Masna koža lica: pravilna nega i preporuke proizvoda

Masna koža lica može biti zahtevna za negu, jer je neophodno naći balans između uklanjanja suvišnog sebuma, čišćenja pora (što može isušiti kožu) i hidratacije. Kako da izaberete i koristite proizvode za negu kože lica, poput eksperta za kozmetiku, pojasnićemo u nastavku teksta.

Masna koža lica - saveti za negu
Foto: Freepik

 

Za početak, hajde da se podsetimo po čemu se masna koža lica razlikuje od ostalih tipova. Ovakvu kožu karakteriše:

  • pojačano lučenje sebuma;
  • vidljivost pora;
  • pojava bubuljica i mitisera, kao i različitih crvenila i upala.

Kod osoba koje imaju masnu kožu, često se dešava da se lice presijava čak i nakon šminkanja. Zato je veoma važno koristiti adekvatne kozmetičke proizvode, koji će sprečiti preveliko lučenje sebuma i matirati kožu, bez zapušavanja pora. Ipak, uprkos prisutnom sebumu, i masnoj koži je neophodna redovna hidratacija. Preterano isušivanje kože rezultira dodatnim lučenjem sebuma, jer se naša koža na taj način „brani”.

 

Kako izabrati odovarajuće proizvode

Za razliku od osoba koje imaju suvu ili normalnu kožu, oni koji imaju masnu kožu lica trebalo bi pažljivije da biraju proizvode za hidrataciju. Masna koža lica zahteva redovnu upotrebu laganih seruma, gel krema i losiona za hidrataciju, namenjenih isključivo ovom tipu kože. 

Najbolje je da ovi proizvodi budu obogaćeni hijaluronskom kiselinom, glicerinom, niacinamidom, ceramidima ili alojom. Ovi aktivni sastojci obezbeđuju koži neophodnu dozu hidratacije, bez dodatnog zamašćivanja. Lagani su i ne zapušavaju pore, što je izuzetno važno za negu masne kože.

Osim toga, veoma je važno pažljivo odabrati kozmetiku sa sastojcima koji efikasno čiste kožu, uklanjajući suvišni sebum, bez iritacije. U tu svrhu se koriste blage kiseline, koje deluju kao nežni eksfolijatori. Za čišćenje masne kože, sklone pojavi akni, odličan izbor je salicilna kiselina koja dubinski prodire u pore i glikolna kiselina koja uklanja nečistoće sa površine kože. 

U nastavku pogledajte naše savete i preporuke proizvoda za pravilnu negu masne kože.

 

Masna koža lica: dnevna rutina nege

Osim odabira adekvatnih kozmetičkih proizvoda, neophodno je poštovati i odgovarajući redosled njihovog korišćenja. Pravilna nega lica svih tipova kože, pa i masne, podrazumeva svakodnevno čišćenje i hidrataciju. Ne zaboravite, da bi bilo koji kozmetički proizvodi dali vidljive rezultate, moraju se redovno koristiti. 

Čišćenje kože lica je obavezan korak u svakodnevnoj rutini nege: ujutru pre nanošenja kozmetike i šminke i uveče za uklanjanje šminke, nečistoća i ostataka kozmetičkih proizvoda. Ukoliko imate masnu kožu lica, nikada ne preskačite ovaj korak, jer je izuzetno važan u procesu uklanjanja viška masnoće, otčepljavanja pora i sprečavanja nastanka bubuljica. 

Masna koža lica - pravilna nega
Foto: Freepik

 

Dnevnu rutinu nege započnite GLOW HUB Purify & Brighten gelom za čišćenje lica, koji efikasno uklanja sve nečistoće, matira, ali ne isušuje kožu i umanjuje pojavu akni i iritacija. Ima laganu formulu, na bazi vode, glicerina i „blagih čistača”. Proizvod je obogaćen ekstraktima borovnice i crnog čaja, koji imaju antioksidantna svojstva i pomažu u procesu detoksikacije kože. Deluju umirujuće i zaglađuju kožu sklonu aknama, ostavljajući je čistom, baršunastom i mekanom. Gel se može koristiti svakodnevno: za jutarnje čišćenje i osvežavanje kože, kao i uveče za uklanjanje šminke i čišćenje lica. 

 

Serumi i kreme za masnu kožu

Nakon jutarnjeg umivanja i čišćenja kože, nanesite GLOW HUB Purify & Brighten serum za lice, koji sadrži salicilnu kiselinu i vrši blagu eksfolijaciju, otčepljuje pore, regulišući lučenje sebuma. Antioksidansi borovnice i crnog čaja, kojima je bogat ovaj proizvod, neutrališu štetne uticaje spoljašnje sredine i deluju umirujuće na kožu. Uz redovnu primenu ovog seruma koža će dobiti zdrav, ujednačen i blistav ten, bez suvišnog presijavanja.

Proizvod se može koristiti svakodnevno, ujutru i uveče, pre nanošenja hidratantne kreme ili losiona. Ako se koristi ujutru, pre izlaska napolje, na kraju procesa nega neophodno je naneti kremu ili drugi proizvod sa zaštitnim faktorom (SPF).

Mali podsetnik! Prilikom korišćenja seruma potrebno je voditi računa da vrh pipete ne dodiruje kožu (kako se bakterije sa kože ne bi prenele u bočicu sa serumom). Najbolje je naneti nekoliko kapi proizvoda na čiste dlanove i potom serum prstima nežno umasirati u kožu lica. 

