Tečni sapun ili čvrsti, šta izabrati za pranje ruku

Svi znamo koliko je važna pravilna i redovna higijena ruku. Međutim, mnogi od nas su u nedoumici kada je reč o odabiru najboljeg sapuna. Ako se i vi pitate da li je bolji tečni sapun za ruke, ili onaj klasični, čvrsti – pronaći ćete odgovor u nastavku.

Čvrsti ili tečni sapun - šta izabrati za pranje ruku
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Naše ruke su u direktnom kontaktu sa svime što nas okružuje i najviše su izložene bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima. Redovno pranje ruku sapunom i vodom je osnova za održavanje higijene i zdravlja celog organizma. To su dokazali i naučnici iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koji su sproveli ispitivanje na dve grupe. Jedna grupa ljudi je prala ruke samo vodom, a druga vodom i sapunom. Rezultati su pokazali da se uz korišćenje sapuna bakterije uklanjaju u 82 odsto slučajeva, dok se korišćenjem samo vode bakterije uklanjaju u 48 odsto slučajeva.

Dakle, tu dileme nema. Za pranje ruku obavezno koristite sapun. A koji da izaberete, tečni ili čvrsti – zavisi od nekoliko faktora.

 

Tečni sapun za ruke – idealan za javna mesta

Prvi sapuni u tečnoj formi napravljeni su u 19. veku, ali je njihova masovnija proizvodnja i komercijalna upotreba počela u SAD tek krajem prošlog veka. Čini se da danas oni polako preuzimaju primat. Donekle, sasvim opravdano, jer su praktičniji za upotrebu. Dovoljno je da jednom ili dva puta pritisnete pumpicu boce, odnosno dozer i da tečnim sapunom i vodom operete ruke.

Takođe, tečni sapun zadovoljava više higijenske standarde i zbog toga se češće upotrebljava u hotelima, tržnim centrima, školama, bolnicama, javnim toaletima i svim mestima gde isti sapun koristi više osoba. Nakon korišćenja čvrstog sapuna, na njegovoj površini ostaju bakterije. Voda koja se, takođe, zadržava na sapunu i u njegovom držaču, dodatno pospešuje razvoj mikroorganizama. Ova situacija je praktično nemoguća prilikom korišćenja tečnog sapuna, jer doziramo količinu proizvoda koji koristimo. Niko, nikada ne sipa tečni sapun na ruke, da bi ga potom vratio u bocu, zar ne? Međutim, mikroorganizmi mogu da ostanu i na dozerima i bočicama tečnih sapuna, ukoliko se oni predugo i prečesto koriste, a ne sterilišu i ne čiste adekvatno.

Zahvaljujući pakovanju sa dozerom/pumpicom, tečni sapun ne samo da je praktičnija i više higijenska opcija, nego je i ekonomičnije rešenje. Ovaj proizvod uvek možete da iskoristite do kraja (do poslednje kapi), za razliku od čvrstog sapuna (koji se brže troši i najčešće ne iskoristi ceo).

 

Tečni sapuni za ruke – naša preporuka

Tečni sapun za ruke sa mirisom limuna Revuele tečni sapun sa uljem lavande Barwa tečni sapun - jasmin
 

Eyup Sabri Tuncer tečni sapun sa maslinovim uljem čisti, hidrira i omekšava kožu. Ima osvežavajući miris limuna, hrastove mahovine i mošusa.

 

Revuele tečni sapun za ruke efikasno čisti i neguje kožu bez isušivanja i iritacije. Obogaćen je uljem lavande i ima prelep miris.

 

Barwa tečni sapun za ruke i telo sadrži sok od aloje, koji obnavlja kožu i umiruje iritacije. Ima prelep, cvetni miris jasmina i veoma je nežan prema koži.

 

Postoji verovanje da tečni sapun ima bolji efekat na hidrataciju i negu ruku, tj. da manje isušuje kožu. Čvrsti sapuni najčešće imaju veću pH vrednost, što može, usled prečeste upotrebe i neadekvatne nege kože, dovesti do blage dehidratacije. Ovo svakako nije univerzalno pravilo, jer sve zavisi od sastava konkretnog proizvoda. Zato, pažljivo čitajte deklaracije i u skladu sa potrebama svoje kože birajte sapun.

