Zašto je važna zaštita kose od sunca

Spoljašnji faktori imaju veliki uticaj na izgled i zdravlje kose. Tokom letnjih meseci, usled pojačanog intenziteta UV zračenja, zaštita kose od sunca je obavezna. Na moru obično koristimo kreme za lice i telo sa zaštitnim faktorom, ali zaboravljamo da je i kosi potrebna zaštita. Primenom odgovarajućih kozmetičkih preparata možete sprečiti pojavu suve, ispucale i oštećene kose, odnosno pomoći svojoj kosi da zadrži sjaj i mekoću.

Zaštita kose od sunca
Foto: Freepik

 

Zdrav život ne podrazumeva samo konzumiranje zdrave hrane i redovne fizičke aktivnosti, već i postojanje svesti o okruženju u kojem živimo. To znači da bi trebalo da preduzmemo određene korake kako bismo se zaštitili od negativnih uticaja spoljašnje sredine. S obzirom na oštećenja ozonskog omotača, UV zračenje je sve izraženije, pa je, pored obavezne svakodnevne zaštite kože, jednako važna i zaštita kose od sunca. 

Ukoliko zaboravite da koristite kreme sa SPF tokom sunčanja, koža će odmah pocrveneti. Iako kosa neće „izgoreti” zbog neadekvatnog sunčanja, UV zraci i te kako mogu da je oštete. Uticaj UV zračenja na kosu nije odmah vidljiv, ali su posledice uočljive na duže staze. Negativni uticaji se ogledaju u dehidrataciji kose, pojavi ispucalih krajeva i zamršenih pramenova, nedostatku volumena i sjaja. Oporavak oštećene kose je dugotrajan i često komplikovan i skup proces, pa po završetku letnje sezone mnogi odlaze na šišanje.

Uz malo više brige o svom zdravlju i prevenciju, možete sprečiti neželjene efekte, a šišanje kose odložiti za još nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci po povratku sa mora. U nastavku predstavljamo nekoliko korisnih saveta za negu kose tokom leta, kao i preporuke proizvoda. Uz njih će vaša kosa ostati zdrava i blistava i po završetku letnje sezone.

 

Kako sunce utiče na kosu

Pojačano, celodnevno izlaganje kose sunčevim zracima tokom leta, može imati izuzetno štetan uticaj na njen izgled. UV zraci oštećuju keratinsku strukturu vlasi, tako što slabe proteinske veze unutar kose, čime se povećava njena poroznost. To dovodi do slabljenja i isušivanja dlake, njenog pucanja, smanjenja elastičnosti i gubitka pigmenta. Sve ovo dalje rezultira pojavom ispucalih krajeva, kosa postaje gruba i lako se mrsi, gubi sjaj, volumen i prirodni nivo vlažnosti. Stručnjaci tvrde da UV zraci mogu imati štetniji uticaj od hidrogena koji se koristi u tretmanima intenzivnog posvetljivanja kose. 

Negativan efekat je još uočljiviji u kombinaciji sa štetnim dejstvom preteranog izlaganja kose hlorisanoj i/ili slanoj vodi. To je naročito primetno kod kose koja je prethodno oštećena usled različitih hemijskih i/ili mehaničkih procesa, kao što su izbeljivanje i farbanje kose ili prečesta upotreba prese, odnosno figara za kosu. 

Kako biste sprečili oštećenja keratinskih veza unutar vlasi, zaštita kose od sunca (toplote i UV zračenja) bi trebalo da postane vaša dnevna rutina. Za to postoji nekoliko načina:

  • Tokom višesatnog izlaganja sunčevim zracima nosite šešire, marame ili kačkete. Tako ćete zaštiti teme i koren dlake od direktnih uticaja UV zračenja. Birajte prozračne, lagane i prirodne materijale, kako biste izbegli pojačano znojenje temena i mašćenje kose.
  • Pažljivo birajte proizvode za negu kose, posebno vodeći računa o hidrataciji i proteinskoj ishrani. Kako biste dodatno hidrirali i ojačali kosu, koristite šampone, maske i balzame koji su obogaćeni prirodnim uljima, mineralima, vitaminima, keratinom, hijaluronskom kiselinom i sličnim sastojcima. 
  • Tokom leta obavezno koristite adekvatne preparate za zaštitu kose od sunca, koji sadrže UV filtere. Ovi proizvodi oblažu dlaku zaštitnim filmom koji upija štetne zrake, sprečavajući ih da prodru u strukturu dlake i oštete kosu.
Kako zaštititi kosu od sunca
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Najbolja zaštita kose od sunca – preporuka proizvoda

Na tržištu postoje brojni preparati za zaštitu kose od sunca, koji imaju i dodatne, negujuće prednosti. Hidriraju i hrane kosu, dajući joj blistavost i pouzdanu zaštitu. Većina ovih proizvoda je pogodna za sve tipove kose, a postoje i preparati namenjeni za specifične zahteve svakog pojedinca. Dostupni su u obliku seruma, maski, sprejeva i krema za zaštitu kose od sunca.

Ovo su naši favoriti: 

  • KYO sprej 10 u 1 za oporavak kose sa zaštitnim UV filterima i hijaluronskom kiselinom, koji ima višestruku namenu. Veoma je praktičan za upotrebu, lako se nanosi i ne ispira se. Neguje, hidrira i omekšava kosu, olakšava stilizovanje i raščešljavanje zamršenih pramenova, umiruje neposlušne vlasi, smanjuje pojavu ispucalih krajeva i štiti kosu od toplote i negativnih spoljašnjih uticaja, čineći frizuru postojanijom.
  • Serum za oštećenu kosu Urban Care Intense Keratin koji se može koristiti kao tretman bez ispiranja ili maska za intenzivnu negu suve kose. Lagana, veganska formula bez parabena, sa visokom koncentracijom biljnog keratina, dubinski neguje kosu, čini je glatkom, sjajnom i mekanom, smanjuje pojavu ispucalih krajeva i eliminiše pojavu statičkog elektriciteta. Brzo se upija, ne otežava i ne masti kosu, dajući joj svilenkast izgled. Sadrži UV filtere i čini kosu otpornom na oštećenja, pružajući pouzdanu zaštitu od toplote. Olakšava raščešljavanje, intenzivno obnavlja suvu i oštećenu kosu, a može se koristiti i za dodatni sjaj tokom stilizovanja frizure.
  • Lider Kozmetik parfemisani sprejevi za kosu sa fantastičnim, osvežavajućim mirisnim notama koje se dugo zadržavaju na kosi. Nama omiljeni je Lady Bella Summer sprej za zaštitu kose od sunca sa pomalo egzotičnim mirisom. Sadrži UV filtere za optimalnu zaštitu tokom sunčanja, kao i glicerin i pantenol, koji hidriraju kosu i daju joj sjaj. Može se koristiti svakodnevno, na svim tipovima kose. Zahvaljujući bočici sa raspršivačem lako se nanosi i ravnomerno raspoređuje na celu površinu kose. Dostupan je u pakovanju od 100 ml, tako da ga lako možete poneti na svoju omiljenu letnju destinaciju.
Sprej za zaštitu kose od sunca
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Na koji način vi negujete kosu tokom letnjih meseci? Da li je zaštita kose od sunca na listi vaših prioriteta kada je u pitanju nega kose? Podelite sa nama svoje mišljenje o ovoj temi.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)