Čemu služi tonik za lice: istine i zablude

Ako bismo pitali eksperte za negu kože koji kozmetički proizvod koriste svakodnevno, među odgovorima bi sigurno bio tonik za lice. Ima brojne korisne efekte na zdravlje kože i zato bi morao da se nađe u svačijem neseseru i na policama u svakom kupatilu.

Ovaj proizvod je potpuno neopravdano zapostavljen u svakodnevnoj (kućnoj) nezi lica, a koži donosi mnogo više koristi nego što možete da zamislite. Razotkrivamo sve zablude vezane za tonik za lice i predstavljamo savete za pravilan način primene i odabir ovih proizvoda.

Tonik za lice - tajna blistave kože
Foto: Freepik

 

Tonik za lice je najpoznatiji po tome što uklanja nečistoće sa kože, ali to nije njegova jedina funkcija. On doprinosi uspostavljanju pH ravnoteže, dok ujedno hidrira i neguje kožu, dajući licu svežinu i ujednačen ten. Omekšava površinski sloj kože i omogućava da hranljivi sastojci iz seruma i krema (koje se kasnije nanose) prodru dublje u kožu. Stoga, slobodno možemo reći da je tonik za lice ključan proizvod za blistav izgled.

 

Kako se koristi tonik za lice

Pravilna primena podrazumeva svakodnevnu upotrebu ujutru i uveče, nakon čišćenja lica i umivanja, neposredno pre nanošenja hidratantne kreme. Dakle, čišćenje kože mlekom, micelarnom vodom, gelom ili drugim sredstvom za skidanje šminke je prvi korak. Potom sledi umivanje čistom vodom, pa tek onda nanošenje tonika.

Za zdrav i blistav izgled veoma je važno poštovati ovaj redosled. Čak i nakon primene najboljeg sredstva za čišćenje kože, na licu mogu ostati sitne nečistoće i tragovi šminke. Takođe, u porama se zadržavaju i čestice kamenca nakon umivanja. Tonik efikasno uklanja sve ove nečistoće, kao i ostatke prethodno korišćenih kozmetičkih proizvoda. Osim toga, na ovaj način se koža pravilno priprema za nanošenje proizvoda za negu lica, jer tonik pomaže u uspostavljanju njene prirodne pH ravnoteže.

Tonik za lice se koristi veoma jednostavno. Pravilna primena podrazumeva upotrebu pamučnog tupfera, na koji se najpre nanese nekoliko kapi tonika. Zatim je potrebno da tupferom nežno, laganim pokretima, bez pritiskanja i trljanja, prebrišete celo lice i vrat. Nakon toga, možete naneti serum, hidratantnu kremu ili drugi kozmetički proizvod za negu kože.

Kako biste izbegli greške prilikom korišćenja tonika, pročitajte koje su najčešće zablude u vezi sa njihovom upotrebom.

 

Tonik je zamena za sredstvo za čišćenje lica

Iako tonik za lice efikasno uklanja nečistoće sa kože, on nije zamena za gelove, pene i druge proizvode za čišćenje lica i uklanjanje šminke. Ukoliko ste neodlučni pri kupovini i razmišljate šta je bolje ili šta vam je potrebnije, odgovor je oba proizvoda. Za pravilno čišćenje i negu lica, tonik je obavezan, ali tek kao drugi korak.

Tonik
Foto: Freepik

 

Tonik za lice se ispira vodom

Prisetimo se osnovne funkcije tonika. On uklanja zaostale nečistoće, ostatke sredstva za čišćenje lica i ostatke kamenca nakon umivanja vodom. Kada ovo znamo, sasvim logično se nameće zaključak da tonik nije potrebno ispirati vodom. Ako nakon upotrebe tonika umijete lice rizikujete da na koži ponovo ostanu tragovi kamenca, koji su prisutni u tzv. tvrdoj vodi (kakva je na našem podneblju).

 

Svejedno je koji proizvod koristite

Ovo bi se takođe moglo smatrati zabludom. Kao i kod svih kozmetičkih proizvoda, veoma je važno izabrati tonik koji je namenjen vašem tipu kože. Na taj način će efekat njegove primene biti kompletan i potpuno delotvoran. U suprotnom mogu da izostanu blagotvorna dejstva ovog preparata.

