Kako da parfem miriše što duže

O parfemima bismo mogli da pričamo danima, i to na različite teme. Počevši od odabira najbolje mirisne note za određeno godišnje doba ili deo dana, pa preko pravilnog nanošenje i sve do adekvatnog čuvanja bočica. Danas smo odlučili da posebnu pažnju posvetimo odgovoru na veoma često pitanje – kako da parfem duže traje.

Kako se (na)nosi parfem
Foto: Freepik

 

Da bi miris parfema trajao tokom celog dana, nije potrebno da ga nanosite u ogromnim količinama. Naprotiv, na taj način možete postići samo kontra efekat. Ni prolaznicima, a ni vama neće prijati da se „gušite u oblaku parfema”. Kako bi se naglasile najlepše mirisne note, dovoljno je svega nekoliko kapi. Ipak, da bi miris bio postojan, važno je da znate i osnovna pravila nanošenja parfema. 

 

Trikovi za postojaniji miris parfema

Za dugotrajniji miris parfema važan je, pre svega njegov kvalitet, ali i način korišćenja. Da bi miris trajao što duže, možda će biti potrebno da promenite dosadašnje navike i način upotrebe. U nastavku navodimo nekoliko jednostavnih smernica za (na)nošenje parfema, uz koje ćete lako produžiti njegovu postojanost. 

 

Parfem se nanosi na čistu kožu

Ukoliko želite postići duže trajanje mirisnih nota, veoma je važno da omiljeni parfem nanesete odmah nakon tuširanja. I to dok je koža blago vlažna, jer su pore tada još otvorene i imaju veću sposobnost upijanja mirisa. Na taj način će se miris bolje povezati sa kožom i postepeno, pod dejstvom toplote tela, oslobađati tokom dana. Parfem brže isparava sa suve kože i samim tim, ukoliko se nanosi na potpuno suvu kožu, miris kraće traje. 

Da biste pojačali dejstvo parfema i intenzitet mirisne note, možete se poslužiti i dodatnim trikom. Dobro hidrirajte kožu pre nanošenja parfema, kako biste napravili bazu koja će produžiti njegovo trajanje i postojanost. Za ovaj trik znaju i velike kozmetičke kuće, koje, upravo iz tog razloga, proizvode posebne setove sa različitim kombinacijama parfema i losiona za telo iz iste mirisne kolekcije. Kako biste postigli željeni efekat, pre nego što naprskate parfem, na kožu nanesite hidratantnu kremu ili losion, neutralne pH vrednosti i blagog mirisa. Kao dobra zamena za kremu može poslužiti vazelin, jer on ima masniju teksturu i duže se zadržava na koži. Dovoljno je utrljati malu količinu vazelina na delove na koje želite da nanesete parfem.

Najbolji parfem
Foto: Freepik

 

Zapamtite, ako parfem umesto na kožu nanosite na odeću, možete biti sigurni da nećete mirisati tokom celog dana. Mirisaće vaša majica, haljina, košulja… Parfem je kreiran tako da najlepše mirisne note ispušta upravo u kombinaciji sa našom kožom. Takođe, toplota tela pospešuje dužinu trajanja mirisa i zato je važno da se on nanese direktno na telo, a ne na tkaninu. Najbolje, neposredno pre oblačenja. Dodatni razlog zbog kojeg ne bi trebalo da nanosite klasični parfem na odeću, jeste čuvanje tkanine. Parfemi sadrže određene komponente koje mogu ostaviti fleke na garderobi, koje se teško skidaju. Parfemisanjem odeće na ovaj način, ne samo da nećete produžiti vreme trajanja mirisnih nota, već možete i trajno oštetiti svoju omiljenu odevnu kombinaciju. Ako želite da i vaša garderoba lepo miriše, savetujemo da koristite parfemisane omekšivače za pranje, kao i parfemisane tečnosti za peglanje veša

 

Pažljivo birajte tačke na koje ćete naneti parfem

Kada je u pitanju zona parfemisanja, prisetimo se rečenice slavne kreatorke čuvenog parfema „Šanel broj 5”. Koko Šanel je svojevremeno izjavila da parfem treba nanositi tamo gde želimo biti ljubljeni. Ovo pravilo donekle može da se poštuje ukoliko želimo da mirisna nota traje tokom celog dana.

Za dužu postojanost parfema na koži, ipak je važnije da ga nanesemo na tzv. „žile kucalice”, odnosno zglobove na kojima je najizraženiji puls. Na ovim mestima cirkulacija krvi je bolja, jer su vene bliže površini kože, koja je ujedno tu i najtanja. Zbog toga su ove tačke toplije od ostalih delova tela. Toplota pokreće aktiviranje mirisnih nota, što omogućava da parfem duže traje. Kako biste postigli što bolji efekat, omiljene mirisne note nanesite na vrat, iza uha, zglobove šake, unutrašnje zglobove lakta i kolena.

Kako se pravilno nanosi parfem
Foto: Freepik

 

Ako ste među brojnima koji žele da miris parfema traje što duže, počnite odmah da primenjujete prethodno opisane savete. Efekte ćete sigurno primetiti vrlo brzo. Ukoliko znate neke dodatne trikove za nanošenje perfema, podelite ih sa nama u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)