Kako da sami oblikujete obrve poput profesionalca

Obrve su najlepši ukras na licu, jer čine da ono izgleda mlađe, veselije i privlačnije. Njihova gustina, dužina, boja i oblik daju karakter licu. Međutim, prilikom čupanja obrva mnogi prave početničke greške. Ukoliko želite da ih izbegnete ispratite najvažnije savete kozmetičara i sami oblikujete obrve kao profesionalac.

Lepo oblikovane obrve
Foto: Freepik

 

Koji oblik obrva je najbolji

Moda se menja iz godine u godinu, pa tako i popularni oblici obrva stalno prate trendove. Krajem 90. godina prošlog veka u modi su bile izuzetno tanke obrve, koje su nakon nekoliko godina zamenile izrazito guste i tamne obrve. Potom je na red došao prirodniji oblik.

Bez obzira na to da li ste verni pratilac modnih trendova, ili volite sami da ih kreirate, kada stilizujete obrve obratite pažnju na crte vašeg lica. Prilikom odabira najboljeg oblika nemojte gledati modne magazine ili slike vaših omiljenih glumica, pevačica i blogerki. Dovoljno je da pogledate u ogledalo. Suština je u tome da pronađete oblik koji najviše odgovara vašem licu, a ne onaj koji lepo stoji vašoj drugarici ili omiljenoj javnoj ličnosti.

Čupanje obrva
Foto: Freepik

 

Kako odrediti dužinu i oblik obrva

Postoji jednostavan trik koji će pomoći da u tri korak pravilno odredite najlepši oblik obrva za vaše lice. Potreban vam je ravan štapić i/ili olovka za obrve, kako biste precizno označili njihov početak i završetak. Kozmetičari savetuju da prvo iscrtate željeni oblik, pa tek onda počnete sa čupanjem. Uokvirite obrve vidljivim linijama, koje će služiti kao orijentir i granica preko koje ne smete da čupate dlačice.

Koristite olovke za obrve koje su drugačije nijanse od prirodne boje vaših obrva, kako bi linije bile lako uočljive. Prateći ove smernice, iscrtajte pravilan oblik, jer tek nakon toga stilizovanje obrva može da počne.

  1. Prvo odredite početak, odnosno razmak između dve obrve. Stanite ispred ogledala i postavite štapić u vodoravan položaj uz dužinu nosa. Počevši od spoljašnje ivice nozdrve, preko unutrašnjeg ugla oka, pa sve do obrve. Mesto na kome štapić dodiruje obrvu predstavlja njen početak.
  2. Da biste pravilno definisali luk odredite najvišu tačku. Štapić postavite pod oštrim uglom u odnosu na nos. Jedan kraj štapića stavite na sredinu usana, a potom ga prislonite uz spoljašnju stranu nozdrve, tako da drugim krajem prelazi preko sredine oka. Krajnja tačka u kojoj se dodiruju obrve i štapić je vrh luka i mesto gde se obrva „prelama“ ka dole.
  3. Zatim odredite dužinu, odnosno kraj obrve. Neka vam ravan štapić ponovo bude pokazatelj. Postavite ga po sredini gornje usne uz nozdrvu, dodirujući spoljašnji ugao oka. Mesto na kome se štapić spaja sa obrvom je zapravo njen završetak.
Kako pravilno počupati obrve
Foto: Freepik

 

Nakon što ste precizno odredili početne, središnje i krajnje tačke, iscrtajte tanke linije sa unutrašnje i spoljašnje strane (ispod i iznad luka obrva). Tako ćete najbolje definisati oblik koji želite da postignete. Vodite računa da čupate obrve prateći iscrtani okvir.

 

Kako pravilno počupati obrve

Za pravilno oblikovanje obrva potrebno je da imate odgovarajući pribor za rad, malo strpljenja i veštine. Pre nego što krenete u prikupljanje „alata” dobro se informišite. Saznajte čemu služi koja pinceta, kako biste izbegli neželjene efekte poput „praznina” u strukturi obrva. Pogrešnim odabirom pincete može se desiti da odjednom počupate više dlačica, a postoji i velika verovatnoća da ćete počupati baš one koje ne želite. Na taj način nećete ubrzati proces, već ćete samo pokvariti oblik.

