Salicilna kiselina: benefiti i preporuke proizvoda

Salicilna kiselina je jedan od ključnih sastojaka koji se koriste u borbi protiv akni i masne kože. Može se reći i da je salicilna kiselina za lice jedna od najvećih neprijatelja akni. Pored toga što važi za najbolji sastojak koji uspešno rešava navedene probleme, koristi se i za lečenje bradavica, peruti, seboreje, fleka, psorijaze, žuljeva, kurjih očiju i folikularne keratoze. U nastavku možete pročitati više o samoj salicilnoj kiselini, benefitima, načinima korišćenja i mogućim neželjenim efektima.

Salicilna kiselina
Foto: Freepik

 

Šta je salicilna kiselina

Salicilna kiselina se koristi za lečenje različitih kožnih problema više od 2.000 godina. Salicilna kiselina je beta hidroksidna kiselina koja se javlja kao prirodno jedinjenje u biljkama. Za razliku od drugih kiselina, salicilna ima moć da prodre u dublje slojeve kože i pored hemijskog pilinga kože poseduje i druge korisne efekte. Ima direktnu aktivnost kao antiinflamatorno sredstvo i deluje kao lokalni antibakterijski agens zbog svoje sposobnosti da čisti kožu pilingom. 

Sposobnost salicilne kiseline jeste da otkloni površinske slojeve kože, što je čini dobrim sredstvom za piling. Salicilna kiselina uzrokuje da se odumrle ćelije kože lakše odvajaju i na taj način sprečavaju začepljenje pora. Upravo zbog tog efekta je salicilna kiselina jedan od aktivnih sastojaka šampona namenjenih za lečenje peruti. 

 

Koji su benefiti salicilne kiseline

Salicilna kiselina je sastojak koji se nalazi u velikom broju proizvoda za negu lica, upravo zbog svog dejstva da uklanja fleke, akne i nečistoće. Dobro je poznata i po svojoj mogućnosti da radi piling koji čisti pore i uklanja višak sebuma sa kože. Salicilna kiselina prodire duboko u pore kako bi razbila ćelije kože i sebum i očistila nečistoće koje mogu dovesti do pojave akni.

Salicilna kiselina za lice
Foto: Freepik

 

Ključno je znati šta uzrokuje akne na prvom mestu kako biste razumeli način na koji salicilna kiselina može pomoći u njihovim smanjivanju. Iako postoji više razloga zbog kojih akne nastaju (kao što su genetika, hormonska neravnoteža i način života), najčešći uzrok su začepljene pore. Sebum koji koža prirodno proizvodi i bakterije koje se mogu spojiti u začepljenim porama dovode do stvarnja upalnih procesa. Salicilna kiselina ovaj proces sprečava i na taj način smanjuje verovatnoću da akne nastanu. To znači da je potrebno da se koristi preventivno, a ne samo kada problem na koži već postoji. Takođe, salicilna kiselina poboljšava strukturu i kvalitet same kože, pa je glavni sastojak brojnih krema, seruma i losiona za negu lica i tela. Veoma se uspešno bori protiv ožiljaka, ali utiče i na podmlađivanje kože. 

Da utvrdimo, 5 glavnih benefita salicilne kiseline su:

  • Čisti višak sebuma iz pora.
  • Sprečava razvoj bakterija koje uzrokuju akne.
  • Vrši prevenciju pojave akni i mitisera.
  • Uklanja mrtve ćelije sa površinskog sloja kože.
  • Umiruje upalne procese na licu.

 

Salicilna kiselina – najbolji proizvodi za negu kože lica

Na tržištu postoji veliki broj seruma, krema i tonika koji sadrže salicilnu kiselinu, pa je izbor zaista težak. Upoznali smo vas sa benefitima i sigurni smo da ste u potrazi za jednim od ovakvih proizvoda. Upravo zbog toga vam preporučujemo Revuele tonik i Revox B77 serum koji vam mogu pomoći da postignete zdrav i blistav izgled kože.

 

Tonik za problematičnu kožu lica REVUELE salicilna kiselina

Ovaj tonik sadrži 2% salicilne kiseline i izdvaja se po tome što je obogaćen uljem čajevca i AHA kiselinama koje su poznate u borbi sa problematičnom kožom. Pored toga što smanjuje vidljivost nedostataka na koži štiti je od negativnih uticaja. Ukoliko se tonik Revuele salicilna kiselina koristi svakodnevno može doprineti da koža postane meka, hidrirana i matirana.

