Kako se prave bokserske pletenice

Bokserske pletenice, dredovi i „afro kikice” u boji su pravi hit poslednjih nekoliko godina. Ove kreativne frizure su naročito popularne tokom letnjih meseci i sezone muzičkih festivala na otvorenom, ali se nose i tokom cele godine. Veoma su praktične, efektne i pogodne za sve prilike: odlaske na trening i sportske događaje, dnevne izlaske, večernje žurke, ali i za bilo koje proslave i svečane događaje.

Bokserske pletenice
Foto: Freepik

 

Bokserske pletenice obožavaju svetske i domaće muzičke i filmske zvezde i rado ih nose čak i na crvenom tepihu. Kad mogu oni, zašto ne bismo i mi?! Evo kako da ih ispletete.
U nastavku pojašnjavamo postupak kreiranja klasičnih i modernih pletenica uz glavu i predstavljamo nekoliko predloga za unikatne i moderne frizure sa veštačkom kosom za pletenice.

 

Bokserske pletenice – korak po korak

Klasične bokserske pletenice se prave vrlo jednostavno i pletu se uz glavu, slično kao „riblja kost”, sa jednom malom, ali važnom razlikom (koju ćemo opisati u nastavku). Čak i oni koji nisu mnogo vešti, mogu lako sami napraviti ovu frizuru. Ako ste vešti u pravljenu pletenica, za dve kikice će vam biti potrebno maksimalno 10-20 minuta, u zavisnosti od dužine kose.

 

1. korak

Najpre podelite kosu na dva jednaka dela, po sredini glave (od čela ka potiljku). Potrudite se da razdeljak bude što precizniji, kako bi krajnji rezultat bio što lepši. U tome vam može pomoći češalj sa tankom iglom za razdvajanje pramenova. Potom jednu polovinu kose prebacite napred i vežite u rep, kako se pramenovi i dlačice ne bi uplitali na drugu polovinu kose prilikom pravljenja pletenice. Prvo ispletite jednu platenicu do kraja, pa tek onda drugu.

Razdeljak
Foto: Freepik

 

Mali savet! Ukoliko vam je kosa sveže oprana i lepršava, najpre koristite odgovarajući proizvod za zaglađivanje kose, odnosno umirivanje neposlušnih dlačica i smanjenje naelektrisanja. Poželjno je da koristite kremu, vosak ili gel, koji nema previše čvrstu strukturu. Izbegavajte tečne proizvode poput kristala i ulja, jer će ih kosa brzo upiti i postaće previše glatka. Tokom kreiranja frizure pramenovi će kliziti iz ruke, pa će biti teško da ih upletete.
Naša preporuke je da koristite Totex puder za stilizovanje, koji matira kosu, daje joj volumen i olakšava oblikovanje. Ovaj proizvod je pogodan i za korišćenje na masnoj kosi, jer će je matirati i osvežiti, a samim tim produžiti trajanje frizure.

 

2. korak

Bokserska pletenica se plete uz glavu, počevši od čela, pa sve do potiljka. Potom se preplitanje pramenova nastavlja celom dužinom kose. 

Na polovini kose, koju niste vezali u rep, odvojte tanak pramen direktno iznad čela i podelite ga na tri jednaka dela. Za razliku od pravljenja klasične pletenice ili „riblje kosti” kod bokserskih pletenica pramenovi se postavljaju jedan ispod drugog (a ne preko). Dakle, prvo jedan spoljašnji pramen stavite ispod onog u sredini, a potom isto uradite i sa drugim spoljašnjim pramenom. Potom sa strana uzimajte po jedan manji pramen kose, spajajući ih sa onima koje ste prethodno upleli i nastavite da pravite pletenicu uz glavu. Važno je da pramenove uvek prebacujete jedan ispod drugog (spoljašnji ispod središnjeg), nikako preko kao kod „riblje kosti”.

