Kupanje pasa je obavezan deo nege ljubimaca

Kupanje pasa je sastavni deo brige o kućnim ljubimcima. Oni su deo našeg života, pružaju nam ljubav svakoga dana, a najmanje što možemo da učinimo za njih jeste da ih redovno hranimo i negujemo.

Kupanje pasa kod kuće
Foto: Freepik

 

Danas postoji veliki broj salona za negu i ulepšavanje kućnih ljubimaca, koji nude uslužno i samouslužno kupanje životinja. Uz malo strpljenja, ovaj posao možete obavljati i u kućnim uslovima. U našoj ponudi naći ćete kozmetiku i opremu za kućne ljubimce koja vam je potrebna za kupanje pasa. Životinje su opuštenije u prisustvu svojih vlasnika i to je jedan od razloga zašto bi trebalo da ih sami kupate. Takođe, tokom ove aktivnosti razvija se veća povezanost i bliskost između vlasnika i ljubimca.

 

Najvažniji razlozi za redovno kupanje pasa

  • Otklanjaju se nečistoće i prljavštine koje se zadržavaju na dlaci.
  • Sprečava se pojava alergijskih reakcija, usled nakupljanja polena i drugih čestica na krznu životinje.
  • Iritacije i svrab se svode na minimum.
  • Neutrališu se neželjeni i neprijatni mirisi.
  • Pospešuje se zdravlje i izgled krzna i kože psa.
  • Smanjuje se linjanje i opadanje dlake, kao i raznošenje prljavština po kući.

 

Iako psi vole vodu, kupanje im nije baš omiljena aktivnost. Međutim, ako na vreme počnete da navikavate ljubimca na šampon i pravilnu negu, ovaj postupak može da bude prava zabava. Prvo kupanje psa bi trebalo da bude u ranom uzrastu. Štenci se lakše dresiraju i prilagođavaju zahtevima vlasnika, pa ćete kasnije imati manje problema da psa „naterate” da bude miran tokom kupanja.

Kupanje pasa na zabavan način
Foto: Freepik

 

Koliko često je potrebno da kupate psa

Čišćenje i nega kućnih ljubimaca bi trebalo da se održava redovno, bez obzira na to da li oni sve vreme borave u zatvorenom prostoru ili u dvorištu. Ipak, kupanje pasa ne sme da bude isuviše učestalo, posebno u zimskom periodu. Prečestim kupanjem se isušuje koža i ispiraju prirodne masnoće sa dlake, koje su životinjama potrebne, kako bi ih zaštitile od prevelike hladnoće i vlage.

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje kako naći pravu meru. Koliko često bi trebalo da kupate kućnog ljubimca zavisi od mnogih faktora, a rasa je jedan od presudnih.

Kratkodlake pse bi trebalo kupati najmanje jednom do dva puta godišnje. Ukoliko pas najčešće boravi u zatvorenom prostoru, možete slobodno da se pridržavate ovog pravila. Psima koji provode vreme napolju, igraju se u prašini i blatu verovatno će biti potrebno češće kupanje.

Kupanje pasa
Foto: Freepik

 

Dugodlaki i psi sa kovrdžavom dlakom zahtevaju češće kupanje i redovno četkanje. Za njih se preporučuje kupanje jednom mesečno.

 

Priprema za kupanje

Pre početka pripremite peškire kojima ćete obrisati psa nakon kupanja. Ukoliko preskočite ovaj deo, rizikujete da vam kupatilo i cela kuća budu mokri, jer psi vole da „protresanjem tela” skinu suvišnu vodu.

Sušenje krzna nakon kupanja pasa
Foto: Freepik

 

Pre kupanja je važno da dobro iščetkate krzno i raščešljate zamršenu dlaku. Ovaj korak je obavezan, bez obzira na rasu psa. Koristite češljeve i četke za životinje, kako biste nežno uklonili opale dlake i odstranili veće prljavštine. Pse je potrebno četkati i nakon kupanja i sušenja, kako bi se dlaka uredno složila i dobila dodatni sjaj.

U toplim mesecima kupanje pasa možete da obavite i napolju, a u zimskom periodu je najbolje da napunite kadu mlakom vodom. Za manje pse možete koristiti i kadicu odgovarajuće veličine.

Životinje ne vole glasan zvuk i previše snažan mlaz vode iz tuša. Kako se pas ne bi dodatno uplašio, pre početka kupanja prilagodite jačinu mlaza i temperaturu vode.

 

Šamponi za kupanje pasa

Za kupanje pasa se koriste posebni šamponi. Životinje i ljudi nemaju istu pH vrednost kože, pa su kozmetičke kuće osmislile posebne proizvode za čišćenje i negu kućnih ljubimaca.

Nakon što ste temeljno pokvasili dlaku, nanesite šampon ravnomerno na celo telo psa, počevši od repa i šapa, ka glavi. U ovom koraku, kao i prilikom ispiranja, vodite računa da šampon i voda ne uđu u oči i uši psa. Nežno umasirajte proizvod u krzno, kako bi se stvorila pena i ostavite da deluje nekoliko minuta. Nakon toga, dobro isperite šampon čistom vodom, počevši od glave, ka šapama i repu. Ukoliko je dlaka mnogo zaprljana, ponovite postupak pranja.

