Azelainska kiselina – šta je, čemu služi i koliko pomaže u nezi lica

Ako imate kožu sklonu pojavi bubuljica i drugim upalnim procesima, sigurno ste čuli da azelainska kiselina može da „iščisti” vaše lice. Da li je ovo istina ili samo još jedna dobra marketinška kampanja iza koje stoje kozmetičke i farmaceutske kuće, otkrićemo u nastavku. Pa, da krenemo redom.

 

Šta je azelainska kiselina

Ova kiselina ne spada ni u jednu od najpopularnijih „kozmetičkih” grupa kiselina: AHA i BHA. Poznata je i po nazivu azelaična kiselina, a u pitanju je potpuno prirodni sastojak, koji se, zapravo, nalazi i na našoj koži. Najčešće se dobija iz žitarica (pšenice, ječma, raži…). Takođe, azelaičnu kiselinu proizvode i mikroorganizmi (bakterije i gljivice) koji, sasvim prirodno, žive na našoj koži.

Azelainska kiselina
Foto: Freepik

 

Azelainska kiselina se ne koristi samo u kozmetičke svrhe. U dermatologiji je poznata njena primena za ublažavanje i lečenje određenih promena i stanja na koži: teži oblici akni, rozacea… Čista, nerazblažena azelaična kiselina je jaka, pa se u kozmetičkim proizvodima nalazi u manjoj koncentraciji: obično od 5% do 10%. Za primenu proizvoda sa azelainskom kiselinom u većem procentu od 15% potrebna je konsultacija sa dermatologom. Ovakvi preparati se najčešće kupuju u apotekama „na recept”.

S obzirom da je azelainska kiselina znatno blaža od drugih kiselina koje se koriste u kozmetičke svrhe, većina ljudi dobro reaguje na ovaj sastojak. Neželjene pojave i iritacije na koži su svedene na minimum. Ipak, kod pojedinih osoba sa izuzetno osetljivom kožom može se javiti blago peckanje, svrab i isušivanje kože nakon korišćenja kreme sa azelainskom kiselinom. U tom slučaju savetuje se postepno uvođenje proizvoda u rutinu nege, kako bi se koža navikla na ovaj sastojak.

 

Kako deluje 

Azelainska kiselina ima višestruku ulogu u tretmanima nege lica i veliki broj benefita za kožu, pa spada u tzv. multifunkcionalne sastojke. Ima slične efekte kao salicilna kiselina, ali je mnogo manje iritantna. Veoma je efikasna u borbi protiv bubuljica, crvenila, upalnih procesa, flekica i blagih ožiljaka na koži, zahvaljući antibakterijskim, antioksidantnim, keratolitičkim i komedolitičkim svojstva.

  • Snažna antibakterijska svojstva omogućavaju da ova kiselina efikasno deluje na sprečavanje nastanka i razvoja bakterije koje izazivaju bubuljice i druge upalne procese na koži (crvenilo koje prati akne). Zahvaljujući tome, azelainska kiselina umiruje kožu i čisti je od ovih bakterija, pa se samim tim smanjuje pojava akni.
  • Antioksidantna svojstva sprečavaju negativno dejstvo slobodnih radikala i narušavanje izgleda kože usled uticaja spoljašnjih faktora.
  • Azelainska kiselina ima keratolitičko dejstvo, što znači da deluje kao eksfolijator i sprečava gomilanje odumrlih ćelija kože na površini. Na taj način se uklanja površinski sloj nečistoća i „otčepljuju” pore čime se, takođe, smanjuje mogućnost nastanka bubuljica i mitisera. Time se ujedno „posvetljuje lice”, odnosno ublažava vidljivost tamnih flekica i drugih neujednačenosti tena. 
  • Zbog komedolitičkog svojstva azelainska kiselina sprečava nakupljanje sebuma i prirodnih ulja ispod površinskog sloja kože (koji mogu dovesti do začepljenja pora i nastanka komedona – mitisera i bubuljica) i pospešuje uklanjanje odumrlih ćelija sa kože.
Azelainska kiselina - dejstvo na kozu
Foto: Freepik

 

Kako se koristi azelainska kiselina

Za razliku od mnogih sastojaka, čije korišćenje se savetuje u večernjim ritualima nege ili čak samo u zimskom periodu, kozmetiku sa azelainskom kiselinom možete koristiti u bilo koje doba dana. (Osim ako nije drugačije naznačeno na deklaraciji konkretnog proizvoda, što zavisi od samog sastava i kombinacije aktivnih sastojaka.) Takođe, za razliku od nekih kiselina, azelainska se odlično kombinuje sa drugim poznatim sastojcima za ublažavanje neželjenih promena na koži. Tako na primer, u kombinaciji sa vitaminom C efikasno rešava tamne fleke i hiperpigmentacijske mrlje na koži. U kombinaciji sa salicilnom kiselinom daje odlične rezultate za eliminisanje bubuljica. 

