Koje rumenilo najlepše izgleda na tvom tenu

Rumenilo spada u osnovne proizvode za šminkanje.  Dovoljno je naneti male količine na obraze i lice će već izgledati zdravije i mlađe, bez tragova umora.

Da bi koža bila blistava i sveža važno je da izabereš odgovarajuću nijansu i teksturu rumenila, kao i da ga pravilno naneseš na lice.

Kako odabrati rumenilo koja pristaje tvom tenu i tipu kože? Prati naše savete. 

Foto: Freepik

 

Kako da izaberem pravo rumenilo

Za odabir pravog rumenila potrebno je imati malo iskustva, ali i neko predznanje. Međutim, uz nekoliko naših saveta i ovaj problem ćeš lako savladati.

Stručnjaci kažu da je idealna nijansa ona koju lice dobije kada se prirodno zarumeni nakon laganog treninga. Ne kad se zacrveniš od trčanja, nego boja koju dobiješ od brzog hodanja ili blage preplanulosti. Postoje još neki trikovi koji će ti olakšati izbor.

Najpre moraš znati koji imaš tip kože, što će mnogo pomoći pri izboru šminke. Naročito u traženju najboljeg pudera i korektora. Kada se uskladi vrsta rumenila sa tipom kože, komplimenti o lepom izgledu će se samo nizati.

Foto: Freepik

 

Zašto je važna tekstura rumenila

Osim na boju, važno je obratiti pažnju i na teksturu rumenila.

Osobe sa masnijom kožom neće pogrešiti ako izaberu rumenilo u prahu ili kamenu (koje i spada u najpopularnije). Rumenila u prahu i kamenu matiraju prirodna ulja na licu i postižu balans, te koža izgleda sveže, lepo i blistavo, ali bez suvišnog sjaja.

Naša preporuka je mini paleta rumenila REVOLUTION MAKEUP Opulence Compact, koja sadrži tri mat pink nijanse rumenila i jedan biserno roze hajlajter. Praktično pakovanje sa ogledalcetom je pogodno za putovanja.

rumenilo
Foto: Instagram @revolutionbeautyserbia

 

Kremasto rumenilo je odličan izbor za osobe sa suvom kožom, jer je ne isušuje i pruža dodatnu hidrataciju. Nanosi se sunđerom ili prstima i licu daje prirodni sjaj, a koža izgleda sveže i baršunasto.

Tečno i rumenilo u gelu odgovara svim tipovima kože. Može se koristiti i kao podloga za rumenilo u prahu ili kamenu, ili se nanosi preko tečnog pudera.

Osobe sa normalnom kožom, prilikom izbora vrste rumenila, neće pogrešiti za koju god teksturu da se odluče.

 

Koja je boja mog tena

Osobe sa svetlijom kožom (namerno kažemo osobe, a ne dame, jer rumenila sve više koriste i muškarci) treba da biraju nežne ružičaste tonove, kao i boju breskve, jer će tada izgledati najsvežije. Onima koji imaju tamniji ten i maslinastu boju kože, najbolje pristaju zlatne i bakarne nijanse. Ukoliko ne možeš tačno da odrediš koja je boja tvog tena, onda odaberi zagasito roze nijansu rumenila, jer ona lepo stoji svima.

 

Trikovi profesionalnih šminkera

Profesionalci boju rumenila određuju prema tonu kože, koji se kroz podton reflektuje na površini. Ton može biti topao, hladan i neutralan, a menja se prema godišnjim dobima, odnosno izloženosti suncu. Međutim, podton se ne menja nikada. Postoji nekoliko načina da se utvrde ton i podton, a najjednostavnije je pogledati vene na rukama.

rumenilo
Foto: Instagram @revolutionbeautyserbia

 

Topao ton: Ukoliko su vene zelene boje, koža ima topao ton. To znači da lako dobija boju i taman ten leti. Takođe, to znači da koža ne gori na suncu, a da se podtonovi kreću od žute do maslinasto zelene, što i čini ten toplim. Rumenila koja najviše odgovaraju toplom tonu su narandžaste i bronzane nijanse, te tamnije smeđe boje. Preporučujemo paletu rumenila REVOLUTION MAKEUP Hot Spice.

 

Hladan ton: Osobe koje lako izgore na suncu, te slabo crne ili ne crne uopšte, imaju hladan podton kože. Vene na unutrašnjoj strani zgloba ruke kod njih su plave, skoro ljubičaste boje. Neki neutralni tonovi kože takođe naginju ka hladnom tonu. Tim osobama najbolje pristaju pink i roze nijanse rumenila. Naša preporuka je mat rumenilo I HEART REVOLUTION Heartbreakers Independent sa dve nijanse ružičastih tonova.