 

Čvrsti sapun za ruke – dobar izbor za ličnu higijenu

Sapuni u čvrstom obliku su poznati od davnina i koriste se hiljadama godina. Ova vrsta sapuna je i najrasprostranjenija u domaćinstvima. Mnogi veruju da su bolji od tečnih, jer se lakše ispiraju sa kože. Drugi, pak, tvrde da oni više isušuju kožu. Istina je, kao i obično, negde između. Čvrsti sapuni za ruke mogu biti izuzetno nežni prema koži, ukoliko sadrže odgovarajuće sastojke. To su, pre svega, šea puter i negujuća ulja, poput kokosovog, maslinovog, bademovog…

Osobama sa osetljivom kožom i sklonostima ka alergijama, preporučuje se da koriste čvrste sapune prirodnog sastava. Kao što se smatra da tečni sapuni manje isušuju kožu, tako se veruje i da klasični, čvrsti sapuni sadrže manje hemikalija, te da imaju prirodniji sastav. Međutim, ni ove tvrdnje se ne mogu prihvatiti kao opšte, jer postoje i tečni sapuni koji imaju prirodni sastav. Isto kao što i mnogi čvrsti sapuni sadrže hidratantna ulja, pa samim tim sprečavaju isušivanje kože.

Kao što smo već rekli, zbog samog načina korišćenja proizvoda, na čvrstim sapunima se mogu zadržati bakterije i drugi mikroorganizmi. Imajući u vidu činjenicu da se ovi sapuni obično drže u posudicama u kojima se zadržava i voda, pogodni su za razmnožavanje bacila. Zbog toga je dobro da čvrste sapune držite u otvorenim posudama sa izdignutim, rešetkastim postoljem, koje omogućava da se sapun osuši nakon korišćenja.

Iako je dokazano da se na čvrstim sapunima zadržavaju mikroorganizmi koji se skidaju sa kože tokom pranja ruku, veoma je mala verovatnoća (i ne postoje naučni dokazi) da će se oni sa sapuna preneti na kožu korisnika. Dakle, to nije razlog da čvrste sapune izbacite iz upotrebe, samo ih izbegavajte u javnim toaletima i velikim kolektivima.

Pravilno pranje ruku
Foto: Freepik

 

Adekvatna zamena za tečni sapun

Premda se, iz higijenskih razloga, savetuje da van svog doma koristite tečne sapune, sredstva za dezinfekciju ili vlažne maramice za čišćenje ruku, na tržištu su se pojavili i čvrsti sapuni koji su pogodni za primenu na javnim mestima. U pitanju su tzv. sapuni u listićima.

Iako su za nas bili pravo otkriće u vreme korone, na svetskom tržištu postoje mnogo duže. Imaju veoma praktično pakovanje, odnosno malu i laganu plastičnu kutiju koja staje, bukvalno, u svaki džep. Veoma lako se koriste. U pakovanju se nalazi 20 listića (mini sapuna), što je predviđeno baš za toliko pranja ruku. Listići su razdvojeni tankim papirima, tako da se jednostavno odvajaju i uzimaju iz pakovanja.

Mi ih zaista preporučujemo svima, jer su odlična opcija u svim situacijama. Da bi vaše ruke bile potpuno čiste, dovoljno je da jedan listić uzmete iz pakovanja, pokvasite i trljate između dlanova, na uobičajen način.

Sapun u listićima - najbolja zamena za tečni sapun
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom otklonili osnovne nedoumice u vezi sa proizvodima za pranje ruku. Iako postoje određene razlike i obe vrste sapuna imaju svoje prednosti, važno je da znate da su jednako efikasni u svojoj primarnoj nameni. I jedni i drugi sadrže molekule koji imaju sposobnost da ulja i nečistoće rastvore na sitne čestice i da pomoću vode uklone mikrobe sa kože.

Moglo bi se reći da je najvažniji kriterijum za odabir vrste sapuna mesto korišćenja. Za kućnu i ličnu upotrebu možete koristiti bilo koji sapun. Jednostavno, birajte onaj koji vam se više dopada po mirisu, ili onaj koji najviše prija vašoj koži (zbog njegovog sastava).

Pišite nam da li vi češće koristite čvrsti ili tečni sapun i zbog čega.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)