Kupanje psa kod kuće
Foto: Freepik

 

Nakon toga sledi sušenje, a potom i četkanje. Peškirom dobro obrišite celo krzno i prosušite dlaku. Kada se krzno u potpunosti osuši iščetkajte psa, kako bi dlaka dobila dodatni sjaj.

 

Pravilan izbor šampona je od suštinskog značaja

OSTER šamponi za pse su potpuno bezbedni za životinje i garantuju očuvanje prirodne pH vrednosti njihove kože. Temeljno uklanjaju nečistoće sa dlake i kože kućnog ljubimca, čineći krzno mekanim i sjajnim. U pitanju je visokokoncentrovana formula šampona, koji mogu direktno da se nanose na dlaku, ili da se koriste razređeni sa vodom u preporučenoj razmeri. Prilikom odabira šampona vodite računa o rasi psa, njegovim navikama i potrebama.

 

Šamponi za pse

Šampon za pse sa osetljivom kožom Šampon za pse sa tamnom dlakom
Osetljiva koža Tamna dlaka

 

 

Šampon za sve tipove pseće dlake efikasno i nežno održava higijenu pasa. Sadrži prirodne sastojke koji obnavljaju i hrane kožu i dlaku kućnog ljubimca. Ekstrakti jagode, kamilice, đumbira, žalfije i aloje poboljšavaju kvalitet kože i dlake, ostavljajući prijatan miris. Ovaj šampon se može razrediti vodom u razmeri 10:1.

Za pse koji imaju osetljivu kožu trebalo bi da koristite nežne i blage formule, bez mirisa. Šampon za pse sa osetljivom kožom ne izaziva iritacije kože, ni suze kod životinja. Sadrži ekstrakt aloje, koji ima umirujuće dejstvo na kožu. Može se koristiti razređen vodom u razmeri 12:1.

Šampon za pse sa jako zaprljanom dlakom temeljno i efikasno uklanja masnoću i prljavštinu sa kože i krzna ljubimaca. Ostavlja prijatan miris, ne oštećuje kožu i dlaku psa i ne uklanja esencijalna ulja iz dlake. Omekšava krzno i omogućava lakše raščešljavanje. Šampon se može razblažiti vodom, u razmeri 12:1.

 

Šamponi za specifične rase

Boja dlake u velikoj meri utiče na odabir šampona. Kako biste vašem psu podarili maksimalnu negu uz najbolje rezultate, birajte proizvod koji zadovoljava specifične zahteve rase.

Za pse sa crnom i tamnom dlakom preporučujemo OSTER Black Pearl šampon sa ekstraktima kupine, crnog oraha i aloje, koji nežno čiste, regenerišu i osvežavaju prirodnu boju dlake. Rezultat je meko i sjajno krzno.

Kupanje pasa tamne dlake
Foto: Freepik

 

Balzam za pse – za sjajnu i mekanu dlaku 

Pseća dlaka, kao i ljudska, zahteva i dodatnu negu. Da bi vaš kućni ljubimac imao nežno i mekano krzno, koje se lako češlja, potrebno je da koristite i balzam za pse. Ovaj proizvod se može u manjoj količini naneti direktno na mokru dlaku ili, radi lakše primene, možete prethodno razblažiti balzam vodom i ravnomerno rasporediti na celu površinu krzna. Prilikom nanošenja balzama, izbegavajte regije oko očiju, ušiju i njuške. Nežno umasirajte proizvod na dlaku i potom temeljno isperite čistom vode. Pre odlaska u šetnju, ne zaboravite da dobro osušite krzno kućnog ljubimca.

Redovnom upotrebom balzama smanjuju se svrab i iritacije na koži. Za najbolji efekat i sjajnu dlaku, preporučuje se upotreba ovog proizvoda svaki put nakon kupanja. Na taj način se olakšava raščešljavanje, omekšava i hidrira dlaka.

Kupanje psa napolju
Foto: Freepik

 

Nemojte čekati leto i toplo vreme kao biste okupali psa u dvorištu. Redovno čišćenje i nega tokom cele godine su neophodni za nežno i sjajno krzno. Ako verujete da je pas čovekov najbolji prijatelj, s vremena na vreme obradujte i nagradite vašeg kućnog ljubimca kompletnim tretmanom nege.

Pišite nam kako vi brinete o vašem kućnom ljubimcu. Posećujete li salone za ulepšavanje životinja, ili kupanje pasa obavljate kod kuće?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Lana
    02.04.2020. 22:18

    Poštovani, da li se ovi šamponi mogu koristiti za kupanje mačaka ili imate posebne u ponudi? Hvala.

  • Alexandar Cosmetics
    03.04.2020. 09:23

    Poštovana Lano,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Ovi šamponi su predviđeni za kupanje pasa. Trenutno u našoj ponudi nemamo šampone za mačke, hvala na predlogu i sugestiji.

    Za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com