrugle.

 

 

 1. Četkica za rumenilo i bronzer

Ove četke mogu imati različite oblike, ali ono što im je zajedničko je to što najčešće nisu previše guste, a od onih za tečni puder razlikuju se po tome što su malo manje i na vrhu najčešće zaobljene ili koso sečene. One služe nanošenju rumenila, bronzera i hajlajtera, odnosno za senčenje lica, što ih čini multifunkcionalnim makeup alatom.

 

 

 1. Četkica za puder u prahu/kamenu

Setovanje pudera najlakše se postiže pomoću velike pufnaste četke. One su velike, guste, zaobljene i meke. Njima se, utrljavanjem na lice, postiže finiš, a može da se koristi i za nanošenje bronzera na veće regije lica.

 

 

 1. Četkica za senku

Ove četke su manje, a trebalo bi da su guste i čvrste, kako bi se njima mogla naneti željena količina senke. Njihova osnovna funkcija je brzo i precizno nanošenje senke preko celog kapka, kao i blendovanje.

 

 

 1. Četkica za blendovanje

Za vrsno našminkane oči biće vam potrebna i adekvatna četkica za blendovanje senki. Pufnasnija je i mekša od četkice za nanošenje senke, pošto je njena glavna uloga blendovanje.

 

 

 1. Četkice za obrve i ajlajner

Ove tanke četkice mogu biti kose i ravno sečene, a koriste se za popunjavanje obrva i precizno nanošenje ajlajnera. Jedna može odlično da obavlja oba zadatka, samo je važno da ih redovno perete. Perfekcionisti će za obrve i ajlajner koristiti dve četkice.

 

 

 1. Četkica za fino senčenje (pencil brush)

Osim pomenutih četki koje se smatraju osnovnim, važno je spomenuti četkicu za precizno senčenje (pencil brush). Nezamenljiva je za fino senčenje, u uglovima oka ili za nanošenje senke na malu površinu kapka.

 

 

 1. Četkica za usne

Karmin ili sjaj za usne najlakše i napreciznije se nanose četkicom. Podjednako su dobre za iscrtavanje okvira usana, kao i za njegovo popunjavanje.

 

 

Bez kojih četkica ne možete da zamislite svoju makeup rutinu? Koji su vaši favoriti? Podelite sa nama svoja iskustva!

 • Ostavite komentar
 • |
 • 0 komentar(a)