Najbolje je da ovaj posao obavljate ispred dobro osvetljenog ogledala. Naš predlog je da koristite trostrano kozmetičko ogledalo sa LED svetlom, koje u jednom delu sadrži dva manja ogledala sa uveličavajućim efektom. Zahvaljujući tome moći ćete lako da vidite sitne i svetle dlačice i da precizno oblikujete obrve. Na postolju ogledala nalazi se prostor u koji možete da odložite pribor (olovke, pincete, češljiće i makazice za obrve), kako bi vam bio lako dostupan prilikom rada.

Ogledalo za čupanje obrva

 

Uvek prvo oblikujte jednu obrvu, pa tek kada završite pređite na drugu. Nakon nekoliko počupanih dlačica napravite kratku pauzu i pogledajte rezultat i razliku u ogledalu. Tako ćete izbeći da napravite veću grešku i preterate sa čupanjem, odnosno moći ćete u svakom trenutku da kontrolišete oblik.

Prilikom oblikovanja obrva važno je čupate dlačice u smeru njihovog rasta. Na taj način ćete izbeći oštećenja folikula dlake i smanjiti mogućnost povrede. Ujedno, čupanje će biti manje bolno. Vodite računa da pincetom uhvatite dlaku što bliže korenu i potom je brzim pokretom povucite u smeru rasta.

 

Korisni saveti

Ukoliko imate izuzetno duge i guste obrve, najpre će vam trebati češljić i makazice. Čak i ako imate retke dlačice, ovaj korak je veoma koristan. Češljićem podignite dlačice nagore i ka spolja, pa one koje „štrče” preko prirodnog luka skratite makazicama. Potom raščešljajte obrve ka dole i ukoliko je potrebno dodatno skratite preduge dlake.

Za precizno oblikovanje uvek koristite pincetu sa kosim vrhom. Čupanje obrva započnite od mesta gde se nos spaja sa čelom. Slobodno uklonite sve dlačice koje se nalaze između početka desne i leve obrve. Potom počupajte suvišne dlačice ispod donjeg luka, vodeći računa o kreiranju željenog oblika. Tek na kraju, ukoliko je to potrebno, uklonite suvišne dlačice iznad gornjeg luka obrva.

Ako vam se desi da počupate koju dlačicu više nego što ste želeli, ili previše proredite obrve, popunite ih olovkom odgovarajuće nijanse. Tankim i preciznim potezima povucite male linije koje imitiraju dlačice i na taj način ćete ispraviti nedostatke.

Pravilno oblikovanje obrva
Foto: Freepik

 

Koliko često bi trebalo čupati obrve

Pravilno oblikovane obrve čine lice lepšim i ističu oči. Učestalost čupanja obrva zavisi od toga koliko su one guste, koje su boje i šta želite da postignete njihovim oblikovanjem. Optimalan period za ponavljanje detaljnog postupka stilizovanja obrva je oko dve nedelje, ali može biti i kraći i duži, u zavisnosti od toga koliko brzo rastu dlačice. Kod taknih i svetlih obrva sitne dlake su često neprimetne, pa efekat uredno i lepo oblikovanih obrva može trajati duže. Ukoliko imate izuzetno guste, jake i tamne obrve trebalo bi češće da radite korekciju.

Bez obzira na to koliko često oblikujete obrve, ponekad im je potrebno i dodatno čupkanje. Između dva uzastopna oblikovanja slobodno počupajte suvišne dlačice koje su u međuvremenu izrasle ispod donjeg luka obrve.

Nemojte zaboraviti da redovno održavate i čistite pribor za rad, jer na taj način produžavate njegov radni vek. Nakon čupanja pincetu obavezno očistite i dezinfikujte sredstvom sa alkoholom.

Lepe obrve
Foto: Freepik

 

Kako i koliko često vi čupate obrve? Da li posećujete kozmetičke salone ili imate svoje trikove za pravilno oblikovanje obrva kod kuće?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)