Letnji manikir i pedikir

Leto je pravo vreme da tvoje ruke i noge zablistaju u punom sjaju. Manikir i pedikir tretmani ne podrazumevaju samo lakiranje noktiju, već kompletnu negu i potrebno ih je raditi tokom cele godine.

Međutim, leto je period kada su naše šake i stopala svakodnevno izloženi pogledima drugih, te im tada posvećujemo dodatnu pažnju. 

Letnji manikir i pedikir
Foto: Instagram @_nails_kt

 

Letnji manikir

Manikir je tehnika koja se odnosi na negu i ulepšavanje noktiju, što podrazumeva skraćivanje i oblikovanje, te uređivanje zanoktica, ali i masažu šake i dubinsku negu kože na rukama. Pravilno urađen manikir pospešuje rast noktiju i poboljšava zdravlje kože. Da bi tvoji nokti bili negovani i lepi važno je pridržavati se saveta stručnjaka.  

U letnjem periodu ruke bi trebalo dodatno negovati kremama sa zaštitnim faktorom. Preporučuje se i upotreba hidratantnog losiona sa đumbirom. On smanjuje pojavu hiperpigmentacije, odnosno tamnih fleka na koži, koje najčešće nastaju zbog nepravilnog izlaganja sunčevim zracima. Losion se nanosi na čiste i suve ruke i potom se blago umasira (može se koristiti i za stopala). 

Za razliku od zimskog, letnji manikir pruža veću slobodu u pogledu boja. U vrelim mesecima gotovo da je sve dozvoljeno, a za leto 2019. posebno su popularni žuti, zeleni, plavi i roze nokti.

Manikir i pedikir: letnje boje za nokte
Foto: Instagram @maja.kolar.petkovic; @jessicawashick

 

Francuski manikir je popularan već skoro pola veka. Naročito je pogodan za leto, jer se slaže sa svim odevnim kombinacijama i uz svaki kupaći kostim. 

 

SPA manikir

SPA manikir zahteva upotrebu dodatnih preparata za negu kože i relaksaciju. To su, pre svega, šećerni i drugi pilinzi, te serumi, maske za ruke i parafin. Piling ruku je obavezan nakon letnjeg sunčanja, kako bi se odstranile mrtve ćelije kože. Takođe pomaže kod suve, ispucale i grube kože. 

Galaxy manikir - za nežne ruke
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Za poboljšavanje cirkulacije i dodatnu hidrataciju savetujemo da isprobaš parafinski tretman u kozmetičkim salonima. Tretman je namenjen i za šake i za stopala, umanjuje otekline i umor ruku i nogu. 

 

Ruski manikir

Ruski manikir je sve popularnija tehnika. Za razliku od klasičnog, ovde se uklanja sva kožica oko nokta. Zanoktice se, u tehnici klasičnog manikira, potiskuju i odstranjuju guračima i makazicama za zanoktice. Ruski manikir zahteva upotrebu električne turpije sa dijamantskim nastavcima, koja u potpunosti odstranjuje odumrlu kožu sa nokatne ploče i oko nje. 

Dodaci za električnu turpiju koji se mogu koristiti za ruski manikir:  

Dodatak za električnu turpiju Dodatak za električnu turpiju Dodatak za električnu turpiju Dodatak za električnu turpiju

 

Zbog toga izrastanje nalakiranih noktiju postaje primetno mnogo kasnije nego kod klasičnog manikira. Upravo zato mnoge žene vole ovaj manikir, jer ređe moraju da posećuju kozmetičke salone. Ovu tehniku bi trebalo da obavljaju izuzetno stručne osobe, jer u suprotnom može doći do povrede. Oštećena koža podložna je taloženju bakterija, što može dovesti do upalnih procesa i infekcije.    

 

Oprema za manikir i pedikir

Pribor za manikir obuhvata veoma širok asortiman proizvoda. Tu, pre svega, spadaju makazice, turpije za nokte, podizači zanoktica i četkice.

Pribor za pedikir sadrži i dodatne alate poput žileta, skalpela, specijalnih klešta, separatora i turpija za pedikir.

Obavezna je i upotreba različitih kozmetičkih preparata poput krema i losiona za kožu, te ulja za zanoktice. Za negu i lakiranje noktiju neophodne su baze, lakovi, sredstva za završni sloj, te skidači laka. Izlivanje i nadogradnja noktiju zahtevaju upotrebu drugačijeg pribora i opreme: gelova, akrila, lampi i drugih, pratećih proizvoda. 

Manikir sa letnjim motivima na noktima
Foto: Instagram @dannyi88_nails_makeup

 

Letnji pedikir

Pedikir je tretman koji obuhvata negu kože stopala, prstiju i noktiju na nogama. Tom prilikom se odstranjuje tvrda i sasušena koža sa tabana, uklanjaju žuljevi, uređuju urasli i deformisani nokti. Tek na kraju dolazi ukrašavanje i bojenje klasičnim ili trajnim lakom za nokte

Galaxy lakovi za nokte - letnje boje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Nokti na nogama takođe mogu da se izlivaju, ojačavaju ili nadograđuju. Na taj način se sprečava njihovo lomljenje i pucanje. 