Svaki put nakon korišćenja seruma neophodno je naneti odgovarajuću hidratantnu kremu ili losion u tankom sloju, kako bi se hranljivi sastojci iz seruma bolje upili u kožu. Naša preporuka za svakodnevnu negu i umerenu hidrataciju masne kože je losion za lice GLOW HUB Purify & Brighten. Obogaćen je glicerinom, šea puterom i skvalanom, koji obnavljaju kožnu barijeru a ne začepljuju pore. Takođe sadrži i ekstrakte borovnice i crnog čaja, koji pomažu u procesu detoksikacije kože, posvetljuju i ujednačavaju ten, smanjuju pojavu akni i vraćaju koži prirodni balans.

Preporučuje se svakodnevna upotreba losiona, ujutru i uveče. Nakon jutarnje rutine nege, obavezno na lice nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, pre izlaska napolje. 

 

Dodatak nezi kože lica za intenzivnu borbu protiv akni i mitisera

Pored tri obavezna proizvoda za svakodnevnu upotrebu, da bi masna koža lica bila zdrava, ponekad je potrebno koristiti i dodatne preparate. Oni su namenjeni za dubinsko čišćenje i negu lica, pomažu u uklanjanju bubuljica i sprečavaju pojavu novih akni. Kako bi rezultati primene tretmana bili vidljivi, potrebno je pravilno koristiti odgovarajuće proizvode dve-tri nedelje u kontinuitetu. 

Masna koža lica sa bubuljicama
Foto: Freepik

 

Tupferi sa tonerom za lice GLOW HUB Purify & Brighten sadrže veći procenat salicilne kiseline od seruma iz iste kolekcije i namenjeni su za dubinsko čišćenje pora i eksfolijaciju kože lica. Efikasno uklanjaju odumrle ćelije kože sa površine, balansiraju lučenje sebuma, ublažavajući akne i mitiseri. Obogaćeni su ekstraktom kore bele vrbe, koji umiruje iziritiranu kožu, deluje protivupalno i antibakterijski. Preporučuje se osobama starijim od 16 godina. 

Tupferi se koriste isključivo uveče, nakon čišćenja lica, a pre seruma i kreme, 2-3 puta nedeljno, uz obaveznu primenu kreme sa zaštitnim faktorom ujutru (minimum SPF 30). Osobe koje imaju mešoviti tip kože mogu koristiti ovaj proizvod po potrebi, za čišćenje T zone (čelo, nos i brada). 

Nakon upotrebe ovog proizvoda koža ostaje izuzetno glatka jer se skida površinski sloj odumrlih ćelija kože. Kako bi se očuvala njena zaštitna barijera, svaki put nakon primene tonera neophodno je naneti serum i hidratantnu kremu. 

Glow Hub proizvodi za masnu i kombinovanu kožu
Foto: Glowhub

 

Intenzivna nega lica uz masku 

Maska za lice u stiku GLOW HUB Purify & Brighten je potpuno nov i jedinstven proizvod na našem tržištu. Zahvaljujući inovativnoj formi u stiku koristi se veoma jednostavno. Može se lako i brzo naneti na celo lice ili na tačno ciljane regije: T zonu, upaljene akne i slično. S obzirom da za nanošenje ove maske nije neophodno koristiti četkicu, vreme primene se znatno skraćuje.

Maska je obogaćena kaolinskom glinom, salicilnom kiselinom, ekstraktima kore bele vrbe, borovnice i crnog čaja. Kaolinska glina efikasno uklanja nečistoće i višak sebuma sa kože lica. Ekstrakt borovnice je bogat antioksidansima koji umiruju upaljenu kožu, dok ekstrakt crnog čaja vrši detoksikaciju kože i posvetljuje je. Salicilna kiselina i ekstrakt kore bele vrbe vrše nežnu eksfolijaciju i otčepljuju pore, sužavaju ih i umanjuju pojavu akni.

Preporučuje se primena proizvoda 1-2 puta nedeljno, kao dodatni tretman nege. Neophodno je na čisto lice (ili određene delove) naneti masku u tankom sloju i ostaviti 10-ak minuta da se osuši. Potom lice isprati mlakom vodom i naneti hidratantnu kremu ili losion. 

Masna koža
Foto: Glowhub

 

Pišite nam na koji način vi negujete svoju kožu. Koliko puta nedeljno koristite proizvode za čišćenje lica i da li poštujete sve korake u pravilnoj rutini nege? Ukoliko imate dodatne trikove uz koje masna koža lica može da bude zdrava, jedra i blistava, bez suvišnog presijavanja i isušivanja, podelite ih sa nama.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Snezana Jankov
    06.03.2023. 15:09

    Maske su Vam vise nego kvalitetne, moram da priznam. Ono sto mene u poslednje vreme zbunjuje je dosta clanaka o upotrebi hidrogenizovane vode. Da li mozete da napisete neki tekst o tome kako bismo znali da li to treba koristiti i na koji nacin. Hvala unapred

  • Alexandar Cosmetics
    06.03.2023. 15:19

    Poštovana Snežana,
    Hvala na divnom komentaru i sugestiji. Rado ćemo poslušati Vaš predlog.
    Pratite redovno naš blog, potrudićemo se da uskoro objavimo članak na ovu temu.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com