Zamršena kosa – stvar prošlosti

Zamršena kosa je čest problem žena, ali i muškaraca koji imaju dužu kosu. Iako ponekad deluje kao neizbežna situacija, uz pravilnu negu zamršena kosa više neće biti vaš problem.

Sa izazovom zvanim raščešljavanje kose mnoge žene se susreću svakodnevno. Ukoliko ste jedna od njih, vreme je da pod hitno promenite loše navike u svakodnevnoj rutini nege i stilizovanja kose.

Zamršena kosa
Foto: Freepik

 

Suva, tanka i kosa sa ispucalim i oštećenim krajevima se češće mrsi, teško raščešljava i stilizuje. Takođe, zamršena kosa je česta pojava i kod guste i kovrdžave kose. Dobra vest je da postoji bolje i uspešnije rešenje od šišanja pramenova koji su se zamrsili.

 

Pravilnom negom protiv zamršene kose

Rituali nege se usvajaju u ranom detinjstvu. Upravo tada se mnoge devojčice po prvi put susretnu sa bolnim čupanjem kose prilikom češljanja. Zamršena kosa i njeno raščešljavanje nakon pranja su najčešći razlozi zbog kojih deca ne vole kupanje. Međutim, pravilnim odabirom šampona, balzama i četke za kosu, svako kupanje i stilizovanje frizure može postati ritual koji deca željno iščekuju.

Kako se češlja zamršena kosa
Foto: Freepik

 

Ukoliko ste na početku usvojili pogrešne navike, nije kasno da ih sada ispravite. Pravilna nege kose može mnogo pomoći u ublažavanju tegoba koje prouzrokuje zamršena kosa. Redovnom primenom jednog, svima dobro poznatog, proizvoda za negu kose i odabirom odgovarajuće četke, ovaj problem će postati stvar prošlosti. Upotreba balzama za kosu nakon svakog pranja je obavezna. Njegova primarna uloga je da olakša raščešljavanje, zaštiti kosu od dodatnih oštećenja i pruži joj neophodnu hidrataciju i sjaj. Balzam za kosu je formulisan tako da zatvara kutikulu dlake, čime se smanjuje čupanje i kidanje vlasi prilikom češljanja. Upravo to je prvi korak u izbegavanju zamršene kose.

Čak i ako redovno i pravilno koristite klasične balzame za kosu, vlasi se mogu zamrsiti, pod uticajem različitih spoljašnjih faktora. Međutim, samo raščešljavanje će biti mnogo lakše, ukoliko je kosa negovana i zdrava. Takođe, danas postoje i unapređene formule balzama za kosu, koje se ne ispiraju i mogu se koristiti na suvoj kosi, kako bi se lakše stilizovala. Upravo takav je New Anna dvofazni balzam u spreju za obnavljanje kose koji je obogaćen uljem pamuka. Zahvaljujući formuli u spreju lako se nanosi na kosu, a samo pakovanje od 100 ml je pogodno za nošenje u torbi i na putovanja.

Pored nedostatka adekvatne nege, najčešći razlozi zbog kojih kosa postaje zamršena su upotreba pogrešnog pribora za stilizovanje i uticaj vetra, vlage i drugih spoljašnjih faktora. Pojava statičkog elektriciteta usled nošenja određene garderobe takođe utiče na kosu.

 

Najbolje četke za raščešljavanje zamršene kose

Drugi korak za izbegavanje zamršenih pramenova jeste temeljno raščešljavanje kose najmanje dva puta dnevno. Svakoga jutra, nakon što se probudite, potpuno raščešljajte kosu od korena ka krajevima. Isti postupak obavezno ponovite uveče, pred spavanje.

Zamršena kosa ne samo da ne izgleda lepo i privlačno, već može da zada i velike muke. Raščešljavanje kose ume da bude veoma bolno. Upotrebom neadekvatne četke za kosu i naglim, nervoznim pokretima dolazi do njenog kidanja i pucanja. Time se stvaraju dodatna oštećenja na kosi i usporava njen rast. Ukoliko želite da imate lepršavu i nežnu kosu, izbor četke za kosu je od ključnog značaja. U nastavku pogledajte naša tri predloga.

