Kako ukloniti mitisere na najefikasniji način

Ah ti mitiseri! Svi smo se barem jednom susreli sa njima i sigurno se zapitali kako ukloniti mitisere. Odmah da kažemo: ceđenje nije dobro rešenje, ali postoji nekoliko efikasnih načina. U nastavku pišemo upravo o njima, kao i o tome kako da pojavu akni svedemo na minimum.

Kako ukloniti mitisere
Foto: Freepik

 

Pre nego što damo odgovor na pitanje kako ukloniti mitisere, važno je da objasnimo kako oni uopšte nastaju.

 

Šta su mitiseri

Mitiseri ili komedoni su vrsta akni, koje se najčešće javljaju na licu: čelu, nosu i bradi, odnosno T zoni. U porama naše kože nalaze se folikuli dlaka i lojne žlezde, koje proizvode sebum. Kada dođe do pojačanog lučenja lojnih žlezda, višak sebuma u kontaktu sa bakterijama, prašinom, ostacima šminke i drugim nečistoćama, stvara „čep” u porama. Ukoliko se taj „čep” pojavi na površini kože, u kontaktu sa vazduhom, odnosno kiseonikom, dobija crnu boju. Upravo te crne tačkice na koži predstavljaju mitisere.

Za razliku od drugih akni, mitiseri ne stvaraju upalne procese na koži i nisu bolni na dodir, pa su i manje problematični. Ipak, oni nas jednako nerviraju kao i crvene bubuljice, jer mogu biti i te kako vidljivi.

Najčešći razlozi za nastanak mitisera su: 

  • neadekvatno čišćenje kože lica;
  • hormonske promene (usled stresa, u toku menstruacije, trudnoće i sl.);
  • genetske predispozicije (poput tipa kože);
  • pogrešan način ishrane.

Na većinu ovih uzročnika možemo uticati i samim tim smanjiti pojavu mitisera. Pravilnom negom lica, koja je prilagođena vašem tipu kože, i redovnim čišćenjem lica u velikoj meri se može sprečiti pojava mitisera. Takođe, promena loših životnih navika, izbegavanje stresnih situacija, te izbalansirana ishrana i zdravi obroci značajno utiču na izgled i zdravlje naše kože.

 

Kako ukloniti mitisere 

Pored odlaska u kozmetički salon na tretman čišćenja lica, postoji i nekoliko efikasnih metoda za uklanjanje mitisera kod kuće.

Prvenstveno, tu su čuvene peel-off, ili crne maske za čišćenje lica, koje se veoma lako koriste. Naročito se preporučuju osobama sa masnom kožom, jer se na njihovom licu češće javljaju crne tačkice. Ovi proizvodi kao glavni sastojak sadrže aktivni ugalj, koji čisti pore i koristi se za tretmane detoksikacije kože. Redovnim korišćenjem ovih maski, uz adekvatnu svakodnevnu negu lica, mogu se ukloniti skoro svi mitiseri sa površinskih slojeva kože.

Kako ukloniti mitisere
Foto: Freepik

 

Peel-off maske se lako nanose na lice, najbolje pomoću silikonskih kozmetičkih četkica. A još lakše uklanjaju. Nakon što se maska osuši i na koži stvori tanak film nalik foliji, dovoljno je laganim pokretom povući „foliju” od korena brade prema gore. Potom je potrebno isprati lice vodom i naneti umirujuću, hidratantnu kremu.

Naša preporuka je da u nedeljnu rutinu nege uvrstite Revuele No Problem peel-off masku za čišćenje lica, koja efikasno uklanja akne i mitisere, ostavljajući kožu čistom i svilenkasto nežnom. Aktivni ugalj, koji je glavni sastojak ovog proizvoda, povećava efekat čišćenja kože, upija nečistoće i toksine, nežno čisti pore, uklanja višak sebuma i mrtve ćelije kože. Maska je, takođe, obogaćena jonima cinka i srebra, koji imaju antibakterijska svojstva, regulišu lučenje sebuma iz lojnih žlezda i sprečavaju pojavu novih akni i mitisera.

 

Kako ukloniti mitisere kod kuće kao profesionalac

Osim peel-off maski, za uklanjanje mitisera mogu se koristiti i drugi proizvodi. Ukoliko imate manji broj mitisera na licu, efikasno ih možete ukloniti i pomoću kozmetičkog instrumenta koji se zove komedokvečer. U pitanju je metalni štapić, koji najčešće ima krajeve u obliku kukica. Profesionalni kozmetičari ovaj pribor koriste prilikom tretmana lica za ceđenje bubuljica. Zahvaljujući praktičnom obliku, pomoću ovog instrumenta se lako dopire do teško pristupačnih delova lica i najmanjih mitesera, koji se pravilnom primenom lako uklanjaju. Više o načinu upotrebe komedokvečera, pisaćemo u nekom od narednih tekstova.

Mitiseri
Foto: Freepik

 

Mitiseri se mogu lako ukloniti i pomoću vakuum aparata. Ovu tehniku takođe primenjuju profesionalci, a zahvaljujući malim aparatima za kućnu upotrebu, svako od nas može biti sam svoj kozmetičar.

Naš predlog je da isprobate Spa Natural vakuum aparat za uklanjanje mitisera, koji ima snažnu usisnu moć i tri brzine rada. Efikasno uklanja mitisere, akne, odumrle ćelije kože i druge nečistoće. Aparat radi pomoću USB kabla, a u pakovanju se dobija šest različitih nastavaka koji omogućavaju lakši pristup određenim delovima lica.

Kako ukloniti mitisere na licu
Foto: Freepik

 

Kako ukloniti crne mitisere sa nosa

Kao što smo već rekli, mitiseri se najčešće javljaju na T zoni, a najvidljiviji su na nosu. Pored prethodno opisanih načina uklanjanja mitisera, ove crne tačkice možete lako eliminisati sa nosa pomoću tzv. peel-off trakica.

Naša preporuka: Beauty Formulas trakice za uklanjanje mitisera sa nosa na bazi aktivnog uglja. U pakovanju se nalazi šest komada za jednokratnu upotrebu. Trakica se lako koristi, tako što se zalepi na čistu, ali vlažnu kožu, odnosno nos i ostaviti da deluje 10-15 minuta. Potom se energičnim pokretom povuče sa jednog i drugog kraja ka sredini nosa, kako bi se odlepila. Nakon toga, potrebno je isprati kožu čistom vodom i naneti hidratantnu kremu.

kako ukloniti bubuljice i mitisere sa lica
Foto: Freepik

 

Na koji način vi uklanjate crne tačkice sa lica? Podelite sa nama vaše trikove.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)