 

Estetski pedikir

Redovnom primenom estetskog pedikira imaćeš lepe noge, uredne nokte i mekanu kožu na stopalima. Negovana stopala su zdrava i privlačna. Letnja obuća nije u skladu sa grubim i ispucalim petama. Rešenje nije da ih sakrivaš u čarapama i zatvorenoj obući, već pedikir i redovna nega.

Estetski pedikir je tretman koji je namenjen i ženama i muškarcima i stvar je pravilne i obavezne higijene. Zato bi ga trebalo primenjivati tokom cele godine, barem jednom mesečno. 

Pedikir
Foto: Freepik

 

SPA pedikir

SPA pedikir je poboljšana verzija estetskog pedikira i njemu će se obradovati svako stopalo. Podrazumeva dodatnu upotrebu kozmetike za pedikir, te masažu stopala koja deluje relaksirajuće na ceo organizam. Za SPA pedikir su obavezni pilinzi sa morskom solju i eteričnim uljima. 

SPA pedikir
Foto: Freepik

  

Medicinski pedikir

Medicinski pedikir je mnogo više od estetskog i namenjen je onima koji imaju „problematična stopala”; urasle nokte, žuljeve, „kurje oko”… Mnoge žene i muškarci su se susreli sa ovim problemima. Zato je važno ne samo da naša stopala izgledaju lepo, već i da budu zdrava. Medicinski pedikir bi trebalo da obavljaju stručne osobe. Uz adekvatan pribor i opremu, pedikir majstor će uspešno i što bezbolnije rešiti probleme uraslih noktiju i zadebljanja na koži. 

Pedikir
Foto: Freepik

 

Pedikir kod kuće

Podari svojim stopalim SPA tretman kao iz salona. Napravi toplu kupku, dodaj so za pedikir u vodu i potopi noge. Nakon što omekšaju, odstrani višak kože i isperi stopala. Potom, ukoliko je potrebno, uradi i blagi piling, pa ponovo isperi stopala i dobro ih prosuši. Lagano umasiraj negujuću kremu i tvoja stopala su spremna za lakiranje i letnju šetnju.   

 

Pedikir čarape

Za dodatnu hidrataciju suve kože savetujemo da isprobaš maske za stopala.

Maske u vidu čarapa su praktičnije od klasičnih. Stvaraju efekat saune zbog čega se otvaraju pore na stopalima, tako hranljivi sastojci iz maske prodiru dublje u kožu. 

Maska za stopala sa ružinom vodicomPedikir čarape - korejske maske za stopala

 

Ukrašavanje noktiju

Leto je period kada svi vide tvoja gola stopala. Zato je pedikir obavezan! Nakon tretiranja kože i obrade nokatne ploče, sledi lepši deo – lakiranje.

Letnji manikir i pedikir
Foto: Freepik

  

Gotovo sva pravila koja važe za manikir i odnose se na nokte, važe i za pedikir. S tim što nije dopustivo da nokti na nogama budu svih dužina, samim tim ni oblika. Razlog je vrlo jednostavan! Predugi nokti na nogama bi pravili svakodnevno problem prilikom hodanja, a česti udarci i povrede bi izazvali trajna oštećenja nokta. Takođe, morali bismo da nosimo i obuću za broj-dva veću. 

 

Dobro došle japanke

Lepo negovane noge spremne su za japanke i otvorene sandale. Za letnji manikir i pedikir gotovo da ne postoje ograničenja u pogledu dizajna. Dozvoljene su kombinacije svih boja, dezena i tehnika ukrašavanja nokta.

Boju možeš da kombinuješ sa sandalama i papučama, tako da bude iste, ili slične nijanse, da se slaže samo sa detaljima, ili da pravi potpuni kontrast boji obuće. Mekana i nežna stopala u otvorenoj obući, dodatno će istaći prstenje za noge

Letnji pedikir
Foto: Instagram @nail_unistella

 

Neopravdano zaboravljeni pečati za nokte, ponovo se vraćaju u modu. Letnji motivi i šare na noktima su hit ovog leta.

Kolekcija Explorer šablona sa motivima Egipta ili antičke Grčke namenjena je onima koji žele svima da stave do znanja gde idu, ili gde su već bili ovog leta.

Šablon za pečate za nokte sa egipatskim motivima Šablon za pečate za nokte sa motivima Grčke

 

Takođe, Tropical kolekcija je namenjena za ukrašavanje noktiju letnjim šarama. Izaberi palme, flamingose, voće i druge motive. Dobra vest: svi pečati i šabloni su na akciji. 

Šabloni za pečate za nokte - letnji manikir i pedikir Šablon za pečate za nokte - letnji motivi za manikir i pedikir

 

Za koje god boje i šare da se opredeliš, ne zaboravi da je nega najvažnija. Manikir i pedikir se ne rade samo leti! 

Stopala treba negovati tokom cele godine. Samo tako će uvek biti nežna i spremna da iz dubokih i zatvorenih cipela odmah uskoče u sandale i papuče. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)