Nega kose tokom leta – šta najčešće grešimo

Leto, visoke temperature, pojačano izlaganje sunčevim zracima – kako sve to utiče na našu kosu? Da li je kosa u najtoplijem periodu godine dodatno osetljiva? Kako izgleda pravilna nega kose tokom leta? Odgovore na ova i mnoga slična pitanja pronaći ćete u nastavku teksta.

Pravilna nega kose tokom leta
Foto: Freepik

 

Dobro je poznato da vremenski uslovi poput vetra i povišene vlažnosti vazduha, imaju uticaj na kosu. Slična situacija je sa sunčevim zracima, koji nisu problematični samo za našu kožu. UVA i UVB zraci, koji su naročito intenzivni u letnjim mesecima, mogu imati štetan uticaj i na kosu. Pored toga, leti je kosa izložena dodatnom „stresu” zbog dugog boravka u hlorisanoj i slanoj vodi u bazenima i moru. Sve ovo može dovesti do isušivanje kose i promene boje, gubitka sjaja i blistavosti, kao i do pojave oštećenih i ispucalih krajeva. Međutim, uz pravilnu negu kose, izbeći ćete neželjene efekte i moći potpuno da uživate u svim čarima leta.

 

Pravilna nega kose tokom leta

Obično se leto vezuje za duge odmore, kada se svi dodatno opuste i uživaju u kupanju, sunčanju, i izležavanju na peskovitim plažama. Mnoge žene ovaj period godine vide kao idealno vreme da se odmore od uobičajenih rituala nege. Najčešća greška koju prave tokom leta jeste zanemarivanje osnovnih pravila nege kose.

Na letnjem odmoru žene veoma često zaborave da koriste balzam. Ukoliko imate tu lošu naviku, promenite je odmah. Balzami za kosu zatvaraju kutikule dlake i na taj način pomažu da u strukturi vlasi ostanu svi hranljivi sastojci. Takođe, oni omogućavaju lako raščešljavanje i stilizovanje kose, dajući joj sjaj i blistavost.

Letnja nega kose podrazumeva mnogo više od raščešljavanja završenih vlasi koje lepršaju na povetarcu. Pravilno raščešljavanje sprečava lomljenje i kidanje kose, što značajno utiče na njen izgled i zdrav rast. Odabirom prave četke zamršena kosa će postati stvar prošlosti. Ipak, to neće sprečiti dehidrataciju kose i promenu njene boje, usled uticaja različitih spoljnih faktora.

Duga kosa
Foto: Freepik

 

Dubinska hidratacija kose

Pojačana nega kose tokom leta podrazumeva i češću primenu tretmana koji hrane i hidriraju vlasi na dubinskom nivou. Sunce, vetar i drugi spoljašnji faktori kojima smo izloženi u letnjem periodu dodatno isušuju i oštećuju vlasi. Ukoliko želite da kosa ostane blistava kada se završi godišnji odmor, dubinska hidratacija kose jednom nedeljno je obavezna.

Za putovanja birajte manja pakovanja maski za kosu, koja ne zauzimaju mnogo prostora u prtljagu.

 

Nega kose na moru

Nega kose leti je specifična na više načina. Pored pojačane hidratacije i zaštite kose, potrebno je i da vodite računa o tome koliko dugo boravite u vodi. Struktura kose je takva da lako i brzo upija vodu, kao i sve ono što se nalazi u njoj.

Slana voda nije najbolji prijatelj kose, jer isušuje dlaku. Obavezno po izlasku iz mora dobro isperite kosu čistom vodom, kako biste uklonili sve čestice soli. Nije neophodno da koristite šampon svaki put. Ukoliko na plaži ne postoje tuševi, ponesite sa sobom pumpicu za vodu. Na taj način ćete, po izlasku na obalu, moći lako da isperete kosu čistom vodom.

Pravilna nega kose tokom leta
Foto: Freepik

 

Nega kose tokom leta – šta još možete da učinite

Pored adekvatne nege i zaštite kose, važno je i kako se hranimo. U letnjim mesecima svima su lako dostupne zdrave namirnice, poput zelenog i crvenog povrća koje je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Obavezno ih uvrstite u vaš dnevni meni. Riba, morski specijaliteti, voće i orašasti plodovi bi takođe trebalo da se nađu na vašem tanjiru.

Takođe, hidratacija organizma je veoma važna. Do dehidratacije kose, kože i celog organizma češće dolazi leti. Zato je važno da svakodnevno unosite odgovarajuću količinu bezalkoholne tečnosti, odnosno najmanje litar i po vode dnevno.

Pravilna nega kose tokom leta, pored upotrebe odgovarajućih kozmetičkih proizvoda, podrazumeva i negu organizma iznutra. Spavanje najmanje sedam sati dnevno u kontinuitetu, redovna hidratacija organizma, zdrava ishrana i umerena fizička aktivnost su preduslov za blistavu kožu i rast zdrave kose.

Letnja nega kose
Foto: Macadamiahair

 

Kako vi negujete kosu u letnjim mesecima? Podelite sa nama trikove kojima se služite kako biste zaštitili kosu od oštećenja.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)