Izlivanje noktiju i nadogradnja – u čemu je razlika

Izlivanje noktiju je tehnika promene dužine i oblika prirodnog nokta, koja je danas široko rasprostranjena. Zastupljena je u svim kozmetičkim i mnogim frizerskim salonima.   

Izlivanje noktiju
Foto: Freepik

 

Osetljivi, tanki i nokti skloni listanju i pucanju, teško će dostići željenu dužinu prirodnim putem. Najbolje rešenje za njih je produžavanje pomoću različitih manikir tehnika. Danas su najrasprostranjenije: izlivanje, ojačanje prirodnih noktiju i nadogradnja tipsama.

Nadogradnja noktiju je širi i opšti pojam za tehniku povećanja dužine nokta. Iako podrazumeva sva tri postupka, u svakodnevnom govoru su se ustalili razdvojeni termini.  

 

Pogled unazad

Dugi nokti su kroz istoriju bili simbol prestiža i bogatstva. Ženama iz radničke klase dugi nokti nisu bili samo nedostupni, nego su im i smetali prilikom obavljanje fizičkih poslova.

Još su stare Egipćanke, kao statusni simbol, nosile lažne duge nokte, napravljene od kosti, slonovače, pa čak i od zlata. Materijali koji se danas koriste za produžavanje nokta su znatno lakši i jeftiniji. Zahvaljujući razvijenim tehnikama i tehnologijama u oblasti manikira, dugi nokti su danas dostupni svima, po pristupačnim cenama. 

Sam postupak i materijali koji se upotrebljavaju za ekstenzije doživeli su velike promene. Tolike da je gotovo nemoguće razlikovati prirodno duge nokte od nadograđenih. 

Izlivanje noktiju
Foto: Instagram @krsticmilankrstic

 

Produžavanje noktiju je idealno rešenje za žene, ali i muškarce koji su polomili i oštetili jedan ili više noktiju. Kao i za one koji žele instant rešenje za posebne prilike, jer nemaju vremena da čekaju da prirodni nokti dostignu željenu dužinu. Naravno, nadogradnja je, na prvom mestu, namenjena svim damama koje vole duge i lepo oblikovane nokte.

Nadograđeni ili izliveni nokti su otporniji od prirodnih. Savremene tehnike produžavanja su namenjene i onima čiji su prirodni nokti tanki, osetljivi i lako lomljivi. Važno je da postavljanje i skidanje nadogradnje rade stručne osobe, jer će se na taj način izbeći oštećenja prirodnih noktiju, ili će ona biti svedena na minimum.  

 

Uticaj stomatološke industrije na razvoj manikira

Kao i mnogi izumi i nadogradnja noktiju je došla slučajno i neočekivano. Sve je počelo 1954. godine kada je zubar iz Filadelfije Frederik Slek (Frederick Slack) povredio i polomio svoj nokat. Došao je do genijalne ideje i nokat nadogradio zubarskim akrilom, koji je oblikovao na komadu folije. Nakon tri godine on i njegov brat Tomas Slek (Thomas Slack) su dalje razvili koncept nadogradnje i patentirali prve akrilne nokte.

Ovaj izum je doveo do razvoja potpuno nove tehnologije za nadogradnju noktiju. Krajem 70-ih dr Stjuart Nordstrom (Stuart Nordstrom) je osmislio profesionalni sistem za nadogradnju, koji se sastoji od tečnosti i akril praha. Upravo to je ono što se i danas koristi u izradi akrilnih noktiju.  

Nadogradnja noktiju kroz istoriju
Foto: Siennabyronbay

 

Inovacije u tehnologiji izrade noktiju dovele su do pojave danas nezamenjivog materijala za izradu dugih noktiju – gela. Prvu UV lampu za sušenje gela osmislio je Džejms Đuliano (James Giuliano) 1982. godine i koštala je 500 dolara. 

Gelovi za nokte pojavili su se početkom 80-ih godina u SAD. Međutim, nisu bili dovoljno uspešni. Nova manikir tehnika imala je mnoge nedostatke, tako da su krajem decenije sa tržišta povučeni svi tadašnji proizvodi. Finalna formula UV gela, kakvu danas poznajemo, osmišljena je 1993. godine. 

 

Šta je nadogradnja tipsama

Nadogradnja tipsama je metoda produžavanja noktiju, koja je starija od izlivanja. U prošlosti su se za ovu tehniku koristili različiti materijali koji su se lepili preko celog nokta. Danas su u upotrebi plastični nastavci, tzv. tipse, koje mogu biti različitih veličina, oblika, pa i boja. Samo ime potiče od engleskog naziva za vrhove prstiju (fingertips). Tako se u našem jeziku ustalio pojam tipse, jer se postavljaju na završetak nokta (prsta). 

