Jednostavan način da osvežite stari lak za nokte

Lakovi za nokte su jedan od omiljenih detalja ne samo na noktima, već i na policama u domovima mnogih žena. Dok jedne imaju pravo kolekcionarsko blago raskošnih tonova, druge najčešće vole samo jednu boju i neke njene nijanse. Bez obzira da li pripadate jednoj ili drugoj krajnosti, ili se nalazite negde između, sigurno vam se desilo da se vaš omiljeni lak za nokte zgusne.

Neki lakovi za nokte se osuše, jer zapravo predugo stoje otvoreni i verovatno im je istekao rok trajanja. Međutim, ne morate da uklonite baš sve lakove sa police. Nekima je, zapravo, potrebno samo osveženje.

Lakovi za nokte tamnijih boja
Foto: Freepik

 

Najbolji način da sačuvate takav lak, jeste da ga razredite. Prva pomoć u obliku dodavanja acetona u bočicu sa lakom, uopšte nije pomoć. Naprotiv, na ovaj način ćete samo privremeno (za jedno nanošenje) razrediti gustinu laka i trajno oštetiti njegova osnovna svojstva. Nakon toga više nećete moći da ga koristite.

Dakle, aceton ili bilo koji drugi odstranjivač laka za nokte, bez obzira da li on sadrži alkohol ili ne, nikada nemojte koristiti kao razređivač. Glavna uloga ovih proizvoda je, kako i samo ime kaže, da uklone lak. Ako se koriste u druge svrhe, oni mogu naneti više štete nego koristi.

Ovo su najčešće negativne posledice upotrebe acetona u ulozi razređivača:

  • Lak za nokte gubi sjaj.
  • Menja se intenzitet boje.
  • Gube se specifična svojstva laka, poput završnog sedefastog ili mat efekta.
  • Menja se miris proizvoda i pojačava intenzitet neprijatnih mirisnih nota.
  • Nokti postaju slabi, suvi i lako pucaju.

 

Naravno, ovo ne znači da bi trebalo da se odreknete vašeg omiljenog laka za nokte, ako je počeo da menja svoju gustinu. Postoji jednostavan način da ga sačuvate i ponovo upotrebljavate. Umesto acetona koristite razređivač laka za nokte.

 

Najbolje rešenje je razređivač za lak za nokte

Pomoću ovog proizvoda stari lakovi mogu izgledati kao novi. Razređivač sjaja i laka za nokte Seche Restore pomoći će vam da u prvi red na polici ponovo stavite omiljene boje lakova.

Proizvod je dostupan u providnoj staklenoj bočici sa čepom bez četkice, a u pakovanju dobijate i pipetu koja omogućava precizno nanošenje odgovarajuće količine. Sam postupak razređivanja laka za nokte je veoma jednostavan i brz. Razređivač laka za nokte

Najvažnije je da ne preterujete sa količinom razređivača. Za početak dodajte dve-tri kapi u bočicu sa lakom za nokte. Lagano promešajte četkicom i promućkajte bočicu, kako bi se razređivač sjedinio sa lakom. Potom proverite strukturu laka za nokte. Ako je i dalje gust, možete ponoviti postupak. Zapamtite, uvek je bolje naknadno dodati nekoliko kapi, nego previše razrediti lak. Primenom ovog proizvoda vratićete lak za nokte u prvobitno stanje, bez narušavanja njegovih svojstava i olakšati postupak njegovog nanošenja.

Seche Restore razređivač zamenjuje ključne sastojke laka za nokte koji se vremenom, pod uticajem spoljnih faktora, gube. Proizvod se može dodati u skoro sve lakove za nokte, kao i u završni sjaj (top coat), bez rizika da će se promeniti njihova osnovna sturktura, izgled i funkcija.

 

Kako da znate da je lak za nokte promenio svoju strukturu

Lakovi za nokte se obično ne upotrebljavaju svaki dan. Zato nas ponekad iznenadi bočica sa lepljivim i gustim sadržajem. Često ovu promenu ne primetimo na vreme, naročito kod lakova koje koristimo samo ponekad.

