Međunarodni dan pasa – povod za dodatnu nežnost

Danas se obeležava Svetski dan pasa, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na odgovorno vlasništvo i udomljavanje ovih životinja. Dan pasa se godinama unazad slavi 26. avgusta, kako bi se na globalnom nivou podstakla veća briga o njihovom zdravlju i zaštiti.

Danas je svetski dan pasa
Foto: Freepik

 

Poznato je da pas nije oduvek bio kućni ljubimac i domaća životinja. Arheološka istraživanja pokazuju da je ova inteligentna i veoma snalažljiva životinja pripitomljena pre više od 9.000 godina. Najpre je bio čovekov čuvar i pomoćnik u obavljanju pojedinih poslova, a danas je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Da je pas najbolji čovekov prijatelj potvrđuju brojne priče o odanosti i bezgraničnoj ljubavi psa prema vlasniku, čak i nakon njegove smrti.

Iako su psi sposobni za samostalno preživljavanje, sve više im je potrebna briga i pažnja ljudi. Svetske i domaće organizacije i udruženja za zaštitu životinja nastoje da različitim aktivnostima smanje broj pasa lutalica, tako što će im obezbediti siguran dom. S tom namerom je 2004. godine, 26. avgust ustanovljen kao Dan pasa.

 

Kako obeležiti Svetski dan pasa

Svetski dan pasa se obeležava na različite načine. Mnogi ljudi ovog dana objavljuju slike svojih kućnih ljubimaca na društvenim mrežama. Na taj način im iskazuju zahvalnost i pokazuju svima da je baš njihov pas najlepši, najzanimljiviji i najdraži. Takođe, širom sveta se organizuju različite akcije udomljavanja životinja, pa je ovaj dan idealan povod da u vaš životni prostor ušeta novi četveronožni prijatelj.

Ukoliko ne znate kako danas da obradujete svog ljubimca, evo nekoliko naših predloga.

 

Šetnja u prirodi

Izvedite psa u dugu šetnju pored reke, u park ili „pitomu divljinu” daleko od gradske gužve. Ukoliko ste u mogućnosti sednite u automobil i odvezite se negde van grada, zajedno istražite i upoznajte nove predele. Vaš pas će sigurno biti oduševljen, a vama će prijati izlet i mini avantura. Ne zaboravite da kućnom ljubimcu obezbedite adekvatnu zaštitu od krpelja i drugih parazita.

Šetanje sa psom u prirodi
Foto: Freepik

 

Po povratku kući obavezno dobro iščetkajte krzno psa, kako biste uklonili prljavštine, lišće i polen sa dlake. U tome vam može pomoći Andis češalj za pse i mačke koji je dizajniran tako da efikasno uklanja prljavštine, opalu dlaku, pa čak i buve. Ne izaziva iritacije na koži i pogodan je za sve rase pasa i različite tipove dlaka.

Ukoliko svom četveronožnom prijatelju danas želite da poklonite dodatno uživanje tokom češljanja, koristite četku sa zaobljenim zupcima. Na taj način ćete mu podariti masažu, a ujedno ukloniti dlake i eventualne nečistoće sa krzna.

Naš predlog: Oster Shedmonster četka za pse, koja efikasno uklanja odumrlu poddlaku sa krzna i lako raščešljava zamršene i ućebane dlake. Ima široke zaobljene i zakrivljene, metalne zupce koji su prilagođeni za nežno četkanje, bez grebanja kože i izazivanja iritacija. Ujedno pružaju opuštajuću masažu ljubimcu, zbog čega psi obožavaju ovu četku. Redovnom upotrebom uklanja se do 90% poddlake, čime se smanjuje linjanje. Takođe, ova četka se može koristiti i za uklanjanje dlaka sa garderobe, nameštaja i tepiha.

