Ljubičasti šampon – tajna zavodljivih plavuša

Žene koje boje kosu u plavo više puta su nakon farbanja doživele neprijatnost u obliku neželjenih žutih i narandžastih tonova na kosi. Na sreću svih onih koji vole pepeljaste, platinaste i izrazito svetle nijanse, postoji jednostavno rešenje. U pitanju je tzv. ljubičasti šampon za plavuše. Poznat je i kao silver ili anti yellow šampon za kosu.

Anti-yellow šampon za kosu
Foto: Freepik

 

Iako je ljubičasti šampon za kosu sve češća tema na forumima, blogovima i drugim sadržajima na internetu, mnogi ipak ne znaju kako on zapravo deluje na kosu. Mi vam otkrivamo sve detalje o načinu primene i rezultatima pravilne upotrebe ljubičastog šampona.

 

Kome je potreban ljubičasti šampon

Bez obzira da li sami farbate kosu ili taj posao prepuštate profesionalnim frizerima, vrlo je moguće da nakon nekog vremena dođe do promene nijanse. Žene koje redovno farbaju kosu, vrlo dobro znaju koliko brzo se boja ispira i menja.

Većina plavuša se najmanje jednom susrela sa problemom neželjenih žutih tonova na kosi. Do ove pojave može doći i odmah nakon farbanja. Koju nijansu ćete dobiti bojenjem kose zavisi od nekoliko faktora. Pored prirodne nijanse kose, njenog pigmenta i kvaliteta, na krajnji rezultat u velikoj meri utiču i vrsta i nijansa farbe za kosu koja se koristi. Takođe, sama kombinacija hidrogena, blanša i boje, kao i način na koji se sprovodi tretman, mogu dovesti do pojave neželjenih tonova. Ukoliko nakon farbanja niste zadovoljni bojom, dobra vest je da možete brzo i lako da je ublažite. Zavodljive plavuše sada imaju svoje “tajno oružje” – ljubičasti šampon protiv žutila.

Takođe, postoje i balzami, maske, kreme i drugi proizvodi iz ove kolekcije za negu i stilizovanje kose. Mnogi proizvodi ovog tipa u nazivu sadrže anti yellow, što u bukvalnom prevodu sa engleskog znači protiv žute boje. Upravo to je njihova primarna uloga, da uklone neželjene žute tonove sa kose.

Ljubičasti šampon za neutralisanje žutih tonova na kosi
Foto: Freepik

 

Kako deluje anti yellow šampon za kosu

Ljubičasti šampon za plavu kosu neutrališe žute i narandžaste tonove, na sličan način kao što zeleni korektor prikriva crvene bubuljice na licu. Popularan naziv šampona potiče od boje pigmenta samog proizvoda, koja na kosu deluje kao toner, odnosno korektor boje. Ljubičasti pigment ublažava žute nijanse na kosi, dajući im pepeljasto-srebrni odsjaj.

Ukoliko se pitate kakve veze imaju ljubičasta i žuta boja, odgovor je vrlo jednostavan. U pitanju je jedno od osnovnih pravila i zakona o slaganju boja. Ova tema je mnogima poznata sa časova likovnog o teoriji boja. Prisetite se čuvenog kruga sa primarnim i sekundarnim bojama, kao i nijansi koje se nalaze na suprotnim stranama. Naspramne boje se mešanjem međusobno “poništavaju”, odnosno jedna drugoj ublažavaju intenzitet. Na taj način žuti pramenovi pomoću ljubičastog šampona dobijaju lep srebrni (en. silver) odsjaj. Zbog tog efekta se ovaj proizvod za kosu, namenjen plavušama, često naziva i silver šampon.

Koliko će intenzitet biti ublažen zavisi od količine boje koja se dodaje i tu treba biti oprezan. Mešanjem suprotnih boja u velikoj količini dolazi do potpuno drugog efekta – stvaranja crne, smeđe ili tamnosive nijanse. Dakle, ljubičasti šampon nije svemoćan, posebno ako se pogrešno primenjuje.

Kako deluje ljubičasti pigment na žutu boju
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako se koristi ljubičasti šampon

Za razliku od klasičnog, ljubičasti šampon je pre svega namenjen plavušama. Koristi se za neutralisanje, posvetljivanje i ublažavanje intenzivnih tonova žute i narandžaste boje na plavoj, farbanoj i sedoj kosi. Efekat ublažavanja boje se ne postiže na tamnoj kosi koja je hemijski tretirana, kao ni na kosi koja nije farbana.

Za razliku od klasičnih šampona, kod ovog je potrebno da vodite računa o tome koliko dugo “stoji” na kosi. U suprotnom nećete postići željeni efekat. Da bi ljubičasti šampon delovao neutrališuće na žute pramenove potrebno je ostaviti proizvod na kosi da deluje nekoliko minuta. Tačno vreme je propisano na samom uputstvu i može se razlikovati kod šampona različitih proizvođača. Najčešće je dovoljno 3-5 minuta. Takođe, veoma je važno da šampon ne stoji predugo na kosi, jer to može dovesti do pojave tamnosivih i braon, pa čak i ljubičastih tonova.

Ljubičasti šampon ne bi trebalo koristiti kao zamenu za regularan, prilikom svakog pranja kose. Iako i on efikasno čisti kožu glave i kosu, to nije njegova primarna uloga. Ovaj proizvod je obogaćen sastojcima koji intenzivno deluju na samu boju. Ukoliko se koristi prečesto može dovesti do blagog isušivanja vlasi. Zbog toga je pravilna nega kose nakon upotrebe ljubičastog šampona obavezna.

Ljubičasti šampon za plavuše
Foto: Freepik

Kako vi uklanjate neželjene tonove sa kose? Da li ste koristili šampone i balzame sa ljubičastim pigmentom za neutralisanje žute boje? Podelite sa nama svoje impresije.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)