Serum ili krema za lice – šta izabrati i zašto

Serum ili krema – da li je ovo i vaša dilema? I jedan i drugi proizvod imaju svoje prednosti i konkretne namene. Ukoliko se pitate šta koristiti i zašto, odgovor ćete naći u nastavku.

Da bismo pojasnili glavne razlike, važno je istaći osnovne karakteristike seruma i krema za lice. Tek nakon sagledavanja kompletne slike moći ćete sami da procenite šta je bolje za vas – serum ili krema. Ili je možda potrebno da koristite oba proizvoda?

Serum ili krema za lice - šta je bolje
Foto: Freepik

 

Moglo bi se reći da je serum za lice proizvod „novije generacije”, dok krema spada u klasične preparate za negu i hidrataciju kože. Ipak, korišćenje seruma nije samo stvar praćenja trendova, a ovo svakako nije jedina razlika između pomenuta dva tipa proizvoda.

 

Mala lekcija iz kozmetike 

Kako biste znali pravilno da odaberete i koristite proizvode za negu lica, nije neophodno da imate sva znanja iz oblasti kozmetike, hemije, dermatologije… Dovoljno je da znate osnove pravilne nege i da ih se uvek pridržavate. Takođe, važno je da znate kako funkcioniše naša koža i šta najviše prija vašem tipu. Ovde se nećemo baviti svim tim detaljima, već pokušati da što jednostavnije pojasnimo čemu služe i kako se koriste serum i krema za lice. 

Poznato je da se koža sastoji od tri sloja: epiderm (epidermis) – površinski sloj, derm (dermis) – srednji sloj i hipoderm (hipodermis) – najdublji sloj kože. Serumi imaju manje molekule od krema i veću sposobnost da prodru u dublje slojeve kože. Kreme imaju veće molekule i zadržavaju se na površini kože (ne deluju dubinski). Zbog toga se po pravilu na čisto lice prvo nanosi serum, pa tek onda krema. 

Serumi za lice - Glow Hub
Foto: Glowhub

 

I serum i krema za lice sadrže korisne sastojke za našu kožu, ali razlika je u njihovoj količini, odnosno koncentraciji aktivnih sastojaka. Serumi su koncentrovaniji i sadrže veći procenat hranljivih materija kojima snabdevaju kožu. Samim tim su često i efikasniji, odnosno brže daju vidljive rezultate. S druge strane, kreme imaju veći efekat hidratacije i zaštite kože od spoljašnjih uticaja, zbog čega su nezamenjive u redovnoj rutini nege. Takođe, kreme deluju kao „zatvarač” koji omogućava da koža bolje upije hranljive materije prethodno korišćenih proizvoda.   

Iz ovih činjenica proizilazi suštinska razlika između ova dva proizvoda. Serumi su namenjeni za intenzivnu i ciljanu negu, odnosno rešavanje različitih promena koje nastaju u dubljim slojevima kože. Oni se koriste kao dopunski, dodatni tretman nege. Primarna uloga kreme je da omekša kožu i ojača njenu prirodnu barijeru, te da je zaštiti od isušivanja i obezbedi joj neophodnu dozu hidratacije. Kreme za lice su neophodne u svakodnevnim ritualima nege. 

 

Serum ili krema – glavne razlike

 

SERUMI ZA LICE

 

KREME ZA LICE

 

Primarna funkcija

 

Deluju ciljano, na specifične zahteve različitih tipova kože i izazove sa kojima se susreću.

 

Prvenstveno su namenjene za hidrataciju i zaštitu kože od negativnih spoljašnjih uticaja.

 

Nivo delovanja

 

Prodiru u dublje slojeve kože.

 

Deluju na površini kože.

 

Vreme i način primene

 

Ujutru i/ili uveče, svakodnevno ili po potrebi. Nakon čišćenja i toniranja lica, pre nanošenja kreme.

Mogu se primenjivati selektivno i nanositi na ciljane regije, odnosno na određene delove lica.

Za celo lice i vrat naneti nekoliko kapi seruma (3-4) i lagano utapkati vrhovima prstiju.

 

Ujutru i/ili uveče, svakodnevno. Posle nanošenja seruma, ili samostalno nakon čišćenja i toniranja lica.

Obično se nanose u tankom sloju na celu površinu lica.

Za celo lice i vrat koristiti masu veličine zrna graška i nežno umasirati prstima u kožu.

 

Sastav

 

Najčešće se prave na vodenoj osnovi i sadrže veliku koncentraciju aktivnih, hranljivih sastojaka: vitamina, antioksidanasa, kiselina…

 

Bazu često čini kombinacija vode i ulja. Sadrže manji procenat hranljivih sastojaka, ali imaju više hidratantnih supstanci: mineralnih i biljnih ulja…

 

Tekstura i konzistencija

 

Laganija formula, manje i ređe gustine, najčešće tečne ili blago gelaste strukture.

 

Kremasta, čvršća struktura, veće gustine.

 

Boja

 

Najčešće su bezbojni (prozirni) ili svetlije, beličaste nijanse.

 

Obično su intenzivno bele boje ili svetlijih nijansi (ružičaste, narandžaste, bež…).

