Rok trajanja šminke: kada je vreme da kupimo novu

Kada ste poslednji put sređivali svoj beauty kutak? Šta bi trebalo da ostavite u makeup neseseru, a od čega da se što pre oprostite? Rok trajanja šminke je ograničen, pa obavezno obratite pažnju na datume koji su navedeni na pakovanju.

Bilo da je u pitanju crveni karmin ili omiljena maskara, ukoliko im je istekao rok trajanja, vreme je za kupovinu novih makeup proizvoda. Šminka nakon isteka roka neće pokazati maksimalne rezultate, kako je obećano na deklaraciji. Osim toga, može i da izazove mnoge neprijatnosti, kao što su osip, pojava akni, iritacija, upala, pa čak i infekcija oka.

Obratite pažnju na rok trajanja šminke
Foto: Rawpixel

 

Kako da znate koliko traje makeup proizvod

Rok trajanja šminke jasno je naglašen na svakom proizvodu. Kozmetički i makeup proizvodi najčešće na pakovanju sadrže prepoznatljiv simbol otvorene kutijice sa brojem (3, 6, 12, 18, 24, 36) i slovom M. Ovaj broj označava koliko meseci, nakon otvaranja pakovanja, možete da koristite proizvod.

Ukoliko vam je teško da zapamtite kada ste počeli da koristite šminku, napišite datum na proizvodu. Možda vam ovaj savet sada zvuči naivno, ali biće veoma koristan, jer može da spreči neželjene reakcije na koži, ukoliko se budete pridržavali predviđenih rokova.

Osim ovoga, važno je i kako čuvate šminku. Ne izlažite je velikim toplotama i vlazi, čuvajte je na hladnom i suvom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti i nemojte dočekati da vam šminka ima čudan miris ili da tekstura postane nekompaktna.

Za početak napravite red u vašem kutku za ulepšavanje, dobro organizujte šminku i ne zaboravite da je menjate na vreme.

 

Rok trajanja šminke za usne

Karminu koji ste jednom naneli pre dve godine (ali je „nov novcat“ i da, ta nijansa vam baš super stoji, iako ga ne koristite često) istekao je rok i mesto mu je u kanti, a ne na vašim usnama. Ruž je, kao i olovka za usne, nakon otvaranja, dobar za upotrebu oko godinu dana. Posle toga, savet je da ih zamenite novim.

Rok trajanja šminke
Foto: Rawpixel

 

Preporuka je da se sjaj za usne koristi godinu i po, do dve godine. Ipak, ne čekajte da šminki istekne rok, već redovno obnavljajte vaše omiljene proizvode.

 

Rok trajanje šminke za oči

Velika je verovatnoća da ste jutros nanele maskaru kojoj je istekao rok trajanja. Jedno istraživanje je pokazalo da čak 89 odsto žena čuva bar jedan proizvod šminke sa isteklim rokom „za svaki slučaj“, a da tek svaka peta žena redovno menja maskaru.

Maskare imaju najkraći rok trajanja, zbog opasnosti od stvaranja bakterija, koje četkicom sa oka vraćate u proizvod nakon upotrebe, a potom ih opet sledeći put nanosite na oko. Preporuka je da se maskara za oči menja na svaka tri meseca. Ako se osušila, ne pokušavajte da je i dalje koristite, ili da je „osvežite“ dodavanjem vode ili neke druge tečnosti. Znajte da je tada sigurno došlo vreme za kupovinu nove maskare.

Obratite pažnju na rok trajanja šminke
Foto: Rawpixel

 

Olovke za oči mogu da traju dve godine, a preporuka je da se pre svakog nanošenja ponovo zarežu. Na taj način ćete ukloniti eventualne nečistoće koje su se zadržale od prothodnog šminkanja, ili skinuti sloj koji se osušio. Pravilnom upotrebom i redovnim zarezivanjem olovke, sigurno ćete je potrošiti u roku.