 

1. Macadamia NoTangle četka

Četka za kosu Macadamia NoTangle potpuno opravdano zauzima prvo mesto. Devojke i žene koje imaju dugu kosu prosto obožavaju ovu četku, jer lagano klizi kroz vlasi i raspetljava ih bez kidanja. Macadamia četka je namenjena za sve tipove kose, a posebno je pogodna za krhku, lomljivu i zamršenu kosu. Može se koristiti za raščešljavanje suve i mokre kose.

Osim što efikasno raščešljava i najzamršeniju kosu bez muke, ova četke je specifična i zbog jedinstvenog izgleda. Dizajn je potpuno drugačiji od onog na koji smo navikli kada su četke u pitanju. Asimetričan oblik drške je ergonomski projektovan tako da perfektno leži u svačijoj ruci, a kombinacija zelene i braon boje čine ovu četku posebno atraktivnom.

Najbolja četka za raščešljavanje kose - Macadamia NoTangle
Foto: Alexandar Cosmetics

 

2. Ikoo četka za kosu

Ikoo Pocket Glamour četka za raščešljavanje kose ima fleksibilne iglice koje omogućavaju jednostavno raščešljavanje bez kidanja vlasi i opuštajuću masažu kože glave. Gde god da putujete ova četka bi trebalo da se nađe u vašoj torbi. Mala, kompaktna, lagana i kako samo ime kaže (en. pocket) staje u svaki džep i svaku tašnu. To nije njena jedina prednost. Glavni kvalitet Ikoo četke su iglice inovativne strukture koje efikasno raščešljavaju kosu, bez iritacije skalpa. Redovnom upotrebom podstiču se energetski meridijani aktivacije koji omogućavaju efekat opuštanja. Jednom kada probate ovu četku, brzo će postati vaš najbolji saputnik na svim putovanjima, ali i u kućnim ritualima nege i opuštanja.

Pored ovih prednosti Ikoo četke su poznate i po atraktivnom izgledu i efektnim bojama. Dostupne su u mat i metalik nijansama, kao i u većim dimenzijama, za svakodnevnu kućnu upotrebu. Zbog svojih karakteristika, prelepog dizajna i metalnih kutija u koje su upakovane, ove četke su odličan izbor za poklon dragoj osobi.

Lako raščešljavanje zamršene kose
Foto: Alexandar Cosmetics

 

3. Cala Wet ‘n Dry četke za raščešljavanje

Ove četke su veoma popularne među ljubiteljima vedrih boja i kreativnog dizajna, jer su jedinstvene na našem tržištu. To, naravno, nije jedina dobra osobina po kojoj su poznate. Cala Wet ‘n Dry četka za raščešljavanje kose sadrži mekane i fleksibilne iglice, koje lako prolaze kroz pramenove i to bez čupanja i kidanja vlasi. Na krajevima iglica nalaze se loptice koje sprečavaju grebanje skalpa, čine češljanje prijatnim i nežno masiraju glavu, čime se podstiče cirkulacija. Ono po čemu je ova četka dobila naziv je mogućnost korišćenja na mokroj (en. wet) i suvoj (en. dry) kosi. Takođe, pogodna je i za raščešljavanje nadograđene kose i perika.
Da zamršena kosa ne bi bila vaša briga ni na putovanjima, ove četke su dostupne i u manjem, praktičnijem putnom izdanju. Pogodne su i za raščešljavanje nežne dečje kose.

Mini četke za raščešljavanje zamršene kose
Foto: Instagram @calaproducts

 

Zamršena kosa nije problem samo duge tanke, suve i kovrdžave kose. Jaka, negovana i zdrava kosa takođe može da se zaplete, ali je važno da znate kako da je raščešljate bez čupanja i kidanja vlasi. Kada uz sebe imate pravu četku, možete se bez straha prepustiti uživanju na vetru, ekstremnim sportovima i svemu onome što volite.

Zamršena kosa nije moj problem
Foto: Freepik

 

Kako vi raščešljavate zamršene pramenove kose? Da li ste pronašli najbolju četku za stilizovanje? Podelite sa nama svoje trikove i tajne.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)