Polovinom 20. veka pojavila se potreba za dugim i lepim noktima. U početku su se tipse pravile od bilo kog elastičnog materijala. Za nadogradnju su jedno vreme korišćeni odsečeni nokti. Oni su se lepili na krajeve prirodnih noktiju, pa su potom prekrivani komadićima papira. 

Ekstenzije za nokte predstavljale su ozbiljan i unosan posao u industriji lepote savremenih društava. Nošenje dugih noktiju je postalo široko rasprostranjeno 70-ih godina, kada se, zbog ove potrebe, otvara sve veći broj salona lepote. Tada su tipse bile veoma debele i tvrde, te nisu mogle dugo da traju.  

Od tada se tehnika i tehnologija izrade produžetaka za nokte razvijala vrtoglavom brzinom. Današnje tipse se izrađuju od posebne vrste plastike ABS, koja je tanka, nelomljiva i pogodna za obradu. 

 

Postupak nadogradnje tipsama

Za nadogradnju tipsama, pored svega onog što je potrebno za ojačavanje noktiju, neophodne su i tipse odgovarajuće širine i lepak za nokte. Potrebno je, najpre, pripremiti nokatnu ploču za nadogradnju. Zatim izabrati ili pripremiti širinu tipse koja odgovara noktu koji se produžava. Dakle, za svaki nokat posebno. Nakon toga se nanosi lepak na unutrašnji deo tipse i ona se lepi preko prirodnog nokta, obično na sam vrh. Sledi obrada nastavka i nanošenje gela, odnosno, akrila, preko cele dužine nokta i nadogradnje. Dekorisanje i nail art su poslednji korak.  

Nadogradnja noktiju tipsama
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Na taj način imaćeš lepe nokte željene dužine i boje, koji mogu da traju i do mesec dana. Ovakva nadogradnja se skida turpijanjem i odgovarajućim sredstvima za rastvaranje plastike.  

 

Šta je izlivanje noktiju

Izlivanje noktiju je novija metoda produžavanja prirodnog nokta. Obavlja se pomoću šablona i materijala koji se koriste za ojačavanje: akrila ili gela. Izlivanjem se ne menja samo dužina, već i oblik nokta. Bez obzira na to koliko su tvoji prirodni nokti kvalitetni i dugi, neke, danas izuzetno popularne forme moći ćeš da dobiješ samo izlivanjem noktiju. Zbog prelepih finalnih rezultata, za vrlo kratko vreme ova tehnika je dostigla veću popularnost od klasične nadogradnje.  

Nadogradnja noktiju pomoću šablona
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Postupkom izlivanja nokti se ujedno i ojačavaju. To ne znači da sloj gela ili akrila treba da bude predebeo. Naprotiv, izuzetno debeo sloj materijala za ojačavanje može dodatno da ošteti i oslabi prirodne nokte. Zato je važno da ojačavanje, izlivanje ili nadogradnju noktiju rade stručne osobe sa višegodišnjim iskustvom. Tako ćeš izbeći oštećenja prirodnog nokta. 

 

Postupak izlivanja noktiju

Kako i kod svakog manikira, dobra priprema je osnovni korak. Pored standardne obrade nokatne ploče, koriste se i odgovarajući preparati za pripremu noktiju. Potom se postavlja šablon, pa se preko nokta i šablona četkicom nanosi akril ili gel. Na taj način se pravi željena dužina i oblik. Zatim sledi sušenje, a potom se skida šablon. Sledeći korak je turpijanje i obrada izlivenog nokta, a nakon toga i dizajniranje.

 

Pribor za izlivanje noktiju 

Šabloni koji se koriste za izlivanje postavljaju se na prst, ispod prirodnog nokta. Sadrže precizno dizajniranu skalu koja olakšava određivanje dužine i oblika. Izrađuju se od papira, plastike ili aluminijuma.    

 

Akril koji se koristi za nokte sastoji se od dva dela: tečnog monomera i praškastog polimera. Dostupan je kao gradivni prah i u boji. Za sušenje akrila nisu neophodne UV i LED lampe, jer se suši u kontaktu sa vazduhom. Da bi se postigao visoki sjaj nokta neophodno je ispolirati površinu ili koristiti završni sloj. Akrilni nokti su čvrsti, izdržljivi, fleksibilni i potpuno bezbedni po zdravlje. Postupak skidanja je znatno jednostavniji nego kod gela. Za tu namenu se koriste odgovarajuća sredstva za uklanjanje akrila, ili aceton.  

