Letnje frizure – 10 praktičnih i atraktivnih predloga za vrele dane

Leto je najizazovniji period godine za stilizovanje kose. Tada se svakodnevno suočavamo sa pitanjem kako da ona bude oblikovana da bi nam pristajala onako kako smo zamislili, ali i praktična zbog visokih temperatura. Ako do sada niste pronašli rešenje, u nastavku pročitajte predloge za uredne i elegantne letnje frizure za dugu i kratku kosu.

letnje frizure - kako se prave
Foto: Freepik

 

Veća izloženost jakim sunčevim zracima, osim što utiče na kvalitet kose, otežava i njeno oblikovanje usled povećanog znojenja kože glave. Besprekorno ravna, puštena, duga kosa nije praktično rešenje, dok osobe sa kratkom kosom često nisu sigurne kako bi mogle da je stilizuju tokom letnjih vrelina. Stoga vam donosimo 10 predloga za letnje frizure koje ćete moći samostalno da napravite kod kuće.

 

Letnje frizure za dugu kosu 

Kada letnje temperature dostignu visokih 40 stepeni, retki su oni koji bi voleli da ih dodatno greje duga, gusta kosa. Dobra vest je da postoji mnogo načina kako se ona može oblikovati i u ovakvim uslovima – od takozvanih konjskih repova, preko različitih punđi i pletenica do opuštenih i lepršavih talasa.

 

 1. Konjski rep 

Najbrži i najjednostavniji način da sklonite kosu sa lica i vrata jeste da napravite „konjski rep”. Međutim, on ne mora da bude „običan”. Postoji nekoliko načina koji će konjski rep pretvoriti u savršenu frizuru za svaku priliku.

  • Talasi 

Siguran način da konjski rep učinite kreativnijim jeste da prethodno blago uvijete kosu, odnosno da napravite talase. To će vašem izgledu dati određenu dozu elegancije. Prilikom uvijanja kose za ovakvu frizuru, vodite računa da lokne ne treba formirati od korena kose, nego nekoliko centimetara od njega. Ovako ćete lakše postići urednost i zaglađenost kose pri korenu, što će vam olakšati vezivanje repa.

Figaro za kosu je jedan od najefikasnijih aparata koji ravnu kosu brzo pretvara u lokne ili talase. Kakve ćete lokne kreirati, zavisi od širine cevi figara. Ukoliko ste ljubitelji izraženijih, sitnih lokni, birajte figaro sa tankom cevi. 

Postupak kreiranja talasa ili lokni pomoću figara je jednostavan i moći ćete uspešno da ga sprovedete samostalno kod kuće. Potrebno je pramen po pramen kose namotati oko cevi figara koja, uz adekvatnu toplotu, kreira lokne. 

Letnje frizure za dugu kosu
Foto: Instagram @hannahelisabethbeauty

 

  • Ukrasne gumice

Vesela, lepršava i raznobojna – ovo je često asocijacija na letnju garderobu. Međutim, slični epiteti mogu se adekvatno uklopiti i uz letnje frizure ako imate gumice sa mašnom koje će vašem izgledu dati neophodnu dozu letnje razdraganosti. Uz njih i jednostavan konjski rep postaje prikladna frizura za skoro sve prilke.

Kako-vezati-rep-maramom
Foto: Pinterest @Patrita.com

 

2. Elegantne punđe – letnje frizure za posebne prilike 

Bilo da vam je potrebna elegancija tokom večernjeg izlaska na obali mora ili želite da osigurate čvrstinu frizure za uzbudljive, letnje plesove – visoke punđe su idealno rešenje. Osim prikladnog izgleda, ovakve frizure pogodne su i zbog jednostavnosti pravljenja. 

Prvo je neophodno vezati kosu u čvrsti, konjski rep. Potom, umetak za punđe stavite preko gumice, a kosu rasporedite oko umetka. Kako biste dobili oblik punđe, potrebna vam je još jedna gumica kojom ćete fiksirati kosu raspoređenu preko spoljašnje strane umetka. Preostali deo kose obmotajte oko donje ivice punđe i zakačite ukosnicama

Elegantne pundje - letnje frizure
Foto: Freepik

 

3. Bokserske pletenice – originalne letnje frizure 

Bokserske pletenice odavno nisu samo praktična frizura za „ljute” borbe u ringu. Postale su jedna od omiljenih dečjih frizura, a rado su ih prihvatile i nešto starije generacije. 

Činjenica je da, zbog svoje kreativnosti, mogu biti pogodne za sve opuštenije prilike, ali su posebno dobar izbor za letnje frizure. S obzirom na to da je reč o pletenicama u obliku „ribljih kosti”, potpuno sklanjaju kosu sa lica. 

Ako se u njihovu izradu uključi i veštačka kosa za pletenice, originalnost frizure dobija novu dimenziju. Ljubičasta, plava, crvena ili roze kosa za pletenice omogućava brzo i jednostavno kreiranje raznobojnih pramenova, bez upotrebe bilo koje farbe ili spreja.  

I ovde ne mora da bude kraj stilizovanju kose. Nakon raspuštanja pletenica, dobićete sitne talase idealne za letnje večeri.

Bokserske pletenice
Foto: Freepik

 

4. Talasasta kosa 

Romantične, letnje večeri su idealna prilika za nežne talase u kosi. Postoji mnogo aparata za ovakvo stilizovanje kose, a jedan od najčešće korišćenih jeste presa za kosu. Infinity presa za kosu sa keramičkim pločama omogućava ispravljanje kose, ali i kreiranje lokni i talasa. Zahvaljujući inovativnom MCH grejaču i plutajućim keramičnim pločama, stilizovanje kose pomoću ove prese je brzo i jednostavno.

