Opekotine od sunca: kako ih izbeći i izlečiti

Opekotine od sunca su jedan od glavnih problema sa kojim se leti susreće naša koža. Skoro da ne postoji osoba koja bar jednom nije doživela ovo neprijatno iskustvo. Osim privremenog bola, svraba, osećaja zatezanja i peckanja kože, opekotine nastale usled neadekvatnog i predugog sunčanja, mogu imati i mnogo ozbiljnije i trajnije posledice. Iako smo toga svesni, obično sve zaboravimo dok uživamo na plaži, pa nam tek ispred ogledala postane jasno u čemu smo pogrešili. Šta uraditi kada je šteta već napravljena i kako ublažiti opekotine od sunca? Odgovore potražite u nastavku teksta.

Opekotine od sunca
Foto: Freepik

 

Kako izbeći opekotine od sunca

Pre nego što odgovorimo na pitanje kako najbrže izlečiti opekotine od sunca, važno je istaći da je prevencija najbolji lek. To naravno ne znači da bi trebalo celo leto da provedete u zatvorenom prostoru, već da svoje telo adekvatno štitite i postepeno izlažete sunčevim zracima.

Ako se spremate za more ili odlazak na plažu, ne zaboravite da pripremite i kozmetiku za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ali ove kreme i losioni ne treba da stoje ceo dan u vašoj tašni, nego na vašoj koži.

  1. Nekoliko minuta pre izlaska napolje nanesite kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili SPF 50) na lice i telo. Važno je da kremom prekrijete sve delove kože koji tokom izlaganja sunčevim zracima neće biti pokriveni adekvatnom odećom. Obavezno koristite kreme koje štite i od UVA i od UVB zraka. U jednom od naših prethodnih tekstova potražite sve detalje koji vam mogu pomoći oko pravilnog odabira i nanošenja krema za sunčanje.
  2. Kreme i losione koristite više puta u toku dana, čak i ako su u pitanju vodootporni proizvodi. Njihovo dejstvo traje određeni vremenski period. Opšta preporuka je da se ponovo nanose na svaka dva sata.
  3. Koristite naočare sa UV filterima i šešire sa velikim obodom, koji stvaraju veću senku i improvizovani hlad. Na taj način ćete dodatno zaštiti lice, glavu i ramena.
  4. Izbegavajte dugo i konstantno sunčanje u peridu od 11 h do 16 h, kada je visok nivo UV zračenja.
  5. Sunčajte se u intervalima po 15-20 minuta i koristite „debeli” prirodni hlad ili nastrešnice od čvrstog materijala za odmor i dodatnu zaštitu. Suncobrani takođe mogu poslužiti kao pomoćna zaštita, ali vodite računa. UV zraci prolaze i kroz tkaninu suncobrana, pa i pod njim možete izgoreti, zato ne preskačite 1. i 2. korak.
Kako zaštiti kožu pre sunčanja
Foto: Freepik

 

Zašto se javljaju opekotine 

Naša koža je naša zaštita od različitih, štetnih spoljašnjih faktora. Direktno je izložena svim uticajima spoljašnje sredine i ukoliko je ne zaštitimo adekvatno dolazi do njenih povreda. Predugo izlaganje direktnim sunčevim zracima, bez korišćenja krema sa UVA i UVB zaštitnim faktorom, dovodi do opekotina na koži. U zavisnosti od stepena opekotina, neželjene rekacije se mogu manifestovati u nekoliko različitih oblika.

Kao prateći simptomi, najčešće se javljaju:

  • povišena temperatura tela,
  • intenzivno crvenilo kože,
  • svrab od opekotina od sunca,
  • bolne regije na dodir,
  • bubuljice i plikovi na koži,
  • dehidratacija celog organizma.

 

Povišena temperatura, kao odbrambeni mehanizam organizma, može da se javi odmah ili čak i 24 sata nakon sunčanja. Ovo je česta prateća reakcija nakon dobijanja opekotina od sunčanja. Ukoliko je praćena glavoboljom, mučninom i povraćanjem, obavezno se obratite lekaru.

Pod dejstvom toplote, tokom sunčanja dolazi do širenja krvnih sudova, što dalje dovodi i do pojave crvenila. Crvenilo je jasan pokazatelj da je došlo do povrede kože i obično je praćeno i drugim neželjenim reakcijama, poput bola, peckanja, svraba i plikova. Kada se crvenilo povuče, nakon nekoliko dana, koža dobija lepu tamnu nijansu. Međutim, ovako preplanuli ten ne traje dugo, jer brzo nakon zadobijenih opekotina koža počinje da se „guli” i peruta.

Krema za opekotine od sunca
Foto: Freepik

 

Svrab posle opekotina od sunca

Svrab i peckanje su česta reakcija, koju mogu ublažiti umirujuće kreme, gelovi i drugi preparati za negu kože nakon sunčanja. Bez obzira na intenzitet svraba, pokušajte da izbegnete češanje, jer to dodatno iritira i nadražuje kožu. Umesto toga, nanesite sprej za opekotine od sunca, koji će ublažiti tegobe.