 

Gel za izlivanje noktiju je toliko zastupljen da ne postoje kozmetički saloni koji ga ne koriste. Za razliku od akrila, ovaj materijal nema miris, ali je potrebno da se suši u UV lampi. Izlivanje noktiju gelom se radi na sličan način kao i akrilom. Proces skidanja je malo drugačiji, jer se gel uklanja isključivo turpijanjem.  

UV LED lampa za nadogradnju noktiju
Foto: Freepik

 

Izlivanje noktiju na nogama

Postupak izlivanja noktiju na nogama je isti kao i kod noktiju na rukama. Iako se ređe primenjuje, nije neizvodljivo nadograditi ili izliti nokte na nogama. Ovu metodu najčešće primenjuju oni koji imaju određena oštećenja nokta, ali i oni koje imaju izuzetno kratke nožne nokte. Izlivanje često rade i dame koje žele da imaju nokte na nogama koji su jednako lepi kao oni na rukama.   

Crveni nokti - nadogradnja
Foto: Freepik

 

Nadogradnja ili izlivanje noktiju

Izlivanje i nadogradnja se koriste za produžavanje nokta. Može se reći da je u pitanju isti postupak, jer suštinski nema velikih razlika. Obe tehnike zahtevaju upotrebu akrila ili gela, kako bi krajnji rezultat bili blistavi i lepo oblikovani nokti.

Vreme potrebno za produžavanje nokta zavisi od zahtevane dužine, željenog oblika i dizajna. Za dobar finalni rezultat potrebno je 1,5 do 2,5 sata, bez obzira na tehniku koja se primenjuje. Oba postupka zahtevaju detaljnu i dobru pripremu nokta, te potpuno sušenje svakog sloja gela koji se nanosi. 

Sam vek trajanja izlivenih ili nadograđenih noktiju zavisi od mnogih faktora. Pre svega, od kvaliteta prirodnog nokta i brzine njegovog rasta. Takođe i poslovi koje obavljamo utiču na trajnost ekstenzije. Ako pretpostavimo da isti manikir majstor istoj osobi radi i izlivanje i nadogradnju, obe ekstenzije će trajati tri do pet nedelja. Optimalan period za korekciju, odnosno dopunu, je četiri nedelje.

Nadogradnja za nokte - kreativne ideje
Foto: Instagram @noktinexnails

 

Razlika između nadogradnje i izlivanja noktiju

Osnovna razlika je u samom procesu izrade. Za nadogradnju se koriste plastične tipse i lepak pomoću koga se one pričvršćuju i ostaju na noktu. Za izlivanje su potrebni samo šabloni, koji se skidaju nakon sušenja materijala za oblikovanje.  

Razlika je i u postupku skidanja. Kod izlivanja, skida se samo gel, i to turpijanjem, ili akril, pomoću sredstava za uklanjanje ili acetona. Za skidanje nadogradnje tipsama neophodno je skinuti i plastičnu ekstenziju koja je pričvršćena lepkom za prirodni nokat. 

Proces izlivanja noktiju može da traje kraće, jer osoba koja radi manikir pomoću šablona može lakše da oblikuje nokat u željenoj formi. Postupak nadogradnje tipsama može da traje malo duže, jer su tipse univerzalne i potrebno ih je „ukrojiti” i dodatno oblikovati.

Tipsa je teža za obradu i donekle sama određuje formu. Zato se ovom vrstom nadogradnje uglavnom mogu dobiti samo osnovni oblici: kocka, oval i njihova kombinacija. Izlivanjem noktiju pomoću šablona dobijaju se sve moguće forme. Ovim postupkom se može korigovati i sam oblik prirodnog nokta, kako bi se dobio elegantniji i ženstveniji izgled. Izlivanje pruža više mogućnosti i slobode od nadogradnje. To je jedini način da nokti dobiju ekstremnije i trendi oblike: badem, pipe, stiletto, edge…  

Izlivanje noktiju, oblici
Foto: Vectorstock

 

Nokti su sastavni deo imidža, kao i odeća, obuća i nakit koji nosimo. Svaka žena ima svoj favorit kada su u pitanju oblik, boja i dužina nokta. 

Žene iz svih društvenih slojeva, različitih profesija i starosnih dobi danas praktikuju nadogradnju. 

Nadograđeni nokti
Foto: Instagram @danijelasic245

 

Izlivanje noktiju ili nadogradnja tipsama? Piši nam koja je tvoja omiljena tehnika produžavanja nokta i podeli iskustva sa nama.  

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)