Kreme za sunčanje – must have proizvod leta

Kreme za sunčanje su postale neizostavan proizvod, ne samo u torbama za plažu tokom letnjih meseci, već i pri svakodnevnoj nezi. Svesni smo da se klima menja, da su sunčevi zraci mnogo jači nego nekad i da je zaštita od sunca izuzetno važna.

Losioni i kreme za sunčanje će sprečiti crvenilo, opekotine kože, te sačuvati zdravlje i sprečiti pojavu melanoma. Međutim, kozmetika za sunčanje nas neće zaštititi od tamnjenja.

Dermatolozi ne savetuju izlaganje suncu u periodu kad je ono najjače. Ukoliko je to nemoguće, tada stručnjaci preporučuju da zaštitimo naše telo odećom, a lice šeširom.

Adekvatna zaštita od sunca
Foto: Instagram @lovea

 

Zaštitni faktor je nešto što se iz godine u godinu sve više spominje. Šta je on zapravo? Koliko je zaista važno da li krema, losion ili ulje sadrže zaštitni faktor 10, 20, 30 ili 50? Da li bi trebalo da koristimo istu kremu za lice i telo? Odgovore na ova pitanja saznaćete u nastavku teksta.

 

Šta je zaštitni faktor

UV zračenje je, zapravo, svetlosno zračenje sunca, koje ima štetno dejstvo na našu kožu i celokupno zdravlje. Postoje tri tipa sunčevih zraka: UVA, UVB i UVC.

Kreme za sunčanje - zaštita kože
Foto: Freepik

 

Bez obzira na štetnost sunčevih zraka, postoje i mnogi razlozi (poput neophodnog vitamina D) zbog kojih nikako ne bi trebalo da izbegavamo sunčanje. Potrebno je samo da imamo dovoljno znanja, kako bismo se pravilno zaštitili. Upravo zato svakodnevno bi trebalo da nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom. Da, čak i zimi. Poželjno je da krema koju koristite za negu lica sadrži i zaštitni faktor, pogotovo ukoliko boravite na planini. Zato su one neophodan deo kozmetike za svakog od nas.

SPF (Sun Protection Factor) je univerzalna oznaka za zaštitni faktor od sunca. SPF se isključivo odnosi na zaštitu od UVB zraka. Poželjno je pažljivo čitati deklaracije, na kojima piše da li krema štiti i od UVA zračenja, kako bi dejstvo kreme bilo potpuno.

Nanošenjem kreme na lice i telo, mi štitimo našu kožu od ozbiljnih oštećenja, oboljenja i  alergija, hidriramo je i čuvamo od starenja.

Bezbedno sunčanje
Foto: Freepik

 

Kako mi pomaže zaštitni faktor

Zaštitni faktor od sunca pomaže našoj koži da filtrira UVB zrake koji su glavni krivci za nastajanje opekotina i raka kože. SPF štiti samo od UVB zraka i ne obezbeđuje nam zaštitu od UVA zračenja. Ranije se verovalo da samo UVB zraci imaju štetnih dejstava, međutim, novija istraživanja su pokazala da i UVA zraci mogu dovesti do oštećenja kože.

UVA zraci ne uzrokuju opekotine, za razliku od UVB, međutim, oni dovode do tamnjenja kože, a samim tim i njenog ubrzanog starenja. UVA zraci prodiru dublje u kožu i više utiču na kolagen. Oni mogu da prođu čak i kroz staklo. Zato nije redak slučaj da osoba dobije tamniji ten tokom vožnje u kolima.

Kao i UVB, i UVA zraci se povezuju sa povećanim rizikom koji dovodi do raka kože. Ozonski omotač propušta ove zrake i zato smo njima izloženi svakodnevno.

UVC tip zraka se apsorbuje u ozonskom omotaču i ne dopire do zemlje, te nam on nije pretnja.

Lovea kozmetika za bezbedno sunčanje
Foto: Instagram @lovea

 

Široki spektar zaštite je ono što dermatolozi stalno ističu da nam je potrebno. Na deklaraciji proizvoda treba da piše da krema štiti od UVA i UVB zraka. Upravo takva krema vam je potrebna kako sunčevi zraci ne bi naštetili vašoj koži.

Svi kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca, koji su dostupni u Alexandar Cosmetics prodajnim centrima, zaštitiće kožu od oba tipa zračenja.

 

Zašto je važno da koristimo kreme sa zaštitnim faktorom

Ukoliko se direktno izlažemo suncu, pogotovo u popodnevnim časovima, čak i kada koristimo kremu, losion ili sprej sa zaštitnim faktorom, nismo u potpunosti zaštićeni. Potrebno je uz kreme nositi laganu garderobu (poželjno dugih rukava), šešir i naočare. Na slabijem suncu, preporuka je da se namažu delovi tela koji su direktno izloženi, dakle, lice, vrat, šake…

Zaštitna sredstva je važno da nanesemo pravilno – tako da ne preskočimo nijedan deo kože koji će biti izložen suncu. Drugo zlatno pravilo je da ih nanosimo više puta u toku dana. Iako na proizvodu piše da ima zaštitni faktor 50, to znači da samo ima jaču, a ne dugotrajniju zaštitu od sunca.

