Zašto su SPF i sunčanje nerazdvojni pojmovi

Da li zaista znate šta su SPF kreme i šta tačno znače silne oznake i brojevi na pakovanjima ove vrste kozmetičkih proizvoda? Pročitajte tekst do kraja da biste rešili sve nedoumice, ili se samo prisetili nekih detalja vezanih za ovu temu.

SPF krema
Foto: Freepik

 

Sve češče možete čuti priče o značaju svakodnevne primene krema za lice sa SPF. Dermatolozi tvrde da je redovno i pravilno korišćenje ovih proizvoda (ne samo tokom letnje sezone) ključno za očuvanje zdravlja kože, manji broj bora i hiperpigmentacijskih flekica.

 

Šta je SPF i kako nam pomaže

SPF je skraćenica od engleske reči Sun Protection Factor, koja označava faktor, odnosno nivo zaštite kože od negativnih uticaja sunčevih zraka. Ova skraćenica se odomaćila i u našem jeziku, pa je pojam SPF kreme sve popularniji naziv za kozmetiku za zaštitu kože od suncaUz ovu oznaku na pakovanju obično stoje i brojevi: 15, 20, 30, 50… Oni označavaju koliko duže možemo da se sunčamo, pre pojave crvenila, u odnosu na vreme sunčanja bez korišćenja zaštitnih krema.

 

Sunce prirodno emituje ultravioletno (UV) zračenje različitih talasnih dužina: UVA, UVB i UVC. Najkraći su UVC zraci i oni se ne probijaju do površine Zemlje. UVA i UVB zraci prolaze kroz oštećeni ozonski omotač i prodiru u našu kožu. Mogu imati veoma štetan uticaj, ukoliko smo predugo izloženi njihovom dejstvu. UVB zračenje može da izazove crvenilo, opekotine i ljuštenje kože. Takođe, ubrzava i proces starenja kože i može prouzrokovati maligna oboljenja. UVA zraci prodiru čak i kroz oblake i staklo. Glavni su krivac za promenu boje tena (potamnjivanje), ali i brže starenje kože, pojavu bora i hiperpigmentacija, jer narušavaju strukturu kolagena u koži.


SPF kreme po pravilu štite kožu samo od UVB zraka, osim ako ne sadrže dodatne filtere koji štite i od UVA zračenja. Zato prilikom kupovine kozmetike za sunčanje obratite pažnju na ovaj važan detalj na pakovanju. Birajte kreme, losione, pene i sprejeve na kojima piše da štite kožu i od UVA i od UVB zračenja.

 

Koliko nas zaista štiti SPF

Kao što smo prethodno naveli, SPF kreme imaju različitu dužinu trajanja zaštite, što je predstavljeno brojem naznačenim pored oznake na pakovanju. Ukoliko se pravilno nanese, u ujednačenom sloju na celu površinu kože, kozmetika sa zaštitnim faktorom može efikasno da blokira dejstvo UVB zraka do čak 98%. Na taj način se sprečava pojava različitih oštećenja na koži, a pre svega crvenila i opekotina.

Dužina trajanja zaštite koju pružaju kreme sa SPF se izražava brojevima od 5 do 100. Opšta preporuka dermatologa je da se za sunčanje ne koristi faktor zaštite manji od 30. U slučaju da imate veoma osetljivu kožu i svetao ten, tokom sunčanja trebalo bi da koristite najmanje SPF 50.

SPF 50
Foto: Revuele

 

Nanošenje SPF krema na lice, vrat i ruke je obavezno i u zimskom periodu, jer sunce emituje UV zrake tokom cele godine. U ovom periodu se mogu koristiti manji faktori zaštite (15 i 20).

 

Kako da izračunate vreme trajanja zaštite

Pravilan odabir jačine zaštitnog faktora je prilično individualan i u velikoj meri zavisi od vašeg tena, odnosno osetljivosti kože. Veći broj ne označava nužno i veći nivo zaštite, već duže vreme bezbednog sunčanja. 

Da biste precizno odredili najbolji nivo zaštite potrebno je da znate kako se vaša koža ponaša pod dejstvom sunčevih zraka. Vreme koje možete provesti u sunčanju bez straha od pojave crvenila na koži, a da pritom ne koristite SPF kozmetiku, pomnožite sa brojem zaštitnog faktora. Na taj način ćete dobiti informaciju koliko dugo vas određeni SPF štiti od UVB zračenja. Npr. ukoliko bez korišćenja zaštitnih preparata možete bezbedno da se sunčate 10 minuta, uz primenu zaštitnog faktora 20 vreme bezbednog sunčanja se produžava na 200 minuta. 

Ipak, u vidu treba imati i dodatne faktore koji mogu smanjiti dejstvo zaštite: skidanje kreme tokom kupanja, znojenja, brisanja kože… Zbog toga stručanjaci savetuju ponovno nanošenje krema sa SPF više puta dnevno tokom sunčanja. Najbolje na svaka dva sata. Takođe, poželjno je da kreme nanosite i svaki put nakon izlaska iz vode (mora, bazena, reke). 

Ne zaboravite, intenzivna zaštita kože od štetnih UV zraka je obavezna tokom letnjih meseci. U ovom periodu godine koža je svakodnovno izložena direktnim sunčevim zracima. Svaki boravak napolju duže od 15 minuta, zahteva nanošenje kozmetike sa SPF na sve delove kože koji nisu pokriveni odećom. Samo tako, kožu možemo efikasno zaštiti od svih negativnih posledica UV zračenja.

Kozmetika za sunčanje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako vi koristite kreme sa SPF? Da li proizvode za zaštitu od UVA i UVB zračenja koristite samo u letnjoj sezoni ili tokom cele godine?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)