Piling za lice – uvek je pravo vreme za čišćenje kože

Ukoliko želite da imate čist i blistav ten piling za lice je neizostavan korak za pravilnu negu. Poboljšava opšti izgled i zdravlje kože, uklanja odumrle ćelije, ujednačava ten, podstiče cirkulaciju i obnavljanje kože. Nakon pilinga lice postaje nežno na dodir i dobija svež i blistav izgled.

Ako još niste isprobali piling za lice, sada je pravo vreme da počnete sa ovim tretmanima. U nastavku predstavljamo najvažnije smernice za pravilan odabir i način korišćenja pilinga.

 

Piling za lice i sve njegove blagodeti

Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, čiste pore, uklanja višak sebuma, poboljšava cirkulacija i ubrzava stvaranje kolagena. Na taj način dolazi do brže regeneracije kože lica i do smanjivanja vidljivosti ožiljaka i fleka. Zbog toga je piling za lice neohodan postupak je kozmetički proizvod i tretman za sve tipove kože.

 

Zašto je neophodan piling za lice?

  • Uklanja mrtve ćelije sa površinskog sloja kože.
  • Čisti kožu dubinski.
  • Smanjuje pojavu crvenila, hiperpigmentacija i flekica.
  • Umanjuje vidljivost bora i ožiljaka.
  • Ubrzava regeneraciju kože i mikrocirkulaciju.
  • Proizvodi, koji se koriste nakon pilinga, dubinski prodiru u kožu i daju bolji efekat.

 

Kako se koristi piling

Dobro očistite kožu gelom, mlekom za čišćenje lica ili micelarnom vodom. Nanesite proizvod na lice i blago ga utrljavajte kružnim pokretima, izbegavajući predeo oko očiju. Nakon nekoliko minuta, kada ste više pažnje posvetili T-zoni (čelo, nos i brada), a manje obrazima, uklonite sve sa lica mlakom vodom. Posle toga, nanesite masku za lice prema vašem tipu kože ili efektu koji želite da postignete, za dubinsku hidrataciju.

 

Vrste pilinga

Mehanički piling

Ovo je piling koji se radi kod kuće, mada ga mogu raditi i dermatolozi i kozmetičari u salonima, pre drugih tretmana. Njega odlikuju sitne čestice u formuli, koje blagim trenjem, kružnim pokretima po licu, uklanjaju mrtve ćelije sa površinskog sloja kože i ostavljaju lice meko i blistavo.

Bilo da je u pitanju kupljeni proizvod, ili mešavina koju ste sami napravili kod kuće od meda i šećera, uvek birajte piling prema vašem tipu kože. Oslonite se, najpre, na dermatološki ispitane proizvode.

Preporuka je da osobe sa suvom kožom ređe rade mehaničke pilinge samostalno. Osobama koje imaju masnu kožu se ovaj tretman preporučuje, kako bi pore bile otvorene i spremne da upiju serume i kreme efikasnije. Piling se najčešće radi u trajanju od oko pet minuta. Kod mehaničkog pilinga se duže tretira T-zona, a manje obrazi.

Tokom mehaničkog pilinga, možete koristiti i rukavicu ili meki sunđer, kojim ćete tretirati lice, kako bi efekat pilinga bio intenzivniji.

Foto: Freepik

 

Hemijski piling

Radi se u profesionalnim salonima, a dužina i jačina trajanja tretmana zavise od tipa i stanja kože. Na lice se nanose kiseline, najčešće voćne, koje blagim perutanjem (danima posle tretmana) uklanjaju oštećeni sloj kože.

Hemijski pilinzi preporučuju se osobama koje imaju hiperpigmentacije, ožiljke od akni, bore ili kožu oštećenu od sunca. Rade se u više tretmana tokom jednog ili dva meseca, i to isključivo u hladnim mesecima, kada sunce nije toliko jako.

Ovi pilinzi mogu da budu blaži i jači, zavisno od potrebe i stanja kože. Nakon njih, koža bude čistija, manje masna, a celokupan izgled poboljšan. Voćni pilinzi se preporučuju svima, bez obzira na tip kože, jer jačinu određuje dermatolog ili kozmetičar. AHA pilinzi se preporučuju osobama koje imaju teži oblik akni i koje ne bi smele da koriste mehaničke pilinge, kako se koža lica ne bi još više iziritirala.

Broj tretmana zavisi od tipa kože – najčešće se radi od 4 do 6 tretmana, i mogu se raditi na svake dve nedelje.