Kreme, losioni, ulja ili sprejevi nam pružaju zaštitu svega dva do tri sata nakon samog nanošenja i ovo treba imati na umu kada polazite od kuće. Naš savet je da uvek imate kremu pri ruci. Da je ne biste zaboravili, jednu držite u tašni, drugu kod kuće, treću u kolima. Na taj način ćete se sigurno setiti da je nanesete i da se zaštitite.

Lovea kreme za sunčanje
Foto: Instagram @alexandarcosmetics

 

Šta znači broj u zaštitnom faktoru

Broj koji stoji uz SPF oznaku prikazuje stepen zaštite od UVB zraka. Od toga zavisi koliko dugo se možete izlagati suncu bez opasnosti od nastanka opekotina, u odnosu na sunčanje bez zaštite. U prevodu, ako vam inače treba 10 minuta da dobijete opekotine na jakom suncu, uz faktor 30, to trajanje se teorijski povećava na 300 minuta ili pet sati.

Adekvatna zaštita podrazumeva proizvode od SPF 15 do SPF 50. Veći broj znači veću i snažniju zaštitu od zračenja sunca. Međutim, koža je nakon nanošenja kreme zaštićena oko dva i po sata.

Ukoliko se krema pravilno nanosi, faktor 30 za telo, a 50 za lice biće sasvim dovoljni. Istraživanja su pokazala da je faktor zaštite veći od 50 čist marketinški trik i naš savet je da preskočite takve proizvode. Kompanije umeju da napišu veće brojeve, jer su svesni da će kupci smatrati da tako dobijaju veću zaštitu. Takvi proizvodi samo više koštaju, umesto da jače štite.

Zaštita od sunca
Foto: Freepik

 

Da li da mažem istu kremu na lice i telo

Dermatolozi preporučuju da se koriste različite kreme i to samo iz jednog razloga. Kreme namenjene telu su teže po sastavu, te mogu zapušiti pore na licu i dovesti do stvaranja upala. Naravno, što se tiče same zaštite, svaki proizvod sa odgovarajućim zaštitnim faktorom će podjednako dobro zaštititi i lice i telo. Ako nemate problematičnu kožu lica, slobodno koristite istu kremu za lice i telo.

Za zaštitu lica od UVA i UVB zraka savetujemo da koristite hidratantne kreme sa SPF faktorom tokom cele godine. One će pružiti dnevnu dozu hidratacije i ujedno sprečiti prerano starenje kože.

 

Kreme za sunčanje za decu

Savet stručnjaka je da se za malu decu kupuju posebne kreme koje su namenjene mladoj koži, kao i da se koristi visoki zaštitni faktor. Naša preporuka je izaberete losion, kremu ili sprej sa najmanje SPF 50, koji štiti osetljivu i nežnu dečiju kožu od UVA i UVB zraka.  

Kreme za sunčanje za decu
Foto: Freepik

 

Kada se nanose kreme za sunčanje

Kremu sa zaštitnim faktorom najbolje je naneti 20 minuta pre izlaganja sucu, kako bi ona zaista počela da deluje. Količina preparata koja je dovoljna za celo telo je najčešće količina koja staje u jednu šaku. Ne zaboravite da zaštitite vrat, uši i teme glave.

Proizvod nanosite na svaka dva sata, pogotovo ukoliko se kupate ili bavite sportom.

 

Šta kaže statistika

Samo polovina ljudi koji koriste kreme sa zaštitnim faktorom, nanosi dovoljnu količinu proizvoda. Ove kreme ne koristite štedljivo, pogotovo ukoliko se izlažete jakom suncu. Zaštitni faktor 30 pružiće vam sasvim dovoljnu zaštitu od zračenja, ukoliko kremu nanosite na svaka dva sata. Dnevna rutina zaštite pružiće vam i neophodnu hidrataciju, te ćete imati mladu kožu mnogo duže.

Losion za sunčanje
Foto: Freepik

 

Prava krema za sunčanje biće najbolji saveznik u letnjim mesecima. Zbog toga će vaša koža blistati u svakoj situaciji, a perutanje, crvenilo, alergije i opekotine biće samo tekstovi u novinama, nikako realnost.

Nega kože posle sunčanja je takođe važna. Nakon izlaganja suncu, ne zaboravite da nanesete kremu ili gel za umirivanje kože, koja će vas najbolje ohladiti nakon vrelog dana.

Pišite nam kakva su vaša iskustva. Koja krema je vaš must have ovog leta?

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)