Kada je najbolje vreme da kupimo novu šminku

Šta treba da ostavite u vašem neseseru, a od čega što pre da se oprostite?

 

Velika je verovatnoća da ste jutros nanele maskaru kojoj je istekao rok trajanja. Jedno istraživanje je pokazalo da čak 89 odsto žena čuva bar jedan proizvod šminke sa isteklim rokom „za svaki slučaj“, a da tek svaka peta žena redovno menja maskaru. Bilo da je u pitanju savršen crveni karmin ili omiljena maskara, ukoliko im je istekao rok trajanja, vreme je za kupovinu novog proizvoda.

 

Šminka nakon isteka roka osim što neće pokazati svoj maksimum, kako je obećano na deklaraciji, može da izazove mnoge neprijatnosti, kao što su osip, iritacija, upale, pa čak i infekcija oka.

Maskara

 

Proleće je idealno vreme da spremite orman, poklonite svu garderobu koju ne nosite, ali i da se rešite stare šminke. Karmin koji ste jednom naneli pre dve godine (ali je „nov novcat“ i da, ta nijansa crvene vam baš super stoji, međutim nije vam često na usnama) verujte na reč, ima istekao rok i mesto mu je u kanti, a ne na vašem licu. Karmin je, nakon otvaranja, kao i olovka za usne, dobar za upotrebu oko godinu dana. Posle toga, savet je da ih zamenite novim. Preporuka je da se sjaj za usne koristi godinu i po, do dve godine. Ipak, ne čekajte da šminki istekne rok, već redovno obnavljajte vaše omiljene proizvode.

 

Paletu senki za oči koju više ne koristite, najbolje je da zamenite novom. Tečni puder koristite 12 meseci i ne duže od toga, pogotovo ne ako se tekstura razdvojila i miris promenio.

 

Šminka kojoj je istekao rok trajanja može da izazove iritacije na koži, zapuši pore, dovede do stvaranja akni, kao i raznih upala očiju.

 

Rok trajanja proizvoda ispisan je na svakom proizvodu, a prepoznaćete kutijicu i broj meseci (3, 12, 18, 24) ispod nje. Broj meseci trajanja proizvoda računa se od otvaranja. Ukoliko vam je teško da zapamtite kada ste kupili puder, napišite datum markerom na proizvodu. Ovaj savet će vam sada zvučati naivno, ali biće zlata vredan ukoliko spreči osipe po koži.

 

Bitno je i kako i u čemu čuvate šminku. Ne izlažite je velikim toplotama i vlazi, čuvajte je na hladnom i suvom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti, i ne dočekajte da vam šminka ima čudan miris ili da se tekstura razdvaja. Menjajte svoju šminku na vreme.

 

Preporuka je da se maskara za oči menja na svaka tri meseca, kako ne bi došlo do infekcije oka, zbog bakterija koje se stvaraju vraćanjem četkice u tubu nakon upotrebe. Maskare imaju najkraći rok trajanja, upravo zbog stvaranja bakterija koje četkicom sa oka vraćate u proizvod i onda opet nanosite na oko. Ako se maskara osušila, ne pokušavajte da stvorite još jedan izgled sa njom, ili da je razvodnjite. Vreme je za novu.

 

Olovke za oči mogu da traju dve godine, a preporuka je da se pre svakog nanošenja ponovo zarežu, kako biste eventualno odbacili neke nečistoće zadržane od prošlog šminkanja, ili uklonili proizvod koji se osušio. Pravilnom upotrebom i zarezivanjem olovke, sigurno ćete je potrošiti u roku. Isto važi i za olovke za usne.

 

Rok trajanja kamenih pudera za lice, pa i senki za oči, je dve godine. Uz pravilnu upotrebu, koja podrazumeva da svaki put očistite četkice pre nanošenja senki ili rumenila, na ovaj način, vaš proizvod će biti dobar za korišćenje kao nov. Dve godine će potrajati i vaš omiljeni bronzer, samo obratite pažnju na čistoću četke pri šminkanju.

 

Ukoliko je, ipak, došlo do nekog zapaljenja oka ili vidite promene na koži, neophodno je da bacite svu šminku koju koristite i kupite novu. Nemojte da „dešifrujete“ koji proizvod je mogao da se pokvari, već obnovite vaše makeup zalihe.

 

Rok trajanja bjuti blendera je tri meseca, i to pravilo poštujte slepo. Za razliku od sunđera, rok četkica je neograničen uz redovno čišćenje i pravilno sušenje i odlaganje. Pojedine četkice čak i nakon nekoliko godina korišćenja neće pokazati protok vremena na dlačicama. Ipak, nikako ih ne sušite na peškiru, jer mogu da se nakupe vlage. Kupite držač za sušenje četkica i posle svakog pranja blagim sredstvom specijalnim za tu namenu, dobro iscedite četkicu, vratite dlačice četkice na njihovo mesto, okrenite naopačke i ostavite tako da se osuše, kako ne biste uništili dršku četke i kako bi se dlake vratile u prvobitni položaj, spremne za novi makeup.

BLUSH Makeup četkice i pribor za čišćenje

 

Korektori mogu da „izdrže“ i do godinu i po dana, dok je preporuka za tečne pudere da se posle godinu dana zamene. Formule bez ulja brže će se osušiti od drugih, ali će i manje zapušivati vaše pore.

 

Kada su u pitanju lakovi za nokte, ne dočekajte da se u bočici razdvaja uljani deo ili da se lak osuši da biste se odlučili za kupovinu nove omiljene boje. Iako su lakovi danas dugotrajni i imaju usavršene formule, to se ne odnosi i na rok trajanja. Lak treba zameniti između jedne i dve godine, a najbolje je da ga potrošite. Lakirajte vaše nokte redovno i neće vam biti žao da bacite praznu bočicu.

 

Iako se na internetu mogu videti razni trikovi za „oživljavanje“ vašeg omiljenog ajlajnera, menjajte ih redovno. Iritacija oka sigurno nije jeftinija od kupovine novog proizvoda, zar ne?

 

Evo tabele koja će vam pomoći da lakše zapamtite kada je vreme za novu kupovinu.

PROIZVODI ROK TRAJANJA
Kameni puderi za lice
(uključujući rumenila, bronzere i senke)
2 godine
Kremaste senke i rumenila 12-18 meseci
Tečni puderi za lice 1 godina
Korektori za lice 12-18 meseci
Karmini i olovke za usne 1 godina
Sjajevi za usne 18-24 meseci
Olovke za oči 2 godine
Tečni i gel ajlajneri za oči 3 meseca
Maskare za oči 3 meseca

 

Ovo vam je i odličan povod za kupovinu. Ako niste imali opravdan razlog za tu novu paletu ili karmin koji vam se toliko dopao, slobodno se počastite, jer je verovatnoća da su stari proizvodi dotrajali, vrlo velika.

 

Plus, razmislite da se ponovite malim koferom ili većim neseserom za šminku, koji će vam sigurno pomoći pri njenom pravilnom odlaganju. Investicije kao što je ova, ali i sušač četkica, doprineće da vam svako šminkanje bude pravo uživanje, bez razmišljanja da li je puderu istekao rok ili možete da izazovete osip, crvenilo ili iritacije na licu vašim nemarom.

GALAXY kofer za šminku

 

Rokove trajanja šminke poštujte i obnavljajte vase zalihe kao što kupujete novu garderobu, još bolje,  novu četkicu za zube. Ispravna šminka je važan deo higijene i nege, jer je nanosite na vašu kožu, oči, usne. Nećete dobiti bolji izgovor od ovog za kupovinu nove šminke, zar ne?

 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)