Nakon hemijskog pilinga izuzetno je važno zaštititi kožu lica kremom sa zaštitnim faktorom i ne izlagati se direktno suncu dok se koža ne obnovi. Na taj način će se sprečiti nastanak novih flekica od sunca, koje je tretman efikasno uklonio.

 

Enzimski piling

Enzimski piling je najnežniji i mogu ga raditi osobe sa bilo kojim tipom kože. Rezultati su smanjena vidljivost bora, ishranjena i elastična koža. Ovaj piling podstiče stvaranje kolagena, koji koži daje čvrstinu, jer sadrži enzime, tačnije fermente – proteine koji ubrzavaju regeneraciju tkiva.

Kako se formule kozmetičkih preparata svakodnevno unapređuju, na tržištu se danas mogu naći i mešoviti pilinzi, kreirani za specifične tipove kože. Tako postoje mehanički i hemijski pilinzi u jednom ili oni koji su namenjeni različitim stanjima kože. Ovo su blaže varijante u odnosu na pilinge u profesionalnim salonima i one neće dovesti do iritacija. Naprotiv, učiniće da koža bude glatka i meka.

Univerzalna preporuka za svaki piling je da ga ne koristite direktno pre izlaganja kože suncu. Zanimljivo je znati i da morska voda u kombinaciji sa suncem dovodi do biološkog pilinga.

Piling ili eksfolijacija kože danas se radi sa raznim dodacima, koji utiču da vaša prirodna lepota još više dođe do izražaja, a koža sija i blista. Bilo da su u pitanju vitamin C, crna ili bela glina, hijaluronska i mlečna kiselina ili razni prirodni ekstrakti.

 

Naša preporuka

Piling za lice sa
vitaminom C REVUELE
REVUELE piling za lice sa glinom i mentolom REVUELE piling krema za lice sa kofeinom, glinom i cimetom Piling za lice sa kompleksom vitamina SKIN SPA

 

 

Koliko često treba koristiti piling za lice

Redovan piling za lice je korak u nezi koji vam savetujemo da nikako ne preskačete. Osim što uklanja mrtve ćelije kože, piling pomaže u njenom bržem oporavku i regeneraciji. Neredovnom upotrebom pilinga pore se začepljuju i dolazi do nastanka mitesera i bubuljica.

S druge strane, koža nakon pilinga je više tonirana, ali ga nije potrebno raditi svakodnevno. Dva do tri puta nedeljno, ukoliko je koža masna, a jednom nedeljno je sasvim dovoljno ako imate suv tip kože. Ukoliko imate suvu kožu koja se peruta, tim pre vam se preporučuje piling za lice. On će ubrzati uklanjanje svih mrtvih ćelija sa kože, nakon čega će ona opet biti glatka i izjednačena.

Piling za lice - put do blistavog tena
Foto: Freepik

 

Kada su u pitanju pilinzi napravljeni kod kuće, ne preporučuju se osobama sklonim iritacijama. Lako možete preterati sa sastojcima, ili koristiti neki koji vašoj koži uopšte ne prija. Ukoliko ne znate da izaberete piling za vas, posavetujte se sa dematologom ili kozmetičarem. Oni će znati da vam preporuče piling koji će vam najviše prijati i imati najbolji mogući učinak.

Piling za lice ne preporučuje se osobama sa težim upalama na licu i osobama sklonim alergijama i kožnim problemima, osobama koje imaju ranice, ekceme ili herpes. U tom slučaju najbolje je konsultovati stručnjaka.

 

Kada piling ima najbolji efekat

Sam po sebi, piling nije dovoljan za čišćenje lica. To je samo dodatni korak osnovnoj nezi – gelu za čišćenje lica, micelarnoj vodi, toniku i kremi. Ukoliko izaberete najbolju dnevnu rutinu nege za vas, piling će imati još jači i bolji efekat na koži. Upotpuniće vašu negu do postizanja besprekornog tena, koji svi priželjkuju.

Nakon njega su obavezne maske, o kojima smo već pisali na našem blogu. One su korak više u nezi, koji ne smete da preskačete, ukoliko brinete o svom zdravlju i lepoti. Nega nije samo lepo lice, već i zdrava koža, na kojoj će svaka šminka izgledati još lepše. Zato vam uvek savetujemo – nega pre svega. Uvek uložite koji dinar više u negu, nego u šminku, i brzo ćete videti rezultate i dobiti ten o kom ste maštali. Samo zapamtite da je nega pola zdravlja. 

 

Svakodnevnom negom, koja će vam za samo nekoliko dana preći u rutinu, brzo će se vratiti uloženi trud i to višestruko. Samim tim moći ćete da podelite savete drugima. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)