Redovan pedikir – put do nežnih stopala

Ispucale, suve pete i neuredni nokti na nogama nisu dozvoljeni ni leti, ni zimi! Zato morate redovno da negujete vaša stopala. Pedikir podrazumeva potpunu negu i sređivanje stopala i noktiju na nogama. Ovaj tretman je namenjen svima: ženama i muškarcima.

Pedikir tretman za žene i muškarce
Foto: Freepik

 

Vrste pedikira

Postoji nekoliko vrsta pedikira, a najpoznatiji su medicinski, SPA i estetski tretman. Osobe koje imaju problema sa stopalima (poput zadebljanja kože i ispucalih peta, žuljeva, uraslih noktiju, gljivica…) trebalo bi da se obrate profesionalnim pedikir majstorima, koji će uraditi adekvatan medicinski pedikir.

SPA pedikir podrazumeva poboljšanu klasičnu tehniku pedikira i zastupljen je u mnogim centrima za relaksaciju. Tokom tretmana koriste se mirišljave kupke i eterična ulja, uz primenu tehnika masaže.

Estetski pedikir je tretman koji se obavlja u mnogim kozmetičkim salonima. Ukoliko nemate problematična stopala i urasle nokte, uz malo veštine, tretman možete uraditi i sami kod kuće. Potrebno je da nabaviti odgovarajući pribor i kozmetiku. Da bi vaša stopala bila nežna i glatka pridržavajte se osnovnih pravila.

Pedikir - tretman za negu stopala
Foto: Freepik

 

Opuštajuća kupka za pedikir

Najpre pripremite posudu odgovarajuće veličine, u koju ćete sipati toplu vodu. Naša preporuka je da koristite hidromasažnu kadicu za pedikir, kako biste imali kompletan ugođaj tokom tretmana. Zahvaljujući hidromasažnom mehanizmu, omogućava terapeutsko i opuštajuće dejstvo za stopala. Ova kadica zagreva vodu i održava konstantnu temperaturu tokom trajanja tretmana, što je veoma važno. U suprotnom, ako koristite obični plastični sud, moraćete stalno da dolivate toplu vodu.

Za pripremu kupke najpre izaberite mirišljavu so za pedikir, koja se koristi za dezinfekciju i omekšavanje kože na stopalima. Dodajte manju količinu ovog proizvoda u zagrejanu vodu i dobro promešajte, kako bi se so u potpunosti rastopila. Nakon toga, po želji možete dodati i nekoliko kapi kupke za stopala.

Potom potopite stopala i držite ih u toploj vodi oko 15 minuta.

 

Nokti na nogama 

Iako otvorenu obuću nosimo uglavnom preko leta, to ne znači da u hladnim mesecima možemo da zapostavimo nokte na nogama. Naprotiv, pedikir tretman, skraćivanje i oblikovanje noktiju na nogama bi trebalo raditi redovno, tokom cele godine. Najbolje je da ovaj posao obavite nakon kupke, koja olakšava ceo pedikir tretman. Stopala prosušite peškirom, a potom oblikujte nokte.

Pedikir za uredne nokte na nogama
Foto: Freepik

 

S obzirom da su nokti na nogama jači od onih na rukama, biće vam potreban poseban pribor. Klešta za pedikir su obavezna za skraćivanje i uklanjanje uraslih delova noktiju na nogama. Nakon toga koristite turpije za oblikovanje i poliranje nokatne ploče, a po potrebi uklonite suvišnu kožu oko noktiju.

 

Uredne pete i stopala

Suva, tvrda i ispucala koža na stopalima je uglavnom pokazatelj nedostatka nege. Takođe, zadebljanja kože na stopalima mogu se stvoriti i usled nošenja neadekvatne i neudobne obuće. Ovo je prvenstveno estetski problem, ali ako se zanemari može da preraste u upalne i bolne promene na koži. Zato je neophodno da redovno radite pedikir, kako biste imali nežna i mekana stopala.

Ukoliko imate manja zadebljanja na stopalima, nakon kupke koža će se razmekšati i moći ćete pomoću turpije za pedikir da ih uklonite.