Tonik za lice salicilna kiselna

 

Serum za piling lica REVOX B77 Just Salicylic Acid

REVOX B77 Just Salicylic Acid je noćni piling koji kao i tonik sadrži 2% salicilne kiseline. Prirodnog je porekla, dobija se iz kore vrbe, zimzelenog lišća i kore slatke breze. Uloga ovog seruma u nezi lica jeste da dubinski očisti kožu lica i prodre u zapušene pore. Ovaj serum je efikasan u eliminisanju mrtvih ćelija, kao i prekomernog sebuma. Blistav izgled kože je efekat koji ovaj serum za piling nudi.

Serum za lice salicilna kiselina

 

Tonik za piling lica NATURE SPELL 

Proces uklanjanja akni i masne kože vam može olakšati Nature Spell tonik za piling lica sa 2% salicilne kiseline i morske mahovine. Lagan i hidrantan tonik je dovoljno nežan za svakodnevnu upotrebu. Vrši blagi piling kože i prodire duboko u pore kako bi smanjio mogućnost za nastankom akni. Nature Spell tonik je pogodan za sve tipove kože i vegane.

Nature Spell serum-tonik za piling lica salicilna kiselina

 

Način korišćenja salicilne kiseline i moguća neželjena dejstva

Dok su mnogi preparati salicilne kiseline široko dostupni u slobodnoj prodaji, postoje i neki preparati koji se ne mogu dobiti bez odobrenja lekara. Upravo zato potrebno je da budete veoma oprezni prilikom korišćenja salicilne kiseline na koži i pratite preporuke lekara i uputstva koja se nalaze na ambalaži proizvoda. Važno je da ga ne koristite više, češće i duže od onoga što je preporučeno, povećana apsorpcija kroz kožu može dovesti do trovanja salicilnom kiselinom. 

Serumi i kreme u slobodnoj prodaji sadrže mali procenat salicilne kiseline, pa do velikih posledica retko dolazi. Svakako je važno da pratite uputstva na ambalaži, a mi vam možemo dati neke od osnovnih pravila prilikom korišćenja salicilne kiseline:

  • Izbegavajte kontakt sa očima, ustima i unutrašnjosti nosa. Ukoliko slučajno nanesete salicilnu kiselinu na ova područja odmah isperite vodom.
  • Izbegavajte da koristite salicilnu kiselinu na koži koja je inficirana, osetljiva, upaljena ili oštaćena na bilo koji način.
  • Operite ruke pre i nakon koriščenja proizvoda sa salicilnom kiselinom.
  • Proizvodi sa malim procentom salicilne kiseline mogu se koristiti svaki dan, ukoliko imate osetljivu kožu to nije preporučljivo.
  • Izbegavajte da koristite abrazivne sapune ili sredstva za umivanje, kao i proizvode za negu kože lica koji sadrže alkohol i druge sastojke za lečenje akni, kao što su benzoil peroksid i tretinoin.
  • Preporučljivo je da se koristiti noću, ukoliko se nanosi danju potrebno je nakon toga kožu zaštititi SPF zaštitnim faktorom.

Najčešći neželjeni efekti su bezazleni i podrazumevaju peckanje, blagu iritaciju i isušivanje kože. Kako do njih ne bi došlo, koristite hidratantne kreme svaki dan. Ukoliko primetite jaču iritaciju pauzirajte korišćenje salicilne kiseline na nekoliko dana. Bez obzira da li koristite salicilnu kiselinu ili ne, pravilna hidratacija je veoma važna za održavanje zdrave i negovane kože lica, upravo zbog toga je važno da se informišete pravim savetima.

Salicilna kiselina serum
Foto: Freepik

 

Za kraj

Salicilna kiselina može biti odličan saputnik u borbi protiv masne kože i akni, kao i drugih problema kože lica. Koža koja je sklona mašćenju je komplikovana za negu, salicilna kiselina može biti deo te nege, ali joj je potrebno mnogo više. Na našem blogu možete se informisati o nezi masne kože lica. Bilo da se odlučite za tonik, kremu ili serum sa salicilnom kiselinom uz savete za pravilnu upotrebu koje smo vam naveli, sigurni smo da možete da osetite benefite ove moćne kiseline.

Pišite nam u komenarima kakva su vaša iskustva sa proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu. Da li ste probali Revox B77 piling serum i Revuele tonik i ukoliko jeste koji su vaši utisci?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)