Kako se pletu bokserske pletenice
Foto: Freepik

 

3. korak

Prlikom uplitanja pramenova, vodite računa da ravnomerno zatežete kosu sa svih strana. Klasične bokserske pletenice su čvrste i zategnute, kako bi frizura bila postojana nekoliko dana. Kada upletete sve pramenove uz glavu (do vrata), nastavite da preplićete kosu do samog kraja. Potom pletenicu uvežite providnom silikonskom gumicom, ili gumicom u boji kose. Za dozu elegancije, preko gumice vežite mašnu od satenske trakice u željenoj boji.

Postupak ponovite i sa drugom polovinom kose, koju ste na početku vezali u rep. Vodite računa da pletenice budu simetrične i čvrsto upletene, kako biste postigli najbolji efekat. Za dužu postojanost frizure, na kraju možete naneti lak za kosu, koji će dodatno učvrstiti pletenice.

 

Bokserske pletenice sa nadogradnjom

Jednom kada savladate tehniku pravljenja bokserskih pletenica, sigurno ćete poželeti da napravite još kreativnije frizure. Npr. umesto dve, možete isplesti tri pletenice ili mnogo više, i to tako da jedna bude po sredini glave, a preostale ravnomerno raspoređene sa strana.

Takođe, pletenice možete oplemeniti atraktivnim bojama pomoću kose za nadogradnju. Osim atraktivnijeg izgleda, na ovaj način ćete frizuri dati veći volumen. Čak i tanka kosa može izgledati bujno i zanosno uz bokserske pletenice sa nadogradnjom. Pored toga, za veću bujnost i volumen kose, iz pletenica možete blago izvućite sa strana poneki pramen, kako biste postigli efekat „čupavih” pletenica i opuštene frizure.

Razbarušene bokserske pletenice
Foto: Freepik

 

Samo su vaša mašta, kretivnost, veština i strpljenje granica. Osim bokserskih pletenica, pomoću veštačke kose u boji možete kreirati neograničen broj različitih frizura. Ukoliko imate dovoljno strpljenja i vremena, možete celu kosu uplesti u sitne pletenice, pa ih potom vezati u rep, ili pustiti da slobodno padaju kao „afro” kikice. Takođe, lako možete napraviti kombinacije različitih oblika, širina i boja pletenica. 

Afro kikice Pletenice uz glavu Moderne kikice
Foto: Instagram @braidsvolna @braidsvolna00 @braids__house

 

Kome dobro stoje bokserske pletenice

Ova vrsta frizure nije pogodna samo za sve prilike, već i za sve tipove, oblike i dužine kose. Takođe, ove frizure lepo stoje skoro svima, bez obzira na oblik lica, boju tena i uzrast. Obožavaju ih i male i velike „devojčice”, ali i muškarci. Dodatna prednost ovakvih frizura je što ih možete nositi uz svaku odevnu kombinaciju. Birajući boju, oblik i dužinu pletenice ujedno birate i svoj stil, kreirajući svaki put novi imidž.

Bokserske pletenice su dobra osnova za kreiranje veoma efektnih i raznovrsnih frizura tokom svih godišnjih doba. Ukoliko iskoristite kosu za nadogradnju prilikom pravljenja pletenica, svaki put možete dobiti potpuno novu frizuru. Boju veštačke kose možete upariti npr. sa bojom haljine, ili obuće, ili napraviti potpuni kontrast. Takođe, za svedenije stajlinge, možete koristiti nijansu koja je najsličnija vašoj boji kose da biste joj dali veći volumen i dužinu. Izbor je na vama, a leto je idealno vreme da isprobate ove smele frizure.

Poigrajte se bojama, dužinama i drugim kombinacijama kako biste postigli željeni efekat. Uz sintetičku kosu za pletenice svako može imati efektnu i modernu frizuru, bez obzira na boju, dužinu i izgled prirodne kose. 

Bokserske pletenice za kosu sa nadogradnjom
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Da li i vi volite bokserske pletenice, kikice i druge moderne frizure? Pišite nam kako ih pravite i za koje prilike.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)