Bol na telu, kao rezultat predugog i direktnog izlaganja kože sunčevim zracima, ume biti izuzetno neprijatan. Otežava sedenje, ležanje, oblačenje, pa čak i hodanje i druge uobičajene svakodnevne aktivnosti. Hladne obloge za opekotine od sunca mogu značajno ublažiti bol i peckanje, ali nisu praktične ako veći deo dana morate da provedete npr. na radnom mestu. Takođe, ove obloge bi trebalo pažljivo koristiti i u kućnim uslovima, bez direktnog nanošenja leda na izgorelu kožu, jer to može imati kontra efekte.

Sitne bubuljice na koži nakon sunčanja su pokazatelj alergijskih reakcija. Obično se povuku nakon nekoliko dana mirovanja, ali ukoliko se šire i potraju duže, potrebno je obratiti se dermatologu. Plikovi na koži ukazuju na ozbiljnije povrede i opekotine većeg stepena. Oni su ujedno alarm koji signalizira da je potrebno da se obratite lekaru.

Svaka opekotina „izvlači” tečnosti iz tela i propraćena je dehidratacijom kože i celog organizma. Najbolje rešenje za izbegavanje i ublažavanje ovog problema je ispijanje velike količine vode tokom celog dana. Na taj način se pokreću prirodni procesi regeneracije i hidratacije kože. Takođe, sveže voće i povrće, te izbegavanje masne i teške hrane može biti od velike pomoći.

 

Koliko traju opekotine od sunca

U zavisnosti od tipa kože i intenziteta opekotina, tegobe mogu trajati nekoliko dana. Jake opekotine od sunca zahtevaju i intervencije lekara. Najneprijatnije reakcije se najčešće javljaju nakon 24 do 36 sati od nastanka povrede, a posle toga sledi period oporavka kože. Ukoliko opekotine nisu izuzetno ozbiljne, povlačenje crvenila počinje nakon dva-tri dana. Za potpuno ozdravljenje kože, potrebno je mnogo više vremena, što zahteva i dubinsku hidrataciju i pravilnu negu lica i tela.

Bez obzira na stepen povrede, opekotine obično ne prolaze brzo same od sebe. Dobra vest je da vreme oporavka kože i ublažavanje tegoba nakon opekotina može da se skrati uz pomoć kozmetičkih proizvoda specijalno kreiranih za tu namenu. Kao prva pomoć mogu poslužiti: krema od nevena za opekotine od sunca, gel za umirivanje kože sa alojom, losion na bazi kamilice, pantenol mast protiv opekotina od sunca i sl. proizvodi.

Nega kože nakon sunčanja
Foto: Freepik

 

Šta je dobro za opekotine od sunca

Prva pomoć kod pojave opekotina i crvenila na koži je svakako izbegavanje daljeg sunčanja. Tuširanje mlakom, odnosno hladnijom vodom, takođe, može biti od pomoći. Izbegavajte agresivne šampone i sapune za kupanje, jer oni mogu dodatno da iziritiraju kožu. Nakon tuširanja, lagano nežnim peškirom samo pokupite višak vode. Poželjno je da na telu ostane koja kapljica, jer je nakon opekotina koža dodatno isušena. Posle tuširanja obavezno nanesite hidratantnu kremu ili losion, kako bi ćelije kože što pre nadoknadile gubitak vlage.

Naš predlog je da koristite Ostwint hidratantni gel za lice i telo sa alojom jer ima umirujuće dejstvo na kožu. Zahvaljujući svom sastavu, koji je obogaćen vitaminom E, ekstraktom aloje i pantenolom, gel ublažava iritacije nakon sunčanja, osvežava, hrani i hidrira suvu i oštećenu kožu.

 

Pantenol za opekotine od sunca

Pantenol je dobro poznat po svojim hidratantnim i umirujućim svojstvima i obično se koristi kao glavni sastojak brojnih krema za opekotine. Za trenutno ublažavanje peckanja, umirivanje kože i postizanje efekta hlađenja, odlično su se pokazale pene, balzami i gelovi sa pantenolom.

Naša preporuka je Revuele gel za hlađenje i umirivanje kože posle opekotina, koji sadrži 7% pantenola. Ne sadrži parabene, veštačke boje i silikone. Ćelije kože brzo apsorbuju D-pantenol iz gela i pretvaraju ga u pantotensku kiselinu, koja ima važnu ulogu u lečenju povređene kože. Pomaže u jačanju vlakana kolagena, pospešuje regeneraciju tkiva, normalizuje ćelijski metabolizam i ima protivupalno dejstvo. Pored pantenola, među aktivnim sastojcima ovog proizvoda izdvajaju se ekstrakti aloje i kamilice (bisabolol), koji imaju umirujuća i antibakterijska svojstva.

Kako izlečiti opekotine od sunca
Foto: Freepik

 

Leto je stvoreno za zabavu, igre na pesku, uživanje u vodi. Kako biste uživali u svim njegovim čarima i sprečili pojavu opekotina na koži, obavezno koristite zaštitne kreme za sunčanje. Nemojte dozvoliti da vam opekotine upropaste godišnji odmor. Ukoliko se ipak pojavi blago crvenilo, neka vam se pri ruci nađe gel za opekotine od sunca, koji će momentalnu ublažiti tegobe.

Kako vi negujete kožu posle intenzivnog sunčanja i rešavate probleme sa opekotinama? Ukoliko imate proverene savete i recepte za smanjenje bolova, crvenila i svraba od opekotina nakon sunčanja, pišite nam u komentaru. Sigurno će nekome ovog leta biti potrebno.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)