 

Neutralan ton: Ukoliko tvoje vene nisu ni zelene ni plave, ili ne možeš da utvrdiš tačnu boju, jer nemaš ni maslinaste, pa ni blede ili roze tonove kože – imaš neutralan ton. U tom slučaju, rumenila koja treba da tražiš su boje kajsije ili breskve. Neutralni tonovi kože su više prilagodljivi od hladnih i toplih, te osobe koje spadaju u ovaj tip, najlakše pronalaze odgovarajuće rumenilo. Za postizanje izuzetne pigmentacije i postojanosti preporučujemo mat rumenilo I HEART REVOLUTION Heartbreakers Brave

 

Zašto je važna četka za rumenilo

Rumenilo je lako naneti. Za početak, neophodna je četka za rumenilo. I to ne bilo kakva. Kako da izabereš pravu, pročitaj u tekstu Mala škola makeup-a: čemu služi koja četkica.

Foto: Instagram @blushprofessionalserbia

 

Četka za rumenilo može da bude izrađena od prirodne dlake ili sintetike. Naš savet je da izabereš profesionalne četkice za lice, jer su kvalitetnije i duže će trajati. Uz njih ćeš proizvod iskoristiti na najbolji način. Četkice koje se dobijaju uz rumenilo treba izbegavati, jer uglavnom nisu odgovarajuće veličine.

 

Kako i gde nanosimo rumenilo

Proizvod pokupi na četkicu u maloj količini, blago se nasmej i nanesi rumenilo na same jagodice. Pri nanošenju rumenila, miluj svoje lice četkicom, držeći je na kraju drške, bez velikog pritiskanja lica.

Ako je potrebno nadogradi proizvod. Mnogo je lakše postepeno pojačavati boju, nego u startu preterati, pa raditi sve iz početka. Prava mera pri nanošenju rumenila je ključna za efektan krajnji rezultat.

Laganim pokretima, širokom četkicom pređi preko vrha obraza, potezom na gore. Rumenilo je naneto pravilno, ako se boja stapa sa bojom lica. Intenzitet odredi prema tenu, boji očiju i usana. 

Foto: Freepik

 

Koristi rumenilo kao profesionalac

Još jedan trik kojim se služe profesionalni šminkeri jeste nanošenje rumenila prema obliku lica. Nije svejedno da li imaš okruglo, četvrtasto, ovalno, trouglasto ili izduženo lice. Reč je o malim trikovima koji profesionalne šminkere čine majstorima svog zanata.

 

Okruglo lice je najšire u obrazima, ali je široko koliko i dugo. Ukoliko imaš okruglo lice, nanesi rumenilo više na obraze ka slepoočnicama, a manje na delu obraza ka nosu. Tako će lice izgledati vitkije. Za dodatno izduživanje lica, nanesi malo rumenila i na bradu.

Četvrtasto lice zahteva nanošenje rumenila od središnje linije oka u pravcu slepoočnica, zatim malo ka čelu i bradi, da bi se ublažio četvrtasti oblik. Kao da radiš blago konturisanje, crtajući broj 3 po ivici lica.

Ovalno lice, kada je čelo šire od brade, a jagodice izražene, priželjkuje nanošenje rumenila na najistaknutiji deo obraza i blago povlačenje četke ka slepoočnicama. Za ovaj oblik šminkeri kažu da je idealan. Međutim, profesionalci će svako lice učiniti privlačnim uz samo malo trikova.

Trouglasto ili srcoliko lice odlikuju široko čelo i izražene jagodice, sa suženjem ka bradi. Rumenilo se na takvom licu nanosi na jagodice sa širim delom ka liniji kose, te stvara balans između šireg čela i ostatka lica.

Izduženo ili duguljasto lice traži rumenilo ispod spoljnih uglova očiju, tik na jagodice i nanosi se niže od linije vrha nosa. Na taj način širina koja je jednaka između jagodica i vilične kosti se smanjuje, a lice čini širim i otvorenijim. 

 

Uloga rumenila pri šminkanju je da pruži prirodnu svežinu licu. Zlatno pravilo glasi: „manje je više“. Nanošenjem rumenila u maloj količini, i kada želiš da postigneš prirodan, i efektan makeup look, lice će zablistati i izgledaće lepše. Nikada ne preskači ovaj korak, jer je lice uvek lepše kada je rumeno.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)