Iako se na internetu mogu videti razni trikovi za „oživljavanje“ vašeg omiljenog ajlajnera, menjajte ih redovno. Iritacija oka sigurno nije jeftinija od kupovine novog proizvoda, zar ne? Ajlajnere za oči bi trebalo da zamenite na svaka tri meseca.

Optimalan rok trajanja senki za oči je dve godine. Palete senki za oči koje više ne koristite, najbolje je da zamenite novim, jer će verovatno godinama stajati u neseseru.

 

Kada je nabolje vreme za zamenu šminke za lice

Tečni puder koristite 12 meseci i ne duže od toga, pogotovo ako se promenila njegova tekstura i miris. Korektori mogu da traju i do godinu i po dana. Formule bez ulja brže će se osušiti od drugih, ali će i manje zapušivati vaše pore.

Rok trajanja kamenih pudera za lice je dve godine. Uz pravilnu upotrebu, koja podrazumeva da svaki put očistite četkice pre nanošenja šminke, vaš proizvod će biti jednako dobar za korišćenje kao i nov.

Dve godine će potrajati i vaš omiljeni bronzer, samo obratite pažnju na čistoću četke prilikom šminkanja.

 

Zbog lakše preglednosti, napravili smo tabelu koja će vam pomoći da bolje pratite kada je vreme za kupovinu nove šminke.

NAZIV PROIZVODA ROK TRAJANJA
Rumenila, bronzeri i kameni puderi za lice 2 godine
Kremasta rumenila i korektori za lice 12-18 meseci
Tečni puderi za lice 1 godina
Sjajevi za usne 1,5-2 godine
Karmini i olovke za usne 1 godina
Olovke za oči 2 godine
Senke za oči 2 godine
Kremaste sene za oči 12-18 meseci
Tečni i gel ajlajneri za oči 3 meseca
Maskare za oči 3 meseca

 

Koliko dugo može da se koristi makeup pribor

Rok trajanja sunđera za šminkanje je tri meseca i to pravilo obavezno poštujte. Za razliku od sunđera, rok četkica za šminkanje je neograničen uz redovno čišćenje, pravilno sušenje i odlaganje. Kvalitetne četkice čak i nakon nekoliko godina korišćenja neće pokazati protok vremena na dlačicama.

Ipak, nikada ih nemojte sušiti na peškiru, jer mogu da pokupe i zadrže suvišnu vlagu. Najbolje je da ih nakon čišćenja dobro iscedite, vratite dlačice u prvobitni položaj, okrenite četkice naopačke i ostavite ih uspravno da se suše. Na taj način nećete oštetiti dršku četke, a dlačice će se lepo složiti i vaš omiljeni pribor će uskoro biti spreman za upotrebu.

Rok trajanja pribora za šminkanje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kada je najbolje vreme za kupovinu nove šminke

Ako niste imali opravdan razlog za kupovinu nove paletu senki za oči ili karmina koji vam se toliko dopada, slobodno se počastite, jer je velika verovatnoća da su vaši stari makeup proizvodi „dotrajali“. Ovo vam je i odličan povod za kupovinu.

Razmislite i o tome kako ćete organizovati vašu šminku. Ukoliko imate mnogo proizvoda, naš predlog je da izaberete kofer za šminku u koji može sve da stane. U njega uredno odložite samo one proizvode kojima nije istekao rok trajanja i redovno proveravajte obeležene datume. Investicije kao što je ova, doprineće tome da vam svako šminkanje bude pravo uživanje, bez razmišljanja da li je puderu istekao rok i da li će zbog toga izazvati osip, crvenilo ili iritacije na licu.

Kofer za šminku
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Proleće je idealno vreme da spremite orman, poklonite svu garderobu koju ne nosite, ali i da se rešite stare šminke. Poštujte rok trajanja šminke i obnavljajte vaše zalihe na isti način kao što kupujete novu garderobu, ili još bolje, novu četkicu za zube. Ispravna šminka je važan deo higijene i nege, jer je nanosite na vašu kožu, oči, usne. Nećete dobiti bolji izgovor od ovog za kupovinu nove šminke, zar ne?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)