Masna koža lica ne mora biti problematična

Ten koji se prosijava, šminka koja se brzo skida, sklonost ka pojavi mitisera, bubuljica i crvenila… Zvuči poznato? Masna koža lica može da bude zahtevna za negu, posebno ukoliko izbor kozmetičkih proizvoda nije adekvatan. Ponekad je potrebno da provedete mnogo vremena u isprobavanju različitih preparata kako biste pronašli onaj koji vama odgovara.

Masna koža lica
Foto: Freepik

 

Nega lica, kad je reč o njenom zdravlju i izgledu, je apsolutni prioritet, bez obzira na vaš tip kože. Masna koža posebno zahteva pravilno i redovno čišćenje, pri čemu je izbor proizvoda koje za to koristite podjednako važan. Najbitnije je pronaći odgovarajuću ravnotežu između prvelikog lučenja sebuma i nivoa hidratacije.

Svaki tip kože je zahtevan na svoj način, zato i nije tako jednostavno izabrati odgovarajuće proizvode. Čak i kada na deklaraciji piše za koji tip kože su namenjeni, može se desiti da vam neki od njih ne odgovaraju. Upravo zbog toga, odluka da koristite ono što je pomoglo vašoj sestri ili drugarici – nije dobra. Svaka koža je jedinstvena i može različito da reaguje na iste proizvode. Kako biste bili sigurni da činite pravu stvar za svoje lice, u nastavku ćemo opisati šest osnovnih koraka za pravilnu negu masne kože.

 

1. Koža mora biti čista

Masna koža lica zahteva redovno čišćenje. To je prvi korak u nezi, bez kog su svi dalji uzaludni. Čišćenje lica počinje umivanjem, ujutru i uveče. Za masnu kožu se preporučuje upotreba tople vode, kako bi se bolje otvorile pore i uklonio višak sebuma. Takođe je važno da izbegavate grube i agresivne pokrete.

Masna koža lica mora redovno da se čisti
Foto: Freepik

 

Koristite penu ili gel za umivanje koji su prilagođeni vašem tipu kože. Pena je bolje rešenje za osetljivu kožu sklonu iritacijama, dok gel sa antibaterijskim sastojcima može biti dobar izbor za sprečavanje stvaranja mitisera i bubuljica.

Svakoga dana nanesite proizvod za umivanje na vlažnu kožu, ravnomerno rasporedite po celom licu i lagano utrljajte. Potom temeljno, ali nežno isperite lice toplom vodom. Na kraju možete koristiti hladnu vodu, koja će ubrzati zatvaranje pora. Potom čistim i mekanim peškirom, nežnim pokretima prosušite lice, ili pustite kožu da se sama osuši.

Čišćenje kože lica
Foto: Freepik

 

2. Masna koža lica mora da se hidrira

Pravilan tretman kože podrazumeva i negu posle umivanja. Masna koža lica takođe zahteva hidrataciju. Nakon umivanja, na suvo lice nanesite odgovarajuću hidratantnu kremu, kako biste zaštitili svoju kožu od štetnih spoljašnjih uticaja i pružili joj dodatnu negu. Redovnim korišćenjem ovih proizvoda usporava se proces starenja kože, a lice postaje nežno, glatko i spremno za makeup.

Hidratacija kože
Foto: Freepik

 

3. Masna koža lica zahteva pravilan izbor šminke

Veoma značajan korak u nezi kože jeste i odabir adekvatnih makeup proizvoda koji su namenjeni vašem tipu kože. Ovo je posebno važno kod šminke za lice i proizvoda koji dolaze u direktan kontakt sa kožom poput prajmera, pudera i korektora. Kako ne biste pogrešili u izboru, pročitajte naš tekst „Najbolji puder i korektor za tvoj tip kože” i pogledajte koji proizvodi su preporučljivi za masnu kožu.

Ono što je posebno važno jeste da šminku uvek skinete pre odlaska na spavanje. Ovo pravilo važi za sve tipove, a narožito za masnu kožu. Ostaci šminke na licu u kombinaciji sa sebumom uzrokuju pojavu upalnih procesa i povećano stvaranje bubuljica. Zbog toga je važno da svaki put na kraju dana u potpunosti uklonite šminku. Umivanje je osnovni korak ne samo u procesu nege kože, već i u toku postupka uklanjanja šminke. Međutim, na licu se često i nakon umivanja zadržavaju ostaci šminke i nečistoće, pa je potrebno preći na dodatni korak. Tada na scenu stupa tonik, koji će ukloniti sve zaostale prljavštine sa kože. Izaberite blagi tonik, koji je namenjen masnom tipu kože.

Skidanje šminke
Foto: Freepik

 

4. Povremeno počastite kožu dubinskim čišćenjem

Svakoj koži, a posebno masnoj, ponekad je potrebno dodatno čišćenje i tretman dubinske nege. Koristite piling za lice jednom nedeljno, kako biste temeljno uklonili ne samo nečistoće, već i odumrli sloj kože. Nakon piling tretmana obavezno koristite kremu za hidrataciju.

Isto tako, jednom do dva puta nedeljno, na lice stavite masku za dubinsko čišćenje i negu. Pronađite onu koja odgovara vašem tipu kože i uvrstite je u svoju redovnu rutinu čišćenja lica. Naš predlog je čuvena crna maska sa aktivnim ugljem koja dubinski čisti pore i čini kožu svilenkasto nežnom.

Crna maska za lice za masnu kožu
Foto: Freepik

 

5. Uvek budite nežni prema svojoj koži

Svima nama se bar jednom u životu desilo da pred važan događaj otkrijemo bubuljicu na mestu na kom je nemoguće da je prikrijemo. U panici, prvo što nam tada padne na pamet jeste da je iscedimo. Takav scenario se nikada ne završi po planu; bubuljica ne samo da ne nestane, već postaje veća, upaljenija, vidljivija i duže se zadržava na licu. Zbog toga je važno da ne dirate i ne cedite sami bubuljice, jer na taj način rizikujete stvaranje ožiljaka koje je kasnije teško ukloniti. Uvek je bolje rešenje pravilna nega i adekvatno lečenje bubuljica, a pred važan događaj možete da ih prikrijete korektorom za lice.

Masna koža lica je sklona bubuljicama
Foto: Freepik

 

6. Pustite kožu da diše

Izbegavajte čestu upotrebu agresivnih kozmetičkih preparata i tešku šminku, jer je i koži ponekad potreban odmor. Nemojte svakodnevno da nanositi previše krema i šminke, jer ćete na taj način dodatno zatvoriti pore i stvoriti uslove za nastanak akni, mitisera i pojavu upalnih procesa na masnoj koži.

Takođe je važno da izbegavate loše navike. Jedna od najčešćih je dodirivanje lica rukama. Ukoliko je i vi imate, počnite odmah da je menjate. Bez obzira na to što ste baš malopre oprali ruke, budite sigurni da su na njima ostale nečistoće i bakterije. Masna koža lica u dodiru sa nečistoćama i prljavštinama iz spoljašnje sredine postaje problematičnija i sklonija pojavi akni i mitisera. Zbog toga nemojte dodirivati lice rukama. Na taj način ćete izbeći prenošenje masnoća i bakterija sa ruku na lice.

Masna koža lica
Foto: Freepik

 

Iako je masna koža lica najkomplikovanija za negu, ukoliko se redovno budete pridržavali opisanih pravila vaša koža neće biti „problematična”.

Koje kozmetičke preparate vi koristite? Pišite nam kako negujete kožu i podelite sa nama vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)