Hidratacija kose – tretman koji priželjkuje svaka kosa

Hidratacija kose je osnova za zdrav i lep izgled i svima je potrebna. Negovana kosa je oduvek bila simbol lepote. Bez obzira da li je tanka ili gusta, ravna ili kovrdžava, suva ili masna, farbana ili netretirana – kosi je potrebna redovna hidratacija. 

Hidratacija kovrdžave kose
Foto: Freepik

 

Ukoliko se ne održava, nakon nekog vremena će da postane gruba i lomljiva. Suva, dehidrirana kosa nema sjaj i ne izgleda privlačno. Pročitajte kako da pravilno negujete kosu.

 

Zašto kosa postaje suva

Dehidriranu kosu ćeš lako prepoznati. Ona je izuzetno suva i oštećena, ne izgleda lepo i gruba je na dodir – pod prstima se osete sve neravnine na vlasima. 

Ovakav proces se ne odvija preko noći, već nastaje usled neadekvatnih tretmana ili dugotrajnog odsustva bilo kakve nege. Nezdrave životne navike: pogrešna ishrana, konzumiranje cigareta, nedostatak fizičke aktivnosti i sl., takođe utiču na kvalitet kose.  

Do dehidratacije može da dođe iz više razloga. Prirodna kosa vremenom počne da se suši i gubi sjaj, čak i ako nije tretirana hemijskim preparatima (farbe, blanš…). Kosa koja nije izložena stalnom stilizovanju aparatima poput prese i figara, takođe može postati suva usled različitih spoljnih uticaja (vetar, sunce, hladnoća) i drugih faktora. 

Zato je važno da koristiš odgovarajuće preparate za hidrataciju, koji će nahraniti dlaku i sprečiti njeno isušivanje. U suprotnom, tvoja kosa može postati gruba i suva poput slame. 

 

Hidratacija kose kod kuće

Profesionalni tretmani hidratacije kose obavljaju se u svim ozbiljnijim frizerskim salonima, ali oni mogu da budu veoma skupi.  

Uz adekvatne proizvode i pravilnu primenu, efekti će biti uspešni i u kućnim uslovima. Lepa kosa nema cenu, zato obogati svoju kolekciju za negu kose odgovarajućim preparatima. Biraj profesionalne proizvode, koji će dati najbolje rezultate. 

Sjajna kosa
Foto: Freepik

 

Postupak hidratacije nije komplikovan i može se primenjivati prilikom svakog pranja. Neophodno je samo izabrati prave proizvode: 

  • Hidratantni šampon koji će besprekorno da očisti kosu i kožu glave; 
  • Masku koja će dodatno nahraniti kosu i pružiti joj neophodnu hidrataciju; 
  • Balzam koji će zatvoriti kutikule dlake i sprečiti gubitak vlažnosti.

 

Koji preparati su dobri za moju kosu

Suva i beživotna kosa može da povrati sjaj redovnom upotrebom proizvoda namenjenih njenoj hidrataciji.

Za početak, najvažnije je izbegavati šampone koji dodatno isušuju kosu. Naša preporuka je: šampon bez sulfata za hidrataciju kose sa uljem makadamije HAIR CHEMIST. Pogodan je za sve tipove kose. Zahvaljujući svom sastavu, hidrira i obnavlja oslabljene vlasi i štiti ih od negativnih spoljašnjih uticaja.

Najteže je izabrati odgovarajuću masku, odnosno, pakovanje za kosu. Važno je da ovaj proizvod sadrži vitamine i proteine koji će nahraniti dlaku. Hidratantna maska, između ostalog, sadrži i ulja poput kokosovog, makadamijinog i arganovog, koja kosu omekšavaju i pružaju joj dodatnu vlažnost. Savetujemo da isprobaš masku za rekonstrukciju kose sa uljem makadamije HAIR CHEMIST, koja dubinski prodire u dlaku, hrani je i čini elastičnom. 

Regenerator ili balzam je potrebno koristiti prilikom svakog pranja. Ovaj proizvod se nanosi u manjim količinama, samo na krajeve kose. Balzam za hidrataciju kose sa uljem makadamije bez sulfata HAIR CHEMIST namenjen je rekonstrukciji suve i oštećene vlasi. Zahvaljujući arganovom ulju hidrira i štiti kosu. 

hidratacija kose hidratacija kose hidratacija kose
šampon maska balzam

 

Kako bi rezultati bili što bolji, hidratantne maske i balzame treba ostaviti što duže da deluju. Ako je kosa izuzetno suva, neophodno je primeniti dubinsku hidrataciju. Na taj način, hranljivi sastojci iz pakovanja prodiru dublje u vlas kose i imaju jače dejstvo. 

