Kako odabrati pravu farbu za kosu

Ne, ovo nije tekst o tome kako da odaberete pravu boju kose shodno svom tenu. Svi znamo da to nije uvek pitanje objektivnih kriterijuma, već se često pitaju i oni subjektivni. Zato mnoge žene nose nijanse koje ne pristaju njihovom tenu, ali pristaju njihovoj slici savršene kose.

 

Podjednako važna je i odluka koju farbu za kosu ćete odabrati. Pritom, ne mislimo samo na boju, već na sam kvalitet i brend farbe. Postoje brojne opcije, koje se međusobno razlikuju po nekoliko izuzetno važnih kriterijuma, a u nastavku vam donosimo 6 takvih kriterijuma koji vam mogu pomoći da pronađete idealnu farbu.

 

1. Seda kosa

Ukoliko je vaša kosa izrazito seda, biće vam potrebne farbe koje odlično prikrivaju sedu kosu. To znači da one moraju biti postojane i da se ne smeju brzo ispirati. Ispiranje će u velikoj meri zavisiti od same boje, ali i od kvaliteta farbe koju koristite. Zato birajte kvalitetnije farbe, koje će se duže zadržati na vašoj kosi, kako biste izbegli prečesto farbanje.

 

2. Stanje vašeg temena

Zdrava koža glave jedan je od glavnih preduslova zdrave i lepe kose. Kod farbanja, teme mora biti u dobrom stanju, pošto farba može da nadraži čak i potpuno zdravo teme. Ukoliko imate bilo kakav problem sa temenom, najbolje je odložiti farbanje dok se stanje ne poboljša, odnosno posavetovati se sa dermatologom (oko tretmana temena) i frizerom (oko farbanja). Čak i zdravo teme može, tokom farbanja, reagovati peckanjem, što može biti samo privremena reakcija, ali može značiti i da je farba za vas prejaka. Zato pažljivo osluškujte reakcije svog organizma i shodno njima reagujte.

 

3. Stanje vaše kose

Od kvaliteta i teksture vaše kose može zavisiti kako će ona reagovati na farbu. Zdrava i negovana kosa će lepše „primiti” boju jer će dlaka lakše da se „otvori”, dok suva ili oštećena kosa mogu, neadekvatnom primenom ili izborom farbe, postati još suvlje ili oštećenije. U slučaju da se brinete kako će vaša kosa podneti farbu, birajte one koje su obogaćene prirodnim uljima, kako bi se kosa istovremeno i bojila i hranila. Isto tako, farbe bez amonijaka su blaže prema kosi od onih koje ga imaju.

 

4. Koliko trajne rezultate želite?

Želite novu boju kose za žurku ili proslavu? Ili možda neko trajnije rešenje? Od odgovora na ova pitanja zavisiće da li ćete birati polutrajne ili trajne farbe za kosu. U prvom slučaju, možete birati polutrajne, možda čak i neke smelije nijanse, znajući da će se uskoro isprati. Sa druge strane, ako želite trajan rezultat, onda birajte i trajne farbe. Polutrajne mogu poslužiti i za period između dva farbanja, kada želite da prekrijete izrastak ili osvežite boju, odnosno produžite period između dva farbanja.

 

5. Sastojci farbe

Na svakoj farbi, sa jako dobrim razlogom, stoji upozorenje da je najpre farbu potrebno da testirate na svojoj koži, kako biste saznali da li ste na istu alergični. Iako može zvučati kao još jedno od bezbroj uputstava kojih se ne pridržavamo, ovo nije takvo; njega se pridržavajte, jer alergijske reakcije na farbe mogu imati ozbiljne i dalekosežne posledice. Pažljivo ispitajte sastojke farbe tako što ćete malu količinu staviti na mali deo svoje kože, a potom pratite kako ona na njega reaguje.

 

6. Kakav krajnji rezultat želite?

Impulsivno ste odlučili da se ofarbate. Otišli ste u supermarket i spremni ste da zgrabite prvu farbu koja se uklapa u vašu viziju vaše buduće frizure. Ma koliko bili nestrpljivi, ovaj korak zahteva obaveštenost. Naime, komercijalne ili takozvane „drugstore” farbe za kosu mogu delovati privlačno, zato što se lakše doziraju i razvijaju, odnosno nanose. Takođe, one su dostupnije, pošto ih možete pronaći u svakoj prodavnici robe široke potrošnje. Međutim, da li znate da su ove farbe generalno prilično skuplje od profesionalnih? Za dužu kosu neretko će vam biti potrebne i do dve farbe, a za isti novac možete kupiti profesionalnu farbu (uključujući i hidrogen) koja će vam mnogo duže trajati. Ipak, najvažnija razlika između korišćenja komercijalnih i profesionalnih farbi za kosu vidi se dugoročnim korišćenjem istih. Za sjajnu, zdravu kosu koja sa ponosom nosi svoju boju, preporučljive su profesionalne farbe.

 

Kako birate farbe za kosu? Da li slušate preporuke? Da li volite da isprobavate različite brendove ili se držite onih proverenih? Podelite sa nama u komentarima!

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)