Kako napraviti preliv za kosu protiv žutila

Većina plavuša se susrela sa problemom neželjenih žutih tonova na kosi. Jedno od rešenja jeste preliv za kosu protiv žutila. Saznajte kako da ga sami napravite.  

preliv za kosu protiv žutila
Foto: Freepik

 

Zašto se javljaju neželjeni žuti tonovi

Bez obzira da li sami farbate kosu u plavo, ili taj posao prepuštate profesionalcima, na kosi se mogu pojaviti neželjeni žuti tonovi. Obično se to dešava odmah nakon farbanja ili nakon nekoliko pranja. 

Kako biste izbegli ovu pojavu i dobijanje tamnije nijanse od željene, pre promene boje obratite pažnju na vašu prirodnu kosu. Koje je ona boje, kakav ima pigment i odsjaj? Da se ne biste neprijatno iznenadili rezultatima nakon farbanja, važno je da budete svesni karakteristika svoje kose. 

Koliko će kosa biti plava nakon farbanja zavisi od mnogih faktora. Prvi i veoma značajan jeste pigment vaše kose. Ukoliko ne možete precizno da ga odredite, konsultujte se sa svojim frizerom. U zavisnosti od pigmenta, za neke kose će biti potreban i blanš, jer sama farba nije dovoljna da „izvuče boju”. Za dobijanje prelepe plave kose, najproblematičniji je crveni pigment. Upravo takav najčešće imaju ljudi sa našeg podneblja.  

protiv zutila
Foto: Freepik

 

Drugi bitan faktor jeste boja kose. Vaša prirodna boja postupak farbanja može mnogo da olakša ili oteža. Što je kosa svetlija, dobićete svetliju i lepšu nijansu plave, dok je postupak farbanja u plavo znatno teži kod prirodno crne kose. Prirodnim plavušama je dovoljna samo kvalitetna farba sa platinastom nijansom kako bi dobile željeni ton. Za posvetljivanje tamne kose neophodno je najpre koristiti blanš. Međutim, kod prirodno tamne kose, a naročito one sa crvenim pigmentom, postoji mogućnost dobijanja neželjenih žutih tonova. Zato tu na scenu stupa preliv za kosu protiv žutila.

Treća, takođe veoma bitna karakteristika, jeste stanje i kvalitet kose. Farbanje zdrave kose daje najbolje rezultate, a da bi vaša kosa bila zdrava, potrebna joj je redovna i pravilna nega

 

Postoji li način da se spreči pojava neželjenih tonova 

Ukoliko se farbate kod kuće, birajte kvalitetnije farbe, koje imaju bolju moć pokrivanja. Ako bojenje kose prepuštate frizerima, proverite koje farbe oni koriste. Ukoliko niste sigurni u njihov izbor, a niste dovoljno vešti da se sami ofarbate, proverite da li je u tom salonu dozvoljeno da donesete svoju farbu. 

preliv za plavu kosu
Foto: Freepik

 

Kod odabira farbe za kosu, važno je da vodite računa o nekoliko stvari. Svaka boja ima svoju nijansu i ton. Nijansa određuje boju, odnosno, koliko će ona biti tamna ili svetla, dok ton definiše kakav će odsjaj imati kosa. Prilikom kupovine farbe posebno obratite pažnju na ton, jer on je od krucijalnog značaja kada se farbate u plavo. Pročitajte tekst „Kako odabrati pravu farbu za kosu” i pri kupovini manje pažnje posvetite samom dizajnu pakovanja, a više sastavu i brojevima koji definišu boju. 

Prvi broj koji se nalazi na pakovanju (ispred tačke ili crte) označava nijansu, dok drugi broj (iza tačke, odnosno crte) označava ton. Šta konkretno koji broj predstavlja pogledajte u tabeli.  

 

boje za farbe

 

Ponekad odabir prave farbe za kosu nije dovoljan. Zato postoje aditivi koji se koriste kao korektori i toneri za neutralisanje neželjenog odsjaja. Oni mogu i da poboljšaju intenzitet i sjaj boje, te da obezbede bolje pokrivanje sedih. Ovi preparati se dodaju direktno u boju, kako bi se izbegla pojava neželjenih tonova prilikom farbanja. Mogu se mešati sa svim bojama za kosu. Za primenu ovih proizvoda nije potrebno dodatno umeće i znanje. Dovoljno je da sadržaj kesice pomešate sa farbom (i hidrogenom).  

 • ARDELL Color Solutions Unred se koristi kao dodatak farbi za smanjenje i eliminisanje crvenih i narandžastih tonova. Ujedno usporava i otežava ispiranje boje nakon farbanja.  
 • ARDELL Color Solutions Red Gold Corrector Plus se dodaje farbi kako bi se neutralisali bakarni i zlatni tonovi. Aditiv istovremeno pojačava sjaj boje i čini ga dugotrajnijim.  

 

Šta je preliv za kosu

Čak i ako izaberete dobru farbu, ukoliko imate izuzetno jak crveni ili narandžasti pigment, može se desiti da umesto bisernoplave, dobijete žutu kosu. Preliv za kosu je prva pomoć u otklanjanju neželjenih tonova nakon farbanja. On ne može da posvetli nijansu kose, već samo da promeni i koriguje ton boje, neutrališući žute i narandžaste tonove na kosi. Može da koriguje manje nepravilnosti u boji, te da osveži i obnovi boju kose između dva farbanja. 

plava kosa bez zutila
Foto: Pexels

 

Brinete i crnokose preliv često koriste za obnavljanje boje na celoj dužini. Na taj način se osvežava boja, a kosa izgleda prirodnije i ostaje sjajna do sledećeg redovnog farbanja. Takođe, preliv može da se koristi i za farbanje izrastka, ukoliko ne menjate nijansu za više od jednog tona i nemate sede vlasi. Ukoliko koristite šampone za farbanu kosu, rezultati farbanja pomoću preliva mogu da traju i do četiri nedelje.   