 

Kako se radi dubinska hidratacija kose

Dubinska hidratacija je postupak kojim se postižu maksimalni rezultati, a pogodna je za sve tipove i sva stanja kose. Primenjuje se jednom mesečno, a po potrebi i češće. Nakon tretmana, kosi se vraća zdraviji izgled; blistavost i elastičnost. 

Za ovaj postupak potrebni su: hidratantna maska, plastična kesa ili kapa za kosu, peškir, fen i vreme. 

Foto: Freepik

 

  • Neophodno je, najpre, pokvasiti kosu, kako bi što bolje upila hranljive sastojke.
  • Potom, naneti masku za hidrataciju u većoj količini, izbegavajući samo teme glave.
  • Nakon toga, najbolje je uviti kosu u punđu i staviti preko nje plastičnu kesu ili kapu.
  • Zatim, sve zagrejati fenom i zaviti u peškir, kako bi se toplota što duže zadržala na glavi.
  • Onda sledi dosadniji deo posla. Masku je neophodno držati što duže na glavi, barem dva-tri sata.
  • Povremeno bi trebalo ponoviti postupak zagrevanja, pa kosu opet zaviti u peškir.
  • Na kraju, sledi pranje. Potrebno je temeljno isprati masku. Najbolje je, nakon tretmana, pustiti kosu da se osuši prirodnim putem.    

Procedura traje malo duže, ali daje fantastične rezultate i može se izvoditi kod kuće, bez pomoći profesionalnih frizera. 

Ako imaš normalnu i zdravu kosu, dubinsku hidrataciju primenjuj barem jednom mesečno, kako bi pružila kosi neophodnu negu. Za intenzivnije rezultate, kod dehidrirane kose dovoljno je jednom nedeljno obavljati ovaj tretman, ili čim primetiš da se kosa preterano mrsi i lomi.

 

Hidratacija kovrdžave kose

Kovrdžava kosa spada u suve tipove kose i zahteva posebno održavanje. Struktura dlake je takva da otežava prolazak hranljivih sastojaka i ulja od temena do krajeva kose. Zato je talasastoj i kovrdžavoj kosi potrebno redovno oblikovanje, pravilna nega i stalna hidratacija. 

Hidratacija kose: šampon, maska i balzam
Foto: Instagram @macadamiahair

 

Prečesto pranje može dovesti do deformacije kovrdža i efekta raščupane kose. Za ovakvu kosu, najvažniji je pravilan odabir šampona. Šamponi koji umiruju kovrdže i hidriraju kosu ne sadrže sulfate, zato što oni mogu dodatno da isuše kosu i lokne učine grubim. Naša preporuka je šampon MACADAMIA Ultra Rich Moisture.

Takođe, i ostali proizvodi za negu bi trebalo da budu prilagođeni potrebama ovog tipa kose. Ako imaš kovrdžavu kosu preporučujemo ti da koristiš hidratantnu masku bez sulfata za kovrdžavu kosu MACADAMIA Ultra Rich Moisture, koja sadrži ulja makadamije i argana, koji su bogati Omega 3, 5, 7 i 9 masnim kiselinama. 

Balzam za kovrdžavu kosu bez sulfata MACADAMIA Ultra Rich Moisture će pružiti snažnu hidrataciju, umanjiti elektricitet i poboljšati elastičnost kose. 

Za savršeno oblikovane i nežne lokne preporučujemo upotrebu spreja za definisanje lokni MACADAMIA, koji ne sadrži sulfate, paraben i gluten. 

 

šampon maska balzam sprej
hidratacija kose hidratacija kose hidratacija kose

 

 

Bez obzira na tip kose, hidratacija je izuzetno važna ukoliko želiš da ona bude zdrava i lepa. Kosu je uvek potrebno dodatno hidrirati, bez obzira na godišnje doba. Preparati za ovu namenu zaštitiće vlasi od preteranog gubitka vlage i omogućiti im da zadrže potrebnu količinu vode. 

 

Tvoja kosa je i dalje suva? Šta čekaš – vreme je za hidrataciju! Izaberi neki od naših proizvoda i sa ponosom pokaži svoju bujnu i zanosnu kosu. U komentarima podeli sa nama iskustva, a fotografije možeš da ostaviš na društvenim mrežama.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)