Pravilna nega lica – korak po korak

Šta sve podrazumeva pravilna nega lica, koje proizvode odabrati i kojim redosledom se nanose? Ovo su samo neka od najčešćih pitanja o nezi kože. Odgovore na njih, ali i mnoga druga, pročitajte u ovom tekstu. 

Nega lica
Foto: Freepik

 

Sigurni smo da ste više puta do sada isprobali kremu za lice koju vam je preporučila drugarica ili vam se dopala na televizijskoj reklami. Isto tako, sigurni smo da ste se više puta zbog toga i pokajali kada ste shvatili da vam ne odgovara. 

Živimo u vremenu u kom smo sa raznih strana svakodnevno „preplavljeni” reklamama različitih kozmetičkih proizvoda. U želji da se što pre uverimo u njihove efekte, vrlo često ih kupujemo bez razmišljanja pa rezultate njihovog korišćenja neretko ne primećujemo, ili njima nismo zadovoljni. Zbog svega toga, u moru preparata, brendova i recenzija često se izgubimo, ne znamo koji proizvod odabrati, ili odaberemo pogrešan. 

Kako koža „pamti” sve, veoma je važno da proizvode za negu biramo pažljivo i u skladu sa našim tipom kože i godinama. Odabir kozmetičkih proizvoda veoma je važan jer oni imaju najveću ulogu u pravilnoj nezi kože.

 

Zašto je važna pravilna nega lica

Da bismo imali negovanu i zdravu kožu lica, važno je da koži pružimo najbolju negu. U nastavku vam otkrivamo zašto je važna i kako treba da izgleda pravilna nega lica korak po korak.

Pravilna nega lica:

  • Značajno pomaže u održavanju zdravlja kože.
  • Doprinosi obnovi lipida i hidrataciji kože.
  • Usporava proces starenja kože – umanjuje vidljivost finih linija i sitnih bora.
  • Pomaže u borbi protiv akni, ožiljaka od akni i tamnih mrlja na koži.
  • Daje koži zdrav, svež i blistav izgled.

    Pravilna nega lica podrazumeva redovnu rutinu čišćenja, toniranja, hidratacije i zaštite kože. Da biste licu pružili adekvatnu negu, pre svega, važno je da znate koji tip kože imate.
Nega kože lica posle 30
Foto: Freepik

 

Nega lica – tipovi kože

Koža lica može biti suva, normalna, masna ili kombinovana. Kako biste najjednostavnije odredili tip kože kod kuće, preporučujemo da uradite sledeći test:

  • Umijte lice vodom ili blagim sredstvom za čišćenje lica.
  • Prosušite lice peškirom ili tupferom.
  • Sačekajte dva sata kako bi se koža vratila u prirodno stanje.
  • Posmatrajte lice u ogledalu i na osnovu teksta u nastavku, pronađite vaš tip lica i vodič za negu.

    Ukoliko niste sigurni ili ne znate kako da sami procenite koji tip kože imate, najbolje je da posetite kozmetičara ili dermatologa koji će vam u tome pomoći. 
Tipovi kože
Foto: Freepik

 

Suva koža 

Suvu kožu prepoznaćete po osećaju zatezanja, perutanju, crvenilu ili svrabu. Njen ten je mat i bez sjaja. Pore su jedva vidljive i na koži nema mitisera i bubuljica. Koža je tanka, gruba na dodir i sklonija pojavi finih linija i bora. 

Suvu kožu karakteriše smanjen broj i rad lojnih žlezda zaduženih za produkciju sebuma (masti). Zbog nedostatka lipida koji pomažu koži da zadrži vlažnost, barijera suve kože je slaba i neotporna na dejstvo spoljašnjih faktora. 

Za negu suve kože, birajte proizvode sa ceramidima, hijaluronskom kiselinom, šea puterom, skvalanom, lanolinom ili uljem ruže. Naša preporuka je krema za suvu i kožu bez sjaja Revuele sa šea puterom koji obnavlja kožu lica i zaglađuje njenu teksturu. 

