Ljubičasti šampon – tajna zavodljivih plavuša

Žene koje boje kosu u plavo više puta su nakon farbanja doživele neprijatnost u obliku neželjenih žutih i narandžastih tonova na kosi. Na sreću svih onih koje vole pepeljaste, platinaste i izrazito svetle nijanse, postoji jednostavno rešenje. U pitanju je tzv. ljubičasti šampon za plavuše. Poznat je i kao silver ili anti yellow šampon za kosu.

Anti-yellow proizvodi za kosu
Foto: Freepik

 

Iako je ljubičasti šampon za kosu sve češća tema na forumima, blogovima i drugim sadržajima na internetu, mnogi ne znaju kako on zapravo deluje na kosu. Mi vam otkrivamo sve detalje o načinu pravilne primene i rezultatima upotrebe ljubičastog šampona.

 

Kome je potreban ljubičasti šampon

Bez obzira da li sami farbate kosu ili taj posao prepuštate profesionalnim frizerima, vrlo je moguće da nakon nekog vremena dođe do promene nijanse. Žene koje redovno farbaju kosu, vrlo dobro znaju koliko brzo se boja ispira i menja. Većina plavuša se najmanje jednom susrela sa neželjenim žutim i narandžastim tonovima na kosi. Sasvim je normalno da se nakon farbanja boja ispira, gubi sjaj i intenzitet. Usled toga najčešće se na blajhanoj i plavoj kosi javljaju žućkasti tonovi. Ukoliko ih ne volite, ljubičasti šampon je kao stvoren za vas.

Ljubičasti šampon za kosu
Foto: Freepik

 

Do pojave neželjenih žutih tonova može doći i odmah nakon farbanja. Koju nijansu ćete dobiti bojenjem kose zavisi od nekoliko faktora. Pored prirodne nijanse kose, njenog pigmenta i kvaliteta, na krajnji rezultat u velikoj meri utiču i vrsta i nijansa farbe za kosu koja se koristi. Takođe, sama kombinacija hidrogena, blanša i boje, kao i način na koji se sprovodi tretman, mogu dovesti do pojave neželjenih tonova. Ukoliko nakon farbanja niste zadovoljni bojom, dobra vest je da možete brzo i lako da je ublažite. Više ne morate da koristite preliv za kosu protiv žutila ili da se ponovo farbate, kako biste neutralisali neželjene nijanse. Plavuše sada imaju svoje „tajno oružje” koje im pomaže da budu još zavodljivije – ljubičasti šampon protiv žutila.

Takođe, postoje i balzami, maske, kreme i drugi proizvodi iz ove kolekcije za negu i stilizovanje kose. Mnogi proizvodi ovog tipa u nazivu sadrže anti yellow, što u bukvalnom prevodu sa engleskog znači protiv žute boje. Upravo to je njihova primarna uloga, da uklone intenzivne žute tonove sa kose.

Ljubičasti šampon za neutralisanje žutih tonova na kosi
Foto: Freepik

 

Kako deluje anti yellow šampon za kosu

Ljubičasti šampon za plavu kosu neutrališe žute i narandžaste tonove, na sličan način kao što zeleni korektor prikriva crvene bubuljice na licu. Popularan naziv šampona potiče od boje pigmenta samog proizvoda, koja na kosu deluje kao toner, odnosno korektor boje. Ljubičasti pigment ublažava žute nijanse na kosi, dajući im pepeljasto-srebrni odsjaj.

Ukoliko se pitate kakve veze imaju ljubičasta i žuta boja, odgovor je vrlo jednostavan. U pitanju je jedno od osnovnih pravila o slaganju boja. Ova tema je mnogima poznata sa časova likovnog o teoriji boja. Prisetite se čuvenog kruga sa primarnim i sekundarnim bojama, kao i nijansi koje se nalaze na suprotnim stranama. Naspramne boje se mešanjem međusobno „poništavaju”, odnosno jedna drugoj ublažavaju intenzitet. Na taj način žuti pramenovi pomoću ljubičastog šampona dobijaju lep srebrni (en. silver) odsjaj. Zbog tog efekta se ovaj proizvod za kosu, namenjen plavušama, često naziva i silver šampon.

Koliko će intenzitet biti ublažen zavisi od količine boje koja se dodaje i tu treba biti oprezan. Mešanjem suprotnih boja u velikoj količini dolazi do potpuno drugog efekta – stvaranja crne, smeđe ili tamnosive nijanse. Dakle, ljubičasti šampon nije svemoćan, posebno ako se pogrešno primenjuje.

Kako deluje pigment na žutu boju
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako se koristi ljubičasti šampon

Opšta preporuka je da se ljubičasti šampon upotrebljava jednom nedeljno. Ne bi ga trebalo koristiti za svakodnevno pranje kose, ili kao zamenu za regularan šampon, prilikom svakog pranja. Iako i on efikasno čisti kožu glave i kosu, to nije njegova primarna uloga. Ovaj proizvod je obogaćen sastojcima koji intenzivno deluju na samu boju. Ukoliko se koristi prečesto može dovesti do isušivanja vlasi i kože glave. Suva kosa je gruba, brže se mrsi i lako puca, pa joj je potrebna posebna nega kako bi se oporavila.

Prilikom upotrebe ovog šampona potrebno je da vodite računa o tome koliko dugo „stoji“ na kosi. U suprotnom nećete postići željeni efekat. Da bi ljubičasti šampon delovao neutrališuće na žute pramenove potrebno je ostaviti proizvod na kosi da deluje nekoliko minuta. Tačno vreme je propisano na samom uputstvu i može se razlikovati kod šampona različitih proizvođača. Najčešće je dovoljno 3-5 minuta. Veoma je važno da šampon ne stoji prekratko, ali ni predugo na kosi, jer to može dovesti do pojave tamnosivih i braon, pa čak i ljubičastih tonova.

Zbog veoma intenzivnog ljubičastog pigmenta, preporuka je da prilikom upotrebe ovih šampona nosite rukavice. Na taj način ćete zaštiti ruke i sprečiti da se ljubičasta boja zadrži na koži ruku i noktima.

Za razliku od klasičnog, ljubičasti šampon je pre svega namenjen plavušama. Koristi se za neutralisanje, posvetljivanje i ublažavanje intenzivnih tonova žute i narandžaste boje na plavoj, farbanoj i sedoj kosi. Efekat ublažavanja boje se ne postiže na tamnoj kosi koja je hemijski tretirana, kao ni na kosi koja nije farbana. Dakle, ako imate plave pramenove na tamnoj kosi i koristite ljubičasti šampon – efekat će biti vidljiv samo na pramenovima.

 

Nega kose nakon primene ljubičastog šampona

Pravilna nega kose nakon upotrebe ljubičastog šampona je obavezna. Ne zaboravite da svaki put koristite balzam za kosu. On će olakšati raščešljavanje i kreiranje željene frizure. Jednom nedeljno nahranite kosu odgovarajućom vitaminskom maskom, a s vremena na vreme uradite i tretman dubinske hidratacije kose.

Ljubičasti šampon za plavuše
Foto: Freepik

 

Kako vi uklanjate neželjene tonove sa kose? Da li ste koristili šampone i balzame sa ljubičastim pigmentom za neutralisanje žute boje? Podelite sa nama svoje iskustvo i trikove za zavodljiv izgled.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)