Čišćenje lica – saveti i preporuke proizvoda

Iz dana u dan sve više se priča o značaju pravilne nege kože, a čišćenje lica je obavezan deo svakodnevne rutine. Kako bismo vam otklonili sve sumnje, razrešili nedoumice i demistifikovali zablude, predstavićemo sve najznačajnije smernice za tretmane čišćenja lica.  

Pravilno i redovno čišćenje lica je ključno za zdravu, blistavu i lepu kožu. Nije rezervisano samo za žene, uprkos činjenici da se češće šminkaju. Koži lica je nephodno redovno čišćenje, bez obzira na to da li koristite šminku ili ne, jer naša koža je svakodnevno izložena različitim nečistoćama iz spoljašnje sredine. Ono je deo svakodnevne higijene, ali i prvi korak pravilne nege lica.

Čišćenje lica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Čišćenje lica u kozmetičkim salonima je veoma popularan tretman i podrazumeva primenu različitih proizvoda, ali i različitih tehnika. Možete birati između: tzv. higijenskog tretmana, dubinskog čišćenja, ultrazvučnog, laserskog čišćenje lica i drugih popularnih metoda. Klasičan tretman je sam po sebi veoma jednostavan i svako od nas može da ga praktikuje kod kuće. 

Zapravo, redovno čišćenje kože trebalo bi da bude deo rutine svakog pojedinca. Za to vam je potrebno: sredstvo za skidanje šminke, ukoliko je koristite (kozmetičke maramice, micelarna voda, tupferi…); gel, pena, mleko ili drugi proizvod za čišćenje lica; piling (po potrebi, dva-tri puta nedeljno), dodatno možete koristiti aparat i pribor za čišćenje kože (četkice, kozmetički sunđeri i sl.), voda za umivanje i mekan peškir.

 

Čišćenjem lica se:

  • uklanjaju prljavštine, prašina, masnoće i druge nečistoće koje se svakodnevno zadržavaju na koži;
  • skida šminka, ostaci krema sa SPF i drugih proizvoda za negu lica;
  • smanjuje pojava crvenila, bubuljica i sličnih neželjenih promena;
  • koža priprema za dalje korake nege i nanošenje seruma, krema, šminke. 

 

Po pravilu, nakon čišćenja, sledi toniranje lica, kako bi se uspostavio prirodni pH balans, dodatno očistilo lice (uklonile čestice koje nisu rastvorive u vodi, poput kamenca) i umirila koža. Tek potom se nanose serumi, kreme i slični kozmetički proizvodi. Veoma je važno napraviti razliku između kozmetike za čišćenje kože i tonika za lice. Sve o ovoj temi čitajte u tekstu „Čemu služi tonik za lice: istine i zablude”

 

Kada, kako i koliko često se radi čišćenje lica

Preporučuje se svakodnevna primena proizvoda za čišćenje kože lica, dva puta dnevno: ujutru i uveče. Čišćenje lica je korak kojim bi trebalo da započnete svaku rutinu nege, pa i šminkanja lica. 

Večernjim čišćenjem, obično pre spavanja, uklanja se šminka, nečistoće koje su se nakupile u toku dana, znoj, prašina, višak sebuma. Čak i ako se ne šminkate, nemojte preskakati ovaj korak. Ukoliko koristite vodootpornu šminku, poželjno je da primenite tzv. tretman duplog čišćenja. To podrazumeva: 1) skidanje makeup-a uljanim sredstvom, koje omogućava efikasno i lako uklanjanje vodootporne šminke i 2) dodatno čišćenje lica blagim sredstvom na bazi vode. 

Poznato je da se koža obnavlja preko noći, pa se jutarnjim čišćenjem uklanjaju masnoće, ostaci krema i drugih proizvoda koji se koriste za noćnu negu lica, kao i površinski sloj odumrlih ćelija.

Ulje za čišćenje lica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Po pravilu, proizvod za čišćenje kože se nanosi na blago vlažno lice i masira nežnim, kružnim pokretima, do stvaranja sapunice. Savetuje se da pokreti budu usmereni ka gore, kao i prilikom nanošenja krema, kako bi se dodatno podstakla cirkulacija. 

Za nanošenje i masažu se mogu koristiti aparati sa četkicama namenjeni za čišćenje i masažu lica, četkice sa sintetičkim vlaknima ili silikonskim iglicama, tupferi, rukavice ili prsti. Ukoliko sredstvo nanosite i masirate prstima, obavezno prethodno dobro operite ruke. 

Nakon upotrebe sredstva za čišćenje kože neophodno je temeljno isprati lice mlakom vodom, posebno vodeći računa o regiji uz kosu. Potom je potrebno peškirom, nežnim, tapkajućim pokretima prosušiti kožu, tj. pokupiti višak vode. Vodite računa da peškir uvek bude čist, suv i mekan. Izbegavajte grube tkanine i agresivno trljanje kože.

Maska za dubinsko čišćenje lica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Umesto zaključka

Na kraju da sve sumiramo. Ako želite da imate blistavu, baršunastu, glatku, osveženu i zdravu kožu lica, redovno čišćenje (jednom do dva puta dnevno) je obavezno, isto kao i svakodnevno korišćenje hidratantne kreme. Ne zaboravite, kreme se uvek nanose na čistu kožu, jer samo tako se mogu iskoristiti sve njihove prednosti. Ukoliko izbegavate tretmane čišćenja, na površini lica se mogu nagomilati odumrle ćelije, ostaci šminke i drugih kozmetičkih proizvoda koji blokiraju prodiranje hranljivih materija iz krema i seruma u dublje slojeve kože. Samim tim njihovo dejstvo će biti skoro nevidljivo. Zato, svaki dan započnite i završite: čišćenjem, toniranjem i hidratacijom kože lica.

Koliko često vi praktikujete čišćenje kože lica i na koji način? Ukoliko imate nedoumice ili bilo kakva pitanja o ovoj temi, pišite nam u komentarima.

Proizvodi iz teksta
  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)