Ultravioletno (UV) zračenje, previše topla voda za umivanje/kupanje, suv vazduh u prostorijama, neodgovarajući kozmetički preparati, proces starenja ili teška šminka samo su neki od uzroka zbog kojih suva koža može biti i dehidrirana

 

Dehidriranost kože 

Dehidriranost kože je prolazno stanje koje se tretira adekvatnom negom. Može se javiti na svim tipovima kože. Prepoznaćete ga po zatezanju kože, preuranjenim znacima starenja ili tamnim kolutovima oko očiju. Za negu dehidrirane kože birajte proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin, ceramide, aloja veru, mlečnu kiselinu, ureu, amino-kiseline i niacinamid.

Suva koža lica
Foto: Freepik

 

Normalna koža 

Na normalnoj koži pore su sitne i jedva uočljive i na njoj najčešće nema mitisera i bubuljica. Ten normalne kože je ujednačen, blistav i ružičast, sa minimalnim nakupljanjem sebuma na nosu. Koža je elastična, meka, nežna i sjajna, nije osetljiva i sklona crvenilu. 

Normalna koža nije ni previše suva ni previše masna jer je nivo vlažnost i masnoća u njoj izbalansiran. Sa starenjem, normalna koža postaje suvlja i na njoj se javljaju fine linije i bore. 

Za negu ovog tipa kože preporučujemo blaga sredstva za čišćenje koja neće narušiti pH vrednost kože i izazvati osećaj zatezanja. Birajte hidratantne kreme lagane teksture poput dnevne kreme za normalnu i suvu kožu lica Revolution Skincare koja hrani kožu i povećava njenu elastičnost. Sadrži i SPF 15 i UV filtere koji štite kožu od UV zraka i pomažu u sprečavanju preuranjenog starenja kože.

Normalna koža nega
Foto: Freepik

 

Masna koža 

Na masnoj koži, pore su vidljivo uvećane i na licu se uočava sjaj koji je uzrok preteranog lučenja sebuma kože. Koža je deblja, čvršća i na njoj mogu biti izraženi otvoreni i zatvoreni mitiseri, bubuljice, papule crvenog vrha, ožiljci i hiperpigmentacije. Adekvatnom negom može se kontrolisati preterano lučenje sebuma i eventualna pojava novih bubuljica na njoj. 

Za negu masne kože, birajte proizvode koji sadrže glicerin, niacinamid, retinol, hijaluronsku, salicilnu i glikolnu kiselinu. Najbolja sredstva za čišćenje masne kože su ona blagog sastava koja će ukloniti višak nečistoća, sebuma i šminke, a pritom neće isušiti lice.
Ukoliko imate masnu i dehidriranu kožu, za jutarnju i večernju rutinu nege birajte hidratantne tonike, kreme i serume namenjene vašem tipu kože. 

Masna koža lica
Foto: Freepik

 

Dodatni savet za negu masne kože

Ako imate masnu kožu, preporučujemo da na svakih 4 do 6 meseci radite higijenski tretman lica kod kozmetičara. Jednom do dva puta nedeljno kožu tretirajte maskama na bazi gline ili čajevca. Naša preporuka je korejska sheet maska za negu masne kože Kocostar sa ekstraktom lista čajevca koja uklanja višak sebuma i kožu čini elastičnom, hidriranom i sjajnom.

 

Kombinovana koža

Ukoliko vam je koža masnija na čelu, nosu i bradi, a na obrazima normalna i suva, verovatno imate kombinovani tip kože. Kod ovog tipa kože mitiseri su prisutni na T zoni, dok se na obrazima i bradi mogu javiti crvenilo i bubuljice. Kombinovana koža sklonija je pojavi sitnih bora oko usana i očiju. Pojačano lučenje sebuma i bubuljice naročito su izraženi na donjoj vilici do ušiju.
Za negu kombinovane kože preporučujemo proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ceramide, glicerin, mlečnu kiselinu, retinol, niacinamid, AHA i BHA kiseline. Izbegavajte korišćenje jakih sredstava za čišćenje i pilinga koji mogu podstaći dodatno lučenje sebuma u T zoni i dehidrirati kožu na obrazima. 