Turpije za pedikir
Foto: Freepik

 

Odstranjivanje suvišne kože kod velikih i tvrdih zadebljanja može biti problematično ukoliko niste dovoljno spretni. Ovo je najteži korak, ukoliko sami radite pedikir, s obzirom da ne možete jasno da vidite donji deo stopala. Biće vam potreban odgovarajući žilet i držač, pribor za pedikir kako biste mogli da skinete debele naslage mrtve kože. Budite veoma oprezni kada koristite nožić i vodite računa da ne sastružete previše slojeva kože.

Kako biste sebi olakšali ovaj posao, naš savet je da nakon potapanja stopala u kupku, koristite gel za uklanjanje zadebljanja na koži. Ovaj proizvod se nanosi isključivo na one delove stopala na kojima postoje zadebljanja. Upotreba rukavica je obavezna, kako biste zaštitili kožu na rukama. Potrebno je ostaviti gel neko vreme da deluje, a potom turpijom ukloniti odumrle ćelije kože i isprati sredstvo.

Nakon toga dobro prosušite stopala peškirom. Posebno vodite računa o regiji između prstiju. Zadržavanje vlage na ovom području može da dovede do pojave gljivica.

 

Dodatna nega 

U zavisnosti od stanja vaše kože, možda će biti potrebno da uradite piling ili da je dubinski nahranite kožu maskom za negu stopala. Ovaj korak je opcioni i ne morate ga primenjivati prilikom svakog pedikir tretmana, već po potrebi.

Kada uklonite suvišnu kožu sa tabana, na red dolazi hidratacija stopala. Ovo je obavezan deo svakog pedikir tretmana. Izaberite losion ili kremu za stopala i nanesite ih na čistu i suvu kožu. Ove proizvode bi zapravo trebalo koristiti svakodnevno, kako bismo izbegli stvaranje zadebljanja na koži. Za potpuni efekat uživanja, prilikom nanošenja kreme, uradite i blagu masažu stopala. Osim što ćete podstaći proces relaksacije nogu (i celog organizma), masažom se pospešuje cirkulacija i bolja apsorpcija hranljivih sastojaka iz proizvoda.

 

Losion za noge i stopala

Losion za stopala se koristi za revitalizaciju umornih nogu i ima efekat hlađenja. Ne sadrži parabene, sulfate i mineralna ulja. Zahvaljujući aktivnim sastojcima hidrira i obnavlja kožu.

Losion za noge i stopala - Skintruth pepermint

 

Intenzivni balzam za negu stopala Skintruth  

Balzam za stopala

Intenzivni balzam za oporavak stopala dubinski hrani i obnavlja suvu kožu na petama. Ne sadrži paraben, ni sulfate i može se koristiti svakodnevno. Hidrira, hladi i umiruje kožu.

 

 

Lakiranje noktiju je završni korak

Nema ništa lepše od urednih i nežnih stopala sa lepo nalakiranim noktima. Ovo je ujedno i najlepša faza u toku pedikira, jer možete da eksperimentišete bojama i šarama i da pokažete kreativnost. Boju laka za nokte možete kombinovati sa nijansom na rukama. Prilikom lakiranja obavezno koristite separatore za prste. Na taj način ćete sprečiti mogućnost da se lak sa jednog nokta zalepi na kožu susednog prsta. Pratite savete stručnjaka kako bi vam nokti bili lepši. Upotreba baze i završnog sloja za lak za nokte je obavezna. Na kraju, kada se boja osuši, uklonite separatore i vaš pedikir tretman je završen.

Lakiranje noktiju na nogama
Foto: Freepik

 

Ukoliko nemate problematična stopala, pedikir možete raditi jednom nedeljno. Između dva tretmana redovno negujte stopala hidratantnim kremama. Najbolje bi bilo da svako veče pred spavanje, na čiste i suve noge nanesete hranljivu kremu za stopala i ostavite je da deluje preko noći. Ujutru će vaša koža biti nežna i mekana.

Za dodatnu negu stopala, povremeno posetite kozmetički salon u kojem se rade parafinski tretmani. Zahvaljujući efektu saune prilikom ovog tretmana ćete dubinski nahraniti kožu.

 

Koliko često praktikujete pedikir tretmane? Stopala su nam jednako važna kao i ruke. Zato im pružite negu kakvu zaslužuju.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)