 

Igra u društvu

U svetu postoji oko 800 različitih rasa pasa i većina njih obožava igru. Svetski dan pasa je najbolje vreme za kupovinu nove igračke ili za jednostavnu zabavu uz štap i lopticu u dvorištu, odnosno parku. Psi obožavaju da dobiju pažnju svojih vlasnika i okoline. Takođe, mnogi vole decu i blagonakloni su prema njima, pa je ovaj dan idealna prilika da se cela porodica okupi i zabavi zajedno sa psom.

 

Izležavanje u krevetu

Možda danas vaš pas i nije mnogo raspoložen za igru i šetnju. Imajte u vidu da životinje često oponašaju svoje vlasnike i poprimaju neke njihove osobine, pa i raspoloženja. Ukoliko vi niste danas veseli, možda ni on neće sa radošću želeti da istrči iz kuće.

Ako spadate u one vlasnike koji ne dozvoljavaju psima da se „motaju baš svuda po kući”, na ovaj dan priredite svom ljubimcu malo zadovoljstvo. Pustite ga da se ušunja u vaš krevet, da spava duže nego inače i uživa u aktivnostima koje mu prijaju. Međunarodni dan pasa se ipak obeležava samo jednom godišnje.

Međunarodni dan pasa
Foto: Freepik

 

Omiljena poslastica

Svaki pas ima svoju omiljenu hranu. Svetski dan pasa je odličan povod da svom kućnom ljubimcu priredite bogatu trpezu. Ipak, vodite računa o tome da se ne prejede. Dajte psu njegovu najdražu poslasticu u ograničenim količinama. Na taj način ćete mu najbolje pokazati zahvalnost za svu ljubav koju on vama daje svakodnevno.

 

Kupanje i ulepšavanje

Odgovorno vlasništvo podrazumeva mnogo više od obezbeđivanja redovnih obroka za ljubimca. Nega i briga o zdravlju životinje su veoma važni. Ovaj dan je idealan da to i pokažete. Kupanje pasa je deo obavezne nege i možda je baš danas pravo vreme za letnje osveženje krzna.

Pre kupanja, dobro iščetkajte dlaku, jer vam to može olakšati dalji posao. Prvo pripremite odgovarajuću kozmetiku i opremu za kućne ljubimce, toplu vodu i peškir, pa tek onda započnite kupanje.

Kupanje na Svetski dan pasa
Foto: Freepik

 

Ne zaboravite da je i redovno šišanje pasa veoma važno za održavanje urednog izgleda. Ukoliko niste dovoljno vešti da sami u kućnim uslovima obavite ovaj posao, potražite lokalni grooming centar i zakažite tretman ulepšavanja za vašeg ljubimca.

 

Zašto je dobro imati kućnog ljubimca

Dokazano je da kućni ljubimci doprinose poboljšanju psiho-fizičkog zdravlja ljudi. Psi zahtevaju svakodnevnu šetnju, čime podstiču svoje vlasnike da stalno budu aktivni. Duge šetnje, trčanje i igre sa psima u prirodi mogu biti naporni poput ozbiljnog vežbanja u teretani. Predstavljaju odličnu zamenu za trening u zatvorenom prostoru.

Psi unose radost i toplinu u svaki dom, podstiču komunikaciju i kreativnost, pospešuju kondiciju i opšte zdravlje svojih vlasnika. Razvijaju pozitivne emocije i empatiju kod ljudi. Vlasnici pasa imaju razvijen osećaj odgovornosti i potrebu da pomažu drugima.

Deca koja odrastaju uz kućne ljubimce su znatno komunikativnija i društvenija od onih koji u detinjstvu nemaju tu privilegiju. Bolje i brže razvijaju motoričke sposobnosti i lakše se snalaze u kontaktu sa svojim okruženjem. Takođe, ovakva deca su često popularnija u društvu. Drugi mališani vole da se igraju i druže sa njima, baš zato što imaju psa, mačku ili nekog drugog umiljatog kućnog ljubimca.

Dan pasa - povod za igru
Foto: Freepik

 

Da li i vi imate psa? Kako najčešće provodite vreme s njim? Razmislite i pišite nam da li je za vas Svetski dan pasa dovoljno dobar razlog da u svoj dom pustite novog kućnog ljubimca.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)