Zašto nas pege na licu čine jedinstvenim

Pege na licu imaju mnoge žene i muškarci. Dok jedni pokušavaju da ih prikriju, kao „nedostatak” na koži, drugi ih s ponosom nose kao svoj zaštitni znak. Pege na licu nisu nešto sa čim se rađamo. Mogu nastati u toku ranog detinjstva ili kasnije tokom života, a najčešśe su rezultat neadekvatnog izlaganja sunčevim zracima. Njihov broj se uglavnom povećava s godinama. Češće se javljaju kod riđokosih ljudi, koji imaju svetao ten, jer je njihova koža osetljivija na sunčeve zrake. Da li se mogu ukloniti i na koji način? Kako ih prikriti? Odgovore potražite u nastavku.

Pege na licu
Foto: Freepik

 

Zašto se javljaju flekice na koži 

Pege na licu i slične fleke na koži, koje dovode do pojave neujednačenog tena, zapravo se tretiraju kao hiperpigmentacijske promene. Mogu biti različitih oblika, veličina i boja (od svetlobraon, do crne). Javljaju se kao rezultat povećane proizvodnje melanina, pigmenta koji je zaslužan za boju kože, kose i očiju. Nastaju zbog:

  • preteranog izlaganja sunčevim zracima,
  • procesa starenja kože,
  • povreda usled neaekvatnog tretiranja akni i bubuljica,
  • hormonskih poremećaja ili
  • genetskih predispozicija.

Pod dejstvom pomenutih faktora melanin se skuplja na određenim delovima kože, koji dobijaju tamniju boju. S obzirom da je glavni uzrok pojave hiperpigmentacijskih fleka izlaganje sunčevim zracima, sasvim je razumljivo što se pege najčešće javljaju na licu, rukama (šakama), dekolteu i ramenima.

Pege na koži
Foto: Freepik

 

Da biste njihovu pojavu sveli na minimum, veoma je važno da svakodnevno koristite kreme za zaštitu kože od sunca. Čak i tokom hladnih i tmurnih zimskih dana. Za svakodnevnu negu lica i vrata i zaštitu kože od štetnih UV zraka, predlažemo da koristite REVOX B77 Just kremu sa SPF 50. Napravljena je na bazi hijaluronske kiseline, koja je zaslužna za hidriran i gladak izgled kože. Krema se može koristiti i kao prajmer za šminkanje. Efikasno štiti kožu od UVA i UVB zraka i ne ostavlja lepljiv trag.

 

Kako ukloniti pege na licu

Prost odgovor na pitanje da li je moguće ukloniti pegice i fleke sa kože, glasi – da. Sam postupak, dužina trajanja i kompleksnost tretmana zavise od nekoliko faktora. Na primer, u slučaju da su fleke prodrle u dublji sloj epidermisa kože, potrebna je intenzivnija terapija, poput tretmana laserskog uklanja ožiljaka ili izbeljivanja kože.

Pored invazivnih metoda, koje zahtevaju odlazak, ne samo kod dermatologa, već i estetskog hirurga, postoje i mnogo jednostavniji načini za rešavanje hiperpigmentacijskih promena na koži. Brojni kozmetički tretmani i preparati daju dobre rezultate u borbi protiv pega na licu.

Proizvodi za negu lica se sve češće kreiraju tako da ciljano deluju na rešavanje određenog problema. S obzirom da su promene na koži izazvane neadekvatnim i prekomernim izlaganjem sunčevim zracima tema brojnih istraživanja, kozmetička industrija se poslednjih godina sve više razvija u ovom pravcu.

Na tržištu su danas dostupne različite kreme, serumi i drugi proizvodi koji efikasno deluju na ublažavanje i uklanjanje hiperpigmentacijskih fleka. Da bi rezultati bili efikasni, često je neophodno kombinovati nekoliko različitih tretmana, te biti uporan i istrajan u primeni. Naravno, važna je i preventiva, odnosno sprečavanje pojave novih fleka i povećanja postojećih pegica.

 

Noćni piling za lice i ujednačavanje tena

 

Noćni serum za korekciju tamnih fleka kože lica

Noćni piling za lice Serum za ujednačavanje tena

 

Pege na licu kao makeup trend

Ukoliko imate pege na licu, pre nego što odlučite da uklonite tragove hiperpigmentacije sa kože, razmislite koliko vam zapravo smetaju. Setite se brojnih pesama o pegicama na nosu i šarmu koji imaju osobe sa tačkicama na licu. Veliki broj žena i devojka bi baš voleo da ih ima, jer one svako lice čine jedinstvenim. Svaka pegica je drugačija po svom obliku, veličini i nijansi. I svaka je priča za sebe.

Pege na licu su u jednom trenutku bile toliko popularne, da su i devojke koje ih nemaju počela da iscrtavaju tačkice na licu. To potvrđuju i brojni makeup trendovi, koji podrazumevaju naglašavanje i iscrtavanje pegica. Devojke koje preferiraju ovaj način šminkanja zaista izgledaju prelepo i zavodljivo.

Za kreiranje ovakvog izgleda potrebna vam je olovka za oči ili ajlajner u tamnijoj braon nijansi. Naš predlog: NYX Professional Makeup Epic Wear Liner vodootporna olovka, koje je postojana do 36 sati bez razmazivanja i preslikavanja. Može se koristiti za iscrtavanje preciznih linija i oblika, kako na kapcima tako i na celom licu i telu.

Pege na licu kao makeup trend Pegice na licu - pravi makeup hit Pegice na licu - šminka
Foto: Instagram @nyane

 

Ne zaboravite, zahvaljujući pegama svako lice je jedinstveno i lepo na svoj način. Pegice nisu ružne, one su samo deo našeg identiteta i nešto po čemu se izdvajamo od drugih.

Da li ih vi imate? Trudite li se da ih prikrijete ili ih ponosno nosite? Podelite sa nama svoje utiske.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)