Šišanje pasa – pomodarstvo ili obavezan deo higijene

Šišanje pasa, kao neizostavan deo brige o izgledu i zdravlju kućnog ljubimca, ima višestruku korist i za psa i za vlasnika. Pravilnim šišanjem se bezbolno uklanjaju odumrle i ućebane dlake, smanjuje prekomerno linjanje i olakšava raščešljavanje krzna. Osim toga redovno šišanje pasa doprinosi ublažavanju i smanjenju neprijatnih mirisa, koji se često zadržavaju na dlaci životinje. 

Šišanje pasa u salonu
Foto: Freepik

 

Ipak, to nisu jedini razlozi zbog kojih se vlasnici kućnih ljubimaca odlučuju na ovaj korak. Često je odlazak na šišanje rezultat želje vlasnika da njihov pas izgleda moderno i lepo, poput onih koje viđamo na društvenim mrežama. Bez obzira na to koji je glavni razlog za šišanje pasa, važno je naglasiti da ova aktivnost ne može da škodi ljubimcu, ukoliko se obavlja na adekvatan način. 

U profesionalnim salonima za šišanje pasa postoje higijenski i estetski tretmani za uređivanje i negu dlake kućnih ljubimaca.

  • Higijensko šišanje najčešće podrazumeva skraćivanje dlaka oko očiju, ispod nogu i repa, kao i uklanjanje zamršenih i ućebanih delova krzna. Ovakav tretman se može izvoditi i u kućnim uslovima, za šta su neophodni strpljenje i adekvatna kozmetika i oprema za kućne ljubimce.
  • Estetsko šišanje je obavezno za pse koji učestvuju na izložbama i takmičenjima, a taj posao obično obavljaju profesionalni frizeri za pse, tzv. grumeri. Takođe, ovaj tretman biraju i vlasnici koji žele da njihov ljubimac ima modernu i kreativnu frizuru. 

 

Kada je vreme za šišanje pasa

Stručnjaci savetuju da prvi susret psa sa makazama i mašinicama za šišanje bude u ranom uzrastu. Ove životinje je lako dresirati, jer su poslušne i zato je važno da na vreme počnete sa ovim aktivnostima. Najbolje u periodu između trećeg i šestog meseca života. 

Pseće krzno ima ulogu izolatora i zaštitne barijere od različitih spoljašnjih uticaja. Mnogi vlasnici smatraju da je šišanje pasa obavezno samo leti, jer pomaže životinjama da lakše podnesu visoke temperature. Zapravo, razlog za (ne)šišanje pasa ne bi trebalo da ima veze sa godišnjim dobima, kao ni sa rasom.

Dakle, pogrešno je uverenje da se šišaju samo dugodlake rase. Iskusni veterinari i profesionalni grumeri kažu da se svaki pas može šišati, bez obzira na dužinu i gustinu njegove dlake. 

Šišanje pasa svih rasa i uzrasta
Foto: Freepik

 

Ponekad je raščešljavanje uzaludan posao i može biti veoma bolno za životinju. Za psa čija je dlaka izuzetno zamršena šišanje je jedino rešenje. Tada vam ne preostaje ništa drugo nego da zakažete tretman u salonu za ulepšavanje pasa, ili da sami uzmete makaze i mašinicu za šišanje.

 

Mašinice za šišanje pasa

Andis mašinica za šišanje pasa AGC Brushless je izbor mnogih profesionalnih grumera, zbog izuzetno tihog rada motora. Životinje su veoma osetljive na nepoznate zvukove i zato je ova karakteristika Andis mašinice za šišanje pasa značajna prednost. Poseduje snažan rotacioni motor, bez četkica, što omogućava čestu, svakodnevnu upotrebu. Pogodna je za šišanje različitih rasa, odnosno za sve tipove dlake.

Andis mašinice za šišanje pasa
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da bi aparat za šišanje pasa što duže trajao, važno je pravilno rukovanje i redovno održavanje. Čišćenje je obavezno nakon svake upotrebe. Odgovarajućom četkicom uklonite dlake sa sečiva i podmažite ih sredstvom za održavanje mašinica za šišanje

Šišanje pasa
Foto: Freepik

 

Na kraju, da se osvrnemo na sam naslov ovog teksta. U proteklih nekoliko godina, ljudi su postali svesni značaja pravilnog održavanja higijene i nege kućnih ljubimaca. Šišanje pasa jeste sve popularniji posao u Srbiji i celom svetu, ali ne bez razloga. Redovnim skraćivanjem i uklanjanjem odumrle dlake, krzno se lakše održava urednim i čistim. Pojava ućebane dlake se svodi na minimum i lakše se uočavaju eventualne promene na koži i krznu životinje. 

Ne zaboravite, neuredan izgled kućnih ljubimaca više govori o njihovim vlasnicima, nego o samim životinjama. Odgovorno vlasništvo podrazumeva brigu o zdravlju i izgledu životinje, a njihova pravilna ishrana i higijena bi trebalo da budu na prvom mestu.

Koje je rase vaš pas? Koliko često i na koji način vodite računa o njegovoj higijeni? Pišite nam vaša iskustva. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)