Ne bi trebalo da čekate da se lak za nokte u potpunosti stvrdne, već reagujte na vreme. Čim primetite da je počeo da menja strukturu dodajte jednu kap razređivača. Na taj način ćete sigurno duže sačuvati sve dobre karakteristike svoje omiljene boje za nokte.

Prvi pokazatelji da je vreme za osvežavanje laka za nokte su sledeći:

  • Lak za nokte je promenio svoju gustinu.
  • Pojavile su se grudvice u strukturi laka.
  • U roku od 24 sata nakon nanošenja, lak počne da puca na noktima.
Nalakirani nokti
Foto: Freepik

 

Kada je lak za nokte potpuno neupotrebljiv

Kada lak za nokte u potpunosti promeni svoju gustinu, odnosno kada se previše stvrdne, tako da teško možete da otvorite bočicu, znajte da je vreme za njegovu zamenu. U tom slučaju je kasno za primenu bilo kakvog brzog rešenja, jer je takav proizvod neupotrebljiv.

Takođe, lakovi za nokte, kao i kozmetika i šminka, imaju ograničen rok trajanja. On zavisi od proizvođača, odnosno od sastava proizvoda i naznačen je na deklaraciji. Svako pakovanje bi trebalo da sadrži i odgovarajući znak kojim se precizira vreme upotrebe nakon otvaranja proizvoda. Optimalan rok trajanja laka za nokte je od 12 do 36 meseci nakon otvaranja bočice.

Svaki lak za nokte može da se koristi određeno vreme. Nemojte dočekati da se u bočici laka za nokte pojave dva sloja, odnosno, da se uljani deo razdvoji na površinskom nivou, ili da se lak u potpunosti osuši. Ako se to desi najbolje je da ga zamenite novim. U suprotnom rizikujete ne samo neuredan izgled, već i moguća oštećenja na noktima.

 

Postoji li način da se spreči ili uspori sušenje laka

Zgušnjavanje laka za nokte je proces koji se ne može u potpunosti izbeći. Može da se pojavi kod bilo kog laka, u trenutku kada tečni deo u potpunosti ispari.

Neki lakovi se suše brže od drugih. To zavisi od mnogih faktora: njihovog sastava, kvaliteta, načina skladištenja i čuvanja, ali često i od same boje. Tako se npr. tamnije nijanse, koje imaju više pigmenata brže zgušnjavaju, pa je veća verovatnoća da će se pre osušiti od svetlijih.

Ukoliko želite da vaš lak za nokte duže sačuva svoja prvobitna svojstva, razmišljajte o tome na početku, još prilikom kupovine. Birajte kvalitene proizvode, proverenih brendova.

Takođe, vodite računa da li se u bočici nalazi kuglica, koja protresanjem proizvoda omogućava ravnomerno raspoređivanje pigmenta. Tako se obezbeđuje duža postojanost prvobitne strukture i gustine. Naš predlog su Galaxy lakovi za nokte koji sadrže dve metalne kuglice.

Galaxy lak za nokte
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Stručnjaci savetuju da lak za nokte uvek dobro promućkate pre upotrebe, kako bi se razbile eventualne grudvice i poboljšala njegova struktura. Ovaj postupak bi trebalo raditi i češće, ne samo pred lakiranje. Bez obzira da li redovno ili tek ponekad koristite lakove, s vremena na vreme protresite bočicu, kako bi se pigmenti ujednačeno rasporedili. Time ćete sprečiti razdvajanje slojeva laka i izbeći njegovo prebrzo zgrušavanje.

Do sušenja laka u bočici dolazi najviše zbog reakcije sastojaka iz proizvoda sa vazduhom. Svaki put kada se otvori bočica, određena količina vazduha se unese unutra i time se ubrzava promena njegove strukture. Ukoliko želite da vaš lak duže traje, izbegavajte svakodnevno izvlačenje četkice, kako biste se odlučili za pravu nijansu. Otvarajte bočicu samo onda kada ćete zaista i koristiti proizvod.

Otvoreni lakovi za nokte se brže suše
Foto: Freepik

 

Kako vi „produžavate život” omiljenim lakovima za nokte? Da li ih odmah, čim počnu da se zgušnjavaju menjate novim, ili primenjujete trikove kako biste ih osvežili? Podelite sa nama svoja iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)