Da bi uspeh frizure bio zagarantovan, potrebno je da usvojite osnovna pravila kreiranja talasa presom. Gornji deo pramena kose trebalo bi da obmotate oko spoljašnjeg dela prese, a preostali da provučete između ploča prese. Potom povucite presu ka dole, u jednom potezu, bez zaustavljanja. I na kraju, ovako dobijene lokne trebalo bi dodatno uviti prstima i zatim pustiti.

Talasasta kosa-letnje frizure
Foto: Instagram @fullshinehairalibaba

 

5. Letnje frizure – afro lokne 

Ako su vam afro lokne na listi želja frizura koje planirate da isprobate, letnji meseci su idealan period za to. One bi se skladno uklopile u živahne boje i lepršavu garderobu koju svi volimo da nosimo tokom letnjih, vrelih dana. 

Najlakši način da dobijete afro lokne jeste uz pomoć figara. DIVA figaro za afro lokne sa titanijumskom cevi omogućava brzo i jednostavno kreiranje postojanih lokni.

kako napraviti afro lokne
Foto: Freepik

 

Letnje frizure za kratku kosu 

Kratka kosa je mnogima praktičnije rešenje za letnje vrućine, ali problem nastaje kada treba osmisliti adekvatnu frizuru za poslovne, svakodnevne ili svečane prilike. U nastavku donosimo predloge za letnje frizure koje su pogodne za kratku kosu. 

 

1. Lob frizura – lepota je u jednostavnosti 

Ako se držite proverenih, klasičnih stilova, nikada nećete pogrešiti sa urednom i ravnom kosom. Tako, ukoliko imate duži „lob“ paž, možete ga jednostavno izravnati presom za kosu i brzo ćete dobiti adekvatnu frizuru za svakodnevne prilike. 

Ovako jednostavne i proverene frizure uvek možete učiniti i elegantnijim za svečanije događaje, ukoliko im dodate malo glamura. Ukrasne šnale za kosu sa prefinjenim, belim perlama mogu da budu savršen dodatak za ovakve i slične jednostavnije frizure.

Letnje frizure-kratka kosa
Foto: Freepik

 

2. Letnje frizure – talasi 

Ako je vaš izbor kraća kosa, a želite da je samostalno stilizujete, to nije nemoguća misija kao što se nekada čini. Paž frizure (bob, lob), na primer, mogu biti pogodne za talase ili lokne. Zapravo, „neuredni“ talasi kod ovih frizura pravi su hit u svetu. 

Postupak kreiranja talasa ili lokni skoro je isti kao kod duže kose. Međutim, u ovom slučaju moguće je koristiti mini prese za kosu, jer omogućavaju jednostavnije stilizovanje kratkih frizura. GETTIN’ FLUO mini presa za kosu može da bude dobar izbor za sve one koji žele efikasnu frizuru, ali i bezbednije oblikovanje kose jer su keramičke ploče prese presvučene turmalinom. 

Ukoliko figarom ili presom dobijete izraženije lokne, moguće ih je „pretvoriti“ u talase blagim raščešljavanjem pramenova.

Talasasta kratka kosa
Foto: Freepik

 

3. Rajf za kosu je uvek „u modi“

Ima li jednostavnijeg načina da se postigne efektna frizura od upotrebe rajfa za kosu? Ovaj dodatak za kosu ima moć da jednostavnu frizuru pretvori u šarmantnu, elegantnu ili luckastu (setite se samo rajfova sa figurama Deda Mraza na vrhu). Osim ovih pogodnosti, rajf efikasno sklanja kosu sa lica, te svakako može biti vaš izbor tokom letnjih dana. 

Umesto rajfa, možete koristiti i trake za kosu s obzirom da ćete postići skoro isti efekat. I one mogu biti dovoljno atraktivne da se uklope u letnje odevne kombinacije, ali i praktične jer uspešno sklanjaju kosu sa čela.

Letnje frizure - kratka kosa
Foto: Alexandar Cosmetics

 

4. Letnje frizure – pletenice

Romantični venčići od pletenica na kraćoj kosi? Da, moguće je. 

Ovakvo stilizovanje kraće kose može biti adekvatno rešenje za svečane prilike. Posebno su pogodne za osobe koje žele efektnu frizuru, ali bez upotrebe prese ili figara. Sve što treba da uradite jeste da ispletete po jednu pletenicu sa obe strane razdeljka i potom povežete kraj jedne pletenice sa krajem druge u predelu potiljka, formirajući polukrug.

Naravno, dodatno stilizovanje moguće je kreiranjem talasa koji će dodati neophodnu dozu elegancije vašem izgledu za svečane prilike. 

Letnje frizure - pletenice
Foto: Instagram @salonlepotesan

 

5. „Pužići“

Leto je godišnje doba kada i tradicionalno dečje frizure pristaju svim uzrastima. Tako su „duple punđice“ ili „pužići“ način da sklonite kosu sa lica, budete inovativni, uredni i elegantni. Ovakvo stilizovanje kose nije moguće ako imate jako kratku kosu poput „jež“ frizure, ali je izvodljivo ukoliko ste ošišani „na paž“.

„Pužiće“ možete napraviti jednostavnim uvijanjem kose koju prethodno treba podeliti na dva jednaka dela. Osim ovoga, oblikovanje „pužića“ može se postići i uz umetke za punđe ukoliko želite uredan i jasno definisan oblik.

Kako napraviti letnje frizure sa kratkom kosom
Foto: Freepik

 

Svesni smo da ovo nije konačan spisak predloga za adekvatne letnje frizure. Stoga bismo voleli da i mi učimo od vas. Napišite nam u komentarima koje frizure vi najviše volite da pravite tokom letnjih dana. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)