 

Vrsta pakovanja

 

Uglavnom se pakuju u staklene bočice sa pipetom, ili u ambalažu sa tzv. dozer pumpicom.

 

Najčešće se pakuju u plastične ili staklene kutijice (teglice) sa poklopcem ili u tzv. tuba ambalažu.

 

 

Šta je bolje – serum ili krema

Na kraju nam ostaje da i sami damo odgovor na pitanje: serum ili krema. Najbolji rezultati se postižu ukoliko se koriste oba proizvoda, naročito ako se redovno primenjuju preparati iz iste kolekcije. Oni se na taj način dopunjuju, a njihovi sastojci deluju udruženo, dajući efikasnije i brže rezultate.

Kreme za lice - Revox B77
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Zapamtite, serum nije zamena za kremu, niti je krema zamena za serum. Ukoliko imate normalan tip kože, bez značajnih promena njene teksture, boje, elastičnosti i opšteg stanja, dovoljno je da svakodnevno koristite hidratantnu kremu. U slučaju da se suočavate sa određenim izazovima i promenama na koži, da bi ona bila potpuno zdrava i blistava – neophodno je da koristite oba proizvoda.

 

Ako se i dalje pitate da li je bolji serum ili krema, posmatrajte stvari ovako: 

  • Serum rešava uzrok duboko u koži (npr. ublažava hiperpigmentacije, akne, fine linije i bore); 
  • Krema deluje preventivno i ublažava posledice (npr. dehidrataciju, perutanje, svrab).
Serum ili krema - da li koristiti oba proizvoda
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Nadamo se da smo vam pomogli oko dileme šta izabrati za negu lica (serum ili kremu). Ukoliko ste u ovom tekstu pronašli korisne informacije, podelite sadržaj sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Nama u komentarima slobodno pišite pitanja, ako imate još neke nedoumice u vezi sa proizvodima za negu kože lica.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Danka Orascanin
    20.05.2023. 06:05

    Poštovani, celog života sam se mučila da nađem odgovarajuću kremu. Na kraju sam na kraju tridesetih našla kremu od kojim mi lice nije bilo masno a ni suvo. Postojala je krema Bebe koju u Beogradu nisam mogla da ponovo nađem. Takodje mi je Mixa odg. Jer moje lice traži kremu ali retko koja mi prija odn.lice mi je masno posle nanošenja od skoro svake ali ovde nisam ja toliko bitna, Sad prvi put koristim serum pa me zanima s obzirom na vaš tekst da li je bolje koristiti noćnu ili dnevnu kremu u kombinaciji sa serumom jer to preporučuje te. Sad je već antiaging:)
    Drugo pitanje– jja u pubetehrtetu nisam imala problematcno lice… Dok moja ćerka ima. Njena koža je tanka i nežna.. Pre bi mi odsekla ruku nego dozvolila da joj dodirnem lice. Izrazila je želju da koristi kremu, koristi razne maske za čišćenje lica, jjos uvek se ne šminka za razliku od svojih drugarica.. Ja sa 13 nisam ni pomišljala na kremu aljli eto, razumem je, lepa je ali jako svetle puti, i sve joj se vidi na licu. Po. Mom znanju koža joj je najviše masti u T zoni ali trenutno da postoji nešto što bi joj sve aknice osusiile ( kao kad smo im kao deci mackali nešto po telu kad su imali boginje i sve se lepo sušilo i nestajalo). Kakvu vrstu kreme njo da da naručim, postoji li bilo šta što može da pomogne njenom mladom licu da se reši te masnoće na licu. Dete
    mi je očajno a lepa je kao andjeo:(. Ona nema šanse da ode kod kozmticara ni u. Snu, POMAGAJTE❤️

  • Alexandar Cosmetics
    23.05.2023. 12:00

    Poštovana Danka,
    Hvala na javljanju i poverenju.
    Što se tiče Vašeg pitanja o vremenu primene krema, savetuje se njihovo korišćenje svaki put nakon nanošenja seruma. Krema omogućava da hranljivi sastojci iz seruma ostanu „zaključani” u dubljim slojevima kože, štiteći je od negativnih spoljašnjih uticaja i pružajući joj neophodnu dozu hidratacije. Dakle, ukoliko uveče koristite serum, nakon što se upije u kožu, nanesite noćnu kremu na lice. Ujutru koristite dnevnu kremu (najbolje onu sa zaštitnim faktorom od UVA i UVB zračenja). Veoma je važno da noćne kreme koristite isključivo uveče, jer pojedine nisu pogodne za korišćenje u toku dana pošto mogu sadržati određene sastojke (npr. AHA kiseline, retinoidi…), koji povećavaju fotosenzitivnost kože.
    U toku puberteta promene na koži u vidu bubuljica i pojačanog lučenja sebuma su veoma česta i uobičajena pojava. Za ublažavanje akni možete probati roll on tretman za bubuljice GLOW HUB Zit Zap Wand, koji se pomoću kuglice lako nanosi na ciljane regije (odnosno samo na bubuljice). U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se o adekvatnoj kozmetici i tretmanima koji su pogodni za Vašu ćerku detaljno posavetujete sa dermatologom.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com