Tip kože je odlučujući faktor za izbor kozmetike

Koliko puta ste prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda čuli pitanje: „Koji je vaš tip kože?” Da li znate pouzdan odgovor? On je ključan za pravilan odabir kozmetike i šminke, jer različiti tipovi kože zahtevaju različitu negu. Saznajte koji je vaš tip kože i kako da izaberete najbolje proizvode za negu.

Kako odrediti tip kože
Foto: Freepik

 

Svako lice je individualno i priča za sebe. Ne razlikuje se samo po obliku očiju, obrva, usana i nosa, već i po tipu kože. Pravilna nega lica zahteva pravilan odabir kozmetičkih proizvoda. Svaki tip kože ima svoja specifična svojstva i zato bi kozmetika i rituali nege trebalo da budu prilagođeni njima. Ukoliko želite da postignete najbolje efekte primene određenih proizvoda, zaboravite na priče tipa: „Ova krema je odlična, pomogla je mojoj drugarici”. Ono što je dobro za vašu prijateljicu, sestru ili majku, ne mora biti dobro i za vas. Prvo dobro upoznajte svoju kožu, pa tek onda krenite u potragu za kozmetikom.

Postoje četiri osnovna tipa kože: suva, normalna, kombinovana i masna. Sve češće se u klasifikaciji susreću i pojmovi: problematična i osetljiva, iako je zapravo reč o podtipovima.

Tipovi kože
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako odrediti tip kože

Kako biste znali koji proizvodi su dobri za vaše lice, najpre odredite koji je vaš tip kože. Najpouzdaniji način da to saznate je da posetite profesionalni kozmetički salon ili dermatologa. Kozmetičari imaju posebne aparate koji omogućavaju jednostavno i brzo određivanje tipa kože.

Wood lampa se koristi za precizno utvrđivanje tipa i stanja kože, kao i za identifikaciju obima pigmentnih ili depigmentisanih regija kože. Emituje UVA svetlo, talasne dužine 365 nm, pod kojim se vide jasni pokazatelji tipa kože, kao i sve teksture koje ukazuju na zdravstveno stanje kože. Pregled ovim kozmetičkim aparatom je potpuno bezolan i obavlja se u mračnoj prostoriji, tako što se lampa postavi na udaljenost od oko 5 cm od kože. Da bi se dobili pouzdani rezultati, ne proporučuje se upotreba krema, dezodoransa i drugih kozmetičkih preparata na delovima lica i tela koji se pregledaju pod ovom lupom. Ukoliko na koži nema bakterijskih ili gljivičnih infekcije koža neće sijati. Ako su prisutne određene promene, lampa će dati fluorescentni sjaj na problematičnim delovima.

Tip kože - pravilno određivanje
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Ako još ne znate da li je vaša koža masna, kombinovana, normalna ili suva, odmah proverite. Sasvim opravdano, odgovor na pitanje o tipu kože, uvek mora biti početna tačka za pravilan odabir proizvoda za negu lica.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)