Uopšteno posmatrano, azelainska kiselina se može koristiti dva puta dnevno: za jutarnju i večernju rutinu nege. Ove serume i kreme nanosite na suvu i čistu kožu laganim pokretima, izbegavajući osetljive delove poput područja oko očiju. Ujutru, pre izlaska napolje, obavezno nanesite na lice kremu sa zaštitnim faktorom (SPF).

 

Preporuke kozmetičkih proizvoda 

Na tržištu su dostupne brojne kreme, gelovi i serumi sa azelainskom kiselinom u određenom procentu. Koji proizvod je najbolji zavisi od individualnih potreba i zahteva svakog pojedinca. Uvek birajte one preparate koji najviše odgovaraju potrebama vaše kože. Mi smo u nastavku izdvojili dva naša favorita. 

 

1. REVOX B77 Just azelainska kiselina 10% za ublažavanje crvenila i upala

Isprobali smo noćni serum za blagi piling kože lica REVOX B77 Just Azelaic Acid i zaista se oduševili. Sadrži 10% azelainske kiseline, što se u dermatologiji pokazalo kao izuzetno efikasna koncentracija ovog sastojka u rešavanju crvenila i upalnih procesa na koži, a to je potvrdilo i naše iskustvo. Ovaj proizvod trenutno deluje na ublažavanje crvenila i ujednačavanje tena, daje licu svež, blistav izgled, bez suvišnog presijavanja masne kože usled lučenja sebuma.

Deluje i kao blagi piling, zbog čega se preporučuje njegova noćna upotreba, kao i nanošenje kreme sa SPF tokom dana. Ujedno ublažava vidljivost tamnih flekica na koži, čisti i smanjuje pore, zaglađuje kožu i pospešuje regeneraciju ćelija tokom sna. Redovnom upotrebom deluje i na ublažavanje vidljivosti finih linija. Serum je izuzetno efikasan za negu masne kože sklone pojavi bubuljica i crvenila, a preporučuje se i za umornu kožu bez sjaja. Proizvod je na bazi vode i ima veoma laganu, blago gelastu teksturu. Lako se razmazuje i koža ga brzo upija.

Malu količinu seruma nanesite svako veče na prethodno očišćeno lice. Lagano umasirajte kružnim pokretima, dok se u potpunosti ne apsorbuje. Potom na lice možete naneti omiljenu hidratantnu noćnu kremu, a ujutru nastaviti uobičajenu rutinu nege.

Revox B77 - kreme sa azelainskom kiselinom
Foto: Alexandar Cosmetics

 

2. Serum za ujednačavanje tena REVOX B77 Help

Za ublažavanje tamnih fleka i hiperpigmentacija, dobra opcija je REVOX B77 Help Anti Dark Spot serum za lice. Proizvod je na vodenoj bazi, što znači da ima laganu formulu, brzo i lako se upija, bez ostavljanja masnih i lepljivih tragova na koži. Sadrži niacinamid, vitamin C, azelainsku kiselinu, različite vrste AHA kiselina i salicilnu kiselinu. Zahvaljujući kombinaciji ovih sastojaka veoma je efikasan za smanjivanje vidljivosti fleka i drugih promena na koži. Ujedno, redovnom primenom, smanjuje mogućnost njihovog ponovnog pojavljivanja. Štiti kožu od negativnog uticaja slobodnih radikala, ujednačava ten i čini ga blistavim. Serum je pogodan za sve tipove kože, a preporučuje se njegova primena u večernjim ritualima nege lica. Proizvod se može koristiti i za tretiranje ciljanih regija, odnosno za nanošenje samo na tamne tačkice (ne na celo lice).

Zahvaljujući pipeti lako se nanosi u željenoj količini. Potrebno je uveče naneti 3-4 kapi seruma na prethodno očišćenu kožu i lagano umasirati. U periodu korišćenja seruma preporučuje se nanošenje krema sa zaštitnim faktorom tokom dana. 

Azelaična kiselina - hiperpigmentacije
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da li je azelainska kiselina dobro rešenje za vas

Na osnovu svega poznatog, možemo slobodno reći da su rezultati primene azelaične kiseline zaista vidljivi. Nisu samo stvar dobre reklame i marketinga. Azelainska kiselina je, pre svega, izuzetno delotvorna za ublažavanje bubuljica i crvenila. Efekti su vidljivi i na polju ublažavanja hiperpigmentacija, tamnih flekica i manjih ožiljaka na koži. Takođe, primetno je da smanjuje vidljivost pora, zaglađuje kožu i ujednačava ten. Prvi, značajniji rezultati primene su obično vidljivi nakon sedam dana, dok se ozbiljnije promene u pogledu poboljšanja izgleda kože vide nakon mesec dana. 

Dakle, ukoliko imate masnu kožu, sklonu crvenilu, bubuljicama i drugim upalnim procesima možda je vreme da isprobate kozmetiku sa azelainskom kiselinom. S druge strane, ukoliko imate normalan tip kože, za uobičajenu negu lica dovoljno je da redovno koristite hranljive i hidratantne sastojke poput hijaluronske kiseline. 

Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva sa tretmanima za ublažavanje bubuljica i koji kozmetički sastojci su obavezan deo vaše rutine nege lica.   

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)