Na izblajhanoj plavoj kosi, preliv se može koristiti za dobijanje pepeljaste, pink ili ljubičaste kose. Preliv za kosu protiv žutila je namenjen za neutralisanje neželjenih žutih tonova. Za tu namenu se koriste pepeljaste, biserne i ljubičaste nijanse preliva. 

Na tržištu su prelivi dostupni kao gotov proizvod, na bazi amonijaka, ali vrlo jednostavno možete da ih napravite sami kod kuće i prilagodite željenom tonu. 

 

Kako napraviti preliv za kosu od farbe

Iako postoje kao zasebni proizvodi, prelivi zbog svog sastava nisu pogodni za čestu upotrebu. Zato predlažemo da ih sami napravite uz pomoć farbe. Postoji nekoliko načina. Predstavljamo dva najbrža i najjednostavnija za pravljenje i primenu. 

 

Preliv za mokru kosu

Za ovaj preliv vam je potrebno:

 • Farba za kosu;
 • Hidrogen 6%;
 • Šampon;
 • Voda u maloj količini (oko 10 ml).

Pomešajte jednake količine prva tri sastojka i dodajte malo vode, da smesa ne bi bila pregusta. Ovaj preliv se nanosi i utrljava na mokru kosu, koju ste prethodno oprali šamponom, kako bi se otvorila kutikula dlake. Potrebno je ostaviti ga da deluje neko vreme (5-30 minuta, u zavisnosti od boje kose i rezultata koji želite da postignete). 

preliv za kosu
Foto: Freepik

 

Preliv za mokru ili suvu kosu

Ovaj preliv se pravi na sličan način kao i prethodni, s tim što se može koristiti i na suvoj kosi. Potrebno je pomešati jednake količine:

 • Farbe za kosu i
 • Hidrogena 3%. 

Ovaj preliv za kosu se ne razređuje vodom niti šamponom. Nanosi se na celu dužinu kose ili samo na izrastak i ostavi da deluje. Optimalno vreme je 15-20 minuta, a po potrebi je dozvoljeno ostaviti da deluje duže ili kraće od toga. Npr. za pokrivanje izrastka prirodnim plavušama je često dovoljno 5-10 minuta, dok brinete i crnokose mogu da „drže” preliv i do 30 minuta. 

 

Preliv za kosu protiv žutila 

Sivi preliv za kosu može da neutrališe i koriguje ton bez daljeg posvetljivanja. Osim što uklanja žute tonove, poboljšava sjaj i izgled kose. 

Preliv za kosu protiv žutila se pravi na isti način kao i bilo koji drugi. Važno je da vodite računa o nijansi i tonu farbe koju koristite. Da bi rezultati bili uspešni potrebno je osnovno znanje o zakonima boja i tome kako se one međusobno neutrališu. Najbolja neutralizacija tonova se postiže korišćenjem suprotne boje. Prisetite se spektra boja u obliku kruga: nasuprot žutoj nalazi se ljubičasta. Dakle, za suprotan efekat od žutog, koristite ljubičasti preliv za kosu

ljubicasti preliv za kosu
Foto: Freepik

 

Ukoliko želite da neutrališete narandžasto-riđe i crvenkaste tonove, birajte zelenkasti ili plavičasti preliv. Za uklanjanje žutila birajte farbe sa ljubičastim, pepeljastim i bisernim odsjajem, jer će one vašoj kosi dati hladan ton.   

 

Proizvodi za neutralisanje žutih tonova

Preliv za kosu protiv žutila je samo jedan metod za uklanjanje neželjenih tonova na plavoj kosi. Danas postoje i drugi, jednostavniji načini. Ukoliko već niste koristili prelive sam postupak pripreme i način primene, te vreme koje je potrebno da bi se dobili rezultati – može da deluje odbojno. 

bez zutila
Foto: Freepik

 

Najjednostavnija opcija je da koristite gotove anti-yellow proizvode za negu kose. Šamponi, maske, balzami i drugi preparati koji neutrališu neželjene tonove nakon farbanja, postaju sve popularniji. Lako se koriste, a daju efektne rezultate. Nemojte da vas iznenadi njihova boja, jer upravo u tome i jeste trik. Ljubičasti pigment u ovim proizvodima neutrališe žute nijanse na plavoj, sedoj i kosi sa pramenovima. 

 

Naša preporuka je da isprobate celu OSMO Silverising kolekciju… 

šampon za kosu protiv žutila balzam za kosu protiv žutila
Anti-Yellow šampon Balzam protiv žutih tonova
maska za kosu protiv žutila sprej za kosu protiv žutila
Violet maska za kosu Sprej za zaštitu i eliminaciju žutih tonova

 

… i da podelite sa nama vaša iskustva. 

 

Da li koristite proizvode za neutralizaciju neželjenih tonova ili sami pravite preliv za kosu?

 • Ostavite komentar
 • |
 • 0 komentar(a)