 

Nega lica – osetljiva koža

Osetljivost kože lica je privremeno ili trajno stanje koje se može javiti na bilo kom tipu kože. Osetljiva koža je crvena, zateže, pecka i svrbi. Najčešći uzroci koji izazivaju reakcije na osetljivoj koži su sunce, niske i visoke temperature, zagađen ili suv vazduh, hrana, deterdženti, parfemi, ali i stres koji utiče na pojavu crvenila, osipa i bubuljica.
Pri korišćenju novih proizvoda, uvodite jedan po jedan proizvod u rutinu nege kako biste videli njegovo dejstvo i na vreme mogli da prestanete sa korišćenjem ako izazove reakcije na koži.
Za negu osetljive kože birajte preparate koji sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin, pantenol, cink, mlečnu i azelaičnu kiselinu. Izbegavajte proizvode koji sadrže parfeme, esencijalna ulja, retinoide, AHA kiseline, etil alkohol, sulfate, pepermint i lešnik.
Ukoliko imate osetljivu kožu, najbolje bi bilo da posetite dermatologa koji će vam preporučiti adekvatnu negu.

Nega osetljive kože lica
Foto: Freepik

 

Trik za pronalaženje odgovarajućeg proizvoda

Ako pre upotrebe želite da proverite kako će koža lica reagovati na određeni proizvod, iza uveta ili na unutrašnjoj strani podlaktice nanesite proizvod i sačekajte 24 sata da vidite reakciju kože. Ukoliko se na koži ne jave reakcije, proizvod možete naneti na lice.

 

Kako treba da izgleda pravilna nega lica – korak po korak 

Pravilna nega lica podrazumeva redovnu rutinu čišćenja, toniranja, hidratacije i zaštite kože.

 

1. Čišćenje lica

Redovna higijena, odnosno čišćenje kože je prvi i najvažniji korak u nezi lica. Čišćenjem lica sa kože se uklanjaju nečistoće, sebum i šminka. Za pravilnu negu, potrebno je da lice čistite najmanje dva puta dnevno – ujutru i uveče mlakom vodom i odgovarajućim sredstvom. Nakon čišćenja lica veoma je važno da dobro isperete proizvod i nežno obrišite lice mekim peškirom. Danas su za čišćenje lica dostupni različiti gelovi, pene, balzami, mleka i micelarne vode. Najbolje je da koristite sredstva za čišćenje blagog sastava koja ne narušavaju pH vredonost kože i nakon umivanja kožu ostavljaju glatkom i nežnom. Preporučujemo da kremaste čistače koristite za negu suve kože, a gelove i pene za negu normalne, masne i mešovite kože. U čišćenju lica, izbegavajte korišćenje jakih sapuna i neadekvatnih proizvoda koji mogu isušiti kožu i izazvati iritacije. 

Večernjim čišćenjem lica uklanjaju se šminka i nečistoće koje su se na koži nakupile tokom dana. Zbog toga je veoma važno da pred spavanje obavezno očistite lice odgovarajućom micelarnom vodom. Na taj način izbeći ćete neželjene reakcije na koži i poboljšati efekte noćne kreme. 

Čišćenje lica
Foto: Freepik

 

Dodatni trik za čišćenje lica

Da biste znali da li određeni proizvod odgovara vašoj koži, nakon čišćenja lica, pređite preko njega tupferom na koji ste naneli tonik. Ukoliko je tupfer čist i proizvod vam ne izaziva crvenilo, zatezanje ili iritacije, pronašli ste odgovarajući. 

 

2. Toniranje lica

Toniranje je drugi korak u pravilnoj nezi lica. Tonik se nanosi na prethodno očišćenu kožu. Nije skidač šminke, ali može ukloniti sebum, nečistoće i šminku koju nismo uklonili prilikom čišćenja lica. Brzo se upija, omekšava površinski sloj kože, reguliše njenu pH vrednost i omogućava dublje prodiranje i efikasnost preparata za negu koji se nanose nakon njega. Nanosi se tupferom, nežnim umasiravanjem proizvoda u kožu. Može se koristiti u jutarnjoj, dnevnoj ili večernjoj nezi lica.

Toniranje u nezi lica, nije neophodan korak, ali poboljšava rezultate nege. Zbog aktivnih sastojaka koje sadrži, može pomoći i u borbi kože sa različitim izazovima.