 

Kako odabrati pravi

Prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda uvek obratite pažnju na deklaraciju i sastav. Ukoliko postoje sastojci na koje ste alergični ili ako je na samoj deklaraciji naznačeno da je proizvod namenjen za drugačiji tip kože od vašeg, nastavite potragu. Tek kada se uverite da vam odgovara sastav, fokusirajte se na informacije o brendu (proizvođaču) i cenu. Ova dva faktora se mogu smatrati sporednim kada je u pitanju odabir proizvoda koje nanosite na lice.

Tonik za lice Revuele
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Tonik za lice – normalna koža

Ako imate normalnu kožu, lako možete pronaći odgovarajući tonik za lice. Birajte proizvode koji su obogaćeni hranljivim i hidratantnim sastojcima poput vitamina C, pantenola, hijaluronske kiseline ili uree.

Naša preporuka: toner za negu i hidrataciju kože lica GLOW HUB Nourish & Hydrate, koji obezbeđuje intenzivnu hidrataciju, umiruje i regeneriše kožu. Obogaćen je hijaluronskom kiselinom, alojom, ekstraktima breskve i kokosa, koji čine lice blistavim i daju mu zdrav izgled. Efikasno priprema kožu za dalju negu i može se koristiti svakodnevno, ujutru i uveče, pre nanošenja omiljenog seruma i kreme.

 

Tonik za masnu i kombinovanu kožu lica

Ukoliko imate masnu i kombinovanu kožu, pronalaženje odgovarajuće kozmetike može biti malo zahtevnije. Fokusirajte se na proizvode koji sadrže cink, aktivni ugalj, glinu, salicilnu kiselinu i druge sastojke koji efikasno uklanjaju višak sebuma, bez isušivanja kože. Pravilnim odabirom tonika izbeći ćete pojavu prekomernog sjaja na licu, a ujedno dubinski očistiti pore i omogućiti koži da „diše”.

Naša preporuka: tupferi sa tonerom za lice GLOW HUB Purify & Brighten, koji nežno pilinguju lice, dubinski čiste pore i regulišu prekomerno lučenje sebuma. Na taj način pomažu koži da uspostavi prirodnu ravnotežu i ostavljaju je besprekorno čistom i glatkom. U pakovanju se nalazi 35 tupfera, natopljeni bogatom esencijom, odnosno tonerom, koji je obogaćen salicilnom kiselinom, ekstraktima kore bele vrbe, borovnice i crnog čaja. Ova vrsta proizvoda je veoma praktična za upotrebu jer ne zahteva koriščenje dva proizvoda (tonika i tupfera). Za pravilno korišćenje dovoljno je da uzmete jedan tupfer iz pakovanja i njime prebrišete lice i vrat, ili samo T zonu u slučaju da imate kombinovanu kožu. Zbog značajne koncentracije salicilne kiseline u sastavu, preporučuje se korišćenje proizvoda isključivo za večernju rutinu nege, dva-tri puta nedeljno.

 

Tonik za lice koje zahteva posebu negu

Ako imate problematičnu kožu, sklonu aknama i bubuljicama, tonik i dodatno čišćenje lica vam mogu pomoći da rešite ove probleme. Važno je da koristite proizvod koji deluje umirujuće na kožu, a koji ujedno uklanja sve nečistoće koje „zapušavaju” pore. U ovom slučaju dobar izbor su tonici na bazi zelenog čaja, cice (tigrove trave), kamilice i drugih biljnih ekstrakata, kao i oni koji sadrže salicilnu kiselinu.

Za osetljivu i suvu kožu najvažnije je da tonik ima aktivne sastojke koji pospešuju hidrataciju. Ukoliko imate ovaj tip kože, birajte proizvode na vodenoj osnovi, sa biljnim ekstraktima. Oni su nežni prema koži, ne isušuju je i mogu se koristiti više puta u toku dana. Izbegavajte one koji sadrže alkohol, parfeme, AHA i BHA kiseline.

Kako se koristi tonik za lice
Foto: Freepik

 

Da li vam se svideo ovaj tekst? Ukoliko ste pronašli korisne informacije, podelite ga sa prijateljima, možda će im pomoći da lakše pronađu najbolji tonik za lice.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)