Pravilno održavanje i čišćenje četkica za šminkanje

One su omiljeni pribor mnogih žena, jer svako šminkanje pretvaraju u magiju. Postoje u različitim veličinama i oblicima, a koriste se i za različite namene. Kada ih držimo u ruci svakog od nas pretvaraju u umetnika, a lice koje šminkamo u slikarsko platno. Da, pričamo o makeup četkicama. Koliko često ih vi koristite? Znate li koliko je važno pravilno održavanje i redovno čišćenje četkica za šminkanje? Kada je vreme za kupovinu novih? – Saznajte u nastavku.

Pravilno čišćenje četkica za šminkanje
Foto: Freepik

 

Za pravilnu primenu, maksimalne rezultate, duži radni vek i zdravu kožu, veoma je važno pravilno i redovno čišćenje četkica za šminkanje. Makuep četkice dolaze u direktan kontakt sa našom kožom. Ukoliko svaki put nakon upotrebe zanemarujemo njihovo čišćenje, vrlo brzo mogu postati „leglo“ bakterija koje izazivaju iritacije, crvenilo, pa čak i pojavu akni na licu. Zato je važno da ih redovno dezinfikujemo i održavamo čistim. Na taj način štitimo zdravlje naše kože, a četkicama produžavamo radni vek.

U nastavku teksta predstavljamo nekoliko osnovnih pravila o upotrebi i načinu održavanja makeup četkica. Pročitajte naše savete, koji će vam pomoći da lako očistite i dezinfikujete vaše četkice za šminkanje, sunđere i druge makeup aplikatore.

 

Prvo pravilo: ne delite svoj makeup pribor sa drugima

Najbolje drugarice i sestre često razmenjuju omiljene makeup proizvode. Kada se spremaju za izlazak neretko koriste iste četkice za šminkanje i beauty blendere. Ako ste prepoznali sebe u ovoj priči, pod hitno menjajte lošu naviku.

Na četkicama se osim tečnih i praškastih makeup proizvoda zadržavaju i sitne čestice prašine, nečistoće sa kože, bakterije i drugi mikroorganizmi. To znači da korišćenjem iste četkice, sa drugaricom ne delite samo pribor za rad. Sve te sitne čestice koje ostaju na dlačicama četkice, prenose se na vašu kožu, što može dovesti do zapušavanja pora, pojave iritacije i upalnih procesa. Zato bi svaka žena koja se redovno šminka, a posebno ona koja ima osetljivu kožu, trebalo da ima svoje makeup četkice i sunđere.

Pravilno čišćenje četkica za šminkanje za zdravu kožu
Foto: Freepik

 

Ukoliko ste ipak u takvoj situaciji da morate da delite makeup pribor, obavezno dezinfikujte četkice pre upotrebe. U tome će vam pomoću Revolution Pro sredstvo za čišćenje četkica za šminkanje u spreju. Brzo i lako uklanja sve nečistoće i ostatke šminke sa četkica, a pritom ne oštećuje vlakna. Ovo sredstvo je dostupno u pakovanju od 100 ml, tako da ga uvek možete nositi sa sobom u tašnici. Ko zna, možda se najobičnije kafenisanje kod prijateljice pretvori u izlazak za koji ćete poželeti da se našminkate. Ukoliko kod sebe imate antibakterijsko sredstvo za čišćenje četkica za šminkanje, onda možete koristiti i tuđi pribor. Nanesite sprej na čist ubrus, a potom njime obrišite vlakna četkice. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta. Nemojte zaboraviti da nakon upotrebe ponovo dezinfikujete četkice, kako biste ih ostavili čistim.

 

Kako to rade profesionalci

Profesionalni šminkeri imaju pravu armiju četkica, koje koriste za najrazličitije namene i tehnike šminkanja. Oni nakon svake upotrebe čiste četkice i pravilno skladište svoj pribor za rad. Na taj način ih čuvaju i produžavaju im vek trajanja. Osim toga, profesionalci po pravilu imaju nekoliko istih četkica, kako bi mogli u istom danu da šminkaju više osoba.

Čišćenje četkica za šminkanje
Foto: Freepik

Kako vi održavate vaše makeup četkice? Koje trikove koristite za brzo čišćenje četkica za šminkanje? Napišite ih u komentaru.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)