Tonik za lice
Foto: Freepik

 

3. Hidratacija lica

Hidratacija je najvažniji korak u nezi lica svih tipova kože, bez obzira na godine i stanje kože. Najvažniju ulogu u hidrataciji lica imaju dnevna i noćna krema. One vlaže, neguju i hrane kožu dajući joj zdrav i svež izgled. Za najbolju negu birajte kreme sa prirodnim sastojcima, uljima i vitaminom C koji imaju brojne benefite za kožu. Dnevna krema pruža koži hidrataciju tokom dana i štiti je od uticaja različitih spoljašnjih faktora. Zbog toga je za najbolje rezulatate nege kože, poželjno da birate one sa SPF i UV faktorom. Noćne kreme zadužene su za regeneraciju kože lica tokom noći. Kako biste vašoj koži pružili najbolju negu veoma je važno da kreme za negu bude namenjene vašem tipu i stanju kože. 

Kada je nega lica u pitanju, pored dnevnih i noćnih krema, postoje i kreme namenjene za okoločno područje i ublažavanje znakova starenja. Ukoliko niste sigurni, kako odabrati odgovarajuću kremu, najbolje bi bilo da se posavetujete sa dermatologom.

Nega kože lica posle 25
Foto: Freepik

 

4. Zaštita lica

Umerena izloženost sunčevim zracima ima brojne benefite po naše zdravlje. Međutim, preterana izloženost sunčevom zračenju ima najveći udeo u prevremenom starenju kože i može izazvati hiperpigmentaciju i različita oštećenja na njoj. S obzirom na to da je koža lica najviše izložena suncu, veoma je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Mislite na vašu kožu na vreme i svakodnevno je zaštite od sunca ukoliko želite da uvek bude zdrava i mladolika.

 

Dodatna nega lica – piling i maske za kožu

Pilingovanje kože jednom do dva puta nedeljno ima važnu ulogu u nezi lica jer pospešuje cirkulaciju, otvara pore, uklanja odumrle ćelije sa kože i čini kožu glatkom, sjajnom i nežnom. Piling se na kožu nanosi nakon čišćenja i tonika. U zavisnosti od teksture može se nanositi rukom kružnim pokretima ili adekvatnom četkom. 

Veliku ulogu u nezi i hidrataciji kože, pored krema, ima i maska za lice. Danas su na tržištu dostupne različite hidratantne, umirujuće i antiage maske namenjene različitim tipovima kože. Lako se nanose i idealne su za trenutke opuštanja i nege kod kuće. Zašto je maska za lice nezaobilazan korak za pravilnu negu kože, pročitajte u našem blogu.

Rezultate pilinga i maski za lice, videćete odmah nakon korišćenja i sigurno biti oduševljeni njihovim efektima.

Maska za lice
Foto: Freepik

 

Nega lica – dodatni saveti

Kako biste vašoj koži pružili najbolju negu:

  • Svakodnevno unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam – za zdraviji i lepši izgled kože lica, veoma je važna i hidratacija kože iznutra. Zbog toga bi trebalo da pijte najmanje 2 litre vode dnevno. 
  • Izbegavajte kupanje previše toplom vodom kako ne biste isušili kožu i izazvali iritacije.
  • Pažljivo birajte proizvode koje koristite i čitajte njihove sastojke kako ne biste poremetili barijeru kože i ugrozili njeno stanje.
  • Koristite ovlaživač vazduha u zatvorenim prostorijama.
  • Izbegavajte korišćenje neadekvatnih pilinga.
  • Nemojte praktikovati maske za lice od kućnih sastojaka.
  • Spavajte na satenskim ili svilenim jastučnicama.
  • Masirajte lice odgovarajućim rolerima ili masažerima.

Budite nežni prema koži i svakodnevno joj pružajte najbolju negu. „Ne preskačite” nijedan od koraka u nezi lica. Vaša koža će vam biti zahvalna, a vi zadovoljniji njenim izgledom.

Da li su vam naši saveti bili korisni? Pišite nam u komentarima kako izgleda vaša rutina nege kože lica i kako birate proizvode za nju.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)